Kultur, litteratur, grekisk kärlek, konst, Irland, film, belgare
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2021)
>>


Festa med gamla greker

Den som ändå vore en pederast (även om det inte var en nödvändighet hade det definitivt givit en extra krydda) som umgicks i filosofiska kretsar i det antika Grekland. Vad lycklig man förmodligen skulle ha varit då! Tänk att någon kommer och håller följande monolog, som Alkibiades i Platons "Gästabudet":

"Strax efter hörde de Alkibiades röst på gården, han var våldsamt berusad, skrek högt, frågade var Agathon höll hus och befallde att man skulle föra honom till denne. Han leddes in till dem, stödd på flöjtspelerskan och några andra följeslagare, och där stod han i dörröppningen, iförd en yvig krans av murgröna och violer och en massa band på huvudet. -Godkväll mina herrar! sade han. Tar ni emot en rejält berusad dryckesbroder? Eller ska vi gå vår väg igen bara vi har bekransat Agathon, som vi kom hit för att göra? Igår kunde jag inte komma fortsatte han, men nu är jag här med band på huvudet för att flytta över dem från min skalle och bekransa den visaste och snyggaste, om jag så får säga. Tänker ni skratta ut mig för att jag är full? Ja skratta bara- jag vet ändå att jag talar sanning. Men säg nu: får man komma in på de här villkoren eller får man inte? Vill ni dricka med mig eller vill ni inte?"

Självklart gjorde Agathon, Sokrates och de andra herrarna det enda rätta- de släppte in Alkibiades. Vilket underbart sätt att göra entré på. Tar ni emot en rejält berusad dryckesbroder?
24 Januari 2011  | Litteratur | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Jean Paul Marat                                             Skaffa en gratis hemsida