För några veckor sedan hade vi badrums- och slakthuskalas. Vi bjöd hem de som hade hjälpt oss med att få till vårt fina badrum och de som hjälpte till med att snickra ihop lite av slaktboa.
Det blev en trerättersmiddag.
Till förrätt bjöd jag på;
Kräftröra med solroskärnor i rågskal:
Receptet är till 10 personer.
Både fyllning och skal kan förberedas dagen innan, men bör inte läggas samman förrän strax före servering. Jag föredrar att ta lite mindre solrosfrö än det som receptet rekommenderar. Solroskärnorna har en tendens att ta överhand annars =)
Rågskal:
1,5 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 gr. Smör
0,5 dl kesella
2 msk vatten
Fyllning:
4 dl kesella
2 dl crème fraiche
1,5 dl dill
1,5 dl rostade solroskärnor
(ta bara 0,5 dl. Det räcker, anser jag! Annars ta dem över smaken för mycket. Gästerna däremot tyckte den var god som den jag gjorde….)
1,5 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1,5 msk dijonsenap
2 tsk stött dillfrö
400 gr kräftstjärtar
Garnering:
Rödlök i tunna skivor och dill.
Gör så här:
Blanda råg- och vetemjöl med bakpulver. Finfördela smöret däri, gärna i matberedare. Tillsätt kesella, vatten och blanda snabbt allt samman till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. ca 24 cm i dm. låt vila medans ugnen blir varm till 225 grader.
Nagga pajskalet med gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna.
Blanda samtliga ingredienser till fyllningen, utom kräftstjärtarna, i ett skal. Dela de väl avrunna kräftstjärtarna i mindre bitar och vänd ner dem i röran.
Spara eventuellt några kräftstjärtar till garnering!
Till varmrätt bjöd jag på;
Mirandas sjömannsbiff.
Bild saknas, för det var visst en favorit....
Till 10 pers. tog jag upp ett kilo älginnanlår. Den skivade jag i tunna skivor. Jag brukar alltid använda mig av ÄKTA smör. Jag värmer smöret i stekpannan, dit jag strör curry, paprikapulver, salt och vitpeppar. Jag steker skivorna i det. Efter två omgångar med stekning, ”kokar” jag ur stekpannan med lite vatten som hälls i stekgrytan, sen tar jag två nya omgångar. (Under stekning av köttet brukar jag passa på att skala ca ett kilo potatis som jag sedan skivar i tunna skivor som läggs i blöt tills det är dags att göra själva lådan.)
Då jag har stekt upp all kött, lägger jag i grytan en tärning kött- och grönsaksbuljong. Jag pressar även tre klyftor vitlök. Allt kött får sedan små koka i stekgrytta tills det NÄSTAN ramlar isär. Jag bryn även tre gullökar som jag har skivad i lökringar…
Då köttet är mört varvar jag;
-
Potatis
-
Kött
-
Lök
-
Potatis
-
3:a grädde
....och sist Västerbottensost.
Grädda tills potatisen är mjuk!
Rätten passar utmärkt att göra dagen före. Den smakar oftast bättre om den får gosa till sig ;-)
Efterrätt blev ett recept som jag fick för länge sedan i Norge av en närbekant som såklart heter Aud. Det är därför rulltårtan heter så =)
AUDS RULLTÅRTA
Vispa riktigt styvt;
-
6 äggvitor
-
3 dl socker
-
Blanda i en liten påse KOKBAR vaniljsås.
-
Lägg smeten på ett smord plåtpapper.
-
Strö över mandelflarn.
-
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 25 min.
-
Ta kakan ur ugnen. Lägg kakan på en kökshanduk så att mandelsidan är vänd nedåt. Dra försiktigt bort plåtspappret. Spruta på OHOJ kolasås och vispa grädde som fördelas över kakan i lämplig mängd så att kakan inte blir för blöt och smeten rinner ur. Rull ihop tårtan med hjälp av kökshanduken….
Nu är det bara att smaska på ♥