Jag blir så otroligt less då jag får frågan hur jag kan döda ett djur. Jag som kvinna skall vara ödmjuk, ha känslor och inte kunna döda. En gång sprang en kvinna på mig och var mycket upprörd över att jag jagade, eller dödade, som hon uttryckligen sa det.
“Kvinnor skall rädda, inte döda“
....sa hon med en ilsken blick.
Alla dessa som kritiserar mig mest som jägerska, äter kött, men ser mig som en känslokall kvinna!? Dessa som kritiserar mig, är för det mesta köttätare och inte veganer. Dom veganer jag känner, har oftast samma tankegång som mig. Dom vill inte äta kött för att djuren behandlas illa. Många veganer som jag har träffat vill äta älg eller gör det, om det bjuds.
Är ändå förvånad över att majoriteten som kritiserar/ifrågasätter mig som jägare, är köttätare.
Jag har jobbat inom lantbruk och har sett det mesta som gäller djurhållning. Många gånger har det runnit tårar då jag har sett hur bönder behandlar sina djur. Man skall inte dra alla bönder över samma kam, men om jag skall vara helt ärlig, är det faktiskt bara ett fåtal bönder som jag har jobbat hos, som behandlar sina djur med respekt. Allt blir industriellt i deras ögon.
-
Vad äter du?
-
Hur blir din köttbit till?
-
Är du verkligen ärlig mot dig själv?
-
Är JAG som jägerska en känslokall mörderska?
En kossa får aldrig para sig. Hon insemineras. Kossan vrider och vänder sig i båsen, då veterinären trycker halva armen upp i ändtarmen. Jag kan inte se att hon njuter av det!
Foto: Carro Nordström
Jag ser det mera som en våldtäkt!
En älg däremot, får gå i skogen och träffa sin partner i en harmonisk parningsceremoni, brunsten.
Foto: Jägareförbundet
Dom paras på det mest naturligaste sätt.
Sen skall kon kalva. Kalven födds på en kall betonggolv täckt av spån, hö och halm. Nästan så gott som alla kalvar skiljas från sina mödrar direkt efter födseln och sätts i bås (inte kalvar som blir slaktfe, dom får gå med amningskossor).
Foto: bondbloggen.fi
Det är bonden som “slickar” kalven ren med hö och halm för att sätta igång blodcirkulationen. Kalven får råmjölk, som sätter igång deras magar och att dom får ett bra immunförsvar. Det är det endaste, nästan intill (med flaska), naturligaste mål dom bjuds på efter födseln.
Foto: rolfsbild.se
Hos älgkalven är det kon som slickar ren kalven efter det att det födds på grönt mossa i skogen. Sen får den äta direkt från mamman. Den diar hos kon i 7-8 månader och följer kon i upptill ett år.
Så blir det slakt. Kossan får åka lastbil för första gången i hela sitt liv.
Foto: sundweb.com
Efter det skjuts hon och andra djur, en efter en med en slaktmask. Dom står på rad och väntar. Stressigt?
Älgen går för det mesta helt oberörd och ovetandes genom skogen och anar inte att dens sista stund nu har kommit.
Foto: Miranda Frings
Den jagas av älghundar, det kan i vissa lägen också vara ett stressmoment, men i slutändan är nog älgen mindre stressad än kossan på väg till slakt. Av alla älgar jag har skjutit, så är det bara EN som jag har skjutit för hunden. Dom övriga har jag skjutit på postarställe, där älgen helt ovetandes skjuts av mig.
Foto: Per-Ola Håf
Älgen var alltså helt oberörd vid skottet och i sin egen biotop.
Även kötthantering ser olika ut. Vi har urtagning i skogen.
Foto: Miranda Frings
Vi lämnar rester till andra djur. Allt är harmonisk, i ett med naturen.
Foto: Miranda Frings
Annat tycker jag om ett slakteri, som är kall och nästan intill skräckfilmsinjagande, där alla djur hänger på rad.
Foto: skovdeslakteri.se
Paketeringen känns också bättre som älgjägerska.
Per-Ola och Aron (=
Foto: Miranda Frings
Jag vet vad jag har i mina fryspåsar och vilket datum det har, men är du säker på, att det du har köpt innehåller det som anges på paketet och att det har det datum som anges? Är det kvalité från början till slut? Många ggr. får man höra på TV:n och i radion om djur som missköts och butiker som har ompacketerad kött som har gått ut på datum.....
Foto: svt.se
Älgen har många fördelar jämförd med kossan. Den får även byta bete varje dag samt slippa bli behandlad/utfodrad med konstgjorda ämnen/föda och antibiotika.
Jag vet att många jordbruk idag har öppna ladugårdar, där kossor/kalvar/grisar slipper stå i trånga båsar, men ni får säga vad Ni vill;
Jag äter hellre en älgbiff än en kobiff!
Det är inte själva skottet som får mig att älska jakten, det är helheten.
Foto: sollefteamuseum.com
Att jaga är nåt vi människor har gjort i alla tider,
så sluta fråga mig hur jag kan döda ett djur, bara för att Ni själva inte trycker på avtryckaren!
Va ärliga med Er själva!
Jag ser inte dödandet som ett nöje, men att äta naturligt är ett nöje, att veta att djuret jag äter, har haft det bra. Denna känslan får mig att känna mig stolt...
....riktigt stolt, skall jag säga...
... att vara jägerska!