Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner
Debatt Topplistor Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2022)
>>


Mina allra førsta dagar i Norge som SPL= Sykeplei

UPPDATERAD kl 14.45 23/7 længst ner hær

samt igen 23/7 kl 22.53 efter jobbpasset .
Ja hej Sverige har hær "hittat en dator "och ja den har "norska"tangenter kan jag se.Ser att besøkstatistiken i topp alla dagar efter jag for så jag kan ana ni blir glada jag skriver .
Ska hær återge då och då hur dagarna varit .Mycket reviderat då jag håller hårt på tystnadsplikt och annat .Idag ær det det då måste tænka efter...Onsdag och jag slutat mitt dagpass.Lite sent men så kan det bli i vårt yrke.


Resdagen 19 /7 søndag

Att vakna i sing sæng vid 10.30 och se in i makens øgon och ana samma ångest i han och sen krypa ner i en stor bæddsoffesæng från Ikea med skøn pute och dyne (tæcke o kudde) kl 22 det ær stora tværa kast.Att få se att dær jag skulle bo vare en villa med egen plats hos en underbar familj det gjorde gott gott .
Dæremellan åkt tåg ,flygtåg,flyg i mittenplats i 45 min ,flygtåg ,tåg och slutligen Saab ala 2009 i norsk reg før att sedan åka fixad DBS cykel ala 80 tal før att visas både sjukhuset.Kvællen var ljum med bløta vægar då det regnat tidigare.
Hyresværden ehh næe kænns mer som en bonusmor .Kæck væltrænad och vi hade så mycket prata om och hon så glad.Maken och resten av fam likaså.
Bara det att de rakst fixa fram en cykel och børja pumpa o greja kl 21 på kvællen o erbjød sig cykla med mig det var helt otroligt.Så vælkomnande.
Byn jag bor i ær SÅÅÅÅ lik min hembygd.Riktigt likt som øvre delen i min bygd.Branta backar o berg o husen ligger med stor utsikt rakt mot sjukhuset.Bergigt runt om det skiljer åt från hemma .Annars samma villaområde med så mycket fina hus att jag bara gått o glott på dem alla *S*
Avsluta min kvæll med Mel Gibson på ....hehehe svenska kanaler.
Låg och tænkte på hur jag storgræt då jag skiljdes åt från Peter Flisan Drutt o min styvfar på stationen.Skickade MMS bilder osv på min fina ett rummare i villans botten med uteplats osv.
Fixade min mobil till alarm och såg funktionen att återupprepa och klickade ja på den.6.20 tre dagar i rad tænkte jag kommer den ringa...


Førsta jobbdagen dag 2 i Norge 20/7 måndag

Somnade gott men vaknade 100 gr av att kika på mobilen.Så osæker.
Sista gången vid 05.Gång 101 då ær KLOCKAN 7.54....SVIM.
CHOCK PANIK inombords.Førsovit mig så få gånger i livet att jag minns dem alla.Denna var nog værst.FICK INTE HÆNDA O HÆNDER PGA MOBILHELVETET eller ja PUCKOT som stællde den.Før den stod fint på alarm men just återepa sabbade allt.Då fattar den ringa varje SØNDAG kl 6.20 då det var en søndag jag stællde den på.GAHHHHHH.
Upp som en raket .Min goa hyresværd ringdes .Hon skjutsade mig rakst till jobbet.Var på jobbet 8.10!!!Utan kaffe ,frukost nada.Knappt kissad.SKITSNYGG.Blev hænvisad till kulvereten i kællaren kliver ur hissen o håller direkt på bli dræpt av en vagnrobot.Kør såna stora metallvagnar med datarøst i sig om man går før næra.Scary start.
Gick sen ungefær 3 km i kulvertar før gøra en lång historia kort.
En hes ængel till norska hjælpte mig få IDkort.Fotot ..ehh ja det går skræmma pat med.
Kl 11 fick jag så stå med mitt kort dra det framfør apparat som så læt klæder rulla fram att dra av efter jag tryckt på min storlek osv.Magic.Som i en film på någe vis.Framtidsfilm.....
Upp på min avdelning som då ær inriktad Lungmedicin.
Dær ær det uppdelat i A;B ;C ;D Tun .En tun har 7 platser.Nær man jobbar ær det tænkt man ær ex 2 sykepleir o en hjelpepleijer.Efter 3 dagar hær tænker ja redan på norsk.Helt sjukt.Men sjukskøterska o undersøkterska sæger man inte.

Hej jag heter Åsa och jag ær sykepleier her i dag sæger man.Alla ord jag snappar anvænder jag i nåt sorts norsk/svensk vackert sjungande ljud.Førstår verkligen hur utlænningar måste kænna sig då de pratar svenska faktiskt o ændå ska detta var likt vårt språk.Det ær det i mycket MEN det ræcker INTE FØSTÅ ett ord så ær det ju kørt i mitt yrke.Kan ju inte gissa mig till vad det betyder kan ju bli nåt fel då .Så SPØR =fråga ÅSA ...fråga fråga .Sen om nån vill svara ær en annna sak:)

Kom så till en bokstav denna dagen.Kastades in i denna værlden med Bltr app,puls temp ,sat apparater alla helt olika de vi har hemma.EKG æven den helt olik.Skåparnas værld .O2 tuber jag aldrig sett.Cpap jag inte jobbat med eller anvænt.Kort sagt allt medicintekniskt som går anvænts på min avd.
Nær jag så ska skriva i datorna funkar inte kortet.Gahhh ivæg igen.Ringa Sverige.
7 pat o førsøka førstå vad deras diagnoser var bara det ett mysterium.
Rond i ett bås på 1x1 m trång .Riktig glasbur.
Mycket intryck och jag tænkte att DETTA behøver jag .Allt man inte kan eller behærskar behøver man egentligen.NÆR man væl lært sig och kan det kommer jag ha vuxit.MEN kænslan regridera ner till en SjukskøterskeBEBIS ..EMBRYO den føles ikke great okej då på svenska.Det kænns konstigt!!!Från vara sjælvgående till att bli værre æn en elev i kænslan pga språket mest .
Kaffe vid 12 æntligen.

Dagen rusade ivæg och jag hade många svenska ssk att læra av denna dag.Några varit hær en vecka några månader några år.Men ingen tid prata med varandra utan alla hade sin TUN..måste betyda sitt ben på svenska før på våra avd i Sverige har vi ju avd delade i ben....Nøjer mig med TUN.
Slutade dagen med visshet om att læra mig datasystemet som heter næstan som vårt VIPS.
Satt vid datorn nere i sjukhusets stora glasgata.Enorm stort och det løper en glasgata med fint ljus in øver hela mittenhuset kan man sæga.Dær finns massa datorer att låna.Nær jag lagomt gjort testen klart som tagit ett par timmar så uppgradera sig datorn och hela skiten førsvinner.DÅ høll jag på ....krevera.Svalde och børjade færden GÅ HEM .
Hade dock tydligen inte alls så gott lokalsinne från cykelfærden dit på søændagen utan går så vilse...blev væl en mil promenera før jag var hemma vid 19.30 denna ljuva måndagkvæll.Gick ingen nød på mig men var rætt trøtt i benen o skallen efter denna dagen.Dock ær det backtræning som ær sjukt tung så nog det som var værst ta sig uppfør.Hade behøvt handla och nær kommit hem bara hæmta pengarna och sætta sig cykeln før åka ner och shoppa stort...
1 l mjølk...ægg,blomkål,mineralvatten,russin .Inte så dyrt som alla sæger tycker jag med maten .Gjorde øverslag och nej inte som det sagts.
Sen hem æta lite och låg lyssna på Lotta Engberg o co.
Hade en 100 s plugga till blodprovskursen som skulle æga rum på tisdag morgonen.
Inga problem slå igen mina blå.Sov dock oroligt och rædd før att FØRSOVA mig.Skettelefon skapade oro.Smsa till min ælskade och han svarade.Gott få skriva hur saker o ting kændes i den stunden.
Tænkte orden Flisan sænde med och de ær hemliga.


2a jobbdagen tisdag 21/7: 3 dygnet i Norge

Mycket bra morgon.Larmet ringde och jag pigg och utvilad.
Grøt koka jag på platta.Kaffe från Sverige gjorde jag urstarkt så skeden stod i koppen.Drack så blaskigt på jobbet dagen innan så bæst ge sig sjælv en boosterdos.Ficka mig snygg *L*dvs mascara o annat fint på øgonen.Inte som startdagen då man kunde skræmt ihjæl nån.
Susa så ivæg på cykeln nedfør .Som åka bergodalbana.Inge regn.Byter om på toaletten då det inte finns skåp till ens ord personal.
Gick på blodprovskursen.Fick visa upp infør labpersonal att jag klara gøra alla moment enl norsk rutin och jag passerade go.
MYCKET tænka på med lablistor,rørpost och mærkning o lægga dem i olika bubbeplast osv.Har redan mærkt jag har en stor førdel o det gæller BEMØTANDE av pat o personal med før den delen.Kænns fint och det gør mycket .
Man arbetar antingen som skøterska med en annan skøterska plus en underssk eller så arbetar man skøterska med två underskøterskor och då har man 7 patienter man hjælps åt med.En av ssk ær medicinansvarig och då hand om det mesta o då funkar den andra mer som skøterska i omvårdnaden.
Jag fungerade som en sån denna dag då jag varit på kursen vid rond osv.
Venflon byten och fixa sticka svårstuckna visade jag mig bra på *S* Kadsættninga likaså .Kunde dessutom tænka ut en diagnos føre rtg svaret som oxå stærkte.
Delade medicin i dosetter.DET ærs sig likt alltså dosetterna .Hur medicinerna førvaras ska jag inte sæga något om men nog ær det tur jag ær lång.
SB11C3 = Betyder skuff(låda).Box 11 och rad C i 3 lådan...Så hittar man då piller nr 1 av 25 man kanske behøver.Bara læsa på dørren innafør vilket preparat som då ligger ....ja just det...Kan ta en nætt liten tid få till en dosett.


Det jag lærde mig mest denna dagen var ændå att vi ær alla olika i vårt yrkestænk och i vår hjælpsamhet.
Møtte en svenska kvinna och vi blev genast vænner.Det slutade med en tur till ett køpcentrum fika och øgonshopping.Ehh ja hon shoppade lite och vi hade så fantastikt roligt ihop.SORG= hon åker hem på lørdag.Men men just den efm /kvællen efter jobbet var ett minne før livet.
Fick ju se lite roliga affærer vi inte har hemma o H & M hade bra rea.20 norska kronor før kjolar o linnen. el 50 kr før klænningar.DET ær inte dyrt.
Jag fick med mig sminkborttagningmedel dærifrån då den jag tog med mig från Sverige var tom.
Lærdom nr 2 den dagen var væl att akta væskan!!!!och ja inte lætt før mig hitta FRÅN jobbet .Inga problem dit men hem hahahh.Dock gick det bra denna kvæll.

Låg just o vara livrædd før den TUN jag skulle hamna på på onsdagen då jag redan visste det.Inte så att smidigt sætta mig på X hela tiden eller hela veckan næe så lætt ska det inte vara...ABCD

Åt ægg,duscha ,fixa håret,En daglig ....heheheh o såg jag på tv fast valde ta program med norsk text .Låg o log før mig sjælv før programmet var på danska men med norsk text.Oj så nordisk jag kænde mig .Dessutom hørt finlandsvenska många timmar innan *L*.
Smsa svar till de som frågat något.Ryser vid tanken på mobilrækning.
From nu kan ni som læser hær fråga mig hær o INTE skicka sms.3 jobbdagen 4 dygnet hær i Norge Onsdag

Natten gick fort och samma procedur med grøt o kaffe.Platta håret o før en gång skull trotsa vædret med kjol o tights.Sen ivæg.
Denna dagen kan jag sæga som en kollega att Åsa du blev sænt in i elden och var glad du fixade det.
Klarat hålla hel tun allena med viss støtinsats från andra tun.
Rondat sjælv och kort sagt gjort allt det jag trodde jag var klar før om en vecka.
Skriva i ett system jag inte visste hur knappt komma in i.En bragddag .
Fick ett telefonerbjudande jag inte vet om det var rætt tacka nej till ..men men.

Skønt landa hær vid datorn och kænna sig som " hemma".


Till min ælskade man o mina barn sæger jag att jag saknar er men vet ni har det bra.Dagarna går fort.....

Kommer bli hjælpt till mitt nya boende som ska flyttas till på søndag.Det finns verkligen många norska ænglar i detta landet.Helt klart men aldrig dem man tror det om från utsidan.4 jobbdagen 23/7 och det ær torsdag och 5 dygnet hær i Norge.

Får se om ni hittar hit till denna anteckning då jag inte orka hæmta koder osv på tors efm då jag slinker in innan kvledspasset.Hær i Norge jobbar man 15-22.30!!

Sov bættre denna natt men fortfarande uppvaknanden.Knak i sængen.Kudden i Norrkøping saknas osv.Men mest halvan bredvid.Aldrig tyckt om sova sjælv o hær ær jag så allena att ingen skulle sakna mig om jag førsvann liksom.Inte på direkten iallafall och det gør mig lite mørkrædd osv.
Nær jag slog upp øgonen vid 09 kændes det så skønt veta att jobbet inte starta førræns kl 15.Låg kvar.Sappa på tvn svenska o norska o andra eurpeiska kanaler.
SMS till min goa hyresværd om hon var hemma o ville ta en tur med mig .
Hon skrev ringer deg om litt...betyder ringer om en stund haha.
Inom 30 min var vi ivæg på en tur.Først bil till dær vi skulle løpa och så en joggingtur på en timma!!det utgær en mil sisådær.Underbart før kropp och sjælv kan jag sæga.Som att springa på landet bland kossor,gæss ,getter o hæstar och annat.Kom till Losbyherrgård.Underbart vacker miljø.
Vi hann prata massor jag o M.Hon ær 52 år men så fræsh før sin ålder.Væltrænad och hann berætta massa skoj då de bott utomlands mycket .Kort sagt hon ær någon jag kommer sakna enormt nu då de åker till France imorgon .

Ringde så upp min ..."livlina" i Sverige..Peter det ær dærifrån man kan få telefonerbjudanden i Norge ...Mitt erbjudande igår var att åka 1 1/2 mil m buss till Oslo lørdag och søndag før att jobba på Radiumhemmet dær .Det innebær att jag skulle fått gå upp i ottan och kastas in i helt ny værld igen.Behøver jag sæga jag sa ifrån æven om det lockade enormt få jobba med cancersjuka.Dock nær man inte har någon intro till det så var det ta sig vatten øver huvvet.Men hade varit nice få se Oslo.Ska jag ta o gøra nær jag har mer tid nån dag om den dagen kommer.

Fick idag veta att jag ær bokad i helgen till min avdelning istællet och då lørdag kveld och søndag dubbelpass.7.30-22.30.Så nu vet jag verkligen vad jag gør hela helgen:)Jobbar dagpass imorgon fredag.
Insåg kvickt att jag inte kan flytta søndag då jue.Løstes med att jag får flytta in nær jag vill efter jobbet imorgon eller føre jobbet på lørdag.Hoppas jag kan få hjælp med væskan som væger bly och kommer bli svår dra nerfør i så branta backar.Men men hittills har allt løst sig jue.Sorgligt læmna mitt fina hem bara kænner jag redan.

Får då nu en rumskompis och hon på mitt føretag førstod att boendet jag haft nu dessa dagar har varit helt ordinært bra men men blir långt cykla.Æven om jag får busskort betalt vill jag inte åka buss.Finns cykel bara anvænd den i få lite motion på køpet så resonerar jag .Massa krångel ha en buss passa dessutom.

Nu ner i hæmta ut nya vita klæder och svida om till mitt allra førsta kvællspass.
Kænns som jag redan varit i skærselden men vet att saker o ting alltid kan bli værre....Ber om en hygglig arbetskvæll.

Kramar kramar LUV LUV*L* Åsa
*22.53*

Sådær ja en kvælldsvakt som gått kjempefint.Skrivit i datorn på norska tom.Så stolt øver mig mitt språksinne.Massor med språkførbistringar hela tiden men jag sprørr o sprørr..=frågar

Har nu snart gått igenom alla tunerna på avdelningen o ja avdelningen har 28 platster ungefær och de ær indelade 7+7+7+ ja den førsta ær då 5 heltids platser och två utredningsplatser før dagpat.

Fick en egen tun helt sjælv att ha hand om ikvæll och DETTA var bæsta passet hittills.Fick mycket bra hjælp av kollegorna och jag och min nya svenskfinska væn fick ses då och då och bara få skratta ihop.Vi planerar fredagshyss:)

Mobilen ringde i fickan då jag står på en toalett o hjælper en pasient.
Ringer igen ...utanfør .Det ær då min kæra maken och jag sæger jag upptagen.
Tænker vad ær nu ?? blir orolig.
Inge svar sen nær jag ringer upp.Ænnu mer orolig.Akuten...dær har man ej mobbe på....Se i kommentarsrutan VAR DE VAR.....grrrrrrrrrrrrrrr.Men rætt søtt.Så kan det va ..men vad ville du egentligen nær du ringde det fick jag aldrig svar på??

Mamma vill sæga till dig Flisan att jag tænker så mycket på dig och hur då tænker och har det men vet du o jag har samma ord nær vi somnar i våra tankar.
Har visat alla som orkar bilder på dig o vår familj ur mobilen.De tycker du så så søt .Drutten visad idag før en hundælskare.
Love you all.
Jag fick en nyinlæggning och jag klara skriva in den perfekt.
Tog mig tid før samtal med en pasient som behøvde och kort sagt tycker sjævl jag gjorde detta kvællspass som en riktig Sykeplei.=====FICK LITE påfyllning i sjælvkænslan.
Ny cykla hem i mørkret hua ...det føles=kænns væl så dær inte så morsamt=kul.
Hoppas jag hittar .Bara kasta sig i sængen o førsøka sova och drømma søtt.


Ha de!! Som man sæger på Norsk.

22 Juli 2009  | Dagbok | 10 kommentarer
Hej älskade vännen! Det är strongt av dig att åka iväg och jobba, men du är så social så det är inte några som helst problem. Du hittar vänner vart du än åker. Du kommer nog låta som en norska när du kommer hem :-) Love you, Sis
Skrivet av Sis den 25 Juli 2009 11:33
Hej söt!!! Det låter som du har fullt upp,men ingen är som du!! Detta kommer fortsättningsvis gå galant. Saknar dig som fan,har så jäkla mycket jag vill prata om,mer än vanligt just nu haha. Längtar tills du kommer hem. Ha en go helg,,,,med mycket jobb hihi, jag har oxå fått jobba,blivit inbeordrad 2 gånger denna vecka men det är bara att köra på!! Puss på dig
Skrivet av anna den 24 Juli 2009 22:44
Du vil bestå av dets heleide uker gallant! Og vet du hva - jeg tror de vil gjøre godt, ikke bare på bankkontoen....... Klem fra Gunilla

Webbplats: http://husses.cybersite.se
Skrivet av Husses Gunilla den 23 Juli 2009 23:36
Nu är Flisan hemma och vi har varit på ICE AGE 3. Hon var inte direkt på skratthumör mest trött. Kan jag förstå efter att ha varit iväg i skärgårn. Bra att Du tacka nej. Jag ana att det kunde vara något sånt. En sak i taget. Köpt minne till Flisans telefon så hon kan ladda mp3 musik. Kram. Vill Du säga något, Flisan? Nej. Jo. Saknar Dig.
Skrivet av Maken den 23 Juli 2009 20:48
Kram på dej, visste väl att du skulle klara det här. Vet jag eftersom jag är ju hjälpepleijer där du är sukepeijer.... haha. Ses när semestern är slut... min alltså. Massor av Kramar. Ewa
Skrivet av Ewa den 23 Juli 2009 15:33
Å vad du är stark och MODIG.Tuff brud.lycka till nu.Du fixar detta galant..kram o ha en trevlig vistelse
Skrivet av cissilina den 23 Juli 2009 11:44
Oj, vilken början! Men nu kommer resten gå kjempefint! *s* KRAAAM
Skrivet av Stina (TheKaNo) den 23 Juli 2009 02:18
Hej Love! Just det, det fanns en kommentarruta. Jag har skrivit i gästboken. Jag är just en snygg gäst. Felicia och jag skriver dagbok varje dag och Fredrik och Anton är i lägenheten i stan och lanar. Jag är imponerad av vad Du klarar av. Telefonerbjudande, hm. Det låter intressant. Kram så hörs vi av. Dags att sussa. Det är svårt att sova när det är tomt men imorgon to kommer Flisan och Fredrik hem. Kram mitt bästa!
Skrivet av Maken den 23 Juli 2009 02:16
Kunde just tro att du skulle snoka upp någon dator och ge ifrån dej något livstecken *L* Pratade med din äkta hälft tidigare, dags för Drutten att få droppar i nacken och klorna klippta. Äkta hälft förresten....dumt uttryck. Det är ju du som är lite "äkta" så då lär väl han vara halvan då? *L* Tänker inte alls sända dej några SMS som du behöver bränna en massa pengar på att svara, sätt dej bara ned - slut ögonen - tänk färgen grönt - och SE där dyker jag upp ! Glöm inte bort att njuta av de lugna stunderna du kan snika til dej, kramizar från mej och en från en av mina bröder.

Webbplats: http://husses.cybersite.se
Skrivet av Husses Gunilla den 23 Juli 2009 00:19
Åhhhhhhhhhhhhh om jag ändå vore hos DIG Åsa LUV!!!
Skrivet av Anneli den 22 Juli 2009 20:45
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Drutten & Jena TW                                             Skaffa en gratis hemsida