|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
April (2024) |
|
|
|
(4) |
|
(3) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(8) |
|
(4) |
|
(12) |
|
(8) |
|
(7) |
|
(7) |
|
(12) |
|
(21) |
|
(21) |
|
(10) |
|
(8) |
|
(13) |
|
(31) |
|
(58) |
|
(51) |
|
(52) |
|
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(217) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
|
|
|
Inlägg: 344 |
Kommentarer: 4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Boller i selleri
Boller i selleri
Ingredienser 4 portioner
500 g rotselleri 0,75 st citron 1 l vatten 1 msk salt Frikadeller 1 dl mjölk 1 st litet ägg 0,75 st ströbröd 200 g kalvfärs 300 g fläskfärs 0,25 st gul lök, finhackad 1,5 tsk salt 2 krm vitpeppar Sås 2 msk smör 4 msk vetemjöl 5 dl kokspad från sellerin 1 dl vispgrädde 1 st äggula 2 msk persilja, hackad
I Danmark heter de stora, platta och brunstekta köttbullarna frikadeller men när de kokas i en sås - som våra frikadeller - heter de boller. Rotgrönsaker odlar många danskar i sina trädgårdar, så vad känns naturligare än att kombinera den goda och billiga rotsellerin med köttfärs? Detta är en dansk klassiker.
Gör så här
1. Skala sellerin och skär den i 1 cm tjocka stavar. Koka upp vatten med salt och citronskivor och koka selleristavarna knappt mjuka ca 5 min. Låt dem rinna av och spara kokspadet.
2. Frikadeller: Vispa ihop mjölk och ägg och rör ut ströbrödet i det. Låt svälla 5 min. Blanda det väl med färs, lök, salt och peppar.
3. Koka upp kokspadet från sellerin. Forma färsen till ganska stora bullar, gärna med en matsked, och sjud dem 8-10 min tills de är genomkokta. Ta upp dem med hålslev.
4. Sås: Sila spadet och detl i en såskastrull och koka upp. Knåda ihop smör och mjöl till en kula som vispas ner i det sjudande spadet tillsammans med grädde. Sjud såsen 4-5 min. Rör ut äggulan med lite av såsen och vispa ner i den färdiga såsen.
5. Lägg i frikadeller och selleri och låt allt bli genomhett. Strö över hackad persilja och servera med kokt ris eller kokt potatis.
|
14 Juni 2009
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|