Igår hade vi matgäster från Lövstrand och då passade jag på att göra en tre-rättersmiddag. Jag älskar att göra mat och göra nya rätter. Här får ni bilder och recept på det jag serverade igår.
Ärtsoppa med halstrade pilgrimsmusslor
Tallriken som jag har lagt upp rätten på med ripspår i snö, är från Rörstrand och heter Brimi, Vianvang. Jag ÄLSKAR mitt porslin!
Nu har jag en sådan tur som har en jaktkamrat som dyker, så jag fick en hel hög med färska pilgrimsmusslor förra veckan! Lyckos!
4 personer
Ingredienser
1 st liten rödlök
1 msk smör
600 g frysta gröna ärtor
6 dl buljong
1.25 dl visp- eller matlagningsgrädde
50 g valnötter
4 st pilgrimsmusslor
3 skivor parmaskinka
1 dl crème fraiche
1 nypa salt
1 kryddmått vitpeppar nymalen
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och finhacka rödlöken, fräs den i lite olja i en stekpanna.
- Koka upp buljongen och tillsätt den nyfrästa rödlöken.
- Tillsätt ärtorna och låt koka upp.
- Mixa soppan slät och fin.
- Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen.
- Smaka av med salt och peppar, var försiktig med saltet då det finns mycket sälta i skinkan.
- Knaperstek parmaskinkan på ett bakplåtspapper i ugnen, cirka 5 minuter.
- Rosta valnötterna i en torr stekpanna
- Hacka valnötter och parmaskinkan grovt.
- Rör crème fraichen så den blir rinnig (tillsätt lite mjölk vid behov).
Servering
Häll upp soppan i djupa tallrikar
Lägg i pilgrimsmusslan.
Toppa med parmaskinka och valnötter.
Slutligen, ringla över lite crème fraiche.
Vad tyckte jag om rätten: Var lite skeptisk till ärtsoppan, men det var faktiskt gott tillsammans med parmesanskinkans sälta, valnötter och fisk smak. Kanske en anings söt med soppan, så man får kanske ha lite mindre soppa tillsammans med musslan nästa gång, så att soppan inte tar överhand. Skall nog göra den flera gånger
Mirandas Tjädergryta
…eller som Roger C kallade det i Jaktjournalen, ”Mirandas Fågelbröst” J
8 personer
Kött från en stor tjäder
(man kan också använda ripa/orre/järpe, eller varför inte blanda olika fåglar!)
1 gul lök
2 pkt bacon
1-2 dl vatten
1-2 msk Kalvfond
3-4 dl grädde
En bit grönmögelost, efter smak. Var försiktig, så inte osten tar översmak!
Gula kantareller
En klick mese
Gör så här
- Skär tjäderköttet i tärningar och bryna på det i stekpannan, lägg det sedan över i en stekgryta.
- Hacka och bryn löken tillsammans med strimlad bacon, lägg även det över i stekgrytan
- Häll vatten i stekpannan och koka ur den. Häll det över i stekgrytan tillsammans med kalvfonden.
- Låt små koka i 1½-2 timmar.
- Häll över grädden och smula osten i grytan.
- Ha i kantareller
- Låt små puttra i en ½ timme
- Serveras med pressad potatis, rödvinbärsgelé och grönsaker
Vad tyckte jag om rätten: Ja, det är ju delvis en självkomponerad rätt och den går alltid hem hos mina gäster och jag lkan ova Er att den är en succé!
Pepperkakscheesekake med syltad lime
Tyckte den passade perfekt så här nära jul ♥
8 bitars tårta
100 gr pepparkakor
100 gr digestive
100 gr rumsvarmt smör
400 gr philadelphiaost
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal av en tvättad ekologisk citron
4 dl gräddfil
½ dl socker
Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Krossa pepparkakor och digestivekex. Blanda med smöret. Tryck ut massan i en springform ca 24 cm i diameter. Gräddas mitten av ugnen i 15 minuter. Lår svalna och höj ugns temperaturen i ugnen till 225°. Blanda
philadelphiaost, ägg, socker, vaniljsocker och rivet skal från citronen. Häll ostmassan över smullbotten och grädda i 20 minuter. Ta ut kakan och sänk värmen till 175°. Rör ihop gräddfil och socker, bredd detta över kakan när den svalnat något. Ställ den i ugnen igen i 5 minuter och låt gräddfilen stelna. Jag dekorerade med syltad lime.
Vad tyckte jag om rätten: Den smakade lite för lite pepparkakor, så nästa gång kommer jag att ha lite mera pepparkakor en digestivekex i kakan. Annars tycker jag den var supergod. Den går ju att göra dagen innan, så man slipper stressa dagen då gästerna kommer. Tror jag skall göra den till jul som efterrätt….