Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2024)
>>


Från deg till kaka...

Att baka tunnbröd är ansträngande, men verkligen något jag älskar att göra. Eftersom jag har en egen bagarugn/bagarstuga nere i källaren, kan jag baka då det passar mig. Jag tänkte dela med mig tunnbrödsbakningsprocessen, en dag i bagarstugan. För Ni som inte vet, så finns det en hel del moment, innan kakan är klar.

Jag brukar stöpa degen kvällen innan bakning. Receptet är min svärmors. Hon är känd för att ha haft underbart gott bröd. Höglands bästa anser jag och det kan jag stolt säga att hennes recept ger det bästa brödet jag någonsin har smakat, så prova gärna den.

Efter jäsning skall det eldas i bagarugnen och rullas kusar.

Sen tar man en kuse och sopar ned den i mjölet som är blandat med hjorthornsalt på bakbordet.

Kusen skall nu kavlas tunnt...tunnt...tunnt....

Efter det skall kakan sopas och....

...naggas.

Det är viktigt att man sopar kakan ordentligt, så att det inte blir "mjölfisen" på tunnbrödskakan. Det är en såkallad gul-brun fläck som uppkommer under gräddning p.g.a. att man inte har sopat brödet ordentligt.

Efter sopning skall kakan lyftas på bakspade och sopas igen.

Nu skall den skjutas ini bagarugnen, vändas och stekas snabbt. Skall säga att jag fick vara snabb då jag skulle ta denna bild!

Då den har gräddats färdigt, skall den sopas igen...

och delas/kylas.

Färdigt att avnjutas med Bregott, getost från Jette eller rökt älgkött

Under hela processen skall det hela tiden eldas och paketeras, så det blir svettigt ibland =)

Skall avsluta dagens inlägg med en bild på dom vackra påskliljor familjen fick av svägerskan och svågern i söndags.

Vilken färg och vilken vacker blomma!

Tänk att det redan är påsk! Tyckte det nyss var jul!

Nu skall jag ordna lite inför morgondagen. Om allt går som det skall, kommer det att finnas fina bilder på sidan i morgon ;-)


       
3 April 2012  | Godsaker från Mirandas kök | 12 kommentarer
Åå TACK, tack snälla gulliga Du, Du gör mig så glad <3 Tyvärr måste jag tacka nej pga mitt mående, men bara Din inbjudan gör ju min dag så mycket bättre, jag är glad att jag hittat Dig & Din blogg.

Webbplats: http://mammasgullunge.blogg.se
Skrivet av Åsa den 4 April 2012 11:38
Glad Påsk på er. Kommer ihåg mormors tunnbrödsbakning när jag var liten. Kramar från oss till er!!!
Skrivet av Anki o co den 4 April 2012 09:21
Har nu varit ute å kute med rumpskorna på andra passet i veckan så nu vore det väla faen om inte herrarna faller till föga *garv* Natti, ses om nå timmar ;-D

Webbplats: http://lurans.blogg.se
Skrivet av Therese - Sockenvägens Söta den 3 April 2012 21:31
Den som hadde nådd å fått seg en smaksprøve, det såg fantastisk godt ut. :-)
Skrivet av Rita H. den 3 April 2012 19:38
Mums så gott :) fast farligt, farligt för min mage då jag blir rejält sjuk. Har klickat hem I huvudet på en hund, boken Du rekommenderade, troligtvis får jag hem den denna vecka. Vackra blommor.

Webbplats: http://mammasgullunge.blogg.se
Skrivet av Åsa den 3 April 2012 18:32
Härliga bilder!! Det finns inget bättre än nybakat bröd! jag brukar baka med mamma,men bagarstugan blåste sönder förra hösten...NU ska jag titta på dina andra inlägg som jag inte hunnit med under helgen. NU är jag ledig i 8 dagar, ska bli så skön!!

Webbplats: http://www.susannelindsfoto.blogspot.com
Skrivet av fjällripan den 3 April 2012 17:00
haha läste precis din kommentar.... allt rökt tycker vi om :) Självklart kommer vi... så länge vi nite blir sjuk så, men d håller vi tummarna för att vi slipper nu till påsk och allt :)

Webbplats: http://emmaochviktor.wordpress.com
Skrivet av Emma den 3 April 2012 15:06
Ja på Fredag kommer vi med vildarna :)

Webbplats: http://emmaochviktor.wordpress.com
Skrivet av Emma den 3 April 2012 14:30
Tunnbrödsbak är ett nöje :-) Ditt recept är ganskalikt mitt men hjortonsalt på bordet har jag aldrig hört om, kan skeska prova det nästa gång..här säger vi ämnen :-))))) Hade det inte varit så långt hade jag kommit förbi på en smakbit :-) Kram & Glad påsk

Webbplats: http://zettertjarns.blogspot.com
Skrivet av Kina den 3 April 2012 12:36
Klart jag dyker upp, slår en pling senare så vi kan planera å checka av! Mormor blir varken kryare eller sämre av att jag sitter hemma... KRAM

Webbplats: http://lurans.blogg.se
Skrivet av Therese - Sockenvägens Söta den 3 April 2012 10:17
Attans vad duktig du är, måste vara supergott.

Webbplats: http://lindsjotaxar.blogspot.com
Skrivet av Majsan den 3 April 2012 09:57
Kusen säger ni, jag som har fått vara med å baka med mamma/mormor säger kullren, eller hur det nu stavas, kan nog vara en jämtländsk variant på samma ord. Talade nyss med mamma, älskade mormor fick åt hjärtat i går och ligger nu på hjärtenheten i östersund :-/ Bor själv å är 87 år, så man blir lite orolig... KRAMEN

Webbplats: http://lurans.blogg.se
Skrivet av Therese - Sockenvägens Söta den 3 April 2012 09:35
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida