Ingredienser
|
75 g matfett |
|
2 1/2 dl mjölk |
|
25 g jäst |
|
1 krm salt |
|
1/2 dl socker |
|
1 ägg |
|
7-8 dl vetemjöl |
Fyllning:
|
200 g mandelmassa, riven |
|
1 dl mjölk |
|
2-3 dl vispgrädde |
|
florsocker |
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ |
|
Tillagning
Smält fettet, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt och forma en stor bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 20 minuter.
Grädda bullen i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna på galler under duk. Skär ut ett trekantigt lock på bullen. Tag ut en del av inkråmet med en gaffel. Blanda med mandelmassa och mjölk till en ganska lös smet. Fyll bullen med blandningen. Klicka eller spritsa över vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker. |