They call me Liniz.
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in


Lina Ståhl
36 år, kvinna
Umeå
Västerbottens län

om mig
Personlig text
Min mamma säger alltid: Ta vara på din
dag - Livet har bråttom!

noggvänner


moraliska frågor
Är det omoraliskt att vara otrogen?
Ja... inte fan är det moraliskt...

Är det moraliskt acceptabelt att döda i krig för att försvara sitt land?
Ja.

Är det okej att en rik person köper en fattig persons njure för 1 miljon kronor?
Moraliskt sett - nej. Enda anledningen till att den fattiga personen säljer sin njure är juh förmodligen för att han eller hon är just fattig.Och jag tycker inte att rika människor ska ha företräde till sjukvård enbart för att de har råd att betala för den. Sjukvård ska ges på lika villkor oavsett samhällsklass - de som behöver hjälpen bäst ska också få den först. Men sett från ett verklighetsperspektiv - Man kan juh leva med en njure och en miljon kronor kan betala jävligt många räkningar.

Är det okej att köpa sexuella tjänster om den som säljer får 1 miljon kronor och ingen hallick får några pengar?
Tja... Ingen verkar juh direkt förlora på det så... Om det sker av fri vilja från båda sidor så kanske det är okej. Och vissa ser juh prostitution som ett yrke som vilket som helst så...

Är det moraliskt acceptabelt att höja priset på en snöskyffel från 150 kr till 800 kr när det snöar?
Vilket skämt! Verkligen inte!

Är det acceptabelt rätt att begå självmord?
Egentligen vill jag svara nej, eftersom jag tycker att självmord är jävligt fegt, eftersom ingen av oss vet vad som kommer att hända imorgon, eller nästa vecka eller nästa år. Och saker förändras alltid - ibland behöver man bara stå ut en dag till. Men jag måste nog svara ja - eftersom ingen vet egentligen hur en annan människa upplever t.ex. sjukdom, smärta, förlamning osv. I många fall är nog faktiskt den fria viljan betydligt viktigare att skydda än rätten till liv.

Är det acceptabelt att ge dödshjälp?
Ja. Som sagt... ibland är nog den fria viljan viktigare att skydda än en absolut rätt till liv. Om jag vill avsluta mitt liv, men inte längre själv kan svälja tabletterna så hoppas jag att någon kan ge mig samma hjälp med en spruta. I vissa fall tycker jag att människor ska ha en absolut rätt att välja när, hur och var de vill avsluta sitt liv.

Är det okej att döda en för att rädda fem personer?
Det beror på vem som dödas och vilka som räddas...

Är det viktigt att den som mördare får sitt straff även om vi vet att han aldrig kommer att göra om det?
Ja. Det är en markering utåt sett - mot samhället - att mord är aldrig acceptabelt. Och jag skulle gissa på att många av de som döms för mord eller dråp har bara utfört ett sådant dåd en enda gång - Skulle de gå fria av den enda anledningen att de lovar att inte göra om det?! Skämtar du eller?

Tycker du att man har mindre rätt till vård om man själv har förorsakat sin sjukdom exempelvis narkotikamissbruk?
Ibland kan jag tycka det - speciellt när samhället betalar för vård och hjälp till sådana människor. Men visst - definieras det som en sjukdom då ska väl de också få hjälp på samma villkor som de som inte själva "valt" sin sjukdom.


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Lina Ståhl                                             Skaffa en gratis hemsida