CarolinaHallberg
Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
Juni (2019)
>>


Vikt på bakbenen

Man strävar ju hela tiden efter att hästen ska ha mer vikt på bakbenen. Hästen har naturligt mer vikt på framdelen men man vill med ridningen få hästen att aktivera bakbenen och få dem in under tyngdpunkten och bära upps ig med bakbenen och bli lätt i fram och komma upp med manken. Man letar efter den där motorbåtskännslan då man som ryttare känner hur man "rider hästen i uppförsbacke" och framdelen lättar.

Nu i dag fick vi sanningen på det hela och våra tankar om att rida hästen med mer vikt på bakbenen blev förkrossad. Det har gjorts ett test på bland de bästa dressyr hästarna i världen där testet gick utt på att mäta hur mycket vikt hästarna hade på fram respektive bakdel i de mest samlande övningarna/gångarter så som piaff och passage. De red på en slags matta där de mättes hur mycket vikt hästen hae på fram och bakben och dessvärre blev resultatet att hästarna INTE la mer vikt på bakbenen fastän ryttarna hade kännslan av att de red i uppförsbacka, manken kom upp och blev lätta i fram. Gud vilket tråkigt besked tycker jag, då är det alltså inte så som man alltid har trott, att hästen bär mer vikt på bakdelen efter att man har fått aktiverade bakben.

Egentligen är det ganska lågiskt eftersom att det inte är en kroppsmassa på hästen som flyttas bakåt. Kännslan av att framdelen kommer upp kan förklaras i att när bakbenen aktiveras och ryggen kommer upp höjs öven manken och muskulaturen på manken stretchas ut, och det känns då som att man rider i uppförsbacke.

Men man kan i alla fall täka på att man inte vill rida hästen mer på framdelen och göra att den lägger ännu mer vikt på framadelen än den redan har naturligt. Kanske en tråkig vetenskap, men så är det.

Allt från mig i dag, nu är jag uurtrött och ska sova, natti natt!

kram
11 Januari 2011  | .:hästar:. | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Carolina Hallberg                                             Skaffa en gratis hemsida