Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Ingredienser 14 bitar

Tårtbottnar:
225 g smör
3 st ägg
4,5 dl strösocker
2 tsk vanilj
5 msk kakao
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl kallt vatten
Citronkräm:
3 st vanliga ägg
2 dl socker
2 st citroner, rivet skal och saft från
3 msk smör i små bitar
Jordgubbsmos:
250 g jordgubbar
250 g philadelphiaost
1,5 dl vispgrädde
1 tsk florsocker
Dekoration:
1 dl grädde, och 1 tsk florskocker hårt vispat
14 st cirka jordgubbar


En ljuvligt god tårta med chokladbottnar, citronkräm och syrligt jordgubbsmos. Tårtbotten ska bakas en dag i förväg och vila över natt innan den delas. Citronkrämen kokas också med fördel en dag i förväg.

Gör så här

1 baka botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form, med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter,

2 Smält smöret. Vispa socker och ägg poröst. Rör ner kakao och
vaniljsocker i äggvispet. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i
smeten. Tillsätt det smälta smöret och vattnet och rör till en jämn smet.

3 Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, cirka 50 minuter.
Låt kakan kallna och vila över natten. Skär kakan i fyra bottnar
(lite svårare), eller tre bottnar (lite enklare).

4 Gör citronkrämen: Tvätta citronerna väl och riv skalet (se upp så inget av det vita kommer med) och pressa ur saften.

5 Blanda citronsaft, skal, socker och ägg i en rostfri bunk och sjud över vattenbad (bunken står över en kastrull med kokande vatten)

6 Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får inte koka.

7 Ta bunken från värmen. Klicka i smöret i små bitar samtidigt som
du rör häftigt. Låt krämen svalna.

8 Gör jordgubbmoset: Vispa grädde och florsocker. Rör philadelphiaosten mjuk och blanda ner i vispgrädden.

9 Rensa och skiva jordgubbarna tunt och rör ner dem i
philadelphiagrädden. Blanda runt så jordgubbarna bara blir lite lätt mosade.

10 Lägg ihop tårtan: Bred citronkräm över en tårtbotten.Lägg på den andra och bred över hälften av jordgubbsmoset (eller
allt mos, om du bara har tre bottnar). Lägg på den tredje bottnen och bred över resten av jordgubbsmoset. Avsluta med den sista bottnen. Täck tårtan och ställ den i kylen. Den blir godast om den får dra några timmar.

11 Ta fram tårtan strax innan den ska serveras. Bred vispad grädde på den översta botten och dekorera med ordgubbar. Stick gärrna in några delade jordgubbar runt om i lagret med
jordgubbsmos.
13 Juni 2009  | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida