Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2024)
>>


Persmässgrässä.....

....eller rättare sagt, Älgörtsdricka har jag gjort i helgen. Fick receptet av min arbetskollega Gerd Mårtensson förra veckan och nyfikna jag, kan inte låta bli att testa allt som naturen har att erbjuda!

Begav mig ut på älgörtsjakt. Betydligt lättare att leta reda på örten, än en livslevande älg J

Så här ser örten ut;

Denna ståtliga växten väser på fuktig skogs- och ängsmark, längs stränder och i diken.

De ljuvligt honungsdoftande blomman har använts som krydda i öl, vin och mjöd- så den kallas även för mjödört. Man smorde förr i tiden in ölkar och byttor med blommorna som sedan avgav sin aromatiskt söta smak åt drycken. Medeltidens botaniker var väl förtrogna med växten, men dess medicinska egenskaper uppmärksammades först under renässansen. Efter en tids berömmelse föll den i glömska, och inte förrän i början av 1800-talet insåg man på nytt dess stora medicinska betydelse!

Här i Högland kallar vi den Persmässgrässä för att den blommar Persmässodagen, d.v.s. den 29 juni, då PETRUS har namnsdag. På den katolska tiden hade Sverige många fler helgdagar än nu för tiden. Vi firade olika helgon t.ex. aposteln Petrus, som ju är densamme som Sankte Per och som alltså firades på Persmässodagen den 29 juni. PER finns ju också i almanackan, den 1 augusti. Persmässgrässä blommar juni-augusti, så därav namnet Persmässgrässä…sen skadar det väl inte att min gubbe heter Per också *LER*. Örten kallas även för ölgräs, luktgräs, vinblom, karsöta…

Örten har även medicinskt verkan. Den är febersänkande, inflammationshämmande, urin- och svettdrivande. Man kan använda den vid feber, förkylning, reumatiska besvär. Ödem. Roten vid diarré. Du kan plocka örten och torka den. Tag några blommor i ditt te....

Då man har många vänner, får man ju tips om allt möjligt och då jag berättade för en finsk vän att jag hade gjort älgörtsdricka, fick jag tips om att man kan använda den till att steka en älgstek. Så det kommer jag garanterad att prova!

Här är receptet på Älgörstdricka:

Ta en 10 liters hink med lock. Plocka 30-35 STORA klaser Älgörtsblommor.

Skära tjocka skivor av två citroner. Strö 40 gram citronsyra över alltihopa.

Koka 2,2 liter vatten och häl över. Låt stå svalt i tre dygn (källare eller dyl.)

Efter tre dygn; sila.

Blanda två kilo strösocker. Häl i plastflaskor och frysa ned så att den inte förstörs. Jag kokade upp allt igen och hade i en ½ tsk anatom. så nu står saften i min potatis källare. Saften späds som saft (1x7). Ej lämpligt att ge barn!

Det smakar ljuvligt med isbitar och iskallt vatten! Lycka till!

Att vi här uppe kallar den för älgört bero på…ja, vad tror Ni? Svara i kommentar fältet J


       
11 Juli 2011  | Gårdslivet | 1 kommentar
Vi kaller den Jonsok-gras, men den heter Mjødurt på "bok-norsk". Det er en flott plante og dufter nydelig. Jeg har brukt den som te i flere år på grunn av at den er virksom mot revmatiske smerter. Man samler blad og blomster og tørker, og så oppbevarer man den tørkede urten på tette glass. Jeg lar den trekke i kokende vann 15-20 minutter.
Skrivet av Arne P. den 11 Juli 2011 22:42
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida