Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<
Februari (2020)
>>


Medmänsklighet och empati...och detta med samtycke.

Jag vill skriva lite om just medmänsklighet och empati, och samtycke, i detta inlägget.

Jag är oroad av denna ökning av hat, ilska och egoism, som har märkts av så tydligt under de senaste åren. Och det bara ökar och ökar. Människor riktar in sig på att hata och vara arg över mindre saker, istället för att försöka se hela bilden. Man agerar utifrån bara sitt eget perspektiv, och har verkar ha svårigheter att se det ur många perspektiv, ur andras perspektiv. Just empati och medmänsklighet går ut på att kunna sätta sig in i andras känslor och situationer, och inte bara se sitt eget.

Om man skickar iväg en hatisk eller elak kommentar till någon, oavsett vad det gäller, så måste man kunna se ur den andra personens perspektiv och fundera över: ”Hur skulle jag känna om jag fick samma kommentar av någon? Skulle jag bli ledsen? Sårad? Besviken? Rädd? Eller helt knäckt?”
Om man svarar JA på sin fråga till sig själv, så bör man inte skicka iväg en sådan kommentar till någon, för då vet du hur du skulle känna det om det var det motsatta...och vill du då verkligen göra så mot någon annan? Om du ändå kan tänka dig att göra det, så har du antingen en väldig brist på empati, eller så är du så förblindad av ilska och hat och aggressioner, så du inte kan tänka klart.
Så ta ett steg tillbaka då, och fundera över klokheten i att skicka iväg den där taskiga kommentaren, istället för att bara handla på ren impuls.
Kanske du då faktiskt tänker om, och struntar i att såra och göra en annan person ledsen. För är det det bästa att göra egentligen?

I dagens läge, med bekvämligheten av Internet, där allt bara är ett klick ifrån dig, är det kanske lätt att ”glömma bort”, eller strunta i, att det faktiskt är människor man pratar eller har kontakt med när du sitter tryggt anonym bakom skärmen, människor med riktiga känslor som du själv.

När ni öser ur er hat och ilska över andra människor, vare sig det är invandrare, personer som är gay, personer som har andra politiska åsikter, politiker eller andra kända personer, vanliga svenssons, eller personer ni känner, kvinnor som står upp för sig själva och inte tar skit, och som tar sidor i politiken (särskilt det verkar reta många män till vansinne, exempel är Linnéa Claeson, hon med regnbågsfärgat hår ni vet, ska prata mer om henne nedan), så måste ni förstå att det får allvarliga konsekvenser. Det får konsekvenser för personerna ni riktar hoten och hatet till, det får konsekvenser för hela samhället och alla människor i den, och det får oerhörda konsekvenser för er själva. För vad säger det om er som människor, när ni är villiga att hata, hota, kränka, och förstöra en annan människa. Det slår tillbaka på er själva, tusenfalt...för ni har då sålt er själ. När ni bidrar till att förstöra och knäcka en annan person, vad säger det om dig som människa? Det borde vara det viktigaste du borde fundera och reflektera över.

Många män som inte håller med kvinnor om vissa åsikter eller argument, eller som blir ratade eller avvisade av kvinnor, eller kvinnor som står upp för sig själva på ett sätt män inte gillar, kvinnor som inte håller med i något män säger eller tycker, kvinnor som inte vill ha sex med dom, eller vad som helst egentligen som triggar dom männen...det första dom gör är att gå till direktattack på ett sexuellt sätt, eller ett våldsamt sätt. Då tycker många av dom männen att den eller den kvinnan är en hora, fitta, subba, horunge, som förtjänar att bli mördad, våldtagen, misshandlad, påkörd av en lastbil, skjuten i huvudet, få lemmar avskurna eller tungan avklippt, och andra många liknande saker.
För det är det enda dom kan komma på att säga, hatiska, hotfulla, våldsamma saker, ofta av sexuell karaktär. För att förnedra och förminska kvinnor. Och det är lika många vanliga svensson-svenskar som uttrycker sånt, som utländska. Mycket, mycket, mycket moget av er, ni män som gör detta. NOT!
Kan ni säga sådana saker till en kvinna, bara för att ni tycker hon säger fel saker, står på fel sida, eller avvisar era inviter, så är ni inte mycket människa. Ni är bara tomma kärl, utan själ. För om man är en bra människa med empati och medmänsklighet, så uttrycker man sig inte så. Ni fattar det, va?

Se på Linnéa Claeson, som figurerar ofta i pressen och i sociala medier för att hon står upp för saker, står upp för sig själv, står upp för kvinnor, och står upp för medmänsklighet och mänskliga rättigheter. Hon har regnbågsfärgat hår, är mycket vacker, och lätt att känna igen. Hon är en riktig förebild, och jag beundrar henne otroligt mycket. Hon är modig och stark, och tar ingen skit. Hon ger ofta svar på tal, på all skit hon får, vilket verkar provocera män så till den grad att dom tappar all kontroll över sig själva. Dom männen får faktiskt skylla sig själva, på det sättet som dom beter sig.
Så mycket skit hon får ta dagligen, nästan uteslutande av män...så mycket skit, så mycket hat, hot, trakasserier och kränkningar – bara för att hon gör det hon gör, ser ut som hon gör (en vacker kvinna som inte tar skit), och står upp för sig själv och andra. Får ta skit av män. Med namn som till exempel Anders, Magnus, Bertil, Tobias, Martin, Conny, Viktor, Tor-Björn, Simon, Jonas, Hampus, Linus, David, Sture, Lennart, Krister, Pontus, Andreas...ja, ni fattar. Svenska namn. Svenskar. 
Och samma svenskar predikar om att muslimer är så farliga, med sin kvinnosyn och kvinnoförtryck, och dom är ett stort hot för oss svenskar och våra kvinnor här i Sverige. Fundera lite över det...och rimligheten i det. Framför allt hyckleriet i det. Fundera lite...
Lägger in en del exempel på den skit som Linnéa få ta hela tiden, och dom svar på tal hon ger är oftast klockrena.

Tycker ni själva att detta är rimligt? Denna skit som Linnéa får ta? Skulle nån av er män vilja att era döttrar blir behandlade så? Vare sig det är i nutid eller i framtiden? Var en bra förebild istället, och väx upp!

Jag har själv som tjej och kvinna under livets gång blivit sexuell trakasserad så många gånger, så mycket, att det helt enkelt var vardagsmat. Då reflekterade man inte så mycket över det, man trodde att det var så det funkade och att man fick finna sig i det bara. Jag har många gånger blivit kallad hora och jävla fitta, av killar som till exempel känt sig avvisade eller ratade av mig. (Men ursäkta så mycket att man inte kan bli intresserad av ALLA, det blir inte ni killar heller, var ärliga nu.)

Till och med såna småsaker som att nån kille frågade mig om cigg, och jag sa att jag har inga för jag röker inte, (vilket är sant),  ”Men fan vad du ljuger, din jävla fitta!”, kunde jag få som svar då. Eller om nån kille frågat mig på nåt uteställe om jag vill dansa och jag sagt nej tack (för jag är alltid trevlig iallafall), och får som svar ”men slipp då, jävla subba!” En gång inne i stan kom en kille (en sliskig en) fram till mig och bara fråga mig rakt ut: ”Suger du eller? Hur mycket ska du ha?” Och då var jag inte ens lättklädd, jag hade vanliga byxor, en vinterjacka och mössa på mig för det var vinter ute. Blev han tänd av min snygga mössa tro...?
Jag menar, it goes on, and on, and on, and on, and on, and on, and on, and on......it never stops.

För att inte tala om alla gånger män har tagit och tafsat på mig när jag varit ute, mängder med gånger, i mängder med olika situationer, på mängder av olika platser. På bussen, i kön inne på ICA, på uteställen, vid nån bankomat, på spårvagnen, på mina arbetsplatser jag hade, på den tiden jag arbetade (många gånger rena sextrakasserier som gjorde att jag var tvungen att ringa på väktarna, på min egen arbetsplats!), när jag varit på fester hemma hos folk, när jag varit på väg hem från bussen eller spårvagnen efter en utekväll, på en restaurang jag var på en gång...jag menar, hur många exempel ska jag ta? Det finns tusentals.

Eller när jag var tvungen att skaffa hemligt mobilnummer för några år sen. Varför gjorde jag det tro? Jo, därför att helt random dudes som jag inte hade en aning om vilka dom var, började ringa och sms:a mig, för att fråga om jag ville träffas och gå på dejt, träffas för sex, eller som bara skrev snuskiga saker till mig. När jag frågade hur dom hade fått tag på mitt nummer, ja då sa dom att dom helt enkelt hade sökt på mitt namn på nätet på typ Eniro och liknande sidor, och hittat mitt nummer där. Dom sa att dom tyckte jag var en snygg tjej som dom blev intresserade av, så då tyckte dom det var en jättebra idé att söka upp mitt nummer på nätet (som nåt jävla creep), och kontakta mig och fråga ut mig eller fråga om jag vill träffas för sex. Och när jag blev sned för det, och sade att jag absolut inte ville varken träffa eller prata med dom, ja då blev jag kallad för jävla fitta många gånger om.
Jag menar...seriously...? Are you kidding me?!
Efter jag fått för många ”stalkers” som kontaktade mig, bestämde jag mig för att skaffa nytt mobilnummer, och registrera det som hemligt. Och efter det har jag sluppit sånt helt! Thank God!

Och jag vet vad många av er män kanske tycker, att jag borde bli glad och smickrad över att ha mängder med killar som blir så intresserade av att bara se mig på bild, att dom anstränger sig så till den milda grad för att få kontakt med mig, att dom söker upp mitt nummer på nätet och ringer mig.
WRONG!
Det var fruktansvärt irriterade, och kränkande för mig, och det drev mig till vansinne! Det är en kränkning av mitt privatliv. Och jag borde fan inte vara glad och smickrad över det. Så om ni funderar på att göra så med nån tjej ni är intresserad av...gör inte det. Just a friendly advise.

Jag tror inte många män fattar detta med att vi kvinnor envisas med att ha rätt att bestämma över våra egna kroppar, och själva bestämma vilka vi blir intresserade av och vill vara med, och inte. Uppenbarligen inte.

Jag ska tala om en sak för er män, som ni kanske inte gillar att höra, eller håller med om. Vi har rätt att bestämma över våra egna kroppar.
Ett exempel: Om jag träffar en kille på krogen, som jag blir intresserad av och som blir intresserad av mig, och vi börjar hångla och strula med varandra, och vi bestämmer oss för att gå hem tillsammans. Och väl hemma börjar vi hångla och ”mysa” med varandra, och det verkar som att det är på väg att leda till sex...så har jag rätt att när som helst avbryta och säga nej, om jag plötsligt känner att jag inte längre vill eller har lust. Jag har FULL RÄTT att säga nej till sex, även om vi hånglat hela kvällen, och fortsatt hemma hos nån av oss. Jag har RÄTT att när som helst jag känner för det, avbryta hela grejen och säga att jag inte vill längre. Vare sig ni vill eller inte, så har jag den rätten över min egen kropp. Det fattar inte många män.
Utan ni tycker oftast att har jag gått så långt, och hållit på och ”retat” er hela kvällen, och till och med följt med hem, så har jag ingen rätt att bara ”ändra mig sådär”. Vem fan tror jag att jag är egentligen, som kan göra så? Man gör inte så, retar upp en kille, med ”löfte” om sex, och sen bara ändrar sig! Hur kan jag bara med?! Då är jag en jävla fitta, och en jävla hora, och subba och alla fula ord ni kan finna i en ordbok. Inte sant...? Så tycker många killar.

Och många gånger vägrar dom acceptera det, för att dom ofta ser det som en förödmjukelse, en kränkning av deras manlighet, av deras rätt att ha sex. Så antingen tjatar dom sig till sex med tjejen, och får kanske sin vilja igenom med tjat, fast tjejen inte alls vill men vågar inte säga ifrån igen. Så ligger hon med killen, fast hon inte vill, och inte kan förstå varför killen tjatar sig till sex och är villig att ha sex med henne fast killen vet då att hon inte vill. Att hon sagt nej och inte vill, det struntar killen i, det spelar ingen roll, vad hon vill eller inte vill spelar ingen roll. Det är vad han vill i stunden som spelar roll, och han tar det han vill ha. Och efteråt övertalar killen sig själv om att hon visst ville trots allt, och att det ändå var ”bra sex”. Och tjejen känner sig efteråt chockad, kränkt, förödmjukad, rädd, vilsen och skrämd. Hon känner sig våldtagen. För killen hade sex med henne fast hon sade nej, att hon inte ville. (Det är INTE samtycke. Samtycke är när BÅDE tjejen och killen är lika mycket med på sex, och både tjejen och killen tydligt sagt JA, så att det inte kan missförstås. Då är det SAMTYCKE mellan två parter.)

Men hon vågade inte säga nej, stå upp för sig själv och sin rätt över sin egen kropp. Hon är rädd, och förvirrad, för hon kan inte förstå hur killen kunde ha sex med henne fast hon tydligt sade nej, hon vill ju inte. Att han ändå hade sex med henne, visar på att hon som person inte betydde något, att hon inte var värd att respekteras, att hon bara var ett stycke kött, en vandrande slida för män att sticka sin k*k i. Så känner hon. Men killen, han går omkring och känner sig som en kung, efter ännu en erövring, och övertygar sig själv om att det var bra sex, som båda ville ha, som båda njöt av. Eller så bryr han sig helt enkelt inte om han mer eller mindre tvingade sig på henne. Det spelar inte roll. För hon är bara en kvinna, nåt att sätta på, nåt att erövra, nåt som bara finns för mäns njutning.

Detta är vardagen för så många kvinnor, många gånger om. Detta är verkligheten. Men kvinnor pratar inte om det så ofta, för dom skäms. Dom skäms för att dom lät det hända, för att dom gav med sig fast dom inte ville, att dom inte sa ifrån mer. Dom känner skuld och skam, och försöker glömma. Glömma att det dom egentligen varit med om är ett övergrepp. En våldtäkt. För det är precis vad det är. Dom blir trasiga inombords, och låter detta ske om och om och om igen. Av skuld. Av skam. Av självförakt. Av att dom tror att dom inte är värda mer. Och män överallt fortsätter låta det hända. Fast tjejen säger nej, egentligen inte vill, så tjatar dom och försöker övertyga. Och får till slut som dom vill. Igen, och igen, och igen, och igen...

Detta är många kvinnors historia, och detta är även min historia. För jag är en av dom, jag har gjort samma sak, många, många gånger. Jag har låtit män ”tjata” sig till sex, fast jag inte vill, men ändå gett med mig till slut. För att slippa tjatet, för att killen ska tycka om mig, för att känna mig värd nåt. På bekostnad av mig själv.

När en tjej säger nej, jag vill inte – då betyder det att tjejen inte vill. Då ska ni män sluta där. Ni ska inte hålla på att försöka ”tjata” er till sex. Det är fruktansvärt egoistiskt och respektlöst. Och det sänder ett budskap till kvinnan, till kvinnor överhuvudtaget, att du som man anser dig har rätt till hennes kropp. Hon ska bara hålla käften och spela med, ha sex med er. Hon har ingen talan i frågan, för ni vill ha sex när ni vill ha det, och då ska ni fanimig få det också, i många killars sätt att se på det. (Jag säger inte alla killar, men många killar, tillräckligt många för att det ska vara för många.) Om ni män tjatar er till sex fast kvinnan säger nej, och hon ändå ger med sig till slut, så är det ett övergrepp ni gör. En våldtäkt. Vare sig ni vill höra det eller ej, vare sig ni vill erkänna det eller ej, vare sig ni håller med om det eller ej – så är det ett övergrepp. Punkt.

Kommer lägga in en video här nedan, en video som förklarar detta med SAMTYCKE till sex vääääldigt tydligt, så att alla kan förstå det...eftersom det verkar missförstås så ofta. Så kolla gärna på den, och ta in budskapet. Man kan likna samtycke till sex med "en kopp te", som det görs exempel på i denna "informationsvideo". Mycket bra!

 

Så sluta hata, sluta hota, sluta trakassera andra människor. Hat förstör. Ilska förstör. Bitterhet förstör. Det är som ett gift som förstör er, äter upp er inifrån, som ni sen låter gå ut över andra. Det är ni själva som blir mest drabbade av ert eget hat och ilska, för det är ni som måste bära omkring det. Det är tungt att bära på. Mycket tungt.

Det viktigaste vi har som människor och som vi måste behålla till varje pris, är medmänsklighet och empati. Utan medmänsklighet och empati upphör människan. Hat kan aldrig driva bort hat, man kan inte hata och hota sig till frid och fred. Det enda som kan utplåna hat, är kärlek och medmänsklighet. Människan har en villfarelse om att vi kan kriga oss fram till fred på jorden. Detta är den största lögnen och illusionen. Agera alltid utifrån medmänsklighet. Det är inte meningen att bara vissa ska få det bra i vårt samhälle, vårt land, och i världen. Det är meningen att ALLA ska få det. Lägg egot åt sidan, och sträva efter det som är bäst för alla. Vägen dit sker genom att alltid agera med medmänsklighet. Vi är ALLA människor, som ALLA är värda ett bra liv, ett bra samhälle, i en värld där ALLA är lika mycket värda. Glöm aldrig det. heart

 

 

 

 

 


       
13 September 2018  | Lite allt möjligt | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Angelica Börgesson                                             Skaffa en gratis hemsida