Startsidan Blogg Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2022)
>>


Allt du behöver veta kring företagslån ränta

Som företagare kan du komma till den punkten att du av en eller annan anledning behöver stärka kassaflödet i ditt företag. Ett av alternativen som står dig till buds, är att ta ett företagslån. Innan du tecknar det där lånet är det emellertid en god idé att läsa på lite. Det är bra att bland annat veta vad företagslån ränta innebär.

Nätet svämmar idag över av information kring företagslån ränta. Det kan vara svårt att få grepp om vad som egentligen gäller och vad som kan vara bäst för dig. Enkelt förklarat är räntan helt enkelt en avgift du får betala långivaren för ditt lån. Räntesatsen är en viktig faktor du behöver ta hänsyn till när du räknar på ditt lån.

Rörlig och fast ränta

Med en fast ränta så får du samma ränta under din räntebindningsperiod. Det är mest vanligt vid bolån och relativt ovanligt vid konsumentlån. Om du har en fast ränta slipper du oroa dig för hur marknaden i världen kan påverka ditt lån. Det är en bra säkerhet för dig som låntagare så du kan planera din ekonomi väl.

Rörlig ränta är det vanligast alternativet. Det kan vara både bra och dåligt. Går räntan ner kan du spara pengar, men går den upp kan du få betala mer. Nuförtiden brukar även rörlig ränta vara bunden under perioder, exempelvis brukar den kortaste bindningstiden vara tre månader. Det är vanligt att sätta en ny ränta efter tre månader, då med hänsyn till rådande situation.

Nominell och effektiv ränta

Den nominella räntan är den ränta som din långivare tar för lånet. Du räknar ut din totala månadskostnad eller årskostnad med den här räntan. Många lån kommer med andra avgifter vilket behandlas som den effektiva räntan. Det är den summan du egentligen betalar. Det är den effektiva räntan du ska jämföra mer noga i dina låneerbjudanden.

Effektiv ränta visar hela kostnaden för ett lån, angivet i en årsränta som procent. I denna ränta ingår alla andra kostnader, som uppläggningsavgifter och aviavgifter. Du kan påverka din ränta med mängden betalningar per år - kvartalsvis betalning ger en längre effektiv ränta än månadsvis. Eftersom det inte finns några dolda kostnader i den effektiva räntan, så får du en mer tydlig bild av kostnaden.

Vad påverkar den rörliga räntan?

När du ska bestämma dig för rörlig eller fast ränta kan det vara bra att förstå varför och hur den rörliga räntan justeras. Det är Riksbankens styrränta som kontrollerar hur den rörliga räntan justeras och påverkar ditt lån. Denna ränta kallas också reporänta och är den ränta som Riksbanken tillämpar när de lånar ut pengar till andra banker.

Reporäntan ändras normalt sett fem gånger per år och då väljer Riksbankens ledning att antingen höja, sänka eller låta den stanna oförändrad. Om reporäntan är låg kan det innebära att kostnaderna för ett lån, både för företag och privatpersoner, kan bli lägre. Är den hög, kan det bli dyrare. Det nationella och internationella konjunkturläget styr reporäntan.

Vad påverkar företagslån ränta?

Det finns flera saker som påverkar vad räntan blir för just ditt företagslån. Faktorer som företagets ekonomi och kreditvärdighet spelar in, likaså lånebeloppet och amorteringstiden. Har ditt företag en god dokumenterad ekonomi inom en bransch med en regelbunden inkomst över alla säsonger och tar ett lån, så får du antagligen en låg ränta. Har du ett nystartat företag blir räntan troligtvis högre.

Hur du får så låg ränta som möjligt

För att du ska få så låg ränta som möjligt, är det bra om du har en tydlig affärsplan där målet med lånet är tydligt presenterat och kanske även en utvecklingsplan för hur du planerar att växa. En god ekonomi som visar betalningskraft, eller om du till exempel har tidigare lån där du har fullföljt planenliga betalningar, kan också bidra till en lägre ränta.

Företagsekonomi och intäkter

Om du har ett nystartat företag utan någon kredithistoria samt ekonomi, så kan det vara svårt att få ett lån med bra villkor. Ibland behöver dessa företagare istället ta ett privatlån för att finansiera sin utveckling. Men det går att få företagslån även till nystartade verksamheter, dock oftast med högre ränta och tuffare villkor.

Det är viktigt att du har en utförlig affärsplan som visar din vision, mål och framtida vägval för ditt företag. Tillsammans med en utförlig marknadsanalys av både tilltänkta kunder och konkurrenter så ökar dina chanser att få ett lån med en lägre ränta och bättre villkor. Kan du din marknad, kommer du ha en stor chans att lyckas med ditt företag.

Sammanfattning företagslån ränta

För att sammanfatta det hela så kan vi alltså konstatera att räntan är en avgift du får betala för att få låna. Du behöver också ta ställning till om du vill ha fast eller rörlig ränta. Dessutom bör du skilja på nominell ränta och effektiv ränta. Har du koll på ditt företags och på hur marknaden ser ut, ökar dina chanser till ett bra avtal.

14 November 2021  | lån | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & John Rayne                                             Skaffa en gratis hemsida