Startsidan Blogg Fotoalbum Länkar Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2020)
>>


Klippkortskurs, vad är det?

Hmm kanske ska berätta lite om klippkortskurserna :-)
Det är ren allmänlydnadskurs, å alla ni som känner mig, vet ju att jag gillar att ha kurser jag måste ha kurserna för att må bra. Å istället för att ha x antal allmänlydnadskurser, så har jag valt att slå ihop x-antal allmänlydnadskurser. Deltagarna betalar för 6 tillfälle, som en "vanlig" allmänlydnadskurs. Vill man gå mer, så kan man köpa till kurstillfälle efter det att man gått sina 6 gånger. Kurserna kan vara kl. 11:00, 14:00 eller 19:00. Har inget på helgerna. Alltid på 2 h 15 min, med fika paus i mitten.
Jag lägger ut x-antal datum, utefter hur jag arbetar. I år började kursen i mars och vi håller på fram till mitten av oktober, uppehåll när jag har semester. Deltagarna bestämmer sedan vilka tillfälle de vill komma, man måste anmäla innan, minst 3 deltagare och max 12 deltagare. Får man förhinder ja då avanmäler man och letar ett nytt datum. Jätte smidigt. 
Sedan tänker jag ren allmänlydnad/vardagslydnad. Sådant som jag råkat ut för genom mina år som hundägare eller sett hur det ser ut när kursdeltagare varit på klubben. Försöker minnas när jag började med klippkortskurserna. Tror det var runt 2005. 
Vad hittar vi då på för övningar? För mig är det viktigt att det ska vara trevligt att vara ute och gå med sin hund, å detta med att träna på att gå i koppel kan man träna i det oändligt: Något som inte är så viktigt för mig, hunden behöver inte gå vid min sida. Helt OK att den går strax bakom mig eller strax framför mig, höger eller vänster sida spelar ingen som helst roll. bara inte kopplet är sträckt och hunden är ute och går med föraren. Det är ingen linförighet.
En annan övning är möta övning, vi har en kulle utanför vårt klubbområde, runt den är det grusvägar/stigar. Halva gruppen går åt ena hållet och andra gruppen åt andra hållet. Alla som går från ett visst håll ska stanna och sätta sin hund när de möter någon med hund, de som går de andra hållet, ska bara gå förbi dessa som stannat och satt sina hundar. Ett perfekt tillfälle att lära sin hund sitta ner när andra hundar går förbi.
Hur många gånger har man inte varit med om när kursdeltagare ska köpa fika i pausen. De håller muggen i samma hand som kopplet. Helt OK tills de börja pumpa kaffe och någon kommer bakom och ställer sig med sin hund. Deltagarens hund vill hälsa på den som är bakom, drar lite i kopplet. Å innan föraren slutar pumpa, så hinner handen med muggen flytta på sig och kaffet hamnar på bänken istället ;-)
Vad gör man då när man heter Anki? Jo jag tar med mig en pumptermos ut med vatten i och då får de ute träna på att pumpa vatten i en mugg. Naturligtvis ska de hålla koppel och mugg i samma hand. Deras hund ska sitta ner och de andra i kursen går förbi bakom som störning. 
En annan övning är att sitta vid sin förare som sitter på en stol. Nu när vår och sommar är i antågande är det kanske skönt att sitta på en bänk och njuta av en glass eller dylikt. Ja vad gör Anki då? Jo hon tar ut 2 stolar 2 och 2 får deltagarna sitta på varsin stol, hunden ska sitta eller ligga bredvid, de andra i kursen får gå förbi eller gå fram och prata utan att störa så den andra hunden reser sig upp. Den som stannar och pratar, den får inte heller släppa fram sin hund till den som sitter eller ligger hos sin förare. Så byter man tills alla har fått sitta. 
En annan uppskattad övning är den med vattenglaset, ja uppskattad och uppskattad. De kan ju bli blöta ;-) Väldigt nyttig, många deltagare väljer att använda kopplet istället för rösten. Då får deltagarna en mugg med vatten. De ska hålla muggen med samma hand som kopplet och gå runt konerna som står i en 4-kant. Helst ska allt vatten vara kvar när de kommer tillbaka. Då har de bara sin röst att förlita sig på ;-)
En annan nosövning leta köttbulle/korv i träd. Trycker fast en bit köttbulle i ett träd på lagom höjd för hunden, så får de lära sig leta uppåt och inte alltid leta på marken. 
Jag har hur många övningar som helst, detta är en del av alla övningar. Jag kommer hela tiden på nya övningar. Gillar att utmana deltagarna, men ser oftast att deras hundar klarar mycket mer än förarna tror. 
Vi har skog på vårt klubbområde, ibland kör jag alla övningar inne i skogen. Det roliga med denna typ av kurs för mig som instruktör, är att anpassa övningarna så det passar den som kommer för första gången och den som är där 6e eller 10de gången. Det är aldrig samma sammansättning av deltagare, olika förare och hundar varje gång. Denna kurs slukar också många deltagare. Just nu är det 30 anmälda till denna kurs. Förra året var det 58.
Ska säga att jag njuter och står med ett leende på läpparna var gång jag har denna kurs. 
Jag förklarar för alla att detta är ingen tävlingslydnadskurs, vi tränar inga tävlingsmoment. Är de ute efter det är de i fel kurs. Jag har flera kursdeltagare som kommer om år efter år med sina hundar. Det är även en perfekt kurs för dem som är ute efter socialsamvaro. 
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst när det gäller denna kurs. Men väljer att sluta här.
Jo, vet att jag kan ha följare som gått klippkortskurs för länge sedan och kan komma ihåg när jag började med dessa kurser

 

10 April 2019  | Dagbok | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Anki Rolfsson                                             Skaffa en gratis hemsida