Im not a god, I was misquoted.
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


Min top 100 del 9 - plats 20-11

Ja då var det dags att ge sig på min top 20. Det är jobbigt hur trångt det är på de här tjugo platserna.

20.
A man for all seasons (1966)
Detta är en film jag har pratat mig varm om här på bloggen. Paul Scofield gör en av de bästa rollprestationerna någonsin i rollen som Thomas More. Hela filmen bygger på ett vansinnigt starkt manus och trots att det händer mycket så är det inte det minsta långtråkigt. En av mina favoritskådisar Robert Shaw spelar här Henry VIII och är även han lysande.

19.
Reservoir Dogs (1992)
Ja det här var ju en chock när den kom, vem är denna genialiska galning som har skrivit detta underbara manus. Quentin Taratinos första film hade många åsikter om. Han fick ihop en suverän rollista och blev ju känd för att väcka slocknade karriärer till liv.
Det är svårt att prata om den här filmen utan att dra iväg, vilket i och för sig gäller många av de kommande filmerna, så jag lämnar det med att den är så underbart bra.
Tarantino har hämtat mycket av filmens handling från Hong Kong-filmen City on Fire med Chow Yun-Fat i huvudrollen. Den är också bra men når inte upp till Reservoir Dogs på långa vägar.
Och vad handlar egentligen Madonnas Like a Virgin om...?

18.
Star Wars III -Revenge of the Sith (2005)
Här smäller det rejält. George Lucas har verkligen fått ihop det suveränt bra och knytit ihop trådarna mellan de nyinspelade filmerna och originaltrilogin utan att det blir för krystat. Flera ögonblick jag väntat på skapade rysningar när jag satt i biosalongen både första och andra gången. En mörk film som väntat men första 25 minuterna är spektatkulära och innehåller mycket humor, då främst med R2-D2 i huvudrollen.
Flera nya sköna karaktärer och även kul att se Wookies fightas lite mer än Chewbacca har gjort tidigare. Dock skulle jag gärna sett ytterligare lite mer av detta.

17.
North By Northwest (1959)
Då var det dags för Hitchcock igen. En härlig thriller med full fart och en Cary Grant i högform. Han blir här jagad av både polis och skurkar, och upplösningen på Mount Rushmore är mycket spännande. Som vanligt har Hitchcock lekt med effekter och hittat på egna knep.
Flera andra bra skåidsar som James Mason, Eva Marie-Saint och fortfarande aktiva Martin Landau i en tidig roll. En kul detalj är också att Jessie Royce Landis som spelar Grants mamma i filmen egentligen bara var sju år äldre än honom.

16.
Dances With Wolves (1990)
En av de snyggaste filmerna som gjorts. Kevin Costners regidebut är en varm och fin film blandat med den mänskliga råheten som alltid har existerat. Detta är en film jag ser ganska ofta och det är en njutning varje gång. Mycket subtil humor också och jag ler ibland flera minuter innan vissa grejer som jag bara väntar på ska hända. Tyvärr har Costner inte lyckats lika bra med andra filmer han har regisserat även om den nästan lika snygga Open Range kommer bra nära.
En annan av filmens höjdpunkter är det fina samspelet mellan Costner och Graham Greene som spelar medicinmannen.

15.
Dial M for Murder (1954)
Eller Slå nollan till Polisen som den heter på svenska är ju regisserad av...jo såklart...Alfred Hitchcock. Han är favorit som sagt och har med många härliga filmer. Här är det en film vars handling till största del förlagd till en lägenhet. Det är från början en pjäs av Frederick Knott och han har också skrivit manuset till filmen.
Det handlar om en man som planerar att mörda sin fru, men allt går inte riktigt som planerat.
Starka skådisar som Ray Milland, Robert Cummings, John Williams (ej musikern), Anthony Dawson och underbara Grace Kelly.

14.
Raiders of the Lost Ark (1981)
Steven Spielberg hade en dröm att en gång få regissera en James Bond-film. Men han insåg att det inte var så troligt så den här filmserien var hans lösning på det. George Lucas bistod med grundidén och Lawrence Kasdan skrev manuset som ligger väldigt nära Bond i stämning och känsla. Ett härligt matinéäventyr med lite extra edge och en klockren karismatisk Harrison Ford i huvdrollen. Sedan fantastisk musik, av den mer kände John Williams, som de flesta känner igen och kopplar till hjälten Indiana Jones. Han är dock döpt efter George Lucas hund Indiana.

13.
Gladiator (2000)
Ja vad ska man säga. De flesta har väl sett den här och inser säkert vilket mästerverk det är. Mäktigt, starkt, underhållande, sorgligt...filmen framkallar många olika känslor och är ju så vansinnigt välgjord.
De viktiga skådisarna är klockrena i sina roller och karaktärerna kunde helt enkelt inte castats bättre. Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nilesen, Derek Jacobi, Richard Harris och min favorit Oliver Reed som Proximo. Helt fantastiskt.

12.
Goldfinger (1964)
Filmen som gjorde Sean Connery, och även James Bond, till en superstjärna. Den tredje filmen i serien hypades som ingen film gjorts tidigare.
Det finns väldigt många klassiska karaktärer och ögonblick i filmen. Gert Fröbes Auric Goldfinger, Harold Sakatas hattkastande Oddjob, den första riktiga Q-bilen i hans Aston Martin, de olycksdrabbade systrarna Masterson. En får ju känna på Oddjobs hatt (Tania Mallet) men mest minnesvärd är Shirley Eatons öde att få kroppen täckt av guldfärg. Ett öde som också gjorde Eaton till en av de mest kända personerna i världen för ett tag. Honor Blackman vars karaktär Pussy Galore (hur man nu fick censuren att gå med på det) var den första Bondbruden att kunna ta vara på sig själv. Hon är också den enda kvinnan som varit äldre än sin Bondmotspelare. Med sina 38 år under inspelningen så var hon tre år äldre än Sean Connery.
Ja Bondfilmer är något jag kan prata länge om...så jag slutar här...

11.
The Sting (1973)
(Blåsningen)
Jag älskar smarta kuppfilmer där man ibland även som publik blir blåst. Oceans Eleven-serien tycker jag är de bästa på senare år, men ingen annan film i genren når upp till detta mästerverk. Ett mycket fyndigt manus och en skön stämning genom filmen. Man blir på så gott humör när man ser den. En oerhört viktig del är miljöerna och den fantastiska ragtime-musiken.
Paul Newman och Robert Redford som även gjort radarparet Butch Cassidy and the Sundance Kid några år tidigare är väldigt bra ihop. De verkar trivas tillsammans och överglänser de fleste de spelar med. Tur då att det respektingivande offret Lonnegan spelas av ovan nämnde Robert Shaw som är en av alla skådisar som har mest pondus och karisma och som verkligen fortfarande känns som ett hot mot Newmans och Redfords karaktärer bara genom en blick.

Ja nu återstår bara min top 10. Det blir väldigt tomt när har skrivit den sista delen skulle jag tro.


Maximus: My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next.

ur Gladiator såklart...
10 Oktober 2010  | Film | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Peter Edvardsson                                             Skaffa en gratis hemsida