CarolinaHallberg
Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


sitsen - något att jobba på

Nu på senaste tid har vi fokuserat väldigt mycket på sitsen. Sitsträning får man då aldrig nog av. Det är något man ska jobba på i stort sätt hela tiden, varje gång man rider. Känna efter, blunda, hur känns det. sitter jag snett, lika mycket tyngd på båda sittbenen? Slappnar jag av i knäna? Hur är handställningen osv. Mycket att tänka på. det är är svårt att rida. Men vem har sagt att det ska vara lätt? det är scharmen med det hela, men blir aldrig fullärd.


Man utgår alltid från den lodräta sitsen "dressyrsitsen" där det ska gå att dra en lodrät linje från öra-axel-höft, häl. Vare sig man är hoppryttare och använder två och trepunktssits mer, dressyr eller islandsryttare är detta utgångspunkten och grunden för all ridning. Den lodräta sitsen ger stabilitet och kan ge rätta signaler/hjälper till hästen därifrån. ryttaren ska vara avspänd och kunna följa med i hästens rörelser utan att vara slapp. I denna position infaller ryttarens tyngdpunkt välldigt nära hästens tyngdpunkt, vilket udnerlättar för hästen att bära upp sin ryttare.

Huvudet ska vara mitt över axlarna och rakt buret. Blicken rickdat frammåt mellan hästens öron. Man kan tänka att det sitter fast en lina uppe på hjälmen som drar dig upp ur sadeln så att du sträcker på dig.

Man kan tänka att man ska sola bröstet i stället för att dra bak axlarna som vissa säger. För när man drar bak axlarna hamnar armarna onödigt långt bak och skulle det behövas att man tar tag i hästen så hamnar armarna bakom kroppen. Så det är altså bättre att armarna är något framför kroppen, så hamnar aldrig armarna där bak.

Det ska gå att dra en linje från ryttarens armbåge till hästens mun/bet. det kräver en rak underarm och handställning med tummen uppåt och ett slutet grepp runt tygeln som varken är krampaktigt eller för slappt. Man kan tänka sig att man hålle ri en fågelunge som inte får flyga iväg, om man håller i för löst eller kläms ihjäl om man håller för hårt.

Mellandelen, alltså bål, höfter och överskänkeln är den viktigaste delen. Den ska vara stabil men inte spänd och kunna följa med i hästens rörelser. Det är viktigt att ryttaren är rak i sina sidor. det är väldigt lätt hänt att man viker sig i den ena eller den andra sidan. Ryttaren ska vara stark i mage och rygg och att hitta makstödet är viktigt.

Själva sitsen används också som en drivande eller förhållande signal till hästen. Vrider man bäckenet så att man svankar åker sittbenen upp bakot och lättar upp från hästens rygg och gör det då lättare för hästen att komma in med makbenen. Kutar man rygg i stället så blir det drivande. Det är lättare för hästen att komma under med bakbenen när man svankar än när man kutar rygg. Som t.ex. i en halt. ryttaren ska rida hästen hela vägen in i halten så attd en stannar med bakbenen under sig. I stället för att sitta och driva och driva med en drivande sits då hästens rygg sänks så lättar man upp sittbenen så blir det lättare för hästen att stanna med bakbenen under sig.

Skänkeln delas upp i två delar, över och udnerskönkel. Överskänkeln ska ligga an mot sadeln utan att klämma. Underskänkeln ska vara stabil och inte fladdrig och hackande mot hästens sidor. Underskänkeln ska kunna vara flexibel och ändamålsenlig.

Foten ska ha ett tramp i stigbygeln och stigbygeln ska vara placerad på fotens bredaste del. Man kan tänka att det ligger små kulor i fotsulan. Är tån nedåtlutad rinner kulorna fram i tån, är hälen nedsänkt rinner kulorna ner där. foten ska altså vara rak i stigbygeln så att "kulorna" ligger jämt fördelade längs med sulan.

Spänst och harmoni i ryttarens sits skriven av birthe Vogelius ochRidlära skriven av Bo Tibblin är två bra böcker för dig som vill läsa mer om ryttarens sits.

På bilden Jag och Blundur från Hästeryd SM 06, där jag rider trav nedsuttet i lodrät sits.
29 September 2010  | .:hästar:. | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Carolina Hallberg                                             Skaffa en gratis hemsida