Im not a god, I was misquoted.
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


Kanske inte mästerverk men måste ju ändå ses

Egentligen hade jag tänkt skriva om svensk film och mina favoriter bland den blågula kulturskatten...men det får vänta ett litet tag.
Det har varit några jobbiga veckor på jobbet men nu...FREEDOM!!! som en australiskamerikan i form av en skotsk frihetshjälte så bra uttryckte det! Nu har jag två härliga veckors semester och ska om en vecka äntligen få andas lite västkustluft. Mitt kära Sjöhåla!

Det kommer ju även bli en del film de kommande veckorna så jag tänkte idag skriva några korta ord om filmer som helt enkelt måste ses. Alla är väl inte mästerverk, men hur som helst jäkligt bra!

En riktigt måbrafilm med ett stort hjärta såg jag för första gången för några år sedan är The Station Agent som kom 2003 och är en varm film om vänskap. Man följer den kortväxte Finbar McBride, spelas strålande av Peter Dinklage, som har en stor passion för tåg. Han ärver en övergiven tågstation och hoppas få bo där ifred. Men tidigt börjar han motvilligt komma närmare några grannar, spelade av Patricia Clarkson och Bobby Cannavale. Visst kan man ana vad som komma skall men det är njutbar resa och ett mycket trevligt manus, och huvudrollsinnehavarna fantastiska. Regissör och manusförfattare är den halvkände skådisen Thomas McCarthy som bland annat synts i Boston Public och Meet the Parents. Jag har ännu inte sett den andra filmen han har regisserat The Visitor, men ska göra det inom kort.

Dee Snider! En av de bästa frontmännen som finns i musikbranschen har också försökt sig på skådespeleri flera gånger. En film jag köpte på chans väldigt billigt heter Warning: Parental Advisory. Det är en tv-film som tar upp en händelse där ett gäng uttråkade senatorsfruar bildade Parents Music Resource Center (PMRC) och ville censurera låttexter under mitten av 80-talet. Visst detta är ingen jättefilm, men tar upp en intressant händelse (för mig i alla fall) och fångar 80-talet på ett trevligt sätt. Jason Priestly är adokaten som försvarar musikerna och Griffin Dunne spelar Frank Zappa, som också deltog i förhöret. Men Dee Snider var den som chockade alla då det visade sig att han trots sin rockstjärneimage faktiskt kunde prata engelska flytande, som han uttrycker det själv, och försvarade sig väldigt effektivt. En av senatorerna i panelen var Al Gore och en av de ledande personerna i PMRC var hans fru Tipper.
Filmen är helt enkelt en trevlig liten bagatell.
Klipp från de verkliga händelserna finns på youtube.

Michael Moore är ju mest känd för filmerna Bowling for Columbine och Fahrenheit 9/11 och sin kritik i allmänhet av George Bush. Men den film som blev hans genombrott är en mycket bra dokumentär där han går hårt åt General Motors och framförallt deras högste chef Roger Smith. Filmen heter Roger & Me och har samma blandning av humor och allvar som han lyckats så bra med i de andra nämnda filmerna ovan.

En film jag föll pladask för var den annorlunda The Stunt Man. Regissören Richard Rush kämpade länge för att få ut sin film till allmänheten och även om den inte är så jättekänd så är den väldigt stor i kultkretsar. Den handlar om en man som flyr från polisen och hamnar på en filminspelining, där en stuntman precis har dött. Filmens regissör lovar att gömma honom så länge han ersätter den förolyckade stuntmannen. Filmen är en skön blandning mellan thriller och svart komedi.
Det jag älskar med filmen är att den på något sätt byter riktining, eller vad man ska säga, nästan i varje scen och man får ny information hela tiden. Skådisarna är jäkligt bra och Steve Railsback som spelar den flyende mannen och Peter OToole som spelar regissören fungerar väldigt bra ihop. De backas även upp av den vackra och myckat talangafulla Barbara Hershey. Var även uppmärksam i början av filmen då man mycket kort kan se och höra pappan från The Fresh Prince in Bel-Air, tio år och många kilon innan serien startade. Så även om vad jag skrev i rubriken så ÄR den här för mig ett mästerverk och en solklar fempoångare!

Som avslutningsfilm måste jag nämna en helskön komedi med SNLaren Dana Carvey i huvudrollen. Han är väl mest känd för nämnda serien Saturday Night Live, där han var som störst under min favoritperiod av serien, tidigt 90-tal. Men han fick ju även mycket uppmärksamhet som Waynes kompis Garth i filmerna Wayne´s World 1 och 2. Den film jag vill rekommendera, Clean Slate eller även kallad Blackout i Sverige, kom 1994 och handlar om en privatdeckare, Carvey, som på grund av en explosion glömmer bort allt, och då menar jag allt, varje gång han somnar. Problement är bara att han är huvudvittne i ett stort brottsmål. Det finns flera sköna karaktärer och jag tycker att de får ihop det mycket bra och är en jäkligt rolig film.

Nu ska jag verkligen börja njuta av semestern. Bara lata mig och fundera på allt och inget. Jag tror helt enkelt jag tar och inspireras av Steven Wrights visa ord:

"Hard work pays off in the future. Laziness pays off now."
15 Augusti 2009  | Film | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Peter Edvardsson                                             Skaffa en gratis hemsida