Välkommen till Herkules & optimistiska matte!
Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2024)
>>


Bädden och Vilse i mörkret 30/9!

Mamma var igår snäll och följde med mig till stallet, då vi denna vecka måste ta in hästarna på natten på grund av det dåliga vädret!
Herkules som tidigare inte har stått i en egen box, är en MYCKET stökig herre :-)
När man tar in honom på kvällen är han lugn och fin och han trivs väldigt bra med att få komma in i sin box. Under natten håller han dock på och bäddar, bajsar och kissar lite varstans och sprider sedan allt i en enda röra :-)
Nu ska jag testa att anlägga en bädd till honom, då detta fungerade på min Fjordhäst som också var lite stökig i boxen.
Mamsen fick därför följa med för att hjälpa mig att "fixa" i ordning bädden. När man ska anlägga en bädd börjar man att strö ett ca 1-2 cm lager med kalk på golvet. Därefter strör man ut använt spån (ca 20 cm), gärna innehållandes lite hö och/eller halm och stampar det väl, sedan på med kalk igen och därefter ett mycket tjockt lager av nytt spån.
Det tar sedan ett par veckor innan bädden blir riktigt bra, då den ska packas och brännas ordentligt. En bädd som sköts på rätt sätt är sedan luktfri och fräsch för hästen att stå och ligga på och då det hela tiden pågår en process i bädden, blir det även lite värme i den.
När man mockar i bädden är det viktigt att bara ta bort synligt kiss och givetvis bajsarna. Det är viktigt att aldrig gräva sig ända ner till golvet, då man förstör bäddens botten. Om man har lite kiss i ovanytan av bädden, strör man ett ca 1-2 cm lager mad kalk på fläcken och därefter lägger man över spån igen. Det är meningen att bädden ska bli ca 20 cm tjock, då den ska kunna suga upp allt kiss som hästen producerar över natten. Då man har en häst som är stökig i boxen brukar en bädd lösa problemet med att allt sprids runt i en enda röra. Kissen försvinner ner i bädden och bajsarna är mycket lättare att sortera ut från spånet än vad kiss är. Dessutom är hästar extremt känsliga mot ammoniak, vilket gör att en häst som är stökig i boxen och sprider runt sitt kiss alltid kommer att stå i ammoniakångor-INTE BRA!
En bädd är även husses och mattes ekonomiska räddning, då man slipper slänga hälften av ströet vid varje mockning :-) !

Efter Mamsen hjälpt mig med bädden (vilket hon faktiskt tyckte var riktigt roligt) bestämde jag mig för att testa att longera Herkules med kapson i paddocken. Jag har ju bara tränat fridressyr med Herkules tidigare, men nu tänkte jag att det var dags att testa med honom i lina också. Vid longeringsarbete är det många som böjer hästen fel. Hästen ska gå med böjning genom hela kroppen och får inte gå på volten böjd som ett S. Longering kan vara mycket slitsamt på kroppen om det utförs på fel sätt. På rätt sätt är det dock en mycket bra metod att lära hästen att gå i rätt form och trampa under sig ordentligt, då man har en god överblick från marken och lätt kan korrigera eventuella felaktigheter.
Jag började träningen med lite ”öppnaövning” från marken. Herkules är jätteduktig på ”öppna” och han förstod ganska så snabbt vad det var jag bad honom om. När man tränar för hand, är det viktigt att man står vänd mot hästen, har höger hand nära bettet eller kapsonen (om man ska gå i höger varv), lägger tyglarna om hästens hals och ser till att man har sin vänster hand ungefär vid sadelgjordsläget, så att vänsterhanden kan agera som skänkel vid behov. Vad som även är viktigt är att inner tygel alltid hänger löst och att man bara plockar i hästen vid bettet/kapsonen, annars kommer hästen använda tyglarna att ta stöd emot, då man utför övningen uppsutten. Herkules tyckte att övningen var rolig, men man märkte att det var jobbigt att "trampa under sig", så efter några minuter avbröt jag övningen.
Jag vet inte om Herkules har gått i lina tidigare, men han förstod relativt snabbt att jag skulle stanna kvar i mitten och han förflytta sig ut på volten. Kapsonen fungerade bra på Herkules och han ställde sig till och från väldigt fint. När han gick ställd på spåret bad jag om lite böjning och det verkade som om det var lättare att förstå än att ställa sig. Vi prövade i båda varv och därefter fick Herkules trava av sig lite för att släppa loss eventuella spänningar i kroppen. Han var väldigt duktigt i linan och drog sig inte alls utåt på volten.
Även jag har mycket att lära om denna typ av arbete, men det är ganska så lätt att se om hästen går felställd eller böjer sig inkorrekt, så jag hoppas att vi är en liten bit på väg i alla fall.
Efter longeringen tog vi en ganska lång promenad i skymningen. Vi gick ut bland hus och bilar (iförda reflexer såklart) för att göra lite miljöträning! Herkules skötte sig utmärkt under hela turen, då vi i fredags kväll hade gjort exakt samma promenad med min kompis och 2 av hennes hästar, se tidigare inlägg-stadspromenad!
Det ända Herkules hoppade till för under hela turen var en blomma som växte vid vägkanten-MYCKET LÄSKIG :-) och en stor sten, som kastade en HEMSK skugga! När matte la en morot på stene, var den dock ganska snäll ändå!
När det började bli riktigt mörkt, närmade vi oss skogen, där vi tidigare stött på den snälla tanten (skogsrået). Tyvärr dök hon i nte upp denna kväll, då jag helt plötsligt insåg att jag inte visste var vi var...någon lampa hade jag ju inte heller, så där stod vi just bra till!
Jag tog min mobilkamera och försökte fotografera lite in i skogen och i ca 1 sekund kunde jag åtminstone skönja vägen vi kom ifrån-TACK OCH LOV! Herkules var totalt oberörd med att vara fast i skogen i bäckmörker och stod nöjt och tuggade på (vad jag tror det var i alla fall) en grankvist!
Lite darrbent var jag i alla fall då jag efter ca 20 minuters virrande i skogen ÄNTLIGEN kom ut på den mörka landsvägen igen!
Därefter genade vi i mellan grannarnas hagar och lyckade efter en promenad på över 1 timme att ta oss tillbaka till stallet! Herkules var glad att vara hemma och stod länge och blinkade i boxen innan hans ögon åter vande sig vid ljuset :-)
Ett antal morötter senare och lite hö, såg han nöjd och trött ut och jag lämnade stallet!

Kram från mig!
2 Oktober 2008  | Herkules | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Herkules Matte                                             Skaffa en gratis hemsida