Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2020)
>>


Bond 12:a

I morgon är det dax, då ska vi äntligen få spela kort en hel kväll. Våra vänner har börjat lära oss Bond 12:a ett riktigt räkne-/kom-ihåg-spel.
Tydligen är det lika många regler som det är spelande lag och det underlättar inte. Men det är roligt att umgås på det sättet.

Bondtolva

Antal spelare: 2

Antal kort: 24, d v s från niorna till ässen

Given: Varje spelare får 6 kort. Resten av leken läggs som en talong på bordet. Den används senare under spelet för att komplettera spelarnas händer efter varje stick.

Kortens värde: Ässet är högst, därefter kommer tiorna, sedan är rangordningen kung, dam, knekt och nia.

Det här går spelet ut på: att ta stick och i dessa stick få så många s k matadorer som möjligt. Spelet håller sig rned en kortvärdestabell, som du måste kunna. Så här ser den ut: Flest matadorer 1 poäng Trumf (kung och dam i samma färg) 2 poäng Kung och dam i samma färg, utom trumf 1 poäng Sista stick 1 poäng Och vad är då matadorer? Jo, det är alla äss och tior. Skulle spelarna ha lika många matadorer börjar man räkna s k ögon enligt den här tabellen: äss 4 ögon kung 3 ögon dam 2 ögon knekt 1 öga Vid sammanräkningen av poäng får den som har flest matadorer 1 poäng. Skulle båda spelarna ha lika många matadorer, räknar man alltså ögon. Den som har flest ögon vinner då. Skulle till äventyrs båda spelarna ha lika många ögon, då får ingen någon poäng för flest matadorer. Så här spelar ni: Kung och dam i samma färg på handen, det är spelets viktigaste kombination. Den som först får kung-dam på handen anmäler detta genom att säga "trumf i . . ." och så tillägger han parets färg. Den som senare får en kung-dam i samma färg på handen anmäler också detta och får då 1 poäng i protokollet. Kung- dam i trumffärgen ger ju, som framgår av tabellen här ovan, 2 poäng. Spelet har två avdelningar. Den första pågår så länge som det finns kort kvar i talongen. Den andra är slutspelet och den börjar när salongens kort är slut. I första avdelningen spelar förhand ut valfritt kort och den som har högsta kort vinner. Det innebär att du inte behöver följa färg och att det än så länge inte finns någon trumffärg. så snart en spelare får ett kung-dam-par på handen, anmäler han det och parets färg blir trumf, men inte förrän i slutspelet. Fram till dess tar alltså högsta kort sticken. Efter varje stick tar spelarna ett kort ur talongen så att de hela tiden har 6 kort på handen. I slutspelet gäller regeln att du måste följa färg. Dessutom måste du sticka över om du kan och du får inte saka om du kan ta med trumf. Sista sticket är också mycket viktigt. För det får spelarna, som framgår av tabellen, 1 poäng. Det finns ytterligare en regel som du måste följa. Det handlar om när du anmäler trumf eller kung-dam-par. Du måste göra det:

1) när du är spelförare, d v s när du tagit ett stick;

2) innan du tar upp kort ur talongen;

3) innan slutspelet börjar. Den som först kommer till 12 poäng har vunnit spelet.


       
21 Januari 2011  | dagliga vedermödor | 2 kommentarer
Det blev ingen kortspelarkväll - en kokande vattenmantlad kamin i vårat hus satte stopp för det... :-( Så det blev jour-rörmokare, vädra och torka vatten... *suck*
Skrivet av Anna-Carin den 23 Januari 2011 20:43
Hur gick det? Kan inte komma ihåg att det var så många regler och "matadorer" på min tid!!!!! Kramar!
Skrivet av mamma den 23 Januari 2011 10:35
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & A-C H                                             Skaffa en gratis hemsida