Mars (2024)
>>

SEMIFINAL 2

Gruvlig revansch för IK Sävehof.

IK Sävehof tog en gruvlig revansch på Skövde HF i den andra SM-semifinalen i Arenan i Skövde inför 1 610 åskådare. Det blev nämligen storseger med 29-19 (14-10). – Vi släppte i väg det för mycket direkt efter paus, analyserar SHF-tränaren Magnus Frisk. – Försvars och målvaktspelet var mycket bättre än i lördags, det avgjorde, menar IK Sävehof-tränaren Magnus ”Bagarn” Johansson. Det står nu 2-0 i matcher till IK Sävehof.

Många var spända på vilken spelkaraktär den här drabbningen skulle få efter den jämna drabbningen i lördags, där IK Sävehof vann med 27-26 efter segermål i slutsekunderna.
Det blev en tämligen jämn inledning av matchen.
Gästernas niometersspelare Karin Isaksson visade sig vara på ett ypperligt spelhumör.

Hon gjorde 1-0, 2-0 och 3-2 för sitt lag och angav tonen.
– Ja, jag började piggt, lite förvånande kanske, men bra att få hål på målvakten direkt, anser Karin Isaksson, femmålsskytt i matchen. Det var stor skillnad på vårt försvars- och målvaktsspel i den här matchen, men vi kunde aldrig slappna av. Det är livsfarligt. Vi var inställda på att revanschera oss själva för lördags insats, där vi får vara glada över poängen.
Sävehofs rutinerade niometersspelare ser slutspelet som höjdpunkten på säsongen.
– Det är nu det är som roligast, säger hon.

Lisa Karlsson storspelade i hemmamålet och Cecilia Grubbström gjorde likadant i gästernas mål.
Magnus Frisk satte punktmarkering på Isabelle Gulldén från start och hade även punktmarkering av två spelare vid en del situationer.

Skövde HF hade dock inte samma marginaler som senast i det offensiva spelet.
Malin Larsson, sjumålsskytt senast, träffade både stolparna i ribban under de första 20 minuterna och Erica Widell hade stolpe-stolpe ut vid 8-10-underläge nio minuter före paus.
När hemmalagets Michaela Ek åkte på två minuters utvisning, sju minuter före paus, ryckte gästerna till 12-8 som blev 14-10 i paus.

I den andra halvleken var hemmalaget med till 12-15, sedan avgjorde svenska mästarna tillställningen med ett ryck till 19-12 som blev 23-13 tio minuter in på den andra halvleken.
Hemmalaget reducerade till 17-24, men kom inte närmare.
Sävehof kunde vinna bekvämt med 29-19.

Cecilia Grubbström vann målvaktsmatchen mot Lisa Karlsson med 19-13.
– Det viktigaste var att vi vann. Samtidigt känns det skönt att jag kunde ta revansch på mig själv för den mindre lyckade insatsen i lördags. Jag har försvarsspelet att tacka för mycket också. Jag fick bättre hjälp nu. På lördag är det ny match och allt kan hända, säger den ödmjuka landslagsmålvakten, en av matchvinnarna.

Om Malin Larsson var doldisen som nästan blev matchvinnare för Skövde HF i den förra matchen med sina sju spelmål, så klev jämngamla Sofia Milding Lindgren, 21, in som något liknande i Sävehof den här matchen.
Hon ersatte Jessica Helleberg i slutet av den första halvleken och gjorde då 11-8 från sin specialposition på vänsterkanten.
I den andra halvleken fortsatte hon med fyra fullträffar till: 17-12, 18-12, 22-13 och 25-17.

Hon har inte fått speciellt mycket speltid detta spelår. Och nu ska hon sluta efter den här säsongen.
– Det stämmer, jag ska läsa till hälsocoach och då blir det svårt att kombinera med handbollsspel. När jag nu fick chansen var tanken bara att ge allt och det gick ju bra, ler Sofia Milding Lindgren som gjorde sju mål mot Tyresö, men aldrig gjort så många mål mot riktigt bra motstånd i elitserien.

Isabelle Gulldén gjorde inte ett spelmål och Jamina Roberts bara två. Ändå var Sävehof ett effektivt lag. Ida Odén (fyra mål) klev fram på ett mycket bättre sätt än senast, Sofia Milding Lindgren och Jessica Helleberg var två duktiga vänstersexor och så Karin Isaksson förstås. Frida Tegstedt höll ihop försvaret. Roligt var också¨ att se en ny stjärna födas, kanske – Moa Fredriksson, 19 – på niometer, lagom fräck från niometer.

I Skövde HF var Lisa Karlsson stabil i målet.
Offensivt kom ingen spelare upp i lördagsmatchens individuella kapacitet.
Erica Widell var den enda som kom nära, Linda Cadario började bra, men mattades och Malin Larsson hade oflyt i sina avslutningar.
Lagspelet fungerade bra före paus, men avslutningarna hittade inte rätt.

– Vi var inte då distinkta framåt och sköt för snålt. Det handlar om att sätta lägena, då kunde vi varit med längre i den här matchen. Samtidigt har Sävehof lite medflytt när vi skjuter i ribban och stolparna vid flera tillfällen, menar Magnus Frisk.

Hur ser du på den tredje matchen på lördag?
Vi ska försöka använda det vi är bra på. Det kändes som vi inte riktigt trodde på vårt spel fullt ut i den här matchen. Vi ska dock ha klart för oss att vi möter Sveriges bästa lag och det är svårt att komma i underläge då. Det kändes som Sävehof var bättre på fler positioner i kväll. Vi får försöka lura ut något till nästa match...