Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


Har jag fel?

Jag minns engång att min kursledare sa, att det var nyttigt att prova olika raser. Det ger mera erfarenheter, man får bättre insyn i olika sätt att fostra, olika raser och att se funktionen i olika klubbar. Jag håller med!

Wiggo är min först köpta hund. En Irländsk Röd Setter. Har velat ha en sådan hund sen barnsben och då jag började att jaga, köpte jag en. Det var 2002.

Visste inte så mycket om rasen och än mindre visste jag, om hur mycket tid och energi man fick lägga ned, innan han var en färdig jakthund.

Då jag hade fått hem min Wiggo, fanns det inte så mycket hjälpmedel att få inom klubben, så man fick snällt leta information själv och tricksa med olika inlärningsmetoder. Köpte Sten Christofferssons bok. Läste den, men jag tycker boken var mycket långdragen, men lärorik. Föredrar nog mera Bengt Rödseths bok.

Jag lyckades otroligt nog med att få till Wiggo. Många gånger, då jag startade honom på jaktprov och det inte var någon pippi hemma, fick Wiggo ofta ett tröstpris med sig hem för “lydigaste hund på provet” eller jag ett pris för “bästa hundförare“. Det var ju alltid trevligt.

2007 utbildade VBFK instruktörer, som skulle hjälpa alla nya och gamla hundägare att lyckas med sina hundar. Det var då man började märka skillnad på proven. Det fanns plötslig mycket mera lydigare hundar på fjällen och i skogen.

Maj 2007, hade klubbmedlemmar äntligen tillgång till information och hjälpmedel, instruktörer!

Efter några år tillkom en ny ras till familjen. Finsk Spetsen. Inom klubben för trädskällare fanns det ett injagningskompendie som man fick köpa för lite och ingenting. Läste den ut och in. Med tanke på vilken självständig ras det är ville jag ha så mycket information som möjligt, för att lyckas. Jag hatar att misslyckas!

Åkte med hunden på olika klubbdagar där det informerades om fostran, socialträning, jaktprov och utställningar etc. etc. Jättegivande. En sak som jag använde mycket av min tid på var, socialträning. Det slutade med att jag även lyckades med denna ras.

Nu har man varit med i två olika klubbar och blivit än hel del erfarningar rikare, men nu har det börjat komma upp en massa funderationer!

För några år sedan hade jag och Stellan Johansson ett väldigt intressant samtal. Stellan är en mycket erfaren och klok person, som jag gillar skarpt. Väldigt bestämda åsikter och ärlig i sitt framträdande. Han står för det han säger och gör, vilket jag beundrar hos honom. Det finns inte många av dessa individer. Han har varit aktiv i många herrans år i stående fågelhundsklubben och han är en mycket erfaren jaktprovsdomare.

Jo, åter till detta samtal…Jag skall strax berätta om den, men först vill jag att du svarar på en fråga; Vem av dessa tre hundar är min Wiggo?

Svara gärna i kommentar fältet tillsammans med åsikten om mitt inlägg. Jag återkommer om svaret, vem som är Wiggo, senare.

Nu åter till Stellans och mitt intressanta samtal....Den handlade om starter på jaktprov. Startande hundar blir ALDRIG kollade upp. Alltså, är det verkligen den hund som anmäls till provet, som är den som startas på provdagen?

Jag har startat Wiggo på några prov, båda i Sverige och i Norge. Wiggo har ALDRIG blivit kollad om han verkligen ÄR Wiggo...

eller denna hund...Baloo

Visst är dom lika?

Alltså, jag kan ta någon annans hund, som kanske är en superduktig hund, och starta den på ett jaktprov, så att jag får meriterna registrerad på Wiggo! Förstår Ni?

Nu skall jag inte säga att vi har en massa oärliga förare ute på fjäll- och skogsproven, men jag tycker faktiskt att Stellan hade ett poäng där!

Om Ni går på en utställning eller ett prov någongång och ser 20 pointrar/irländare/finsk spets..you name it, som står på rad, så är det jävelskt svårt att se skillnad på dem. Det kan skilja en fläck hit eller dit eller att den ena kanske är större än den andra, men i helhet är dom faktiskt VÄLDIGT lika varandra! Tänk på det någongång!

Det måste ju vara stört omöjligt för en domare att se, att det där är Wiggo, Alma, Rally, Blixztra, Dexter eller Spira!?

Ni som startar på prov, har Eran hund någongång blivit chip- eller tatueringskollad, innan start?

Jag har bara behövt visa upp vaccinationsintyget (utan hund) på ett prov och det var i Hattfjelldal, men inte på dom övriga proven jag har startat på!

Oftast skickar man med en kopia på stamtavla och vaccinationsintyget en god tid innan startdagen, så jag har inte ens behöva visa upp nåt på startdagen och ingen har kollat att jag startar den hund jag har anmält!?

Den enda gången jag har blivit kollad för något, var av Kerstin Frändegård. Hon kollade om Wiggo hade båda testiklarna (för en hund med en kula, får inte startas på prov, fick jag veta då!), men även då kollade inte hon om det var Wiggo som hade båda kullorna J

En annan sak som jag också reflekterade över, var att min f.d. uppfödare dömde min hund på prov. Alltså en hund jag hade köpt av honom. Frågade denna domare/uppfödare, om det verkligen var möjligt att han fick döma min hund från hans uppfödning. Som svar fick jag: -“Vi har domarbrist“. Det fanns ett blandparti till den dagen, så jag var lite förvånad över att inte jag och en kullbror till min, då ägda hund, inte gick i det andra partiet. Som tur var, fick ingen av hundarna till en fågelsituation, så det blev ingen premiëring. Skall ärligt säga att jag var glad för det! Inte för att jag anser den uppfödare som opålitligt eller oseriöst, men det skulle inte se bra ut i papperna (jäv), att den etta jag fick, var bedömd av min egen uppfödare! Håller ni inte med?

Ja, hur fungerar det då i Finsk Spets klubben.

Första utställningen jag var på med Thai, i Åsele, var första gången jag fick se en chipläsare!!!

Thai blev kollad! Wow! Thai var Thai! Thais kullsyster fick inte ställas ut, för matte var kommissarie....

Hur är det då med jaktprov?

Man anmäler sig till en provledare, som väljer ut en domare till min hund. Den domaren får INTE ha någon sorts relation med min hund. Den provledare som finns i mitt distrikt, hade en relation till Thai (hennes tik är en syster till Thai), så då blev jag tilldelad en extra “provledare“ bara av den anledningen. Väldigt seriöst!

Innan jaktprovens start, fick jag ta fram stamtavla och vaccinations intyget för domaren. Thai kollades och allt noterades på plats, innan start. Provblanketten fylldes i med hundens identitet i skogen.

Vi gick provet och jag fick åka hem utan att få veta resultatet, för det skulle sammanställas av mina två provledare, som i sin tur delade ut förtjänstpoäng, som inte får delas ut av domaren! Resultatet fick jag inte förrän två dagar senare!

I trädskällarklubben får inte en uppfödare döma sin egen hund och även den som har ett kullsyskon får inte döma. Alltså, det skall inte finnas en relation. Jag tycker att det är helt rätt!

Ni kanske tycker att jag kritiserar eller gör ett påhopp, men nog ligger det något i det Stellan sa!? Håller med Stellan att det är märkligt att det inte kollas vilken hund som startas! Jag menar inte att det finns en massa luringar, men det är faktiskt hur lätt som helst att fuska!

Vet du att din startande motpartner, verkligen är den hunden som står på startlistan? .....Tror inte det!


       
16 Februari 2011  | Smått o Gott | 9 kommentarer
Hej. Wiggo är nog han till höger. Jag tycker som en del andra att det bygger på ärlighet när man går prov mm. Det skulle vara omöjligt att kolla alla hundar hela tiden men det är fullt möjligt att man blir det. Visst finns det dom som fuskar men det finns det överallt inom alla olika aktiviteter. Personligen så tror jag inte att det är ett stort problem även om det skulle förekomma. När det gäller bedömning på proven så kommer det alltid att finnas dom som känner sig orättvist bedömda och ibland med all rätt. Jag är övertygad om att vissa domare faller för trycket när det är en (storfräsare,bästa vännen) bakom snöret det tror jag är ofrånkommligt. Men som tur är så finns det många domare och olika prov att gå så det är nog inget större problem. Vill avsluta med att allt bygger på den mänskliga bedömningen och det gör att det finns alltid dom som känner sig missgynnad.
Skrivet av David den 17 Februari 2011 10:07
Jag tror Wiggo är den i mitten! Finskspetsarna har ju en domare på varje hund. D v s ett fullt parti på 14 hundar kräver 14 domare. Det skulle stående fågelhundarna aldrig klara av att skramla fram. Sedan har ju den stående fågelhundsdomaren ganska mycket publik som kan förmedla fel och brister till omgivningen. Hos finskspetsarna har ju huvuddomarna bara ord mot ord - om det skulle bli något "tjafs". Jag tycker det funkar bra på proven och tycker att jag nästan alltid blivit rätt bedömd. Det var bara en gång i Gällivare som jag tycker unghundarna fick för kort släpptid. Vissa fick bara ett släpp, Rally fick två. Sedan drog domarna bort hund efter hund för att få fram dagens pointer (det var Guldpokalkval). Till saken hör att även settrar startade den dagen, då det borde vara ett vanligt Ukl - vilket det förstås inte var. Jag skulle blivit GALEN om jag varit setterägare då! Sen skulle jag önska att man kunde arrangera ett eget prov, där man själv kan få stå för markerna och kunna gå ut på hemmaplan. Det kan man som finskspetsägare och vorstehägare också...

Webbplats: http://www.linjalen.com/annasblogg
Skrivet av Anna den 17 Februari 2011 09:09
Snön smälter där du fram fram--det är så att man får vårkänslor-Miranda --The only one!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Webbplats: http://hundkennel.net/
Skrivet av Roger Moström den 16 Februari 2011 21:28
Jag tror man måste utgå ifrån att hundägarna är ärliga i det här fallet. Vi som har Irländare eller Gordon har inga större problem att se skillnaden trots att de har samma färg. Jag har många hundar och förmodligen skulle ingen märka om jag tog "fel" hund men till vilken nytta, jag går på jaktprov för min egen skull, för att se resultatet av min avel, varför skulle jag då fuska , då försöker jag lura sig själv. Det med att få döma egen uppfödning är svårt att komma ifrån, det är reglerat i reglerna att du inte får ha ägt, tränat osv hunden de senaste 6 månaderna. Att inte kunna döma egen uppfödning känns som ett misstroende mot domarna, jag skulle tro att i de flesta fall är det inte en fördel att ha sin uppfödare som domare. Jag tror att de flesta provledningar så långt det är möjligt undviker att låta domare döma sina egna hundar. För övrigt håller jag med Thore om att vi ska utgå från att folk fuskar då blir det väldigt tråkig och negativ miljö, vi görju det här för att vi älskar vra hundar och föratt det är et roligaste vi vet....
Skrivet av Kina den 16 Februari 2011 21:07
Hej, Längesen sist!!Wiggo är nog han till höger??!! Det ligger något i det du och Stellan pratat om även om man inte misstror folk. Men problemet blir nog att kolla, hundarna måste isåfall kollas när de kommit ut på fjället med sitt parti, annars kan ju någon byta hund om kontrollen sker vid uppropet!! Nåväl, jag tror inte att risken är så stor att någon startar med "fel" hund,eller vill fuska, det gynnar absolut inte aveln, vem kollar isåfall att det rätt tik som har valpar!! Vi får nog lita på hundfolket som Tore säger. När man dömer är det hunden den dagen man dömer, oavsett var hunden kommer ifrån eller vem som för!!!Hälsningar från oss Östbergare
Skrivet av Kerstin Frändegård den 16 Februari 2011 20:43
Du har rätt Miranda... själv skulle jag inte våga (eller en vilja) fuska, då man ganska lätt kan känna igen en Pointer eller Engelsk setter på olika teckningar... men en Irländare eller Gordon, Finsk spets hmmm Problemet är "tiden" att kolla 14 eller 16 st hundar i ett parti innan start. Samt ekonomi inhandla 6-10 chipläsare??

Webbplats: http://www.borgeflon.se/
Skrivet av Eva Perman den 16 Februari 2011 20:15
Den nedre hunden heter Remkilens Baloo, visst är de lika men vi som har röda känner igen de, för de är olika. Visst kan man tycka att debatten är relevant men det är inte värt pengarna att jaga fuskare(om de finns) och vad syftar det hela till. Fuskare finns det överallt, utom i hundvärlden hoppas jag. Jag tror och hoppas att de flesta som håller på med denna hobby är seriösa och värnar om sina linjer och rasernas överlevnad på lång och kort sikt. Samma sak gäller oss domare att döma hunden och inte relationer till ägare, uppfödare osv. jag kan inte tänka tanken att domare dömmer på dessa kriterier utan det är hunden och dennes prestationer som bedömes ur ett jakligt perspektiv. Att jaga fuskare och misstro andra medför att glädjen försvinner och man missar målet med det man håller på med. Prata jakt, berätta goda historier om hundar i stället. Remkilens Hundar hälsar

Webbplats: http://redsetter.se
Skrivet av Thore Sandström den 16 Februari 2011 19:55
Jag tror wiggo står till vänster! Hundarna ska kontrolleras innan start och ingen relation mellan hund och domare! Rätt och lika för alla
Skrivet av Nina j den 16 Februari 2011 18:32
Jag tro att Wiggo är han till vänster, han ser väldigt graciös ut när han sitter så där. Har ju alltid tyckt att han är en vacker elegant och graciös hund. Men det är klart jag kan ju har fel. För de ser väldigt lika ut.
Skrivet av Simone den 16 Februari 2011 17:36
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida