Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2020)
>>


Circle of life!

Nu är det ett litet tag sen jag skrev igen. Ibland har jag inget att skriva om, ibland mår jag för dåligt för att orka skriva. Men nu ska jag skriva lite, jag känner starkt för att göra det.

Jag vill prata lite mer om psykisk ohälsa, hur svårt det faktiskt är för människor som lever med det, och hur svårt omgivningen runt omkring en verkar ha att förstå det.

Som ni förstår, så brinner jag för just detta ämne. Det är viktigt för mig att få ut budskap om det, och är väldigt engagerad i detta med att försöka få slut på oförståelsen och dömandet av människor med psykisk ohälsa, eller andra typer av tillstånd och funktionsnedsättningar. För oförståelse finns det, och dömande - massor av det. Det är lika vanligt och lika förekommande som rasism, eller som fobi mot HBTQ-människor. Och precis som det måste arbetas med att stoppas, måste fördomarna och oförståelsen mot psykisk ohälsa arbetas med att stoppas.

Vi som  lider av psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar, som depressioner, ångestproblematik, självskadebeteende, PTSD, Bipoläritet, Borderline, ADHD/ADD, och andra typer av tillstånd, får dagligen och konstant möta attityd och beteende från andra som är dömande, nedlåtande, brist på medkänsla, tålamod och förståelse, och bara helt knäckande. Varför? Vi blir alltså sparkade på när vi ligger ner och är skadade. Sparkade på och trampade på och "spottade" på. Varför?

För att vi bara är "dumma" och "inbillar oss" och är "lata" och "vill ha uppmärksamhet" och vi behöver få insparkat lite vett i huvudet? Är det det dom tycker, dom som gör detta och är såna mot oss?

Snacka om att vara dåligt upplysta, och ha brist på empati! Dom som tycker så och gör så mot oss har inte alla hästar hemma själva, är kanske inte dom skarpaste knivarna i lådan....om ni fattar vad jag menar? Educate yourself before you put yourself on those high horses! That´s all I´m saying.

Fattar ni vad ni gör mot oss, mot dom som mår så dåligt? Som kämpar varje sekund av varje dag, och har strider med sig själva inuti ni inte ens kan greppa i ert trångsynta lilla sinne. Vi är riktiga jävla krigare, och utkämpar strider varje dag som är totalt utmattande och krävande, inte bara med oss själva, utan tvingar också göra det mot samhället som förminskar, förtrycker och knäcker oss konstant! På vilket sätt är det schysst, och rättvist?

Vissa försvarar det med att man genom att ha sådan attityd mot dom sjuka, "motiverar" och pushar dom att "ta tag i sig själva och bli friskare". Hur är det ens möjligt att tro att man kan motivera människor mer med piskan än med moroten? Viket snedvridet jäkla synsätt är det egentligen? Då har man totalt missförstått och missuppfattat hur människor fungerar överhuvudtaget.

Ett exempel på detta synsätt är att man kanske kallar någon som är tjock "en fet gris", och tror då att man genom att trycka ner en tjock människa och är elak, ska få den "motiverad" att börja motionera och äta rätt och gå ner i vikt. Så! Jävla! Fel! Jag kan garantera att den personen börjar äta ännu mer, för att den blir helt knäckt både psykiskt och känslomässigt av ett sånt behandlande, och därför vänder sig till det som lugnar och tröstar dem, nämligen ätandet. Att äta mycket och äta gott utlöser endorfiner i kroppen, som får en att må bra och bli lugn. Det tar många till när dom mår dåligt, istället för att till exempel dricka alkohol för att "må bättre". Så det betyder att ju dåligare personen mår, ju mer äter personen. Och så mår personen dåligt för ätandet och mår ännu sämre, och så vidare.... Den onda cirkeln är fruktansvärt svår att bryta! 

Om man istället provar att uppmuntra personen positivt, genom att visa omtanke, medkänsla, förståelse och ge inspiration - då kan ni ge er fan på att resultatet blir annorlunda! Man använder alltså moroten istället för piskan. Det borde vem som helst begripa att man borde göra, tycker man, för det är logiskt tänkande, common sense....vanligt folkvett! Men det finns inte många skarpa knivar i lådorna där ute, det märks sååå tydligt.

Jag har fått höra mängder med kritiska, dömande och nedlåtande kommentarer gällande min psykiska ohälsa - i över 20 års tid. Och så som det har knäckt mig genom livet, som jag fortfarande bär med mig, som öppna sår i själen - det är ofattbart hur människor kan bete sig så mot andra som mår dåligt! Vissa verkar njuta av att "vrida om kniven lite extra" i en. Det märker man, att vissa känner tillfredställelse i att såra och vara taskig. Detta gjorde att jag blev ännu sämre, och hade ännu svårare att ta mig upp. Försök själva att ta er upp på benen om ni ligger ner, är svårt skadad och folk kommer och sparkar på er lite då och då. Istället för att erbjuda en hand att hjälpa er upp. Tyvärr är det så det ser ut, konstant, dagligen, hela tiden, när man lider av psykisk ohälsa. Folk omkring dig ser och vet att du är skadad, ligger ner och knappt kan ta dig upp, men väljer att ge dig en spark i huvudet istället för en hand att hjälpa dig upp. Och ett käckt, lite nedlåtande: "Äh, det är väl bara att rycka upp sig!"  

Det är för dom skadade och trasiga som ligger ner jag gör detta jag gör, som jag kämpar för. Och i processen kämpar jag då också för mig själv.

Det finns en grupp på Instagram som heter "missförstådd" (missforstodd), där personer som lider av psykisk ohälsa eller annan problematik, delar med sig av upplevelser och erfarenheter dom har eller har haft om fördomar, kritik och nedlåtande kommentarer och behandlande mot sig. När man läser dessa saker är det obegripligt att människor kan säga såna saker, men ändå vet jag hur sant det är för jag har själv fått höra nästan alla dessa saker, som andra har sagt till mig. Detta har jag under åren fått höra både från privatpersoner, främmande såväl som nära, myndigheter, läkare och många andra. Därför gör det ont i mig att läsa det som andra också fått höra, och får höra hela tiden. För jag vet hur knäckande det är.

Tänker dela med mig av några av dessa oförstående, nedlåtande och taskiga kommentarer från "missförstådd" på Instagram, och personerna som fått höra dessa kommentarer är anonyma.

* "Kan du inte bara försöka tänka positivt, så kanske du blir frisk fortare?"

* "Kan du inte bara bestämma dig för att må bra? Det gjorde jag och det funkade."

* "Din psykiska ohälsa beror på att du är bortskämd."

* "Du är inte tillräckligt sjuk för att vi ska kunna hjälpa dig." (sjukvården)

* "Du vet att du egentligen bara vill ha uppmärksamhet."

* "Alla har problem."

* "Ryck upp dig!"

* "Sluta skära dig, vet du hur ful du kommer bli?"

* "Gör du sådär på armen för att vara cool och följa "trenden"?"

* "När ska du börja jobba 100% då?"

* "Jag kan inte vara tillsammans med någon som aldrig kommer kunna jobba heltid."

* "Du mår bara dåligt hela tiden. Sluta överdriva. "

* "Det finns faktisk dom som är sjuka på riktigt."

* "Du får lära dig bita ihop."

* "Det är så fjantigt att skära sig."

* "Du som är så söt ska väl inte skada dig."

* "Vet du vad jag gör med tjejer som skär sig? Jag ger dom en golvmopp och ber dom städa upp efter sig."

* "Du säger bara att du mår dåligt för att du ska få som du vill."

* "Men skärp dig, du sabbar stämmningen!"

* "Visa inte din ärr."

* "Stackars din sambo."

* "Tänk på dom som har det värre".

* " Varför behöver du anti-depressiva? Du har ju fått barn, det borde vara den lyckligaste stunden i ditt liv."

* "Du borde sluta med alla mediciner."

* "Du är ju psykopat, du borde vara inlåst. Du äcklar mig och förstör mitt liv!"

* "Men du har ju en kille, ett bra liv. Varför vill du dö?"

* "Jag tycker du äter mycket. Tycker du inte det själv?"

* "Tänk på att du kan spy upp allt det onödiga."

* "Du kan ju inte ha PTSD, du har ju aldrig varit i krig."

* "Varför leker du ledsen hela tiden?"

* "Du har all anledning till att vara lycklig. "

* " Men om du haft panikångestattacker så ofta, borde du veta att du inte kommer dö, och inte behöva gråta."

* "Jag fattar inte dina anhörigas oro, jag tycker du är frisk."

 

Behövs det sägas mer? Behövs det förklaras mer, hur människor som mår dåligt psykiskt har det? Vad dom får stå ut med? Detta är saker man får höra konstant, ofta dagligen, från omgivningen, när man lider av psykisk ohälsa. Tror ni det hjälper dessa människor att må bättre? Att bli gladare? Att bli friskare? Vad tror ni?

Hur skulle ni känna det, om ni var sjuka och konstant fick höra såna här saker från omgivningen omkring er? Bli bemött med den attityden? Man behöver bara gå så långt som till sig själv.

Ha empati! Ha medkänsla! Skaffa er kunskap om psykisk ohälsa, så att ni kan vara mer förstående, och ha mer tålamod, och vara mer stöttande...istället för fördömande, nedlåtande och trångsynta! Det är egentligen allt som krävs, för att vi ska kunna må bättre som människor, bli ett bättre samhälle, och få en bättre värld. Var förstående istället för kritisk. Var tålmodig istället för otålig. Ha ett öppet sinne istället för att vara trångsynt. Var accepterande istället för dömande. Var kärleksfull istället för hatisk. 

Och förstå att vi alla i världen hör ihop, är länkade till varandra. Är man god mot andra är man också då god mot sig själv. Och genom att förstå andra förstår man också sig själv. Ger man kärlek till andra, så får man också kärlek tillbaka.

Det är det som är livets cirkel. Håll ihop i cirkeln, och förstå och acceptera att vi alla är en del av varandra. Då kommer vi också få en bättre värld. In the circle of life! heart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


       
1 December 2017  | Lite allt möjligt | 2 kommentarer
Tack Dennis! Det betyder mycket! Kram!
Skrivet av Angelica Börgesson den 2 December 2017 19:33
Fruktansvärt bra blogginlägg! Du skriver väldigt bra och enkelt, jag gillar dina tankar och argument, du har rätt i allt du säger och jag står bakom dig till 100 %. Aldrig läst en bättre text än denna, med detta ämne. Fortsätt skriv såhär bra. Kram Dennis <3
Skrivet av Dennis Lindvall den 2 December 2017 19:28
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Angelica Börgesson                                             Skaffa en gratis hemsida