Välkommen till Xenias hemsida
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2024)
>>


Patienter har rätt att avbryta behandling det kommer mer i samma

tisdag den 27 april 2010

Patienter har rätt att avbryta behandling
Den totalförlamade nu 32-åriga kvinna som begärde att få hjälp att avsluta sitt liv har rätt att få assistans av sjukvården. Det meddelade Socialstyrelsen vid en presskonferens på måndagen.
- Jag är väldigt glad och känner mig lugn i själen, säger kvinnan till Expressen.se angående beslutet.

Det var i mars i år kvinnans brev kom i cirkulation. Hon skrev till Socialstyrelsen:
”Jag har en sjukdom som heter Neurofibromatos. Jag föddes med min sjukdom men den upptäcktes när jag var 1 år. Jag opererades för min sjukdom när jag var 6 år. Och det var då jag vart förlamad och blev respiratorsbunden 24 timmar/dygnet. Jag kan ej andas någonting själv. Inte ens ett enda andetag. Jag kan ej heller röra mig någonting.”
Hon fortsatte:
”Så länge jag ännu har min kropp och min hjärna i behåll så vill jag avsluta mitt liv så länge det är värdigt. Vill varken lida eller ruttna bort, vilket det annars kommer att bli eftersom det endast är respiratorn som håller mig vid liv. Därför är det min uttryckliga önskan att respiratorn stängs av efter att jag har sövts. För ingen människa i världen kan klara av att kväva sig själv vid vaket tillstånd utan att få panik. Hade jag haft förmåga att, göra detta själv hade jag gjort det.”
32-åringen begärde att få svar före sommaren.

Kvinnan har rätt
På måndagen kom Socialstyrelsens klargörande av rättsläget - kvinnan har rätt att begära att sjukvården ska hjälpa henne att avsluta sitt liv.
- Om en patient inte vill ha en livsuppehållande behandling, inte vill att den ska sättas in eller att den ska fortsätta ska läkaren respektera detta, sa avdelningschef Anders Printz vid en presskonferens.
- Vården är skyldig att erbjuda en döende patient god vård, exempelvis smärtstillande, ångestdämpande mediciner eller sömnmedel.
Kraven är att patienten är välinformerad och beslutskompetens, vilket innebär att han eller hon måste bedömas förstå konsekvenserna av sitt beslut.
Allting måste dokumenteras noggrant så att min i efterhand kan bedöma vården.
Socialstyrelsens besked i dag öppnar även för många andra patienter som själva vill välja när de ska dö.
Enligt Socialstyrelsen behöver en patient inte vara i sista stadiet av en sjukdom eller liknande för att få avsluta livsuppehållande åtgärder.
- Vi har inte stält upp särskilda krav för att patienten ska avlida inom några dagar. Om patienten begär att livsuppehållande åtgärder ska sätts ut ska det respekteras, säger Printz.
Den 32-åriga kvinna som med sin begäran satte igång debatten för en månad sedan är mycket nöjd över beslutet, meddelade hon Expressen.se vid 13-tiden.
- Jag är väldigt glad och känner mig lugn i själen, säger hon.


Socialstyrelsen: Kim har rätt att få hjälp att avsluta sitt liv

Kim, 32: ”Jag är väldigt lycklig över beskedet. Detta var vad jag hade hoppats på.”
Totalförlamade Kim, 32, har vädjat om att få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt.
Hon vill få hjälp att bli nedsövd och sedan att den respirator som håller henne vid liv ska stängas av.
Nu ger Socialstyrelsen henne rätt.
Aftonbladets Jessica Balksjö rapporterar direkt från presskonferensen.
En patient som vill avbryta sin behandling har rätt till det, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande. Förutsättningen är att han eller hon förstår den information som läkarna ger och konsekvenserna av sitt beslut.
Anders Printz, chef för avdelningen för regler och tillsyn på Socialstyrelsen:
– I mars fick vi in ett brev från en 31-årig kvinna med en allvarlig sjukdom som önskar få en respiratorbehandling avbruten. I brevet till henne beskriver vi rättsläget men vi har inte fattat något beslut om enskilda personers vård, säger han.
Maria Jacobsson, jurist:
– Utgångspunkten är frivillighet att säga nej till vård. Det är vårdens skyldighet att erbjuda en god vård. Den ska genomföras i samråd med patienten.
Noggrann dokumentation
Maria Jacobsson förklarar vad som gäller när behandlingen är livsuppehållande:
– Man måste ha förmåga att förstå beslutet. Det är den behandlande läkaren som tar beslut om patienten har den beslutsförmågan. Det ska också finnas en noggrann dokumentation över patientens beslut.
Vården är skyldig att erbjuda en döende patient smärtstillande och ångestdämpande behandling, skriver Socialstyrelsen i pressmeddelandet.
– Om en patient inte vill ha en livsuppehållande behandling så ska läkaren respektera detta, säger Printz.
Betyder det här att Kim kan få hjälp att avsluta sitt liv?
– Det betyder att om en patient befinner sig i en sådan situation och begär att den livsuppehållande vården ska sättas ut så ska patienten få det om patienten anses vara välinformerad, säger Anders Printz.
Kan hon också få hjälp att bli nedsövd inför detta?
– Ja, det är en del av god vård.
Socialstyrelsen har i dag skickat brev till tre personer. Beslutet har fattats med den goda vården som grund. Läkaren som genomför patientens önskan ska inte riskera en rättslig konsekvens.
– Vår utgångspunkt är att det här är inom ramen för hälso- och sjukvårdslagstiftningen, säger Printz.
Läkare och patient ska komma överens
Huvudregeln är att Socialstyrelsen inte får ge en behandling som patienten inte vill ha.
– Det handlar om att tacka ja eller nej till behandling, säger Maria Jacobson.
De nya riktlinjerna handlar om att läkaren och patienten ska komma överens om den bästa vården. Om en patient vill stänga av sin respirator så ska det vara möjligt om patienten är beslutskompetent, välinformerad och införstådd med konsekvenserna av olika behandlingsalternativ.
Aktiv dödshjälp strider fortfarande mot lagen.
– Åtgärder som ges med enbart syftet att patienten ska avlida är inte tillåtna, säger Printz.
Beslutet omfattar inte bara personer som ligger för döden, utan även de som är svårt sjuka och som hålls vid liv med hjälp av medicinska insatser.
– Vi har inte bestämt att det ska handla om hur många dagar man bedöms ha kvar i livet, säger avdelningschef Anders Printz.
Kim, 32, säger till Aftonbladet strax efter hon fått Socialstyrelsens besked:
– Jag är väldigt lycklig över beskedet. Detta var vad jag hade hoppats på, säger Kim. Det var jätteskönt att få veta Socialstyrelsens beslut.

Martin Timell anmäls för fusk efter avsnitt av "Fuskbyggarna"
Programmet "Fuskbyggarna" i TV4 anklagas nu själva för fusk efter förra veckans program.
Detta i en anmälan till granskningsnämnden för radio och tv.
- Vi kommer stolt att tala om att vi gjort rätt och stå upp för programmet, säger Martin Timell.
I förra veckans avsnitt av "Fuskbyggarna" på TV4 berättar Lennart Ekdahl och Martin Timell om Bimba och Stanley som byggt ett hus på sin drömtomt.
120 bevismaterial
När huset är klart klarar det dock knappt en besiktning och får snabbt vattenskador.
I reportaget anklagas hantverkaren Kenneth Möllefors bland annat för att bygga utan konstruktionsritningar med farliga fel som följd. Man berättar också om att han dömts för bland annat bokföringsbrott.
Nu har han anmält programmet till granskningsnämnden för radio och tv.
- Anmälan är gjord och jag har 120 sidor bevismaterial som ska in. De har sänt ett program med över 70 lögner som jag kan motbevisa, säger Kenneth Möllefors.
Tänker inte backa
Samtidigt pågår arbetet med en stämningsansökan.
- Det är tre advokater in-blandade. Jag kommer inte att backa en centimeter. Det är för djävligt att reportrar kan gå ut som Lennart Ekdahl och Martin Timell gjort och sko sig själva, säger Kenneth Möllefors.
Väntar på material
Anmälan inkom i fredags, två dagar efter att programmet sänts.
- Vi har beställt programmet och väntar också på mer material från anmälaren. Sedan bedömer handläggaren om det ska gå till nämnden. Det kommer nog inte upp förrän i höst om skulle gå dit dock, säger registratorn Sylvia Karlsson på granskningsnämnden för radio och tv.
"Inget felaktigt"
Martin Timell är säker på sin sak.
- Jag tror vare sig redaktionen, Ekdahl eller de drabbade håller med om att något skulle vara felaktigt. Vi kommer stolt att tala om att vi har gjort rätt och stå upp för programmet. Jag är stolt över det vi gjort, säger han.
Här hämnas han på Martin Timell
Här slår den anklagade fuskbyggaren till mot Martin Timell.
TV4-stjärnan smygfilmas när en en bulvan till Kenneth Möllefors konfronterar honom på en mässa.
- Jag beklagar att han får hålla på så här, han ställer till en massa problem för folk, säger Martin Timell som har hamnat i ett rejält bråk med hantverkaren

Den folkkära tv-profilen besökte under lördagen Kistamässan i Stockholm där han gjorde ett framträdande.
När Martin Timell lämnade scenen konfronterades han av en ung man som höll fram ett papper. Mannen ville veta om dokumentet var korrekt utfärdat.
- Jag såg det bara i några sekunder, men eftersom han påstod att det hade blivit godkänt av Byggkeramikrådet svarade jag ja, berättar Martin Timell.
Utsänd i hemlighet
Vad programledaren inte vet är att mannen var utsänd av hantverkaren Kenneth Möllefors, som i serien "Fuskbyggarna" utpekas som en skurk.
Dokumentet är enligt Möllefors ett kvalitetsintyg som visar att samma badrum som totalsågas i programmet har blivit godkänt av en särskilt behörig besiktningsman.
- Det här bevisar att det i själva verket är de själva som saknar kunskap. Jag ville vara lika ful som TV4, säger han.
Kenneth Möllefors hävdar att han kan motbevisa alla anklagelser om påstådda byggfel som togs upp i avsnittet, och att han i ett par veckors tid försökt komma i kontakt med Timell för att rentvå sig.
- Jag vill kunna slippa ha solglasögon så fort jag visar mig på stan.
Efteråt reagerar Martin Timell när han får reda på omständigheterna:
- Jag skiter i vilket, jag vet vad han går för. Men jag är världens enklaste att få tag i. Jag har aldrig fått något samtal från honom. Det här är ren lögn och ett försök att sätta dit mig för egen vinning.
- Jag beklagar att han får hålla på så här. Jag visste inte i vilket ärende han var där. Det var ju inte direkt något välregisserat blåsningsavsnitt.
"Det låter osannolikt"
Martin Timell fortsätter:
- Det låter osannolikt att någon skulle godkänna det där rummet. Det är djupt olyckligt att Möllefors får förstöra för människor på det här sättet. Teamet har gjort en ordentlig research. Det är han som ställer till en massa problem för folk.



Kvinna misstänks ha mördat sin man
Den 42-åriga kvinnan från Märsta som misstänks ha mördat sin make häktades på måndagen på sannolika skäl misstänkt för mord.
- Hon såg ganska oberörd ut, säger Expressens Magnus Hellberg som var på plats på Attunda tingsrätt.
Tidigt på morgonen 23 april misstänks kvinnan ha mördat sin 46-årige make i parets lägenhet i en bostadsrättsförening i Märsta. Klockan 03.12 på morgonen larmades polis av grannar i huset. 45 minuter senare greps kvinnan som misstänkt för mord – och klockan 10.21 blev anhållen av åklagare. Även parets 15-årige son greps som misstänkt i inledningsskedet – men släpptes senare.
Misstänks på sannolika skäl
På måndagen hölls häktningsförhandlingar mot kvinnan i Attunda tingsrätt.
- Under den del av förhandlingen som var öppen såg kvinnan ganska oberörd ut. Hon är kort och smal och ser ganska ung ut, säger Magnus Hellberg.
Efter cirka en timmes överläggningar beslutade tingsrätten att häkta kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mord. Åtal ska vara väckt den 10 maj.
Enligt grannar levde familjen ett tillbakadraget liv, och höll sig mest för sig själva.
– Det har aldrig tidigare hörts ett knyst från deras bostad, har Irene Karlsson som bor i samma hus berättat.
Så sent som 14 april i år ansökte den 42-åriga kvinnan om skilsmässa från sin make, som som hon har två gemensamma barn med. I ansökan kryssade hon i rutan för ”äktenskapsskillnaden skall inte föregås av betänketid”.
SAS jagar vulkanersättning
SAS hoppas gå ut skadelös efter att det isländska askmolnet stängt det europeiska luftrummet i över en vecka.
Det väntas vara målsättningen när branschorganisationen för europeiska flygbolag AEA på måndagen sätter sig vid förhandlingsbordet med EU:s transportkommissionär Siim Kallas, skriver den danska tidningen Börsen.
- Vi tycker att det är rimligt med kompensation, säger John Dueholm, vice koncernchef i SAS.
Stora kostnader
Han anser att man i förhandlingarna med EU om kompensation ska ta hänsyn till de fasta kostnaderna som är förbundna med att ha plan på marken, bland annat löner.
Därutöver handlar det om flygbolagens hotellkostnader för strandade passagerare och mat till dem medan askmolnet låg över Europa.
I torsdags uppskattade SAS att räkningen var uppe i 460 miljoner kronor, därutöver kommer 180 miljoner kronor för torsdag och fredag. SAS kräver nu hela summan i kompensation.
Flygbranschens internationella organ IATA räknar med att askmolnet globalt har kostat cirka 12 miljarder kronor.



27 April 2010  | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Xenia Hej om mig. Och det här är min hemsidan                                             Skaffa en gratis hemsida