Startsidan Blogg Fotoalbum Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
November (2021)
>>


Recension - "El Choco" av Markus Lutteman

100803

Så samlades vi för litterärt samkväm i blå villan i Hjulsbro igen. I vanlig ordning bjöds det på snacks och bubbel, inte Chapel Hill denna gång utan härligt rosaskimrande Törley. Efter minglet satte vi oss till bords, där vi avnjöt en fantastisk pastarätt med kyckling och andra godsaker serverat med krispig sallad. Middagen avslutades sedan med en efterrätt bestående av mascarpone och blåbär. Denna sågades av värdinnan men var mycket uppskattad av oss andra. Någonstans under bokdiskussionen förlorade vi en av våra medlemmar till soffan men de andra av oss lämnade följande kommentarer av boken:

I: Jag valde boken på inrådan av Herr Glanz, tänkte att det skulle va kul att läsa en killbok. Tycker att helheten var helt OK men hade inte så stor sympati för Jonas som de som träffade honom verkade ha. En dum svensk som försökt smuggla nästan 3 kg knark – risigt! Författaren skrev som om man skulle tycka synd om Jonas men han har ju bara sig själv att skylla. Kanske tycker dock inte Jonas så synd om sig själv... Betyg: 3,5

S: Jag tycker att det var stor skillnad på handlingen och hur boken var skriven. Jag hängde inte upp mig på hur författaren skrev utan tyckte att språket var helt OK. Dock lite mycket fakta stundtals, hade varit mer intressant att låta Jonas öde ta större plats. Handlingen blev lite långdragen och jag tyckte att boken tog lång tid att läsa. Jag tycker inte heller synd om Jonas…
Betyg: 3,5

G: På det stora hela var det en bra bok med mycket intressant läsning, framförallt på personnivå. Dock svårt att hänga med i vem som var vem, ibland användes smeknamn, ibland förnamn och andra gånger efternamn, vilket var störigt. Undrar om jag är knäpp men jag tyckte inte heller synd om honom. En fråga som kvarstår är vad som hände med fängelsestraffet när han flydde till Sverige.
Betyg: 3,5

K: Lättläst och intressant bok, jag fastnade i den ganska direkt. Störde mig på att de hade lagt in foton på barn och bröllop innan man kommit så långt i handlingen. Förtog lite av spänningen… Gillar att Jonas inte gör sig själv till offer. Också lite imponerad av att han klarade vistelsen så pass bra som han gjorde.
Betyg: Betyg: 3,75

M: Tyckte till en början att den var väldigt intressant, läsandet flöt på, man ville veta mer. Håller med föregående recensent om att de bilder som lagts in i boken förekom handlingen, och förstörde lite av den spänning som byggts upp. Dessutom var den ganska utdragen, mitten av boken kändes seg och upprepande, handlingen stagnerade något. Lämnade även en del frågetecken i slutet, vad hände med flykten och domen? Skulle dock inte vilja ha den oläst.
Betyg: 3,5

Medelbetyg: 3,56

""Jag är ledsen min vän", sa mannen och skakade lite sorgset på huvudet, "men jag tror inte du kommer att överleva här inne." 27-årige Jonas Andersson från Kungälv hade i ett desperat försök att bli av med sina skulder erbjudit sig att göra en affärsresa till Bolivia. Han åkte fast på flygplatsen med nästan tre kilo kokain i väskorna och hamnade på det ökända fängelset El penal de San Pedro, 3 600 meter över havet i Bolivias huvudstad La Paz. På San Pedro sitter stora knarkhandlare i rymliga tvåvåningsceller med eget kök och badrum, medan fattiga småtjuvar trängs med varandra i iskalla, små betongutrymmen på andra sidan väggen. Över 100 barn bor med sina fäder i cellerna och massor av människor hålls inlåsta i flera år utan att de har fått någon dom. Det finns inga lås på cellerna eller vakter på avdelningarna. Tillgången på kokain är obegränsad och nästan alla bär vapen. Jonas Anderssons första tid blev en kamp för livet. Han blev överfallen fler gånger än han kan minnas och tvingades bevittna hur flera fångar knivskars till döds eller torterades av andra fångar. Men de kaotiska åren på San Pedro blev ironiskt nog också vändpunkten i hans liv. Det var här han slutade med droger, det var här han gifte sig och det var här han blev pappa för första gången.

El Choco är den fascinerande berättelsen om en svensk mans kamp för överlevnad i en galen och främmande miljö, om kärlek mot alla odds, och om ett land i uppror. För utanför murarna hade ursprungsfolken fått nog av politikernas svikna löften. Hundratusentals människor drabbade gång på gång samman i våldsamma strider med militär och polis, två presidenter vräktes ur sina stolar och till slut var den första indianen i Sydamerikas moderna historia på väg att nå den högsta makten."
20 Oktober 2010  | Bokklubben | 1 kommentar
and is now in the world have whipped up a popular style, this gust of mainstream stars in Europe and America brought the.

Webbplats: http://www.uggs-clearances.org
Skrivet av new uggs 2011 den 17 November 2011 09:47
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & malin fornander                                             Skaffa en gratis hemsida