Kultur, litteratur, grekisk kärlek, konst, Irland, film, belgare
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2024)
>>


Nobelpristagare i litteratur

Bara för att jag tycker att det är ganska skoj med Nobelpriset i litteratur (även om jag inte håller med jämt och folk lätt blir pretentiösa) så tänker jag namedroppa de författare mitt läsande har någon relation till:

1907- Rudyard Kipling, Storbritannien: Jag tror aldrig jag läst något av honom. Eller, jag kom på att jag har ett vagt minne av att ha fått en förkortad version av "Rikki-Tikki-Tavi" uppläst för mig och de andra barnen på lekis eller något sådant, men jag kommer inte ihåg mer än att jag tyckte synd om ormarna i berättelsen. Jag vet att jag tyckte att Disneys "Djungelboken" var tråkig.

1909- Selma Lagerlöf, Sverige: Jag har läst någon spöknovell av henne som var ganska fräck. Jag vet att en lågstadielärare läste "Nils Holgersson" för oss, min klass alltså, i förkortad version när vi var nio år gamla. Jag minns inte mycket förutom att det stod att Skåne var vackert och Värmland var vackrare. Jag köpte "Gösta Berlings saga" för ett par kronor på Myrorna en gång men jag har inte läst den än. Sedan har jag sett Victor Sjöströms fina filmatisering av "Körkarlen" också. Selma verkade vara intressant som person. Jag vill läsa hennes brev till sina flickvänner.

1921, Anatole France, Frankrike: Jag har en volym med ett par av hans böcker. Den är alldeles grön och sticker ut ganska mycket i bokhyllan. Fast jag har inte läst något i den än.

1923, William Butler Yeats, Irland: Den förste irländaren som fick Nobelpris, vilket är trevligt eftersom det var kort efter det att Irland blivit självständigt. Jag vet att jag läst lite av hans poesi men jag minns faktiskt inte mycket, men han verkar intressant och jag vet att det lilla jag läst har varit fint.

1929, Thomas Mann, Tyskland: Jag har faktiskt nyss lånat "Den unge Josef" på biblioteket. Och jag vill gärna läsa "Buddenbrooks".

1931, Erik Axel Karlfeldt, Sverige: Jag kan bara minnas att jag läst några enstaka rader av honom.

1946, Hermann Hesse, Schweiz: Pinsamt. Jag har inte läst någonting av honom än. Det ska man väl ha gjort?

1947, André Gide, Frankrike: En av mina absoluta favoritförfattare. Jag läser allt jag kommer över som han har skrivit, han är en av de som tar störst plats i min bokhylla (tillsammans med Oscar Wilde, Victor Hugo och Franz Kafka). Jag är nog lite kär i honom. Faktiskt.

1948, Thomas Stearns Eliot, Storbritannien: Jag har läst någon enstaka vers från "De knepiga katternas bok". Jag har för mig att min mamma tycker att den boken är söt.

1949, William Faulkner, USA: Ytterligare en författare som det känns lite pinsamt att inte har läst av någon anledning.

1951, Pär Lagerkvist, Sverige: Jag gillar honom, han skrev tufft.

1953, Winston Churchill, Storbritannien: Jag minns att jag och en kompis gillade ett par Churchillcitat på mellanstadiet. Annars gillar min mor honom eftersom han hade dyslexi (mamma jobbar som logoped) och mammas make gillar honom eftersom han tycker att krig och sådant är intressant.

1954, Ernest Hemingway, USA: Jag tycker om honom. Han verkade mysig. Och så bär han ett av mina favoritnamn. Det är märkligt, för jag tycker inte särskilt mycket om namnet "Ernst" alls- men "Ernest" älskar jag.

1957, Albert Camus, Frankrike: Jag tyckte om "Främlingen" men det är ingen favorit eller så. Fast jag får nog läsa om den, jag minns att jag var ganska okoncentrerad.

1962, John Steinbeck, USA: Jag vill läsa "Möss och människor", jag har bara läst några meningar ur den. Bland annat slutet. Bah.

1964, Jean-Paul Sartre, Frankrike: Avböjde inte han priset? Han står i alla fall med på Svenska Akademiens hemsida. Hur som helst. Han verkade ganska tuff. Tjusigt namn hade han också. Jag har "Äcklet" men jag har inte läst den än, jag glömmer bort att jag har den.

1971, Pablo Neruda, Chile: Jag har läst några av hans dikter (som står med i boken "Vistelse på jorden"- boken är ungefär hälften Lorca och hälften Neruda). Jag vet att jag tyckte om dem. (Jag föredrog förvisso Lorca, men jag tycker att få diktare når upp till Lorca så det säger ingenting negativt om Neruda.)

1974, Eyvind Johnson och Harry Martinson, Sverige: Jag har inte läst någonting av Johnson. Av Martinson har jag läst "Aniara", den var ganska fin men jag vet att jag inte var koncentrerad för fem öre.

1982, Gabriel García Márquez, Colombia: Jag har inte läst honom än. Jag äger en bok av honom, "Patriarkens höst", men jag glömmer bort att den finns i bokhyllan. En gång stötte min mor och mormor på ett fyllo som påstod att han (fyllot alltså, inte Márquez, då vore ju historien...inte rolig höll jag på att skriva, men det vore den visst, den vore skitkul) hade skrivit "Hundra år av ensamhet".

1983, William Golding, Storbritannien: Jag har faktiskt inte läst "Flugornas herre" än! Den verkar intressant men nästan alla jag någonsin träffat och inte träffat har sagt att det är den tristaste boken som finns och att de tvingats läsa den i skolan. Jag vet inte om det så att jag blivit avskräckt eller om jag bara helt enkelt inte kommit mig för.

1988, Naguib Mahfouz, Egypten: Jag tyckte mycket om "Midaqq-gränden". Jag vet inte mycket om egyptiska människors levnadsvillkor men det kändes som att den boken lika gärna hade kunnat vara skriven idag. Den kändes modern.

2002, Imre Kertész, Ungern: När vi skulle läsa Nobelpristagarböcker på gymnasiet skulle jag läsa "Mannen utan öde" men sedan blev jag sjuk. Jag har inte läst den än, men jag har den i bokhyllan.

2004, Elfriede Jelinek, Österrike: Jag lånade "Lust" på biblioteket för något år sedan. Den lät jättebra i teorin men var mest konstig och äcklig i praktiken. Tyvärr. För temat lät väldigt intressant.

2007, Doris Lessing, Storbritannien: Jag läste "Det femte barnet" som jag hade hört ganska mycket gott om (min svenskalärare berättade att det delvis varit den boken som hindrat henne, svenskaläraren, från att skaffa ett femte barn) och den lät intressant. Fast jag tyckte mest att den var äcklig- nu minns jag knappt hur, men jag vet att jag fick någon märklig äckelkänsla av den. Jag kanske borde läsa något annat av henne. Jag har en novellsamling om kvinnor, "En man och två kvinnor" (som någon ställt ut i min pappas lägenhets källare där det bara var för grannarna att ta böcker) men jag har inte läst den. Jag vet att ett ex till mig ogillade Lessing rent generellt men älskade "Om katter".

2009, Herta Müller, Tyskland: Min pappa gav mig "Hjärtdjur" när jag låg på sjukhus kort efter att Müller fått Nobelpriset (det var alltså inte anledningen till att jag låg på sjukhus). Jag älskade den. Språket är underbart. För inte så hemskt många månader sedan lånade jag "Andningsgunga" på biblioteket och blev alldeles förälskad. Jag fick en mysig, pirrande känsla när jag läste den och jag är inte ens säker på att jag läst ut boken när jag beställde den på internet. Alldeles underbar, en av mina favoritböcker. De som inte läst den borde köpa den på årets bokrea. Bokrean är inte slut va? Jag har "Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv", jag har inte läst den än, men jag tvivlar på att Müller kan skriva en dålig bok. Faktiskt.

2010, Mario Vargas Llosa, Peru: Jag har inte läst honom än. Alla hans böcker är skitdyra att köpa och dessutom utlånade på biblioteket. Fast han verkar ganska intressant.
9 Mars 2011  | Litteratur | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Jean Paul Marat                                             Skaffa en gratis hemsida