Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2021)
>>


Jaktprovsdebut - och det gick åt helvete! =)

Igår var vi i Hofors och gjorde jaktprovsdebut. Och det blev ingen bra sådan! =) Vid genomgången av provet såg det inte allt för svårt ut, men det visade sig snart att det inte var så lätt. Hund efter hund bröt provet eller nollade av nån annan anledning. Av 13 startande var det inte många som gick till pris och vi var en av nollorna. Gunde startade som näst sista hund och det gick så här:

Provet började med en lång enkelmarkering på vatten. Anden var blöt och tung och sjönk ner en bra bit. Den är omöjlig att se för oss som står på land. Den ligger alltså en liten bit bortanför snitseln. Nån som ser den?? Gunde simmar ut i rätt riktning, men får inte tag på anden utan börjar leta i rätt område. Området blir större och större och han får inte vittring på anden.

Efter att ha letat en bra stund får han antingen syn på båten ELLER vittring på fåglarna som finns i båten och måste givetvis simma dit och kolla läget. =)

"Hallå där, gubben i båten! Det luktar fågel här!"

"Du har ju fåglar här! Det är faktiskt dom jag letar efter - ge mig en fågel!"

Jag ropar till Gunde att han ska låta bli båten och då simmar han tillbaka mot rätt område igen och fortsätter att leta.

Kan säga att det var en ganska nervös start på vårat första jaktprov, för han fick simma länge innan han fick tag på den första vattenmarkeringen. Till slut säger domaren att nu får han sin sista chans och precis efter han har sagt det hittar Gunde anden. Han kommer in med den och är vid det här laget väldigt trött. Den andra vattenmarkeringen går tack & lov mycket bättre!

Sen var det en ganska lång transportsträcka bort till en myr vid vattnet och där låg söket. Det var mycket jobbigt & tungsprunget för hundarna.

Det syns inte på bilden, men marken är så blöt & sunkig, så man sjunker ner och fastnar. Jag fick hela tiden stå och dra loss mina fötter för att inte bli fast där.

Det ligger 6 vilt ute på söket. Hunden ska hämta in 3 st och sen skulle man vända åt höger och skicka på ett riktat närsök ute på en udde vid vattnet. Sen skulle hunden hämta in resterande 3 vilt på söket. Därefter var det en lång transport bort till skogen där det var en enkelmarkering på land. Så långt kom aldrig vi.... =)

Full fokus framåt, eller??

Vad hände på söket då? Jo, för det första så känner jag inte alls igen Gunde när jag skickar ut honom första gången. Inte alls samma fart & intensitet som han brukar ha och inte alls fokuserad. Springer runt lite halvhjärtat och verkar inte ha nåt större engagemang i det han gör. Till slut hittar han ett vilt i en buske borta vid skogskanten. Och där blir han kvar. Jag ser inte vad han gör, men antar att han inte gör det han ska med viltet och blåser inkallning. Då kommer han med en and. Domare säger att Gunde rullade sig på den. Klart att han gjorde det! Anden är inte i sitt bästa skick säger domaren, men han ska ju ändå inte rulla sig på den. Får skicka honom igen och det går ungefär lika dåligt som första gången. Ingen fart och fläkt över huvudtaget! Han hittar en liten trutbebis borta på udden vid vattnet. Kommer inte in direkt och jag får blåsa inkallning igen och då kommer han springandes. Skickar en 3:e gång och då hittar han en liten mås. Den här gången kommer han in direkt, men vad hjälper det när måsen är knäckt?!! Det visar sig att han har tagit för hårt i båda vitfåglarna och därmed avbryter vi provet. Jag vill inte att han ska få fortsätta dumma sig med viltet.

Att han rullar sig på anden var en ny grej, men att han tar för hårt i små fåglar är ju det vi har haft problem med. Han blir för ivrig och tar omtag och vissa omtag blir för hårda. Domaren sa att Gunde är en hund som är på tårna, men att jag har honom under kontroll och då kommer hans frustration ut på viltet istället. Ja, det är väl ungefär så det känns. Vi har ju varit i konflikt några gånger innan provet, så vi var väl inte heller i fas med varandra. Man kan ju analysera detta i all oändlighet! Men nu blev det som det blev och jag kan bara skratta åt eländet. Känner mig inte särskilt besviken heller, fast jag kanske borde vara det. Vi tränar vidare och kommer igen! Det fanns ju i alla fall några saker som gick bra på provet, även om det inte känns så. =) Fotgåendet, stadgan, avlämningarna, inkallningarna OCH att han faktiskt kom upp ur vattnet! =) Nu måste vi lösa den lilla delen med vilthanteringen & frustrationen.... Nån som har nåt tips?? =)

Idag ska jag måla och Nicke & Gunde ska på bockjakt ikväll. Får väl hoppas att det går bättre med bockjakten än jaktprovet....

 

17 Augusti 2008  | Blogg | 17 kommentarer
Sommaren har varit ok, lite kort bara. Vi har kuskat runt med husvagnen och besökt vänner eller bara haft det trevligt med hundarna. Kul Therese med jakprovsdebut! Jag tycker ni är duktiga som provar på. Nästa gång går det bättre ska du se. Huset på plats har jag sett, hóppas du uppdaterar ofta nu så vi får följa med på utvecklingen vi som bor låångt bort. Ha det bra! Kramar

Webbplats: http://www.goldenkim.se
Skrivet av Agneta. Kim o Eros den 18 Augusti 2008 19:59
Gunde kanske hade en bad dog-day :)! Roliga bilder i vattnet iaf! Vad gör ni i helgen då?

Webbplats: http://www.johannaagnes.blogg.se
Skrivet av johanna den 23 Augusti 2008 00:30
jasså?! det är så pass? du kan få 5 spänn för honom ,men jag räknar med att du levererar honom till mig! I sömonskogen hittar man älskande män som lever dubbelliv och letar sig ut i skogen för lite öh.. hm.... romantik med annan man.... typ så kan jag väl förklara det ;)
Skrivet av den värmländska bitterfittan den 20 Augusti 2008 23:12
Åh jag blir så trööööötttt, vet inte i hur många gb:s jag skriver i o inte fan kommer det med... men tar det från början: Grattis ändå till starten, klart som korvspad att det inte blir hundra första gången. Nu vet du ju vad som ska tränas på. Kul att han skulle hämta från båten, tyder på viss intelligens :-) Håller tummar för nästa start!!

Webbplats: http://wallenmark.se
Skrivet av gun&dogsen den 20 Augusti 2008 22:35
Grattis till jaktprovsstarten!! Såklart att allt inte sitter från början... det är på detta man lär sig så nu vet ni ju vad ni ska träna på. Tyckte de va lite kul att han tog sig fram till båten för att hämta vilt, varför gå över ån efter vatten:-) smart gosse:-) Lycka till nästa gång!!!! Hälsningar från wallenmarks!!

Webbplats: http://wallenmark.se
Skrivet av gun&dogsen den 20 Augusti 2008 22:32
Bättre lycka nästa gång! Skönt ändå att ha första starten gjod och nu vet du ju vad ni behöver träna mer på iaf :)!

Webbplats: http://hem.bredband.net/chilly04/
Skrivet av Jeanette & Chilly den 20 Augusti 2008 22:06
Grattis ändå till de bra delarna! Ni kommer igen snart igen!!!

Webbplats: http://www.zorroman.se
Skrivet av Maud & Zoie den 19 Augusti 2008 21:35
Det är bara att bryta ihop och komma igen, nästa gång fixar ni det!!! Viltfrysen börjar bli tom.... Kram tina

Webbplats: http://hem.passagen.se/retrievers/
Skrivet av Tina den 18 Augusti 2008 11:51
Kul att ni kommit ut på prov. Och dessutom ett inte allt för enkelt prov att göra debuten på! Kul att du inte bara ser nackdelarna på provet utan även det han gjorde bra!!! Du ska se att det går bättre nästa gång! Anmält till nå fler prov här framöver! Kram till er!

Webbplats: http://www.mincados.se
Skrivet av Pia den 18 Augusti 2008 10:49
Bättre lycka nästa gång. Man kan ju inte alltid vara bäst :P

Webbplats: http://www.nogg.se/kersha
Skrivet av Kerstin den 18 Augusti 2008 07:06
Jag började asgarva när jag såg bilden på Gunde som var på väg upp i båten! Kul att ni fick det på bild. Trist att det inte blev som ni hade tänkt er, men är det tävling så är det *S* Ska vi åka till bruksSM på söndag? :-D Kram

Webbplats: http://www.jblom.se
Skrivet av Johanna den 17 Augusti 2008 21:19
Men vad ni är duktiga! Härliga bilder på Gunde. Särskilt när han tittar i båten.... Ibland blir det ju inte alltid som man tänkt sig... Men påt igen ba! Det kommer ni fixa galant! /Kram från Kattis Wilma och Nemo

Webbplats: http://www.nemo.bloggagratis.se
Skrivet av Kattis Jendelöv den 17 Augusti 2008 18:58
Det här var bara uppvärmningen, ni tar det på nästa prov! Och nu har han ju lärt sig att att gubben i båten inte ville gosa hur som helst :-// Kram från Marika

Webbplats: http://myflatcoats.net
Skrivet av Marika, Saga och Piaf den 17 Augusti 2008 10:46
Åt helvete går det alltid någon gång, jag ser att Gunde gärna besöker båten, härligt med hundar som fattar att man inte behöver simma längre än till närmst vilt. Nya tag nästa gång. Hälsningar Marita

Webbplats: http://www.maritashundar.se
Skrivet av Marita den 17 Augusti 2008 10:11
Säger man inte att flattar är väldigt sociala, klart att Gunde måste hälsa på gubben i båten också! och det kanske fanns fåglar att hämta där också!!!! Nästa gång så fixar ni det! Kramar Ewa

Webbplats: http://www.schoon.cybersite.se
Skrivet av Ewa den 17 Augusti 2008 10:11
Gunde ser ju för söt ut när han ska klättra upp och säga hej till gubben i båten;0) går bättre nästa gång!!! kram
Skrivet av t3 den 17 Augusti 2008 09:20
Nu har ni provat på hur de e på prov, så nu e de bara o ladda om bössan så fixar ni de nästa gång:=):=) kraaaaam ullemio

Webbplats: http://www.freewebs.com/miogibbe
Skrivet av ulle o mio den 17 Augusti 2008 09:03
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Therese Långdahl                                             Skaffa en gratis hemsida