Igår gjorde jag hemmagjorda älgburgare. Jag gjorde även brödet själv och dressingen. Den blev riktigt smarrig!
Här kommer recepten
Sex hamburgarbröd
- 1/2 paket jäst (à 50 g)
- 25 g smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk socker
- 1 krm gurkmeja (kan uteslutas)
- ca 5 1/2 dl vetemjöl special
- 1 ägg
- 1 msk sesamfrön
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, ev. gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.
Älgburgare
- 500 gr älgfärs
- 1 köttbuljongtärning upplöst i lite vatten
- 1 msk curry
- ½ msk paprikapulver
- 1 finhackad gul lök
- Två pressade vitlöksklyftor
- 1 ägg
- Skvätt grädde
- Salt peppar
Blanda allt väl och låt stå en halv timme. Forma biffar i lämplig storlek. Stek sedan i stekpanna.
Dressing
- En liten finhackad rödlök
- En hackad tomat
- En pressad vitlöks klyfta
- 2 krm paprikapulver
- 1 dl finhackad cornichons eller en syltgurka
- 2 msk stark taco sås
- 1 dl crème fraiche
- salt
Blanda allt väl och låt det gärna få stå och gosa till sig
Då allt är klart och du skall göra din burgare, kan du själv välja om du vill ha annat på burgaren. Jag tyckte att dressingen innehöll nog med godsaker, så det blev endast ett salladsblad och några tomatskivor. Den var enligt min son den bästa burgaren han någonsin hade smakat =)
Lycka till och smaklig måltid!