CarolinaHallberg
Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2019)
>>


tömkörnings clinic

Tömkörningsclinicen i dag med Anders Eriksson var mycket bra och inspirerande. Den hade kunnat vara lite längre bara. Vi hade bara en förmiddag med tömkörningsproffset så vi hann endast gå igenom grunderna i tömkörning så som tömfattning, hur man länger resp. kortar linan och en del olika övningar.

Vi började ute på fyrkantspåre, vi var 3 stycken åt gången medans de andra tittade på. Då gick vi bakom hästarna och skulle känna hur vi hade hästarna framför oss och att de ärligt skulle bjuda på frammåt och "suga frammåt". Vi tränade på att "gå med en låg tyngdpunkt" i oss själva, det var på så vis lättare att samla upp häste och göra halt. Vi tränade även på handställningen som ska vara låg. Det vanligaste felet är att man vill hålla handen som när man rider, buren och något upphöjd vilket lätt gör så att man blir spänd och stum. Låga och avslappnade händer ska det vara. Vi fick även träna på att göra halt genom att "sätta" oss själva. Man brukar vilja att hästen ska "sätta" sig, med den menas att den kommer inn under sig med bakbenen under sin egen tyngdpunkt. Vi skulle tänka att vi hade en låg tyngdpunkt och vi använde även rösten vid halt. Det var också en viktig grej, att man inte ska ansvända samma kommando för halt och nedsaktning, för men vill ju två helt olika saker. T.ex. om man vill att hästan ska göra halt elelr bara sakta av från galopp till trav eller från trav till skritt. Då är det bra om man t.ex. använder whooo när man vill göra halt och ptroo när man vill sakta av från en "högre" gångart, elelr tvärs om, bara man använder samma komando alltid. det är något jag inte tänkt på tidigare. Jag har alltid använt mig av whhoo vid nedsaktning och vid halt. Men tänker man efter så kan det vara förrvirrande för hästen eftersom att man egentligen menar två skillda saker.


Vi tränade öven öppna och skänkelvikning och började på sluta också. Vi gick även igenom olika tömmsättnignar och diskuterade och gick igenom olika sorters gjordar och utrustning. Jämförde mellan olika sorters märken och deras kvalité och användbarhet etc. Riktigt givande eftersom att jag i stort sett är självlärd när det gäller tömkörning. Nu fick man bli guidad av ett riktigt proffs i ämnet. Kul!!

Efter den här dagen har jag kommit fram till:
*Det är bra att tömköra, ger variation till hästen och bra att låta den jobba utan ryttare. Det ger lösgörande arbete och lättare att jobba hästen i tömkörning än longering. Man kan i stort sätt göra allt i töm som man kan uppsuttet
* Brasan ska få gå mer i töm och bli dubbellongerad över cavaletti för att stärka traven utan ryttare
*Jag ska investera bättre tömkörningsutrustning så som tunn ledad lädertömm som gör "kännslan i handen" så mycket bättre så det går inte att beskriva, och en bra tömkörningsgjord med måga möjligheter på... Dyra grejer men sköter man dem rätt så håller de i evigheter, och det är sådan otrolig skillnad på bra och dålig utrustning, det kan förstöra mycket.

vi har även haft Kemilektion med Mats i dag och äntligen fattar jag!! Yeey! Sen red jag och Ida våra energiknippen till hästar som var lite tittiga och sprettiga i dag när det blåste så. Men Brasan gick riktigt bra på slutet.


Nu blir det våfflor och en dusch och plugg sen blir det lugnt förhoppningsvis en liten stund innan läggdags.

På bilden: Jag tömkör Limpan och Anders instruerar.
Kram Carro
5 Oktober 2010  | .:hästar:. | 1 kommentar
Vad roligt det är att läsa och ta till sig lite små tipps här i din blogg! Fortsätt med det:) / Anna
Skrivet av Anna den 5 Oktober 2010 21:17
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Carolina Hallberg                                             Skaffa en gratis hemsida