Att baka tunnbröd är ansträngande, men verkligen något jag älskar att göra. Eftersom jag har en egen bagarugn/bagarstuga nere i källaren, kan jag baka då det passar mig. Jag tänkte dela med mig tunnbrödsbakningsprocessen, en dag i bagarstugan. För Ni som inte vet, så finns det en hel del moment, innan kakan är klar.
Jag brukar stöpa degen kvällen innan bakning. Receptet är min svärmors. Hon är känd för att ha haft underbart gott bröd. Höglands bästa anser jag och det kan jag stolt säga att hennes recept ger det bästa brödet jag någonsin har smakat, så prova gärna den.
Efter jäsning skall det eldas i bagarugnen och rullas kusar.
Sen tar man en kuse och sopar ned den i mjölet som är blandat med hjorthornsalt på bakbordet.
Kusen skall nu kavlas tunnt...tunnt...tunnt....
Efter det skall kakan sopas och....
...naggas.
Det är viktigt att man sopar kakan ordentligt, så att det inte blir "mjölfisen" på tunnbrödskakan. Det är en såkallad gul-brun fläck som uppkommer under gräddning p.g.a. att man inte har sopat brödet ordentligt.
Efter sopning skall kakan lyftas på bakspade och sopas igen.
Nu skall den skjutas ini bagarugnen, vändas och stekas snabbt. Skall säga att jag fick vara snabb då jag skulle ta denna bild!
Då den har gräddats färdigt, skall den sopas igen...
och delas/kylas.
Färdigt att avnjutas med Bregott, getost från
JetteUnder hela processen skall det hela tiden eldas och paketeras, så det blir svettigt ibland =)
Skall avsluta dagens inlägg med en bild på dom vackra påskliljor familjen fick av svägerskan och svågern i söndags.
Nu skall jag ordna lite inför morgondagen. Om allt går som det skall, kommer det att finnas fina bilder på sidan i morgon ;-)