Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2020)
>>


jag är glad!

Så är det!!!
Anledningen till att jag är glad, ja de är förstås många men just det som jag tänker på nu är faktiskt att jag är glad att jag inte köpte en labrador förrän nu!
Ha ha ha undrar vad ni tänker när ni läser det...
Förklaring kommer!
Jag är sååå otroligt glad att jag inte skaffade en labrador förrän nu o anledningen är den att hade jag gjort det tidigare hade jag med stor sannolikhet inte tränat operant i dagsläget, och det är ju ett val jag är otroligt nöjd med!
Summerat...
Min hundtränarbana började med en tax :-)
Jag släpade runt en tax uppe på brukshundklubben i rätt så tidig ålder, skall jag vara helt ärlig så minns jag inte exakt hur gammal jag var... men jag har för mig att jag gick i 6:an då jag äntligen fick Sacko!
En sak är dock säker och det är att korrigeringsmetoder fungerade inte speciellt bra på den lilla taxen :-)
Att få honom att lyda genom att hota om straff var lika döfött som att försöka tända en brasa på havets botten!
Ju mer jag försökte med dominans o bestraffningar desto surare min fick taxen, inte så konstigt!!!
Och taxsam :-) för detta är jag i dagens läge!
En annan sak som också är säker det är att jag var och är minst lika enveten som taxen!
Skam den som ger sig!!! Om det inte funkar på ett sätt måste det funka på ett annat!
Jag tror faktiskt att det kan ha varit just Sacko och han små egenheter som fick mig att vara väldigt öppen för och nyfiken på nya idéer inom hundträningen, även om det dröjde ett tag innan jag skaffade nästa hund Kali...
Kali var en riktig kanonhund, jag önskar faktiskt att jag hde fått möjligheten att "få" henne senare i min hundkarriär.
Otroligt rolig och träningsvillig hund, ställde upp på det mesta o tyckte att det var riktigt roligt att träna, om man gjorde det på hennes villkor :-)
Lilla Kaligumman... hårdare hund det får man nog dock leta efter!
Om hon ville göra något så kunde hon ta i stort sett vad som helst för att "få" göra det!
Detta var oxå en bra erfarenthet, dvs nåt som gjorde att jag tidigt insåg att det där med straff o korrigeringar fungerar verkligen inte speciellt bra!
Oavsett schäfer eller tax...
Det måste finnas andra sätt!!! O det gör det ju!
Det var därför väldigt spännande att upptäcka den operanta världen och det som den hade att erbjuda och det gjorde jag då Kali var ungefär 1.5 år lite drygt.
Jag köpte boken "A dog and a dolphin" av Karen Pryor och prövade typ allt som stod däri... därefter var jag fast!
Jag fortsatte att köpa och läsa böcker inom ämnet men mest av allt gav nog ändå Marie Fogelquists kurser där jag o 3 andra lyckligt lottade tjejer fick möjlighet att gå otroligt fördelaktiga prova på/testkurser i operant inlärning mha hönsträning i flera omgångar, detta var långt innan hon körde igång med de kurser hon har i dagsläget!
Det var helt fantastiskt!!!
Jag lärde mig sååå otroligt mkt och hade sååå otroligt roligt att jag än idag inte kan bli annat än glad o tacksam för möjligheten!
Detta har verkligen format mig i min hundträning!
Det blir svårt för mig att nämna alla som påverkat mig i min hundträning då jag anser att man kan ta med sig lärdomar från mer eller mindre varenda människa man träffat, och då jag har varit så sjukligt intresserad i ämnet har jag sugit åt mig varenda tips jag sett eller hört om samt att jag har gått på så många kurser som jag har haft möljlighet till, men jag vill ändå speciellt nämna Eva Bodfäldt!
Hon har ett träningssätt som passar mig kanon och jag gillar verkligen hennes sätt att träna hund!
Hur som helst!
Efter att ha fått tagit del av alla dessa härliga träningsmetoder fick jag till slut Eassa som jag rakt av från början fick möjlighet att träna operant, och det gick ju som en dans!
Vilken underbar hund och så bra det gick! Jag älskade varje sekund av träning med henne, iaf vad jag minns idag :-)
Tyvärr var den lilla Brassan en galenpanna utan dess like och hon sprang sig sönder o samman, och tyvärr gick det inte att åtgärde de skador hon ådrog sig, hennes karriär blev trist nog alldeles för kort!
Och jag blev fullständigt bedrövad, det var som om mattan rycktes undan och luften gick ur mig, allt på en gång! Jag bestämde mig för att lägga ner allt vad hundträning hette :-(
MEN i dag sitter jag alltså med en liten labrador i huset :-)
En riktig liten glädjespridare :-D
Hon fungerar naturligtvis väldigt bra då man tränar operant, jag har ännu inte träffat på en hund som inte fungerar bra med den metoden, men det som är så lustigt är att den lilla damen fungerar faktiskt väldigt bra även då man säger åt henne att vissa saker inte är ok! :-)
Och här tänker jag knyta ihop säcken och säga att om jag hade skaffat en labrador på ett tidigt stadie hade jag kanske inte ens funderat över varför man skulle "behöva" träna på ett annat sätt än att säga åt hunden vad den skulle göra o inte göra.
De är ju så följsamma, lättlärda och mindre "bösiga", och för den saken skull är de på inget sätt mindre hund, bara smidigare att ha o göra med och väldigt mkt mer lättsamma överlag:-) Eller kanske är det bara just lilla Vinna ;-) Vad vet jag...
Med detta vill jag bara säga att jag är otroligt glad över att jag haft med schäfrar och taxar att göra innan jag skaffade en labrador!
Annars hade nog mitt träningssätt varit ett helt annnat i dagsläget och helt osvenskt vill jag faktiskt säga att jag är grymt nöjd med mitt sätt att träna hund, och skulle inte vilja att det var på nåt annat sätt, förutom att jag naturligtvis vill lära mig mer! Och det hoppas jag att jag alltid kommer att vilja! :-D
18 December 2010  | BLOGGEN | 4 kommentarer
Känns som jag läser min resa genom hunderiet. Har också haft tax, schäfer även en Jack Russel och den sist nämnda lärda jag mig VÄLDIGT mycket av. Nu med min lilla Aussi är det gudomligt att träna. Jag håller på att fixa lite ridhusträning om du är intresserad. Jag hör av mig när jag pratat med Carina Alnegren. Ha en riktigt GOD JUL
Skrivet av Barbro och Focuz den 22 December 2010 13:39
Vet inte riktigt hur jag hittade till din sida....har varit inne några gånger utan att skrivit något. Men nu får jag sluta tjuvläsa och ge mig tillkänna ;o) Ha det gott! Hälsn Petra

Webbplats: http://www.yazz.se
Skrivet av Petra den 20 December 2010 11:35
Jaha... Å jag som trillade dit på rätt ras med en gång då?? ;) Kan bara hålla med att det är fantasktiskt bra att ha ett öppet sinne och tänka andra banor i träningen,. Även om man bara har haft labradorer, kan jag lätt skriva under på att dom är väldigt mkt individer och behöver även de olika att träna in ... :O Men Vinna är nog en guld hund, :) väntar med spänning och se hur hon utvecklats när vi träffas nästa gång.. om nu bara denna j***a snön försvinner snart!

Webbplats: http://camillajacobsson.blogspot.com/
Skrivet av Camilla J den 19 December 2010 17:41
Vilken härlig läsning. Får hjärncellerna att studsa runt lite ;))

Webbplats: http://sandberg.cybersite.se
Skrivet av Pia & Hast den 19 December 2010 16:05
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Heléne Gustafsson                                             Skaffa en gratis hemsida