Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


Trerätters middag!

Igår hade vi matgäster från Lövstrand och då passade jag på att göra en tre-rättersmiddag. Jag älskar att göra mat och göra nya rätter. Här får ni bilder och recept på det jag serverade igår.

Ärtsoppa med halstrade pilgrimsmusslor

Tallriken som jag har lagt upp rätten på med ripspår i snö, är från Rörstrand och heter Brimi, Vianvang. Jag ÄLSKAR mitt porslin!

Nu har jag en sådan tur som har en jaktkamrat som dyker, så jag fick en hel hög med färska pilgrimsmusslor förra veckan! Lyckos!

4 personer

Ingredienser

1 st liten rödlök
1 msk smör
600 g frysta gröna ärtor
6 dl buljong
1.25 dl visp- eller matlagningsgrädde

50 g valnötter
4 st pilgrimsmusslor
3 skivor parmaskinka
1 dl crème fraiche
1 nypa salt
1 kryddmått vitpeppar nymalen

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala och finhacka rödlöken, fräs den i lite olja i en stekpanna.
  • Koka upp buljongen och tillsätt den nyfrästa rödlöken.
  • Tillsätt ärtorna och låt koka upp.
  • Mixa soppan slät och fin.
  • Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen.
  • Smaka av med salt och peppar, var försiktig med saltet då det finns mycket sälta i skinkan.
  • Knaperstek parmaskinkan på ett bakplåtspapper i ugnen, cirka 5 minuter.
  • Rosta valnötterna i en torr stekpanna
  • Hacka valnötter och parmaskinkan grovt.
  • Rör crème fraichen så den blir rinnig (tillsätt lite mjölk vid behov).

Servering

  • Häll upp soppan i djupa tallrikar
  • Lägg i pilgrimsmusslan.
  • Toppa med parmaskinka och valnötter.
  • Slutligen, ringla över lite crème fraiche.

Vad tyckte jag om rätten: Var lite skeptisk till ärtsoppan, men det var faktiskt gott tillsammans med parmesanskinkans sälta, valnötter och fisk smak. Kanske en anings söt med soppan, så man får kanske ha lite mindre soppa tillsammans med musslan nästa gång, så att soppan inte tar överhand. Skall nog göra den flera gånger

Mirandas Tjädergryta

…eller som Roger C kallade det i Jaktjournalen, ”Mirandas Fågelbröst” J

8 personer

Kött från en stor tjäder

(man kan också använda ripa/orre/järpe, eller varför inte blanda olika fåglar!)

1 gul lök

2 pkt bacon

1-2 dl vatten

1-2 msk Kalvfond

3-4 dl grädde

En bit grönmögelost, efter smak. Var försiktig, så inte osten tar översmak!

Gula kantareller

En klick mese

Gör så här

  • Skär tjäderköttet i tärningar och bryna på det i stekpannan, lägg det sedan över i en stekgryta.
  • Hacka och bryn löken tillsammans med strimlad bacon, lägg även det över i stekgrytan
  • Häll vatten i stekpannan och koka ur den. Häll det över i stekgrytan tillsammans med kalvfonden.
  • Låt små koka i 1½-2 timmar.
  • Häll över grädden och smula osten i grytan.
  • Ha i kantareller
  • Låt små puttra i en ½ timme
  • Serveras med pressad potatis, rödvinbärsgelé och grönsaker

Vad tyckte jag om rätten: Ja, det är ju delvis en självkomponerad rätt och den går alltid hem hos mina gäster och jag lkan ova Er att den är en succé!

Pepperkakscheesekake med syltad lime

Tyckte den passade perfekt så här nära jul

8 bitars tårta

100 gr pepparkakor

100 gr digestive

100 gr rumsvarmt smör

400 gr philadelphiaost

2 ägg

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

Rivet skal av en tvättad ekologisk citron

4 dl gräddfil

½ dl socker

Gör så här

Sätt ugnen på 150°. Krossa pepparkakor och digestivekex. Blanda med smöret. Tryck ut massan i en springform ca 24 cm i diameter. Gräddas mitten av ugnen i 15 minuter. Lår svalna och höj ugns temperaturen i ugnen till 225°. Blanda philadelphiaost, ägg, socker, vaniljsocker och rivet skal från citronen. Häll ostmassan över smullbotten och grädda i 20 minuter. Ta ut kakan och sänk värmen till 175°. Rör ihop gräddfil och socker, bredd detta över kakan när den svalnat något. Ställ den i ugnen igen i 5 minuter och låt gräddfilen stelna. Jag dekorerade med syltad lime.

Vad tyckte jag om rätten: Den smakade lite för lite pepparkakor, så nästa gång kommer jag att ha lite mera pepparkakor en digestivekex i kakan. Annars tycker jag den var supergod. Den går ju att göra dagen innan, så man slipper stressa dagen då gästerna kommer. Tror jag skall göra den till jul som efterrätt….

Syltad Lime

4 limefrukter

2 dl socker

2 dl vatten

Koka upp socker och vatten. Lägg skivade limeskivor i grytan och låt koka på svag värme i ca 20 min. Häll över på burk och låt svalna. Ja rekommenderar att man tar bort det mesta av skalet och det vita, annars blir den ganska besk.

Spagetti spindlar

Till barnen gjorde jag spindlar....

Jag skar små korvbitar och tryckte sedan tre spagettibitar genom dem. Sen kokade jag upp ”spindlarna” försiktigt i saltad vatten tills spagettin var mjuk. Lite fest skall det vara för barnen också

Jag har gjort en bloggmapp som heter...

"Godsaker från Mirandas Kök"

....för Er som vill ha recept i framtiden. Jag kommer att lägga dit flera mumsiga viltrecept m.m. framöver...

Ha en fin 2:a advent


       
4 December 2011  | Godsaker från Mirandas kök | 4 kommentarer
Va mumsigt å fint det ser ut,smakade säkert utsökt GOTT, som all mat du gör :)

Webbplats: http://www.nogg.se/fjellripa
Skrivet av Susanne Zakrisson den 6 December 2011 20:20
Det så veldig godt ut.
Skrivet av Rita H. den 4 December 2011 21:24
Vilken meny! Ser hur gott ut som helst. Tjädergrytan blev jag riktigt sugen på att göra, men jag måste ju få tag på en tjäder först :))

Webbplats: http://www.susannelindsfoto.blogspot.com
Skrivet av fjällripan den 4 December 2011 15:56
Ser jättegott ut! Du kan ju vara med i Masterchef....eller Halv åtta hos mig. Du platsar helt klart.

Webbplats: http://lindsjotaxar.blogspot.com
Skrivet av Majsan den 4 December 2011 13:40
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida