Att leva på det naturen har att ge och den perfekta gröten

25 min
Hur är det att bo granne med skogens alla vilda djur? Att jaga och leva på det som finns i skogen? Och hur får man till en riktigt bra frukostgröt inför en lång vandring?

Med kungsörnar, älgar, järvar, björnar, tjädrar, lodjur, ripor, orrar, harar och renar som grannar bakom knuten bor Miranda Frings Håf tillsammans med sin man och son, och hundarna Thai och Eiko, vid foten av Blaikfjällets naturreservat i den lilla byn Högland utanför Dorotea.

Miranda jagar – i princip allt som går att jaga. Men hon fiskar också. Och plockar bär och svamp. När hon åker till affären för att handla är det mest mjölk och andra färskvaror hon köper. Brödet bakar hon själv och allt annat som kan behövas finns redan i frysen.

I det tredje avsnittet av Ute med P1 följer vi med Miranda när hon snarar ripor och fångar mård i fällor. Och Eric Tornblad, som skrivit flera böcker om matlagning i naturen, lagar en riktigt god, mättande och näringsrik grötfrukost som passar perfekt för den som ska ut på en längre tur eller vandring.

Erics energigröt:

Ingredienser:

  • Havregryn
  • Rågflingor
  • Solrosfrön
  • Linfrön
  • Kokosolja
  • Vatten
  • Brödsirap

Så gör du:

  • Rosta havregryn, rågflingor, linfrön och solrosfrön i en torr panna (eller gaskök).
  • Tillsätt vatten och låt gröten puttra någon minut.
  • Rör i en klick kokosolja, låt den smälta ner i gröten och rör om.
  • När gröten är krämig, häll i upp skål (eller kåsa) och ringla över brödsirapen.
  • Ät och njut!

Programledare: Linnea Luttu.

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.35
    Neil Young - Razor Love
    Album: Silver And Gold
    Kompositör: Neil Young
    Bolag: Reprise