Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner
Debatt Topplistor Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
September (2021)
>>


En torsdag med fredagsfeeling där hjärtat var med!Tjolahej tjolahopp !!!


Höst på hög nivå för kika er runt i grådasket så är det rätt schysst färg på löven i träden ...ja de som inte hunnit falla.

I den arla morgonstunden med Rix morgon Zoo som bäst i bilen styrde matte mot jobbet utan mig .Jag skulle ju hämtas av min anda vaktmatte .

Matte fick bli sittande i en kö och attans det riktigt kändes i energi av alla bilar att fanken vad stressen ökar.Den tiden runt 6.20 mest vård och byggfolk ute och kör.
Matte ville inte låta nattsköterskan vänta utan hon girade och gjorde en fuling till slut och vände om....lite otillåten hastighet för en stund och så kände hon sig på banan igen.Tyvärr hade kroppen inte hunnit uppfatta att det var lugnt utan magen började krampa direkt.

Så det blev inge morgonkaffe för matte utan start med Losec och Papavarin.Så framåt 11 så kom första koppen med kaffe.I sällskap en undersköterskeelev och det var kul få visa henne lite hur en hel kår med syrror jobbar.

Kålsoppa och morotskaka stod på menyn för de äldre denna dag.Matte slog sig ner på rasten med en Allers och läsa matrecept.Nu står ett nytt potatismos på önsketillagning .

Eftermiddagen den stod i utbildningenstecken och det var HLR(Hjärtlungräddning) det handlade om .På sjukhuset har matte knäböjt och övat kompressioner på en minidocka och så gjort inblås.För er som vill lite tips och det som gäller nu så ska vi tänka :

30:2.Man börjar med att efter konstaterat följande:

* Ruska på den medvetslöse och leta efter livstecken.
* Gå ner och lyssna med örat mot personens mun för att se/höra om den andas .Där måste du lyfta upp hakan och fälla huvudet bakåt för att ge fri luftväg innan du lyssnar.
* Ta och känn efter puls på halsen och konstatera därefter ev HJÄRTSTOP.
Finner du ej detta så är det till att

* Kalla på hjälp att du har ett hjärtstopp och ring 112 .Är ingen där så ringer du själv.Talar om att du har hjärtstop och att du kan börja HLR :Lägg sen luren ifrån dig och lägg ej på medans du startar HLR i väntan på ambulans.

* Du gör 30 kompressioner förenklat mitt i bröstkorgen från sidan stående på knä.Din ena hand vilar ovanpå den andra med fingrarna flätade .Överkroppen står lutad med rakar armar som där händerna är i höjd med axlarna.Det är enorm kraft du pumpar med och högt ränkar till 30 i jämn takt.

* När de klara gör du två inblås.Där håller du huvudet ånyo bakt med ena handen på pannan och greppande om näsan som hålles för.Andra handen håller upp hakan och du sluter läpparna helt om den medvetslöses mun för att få helt lufttätt.Där blåser du så du ser att bröstkorgen lyfter sig .

* Detta håller man på med tills ambulansen kommer.

Det nya för att numera kan alla människor som gått kursen och fått lärt sig hantera en hjärtdefibrillator sk hjärtstartare -AED kan använda den .Det går jag inte in på hur man gör utan att ha sett det men det gör att vårt sjukhus numera fått gå med i en lista över ett sjukhus som ska klara att starta HLR inom 1 min och hjärtstartare inom 3 min om ett hjärtstopp inträffar inom sjukhuset.
Dessa finns också på flygplan och vissa stora köpcentran.

Det var en sjuksköterska idag som tagit nyainfluensa sprutan dagen innan.Hon hade rätt ont i sin vänsterarm och undrade hur hon skulle klara trycka med arm stel som en telefonstolpe.
Som matte fick en syn.Hela Sverige med vänsterarmar som stolpar med andra handen på huvudet som vaggar fram och tillbaka av huvudvärk som biverkan hela okt/nov/dec....Sen kommer en go jul till slut med skinkan (svinet på bordet):)och i armen....Nog om det idag var det rädda hjärtat som gäller .....


Jag tycker personligen att alla ska kunna hjärtlungrädda och det borde vara i allas egen intresse .Att färska upp sina kunskaper aldrig fel.

Likaså när någon sätter i halsen så är det senaste att man böjer personen fram till att börja med och slår i ryggen med 5 rätt snärtiga slag mellan skuldrorna.
Sedan om inte hindret låtsat så gör man Heimlisch manöver som man numera mer kallar "tryck i mellangärdet ".Man står bakifrån den som satt i halsen sätter knytnäven i mellangärdet .Den andra handen på och så trycker man uppåt inåt 5 ggr.
Har detta inte hjälpt upprepar man båda procedurerna och om det ej hjälpt ringer man 112 och påbörjar HLR .Där kan man ha hjälp när man blåser sina 2 inblås för då kan hindret om man har tur blåsas ner i höger lunga som är lättast få ner det i.Ja det var liten Druttskola i hjärtlungräddning....Låt hjärtat va med liksom folks.


Photobucket


Hjärtligt nöjd är matte efter att vid hemkomst gett sig till stan igen med 5 trallande danstjejer och så därpå till Toysrus för att köpa leksaker till en hoper kalas som stundar.Kul sa matte få gå där allena och slippa jag vill haaaaaaaaaaaa tjat.


Hem vid 19.30 och då äntligen känna fredagsfeeling som det ju är för oss.Arbetsfri fredag och hel helg.Det känns fint .Massa skoj planerat.
Kvällen gått i temat Mammas pojkar och efter det Mammas inlåsta pojkar...*L*

Mattes pojke just i skrivande stund på kl 21-22 och då en A-B lagsträning i tältet .Han var nervös träna med "stora grabbarna".Känns finfint såna stora grabbar får prägla honom .Fotboll och sport är guld värt för alla som vill må bra i alla lägen i livet.
Tom våra äldre mår bra av få rullstolsgympa.Så är det.För att inte tala om en Drutthund som PT åt Tant Jena o Topsen mot nya löparmål:)

Följer nu med spänning den senaste infon om att äldre riktigt sjuka inte ska ta sprutan som det stod om idag på nätet......


Själv fick jag då löpa hemåt i mörkret med matte ikväll.
Så ja idag då måste vi ju ha lite musik ....får se vad vi kan hitte på.

Photobucket

Dagens frågor?

Om personen har puls och andas då...vad gör du då fast den är okontaktbar.
Då gäller gamla ordets framstupa sidoläge numera "stabilt sidoläge" och kalla på 112 förstås...

Gör man samma antal kómperssioner på barn....
På barn över 1 år ca och uppåt gör man 2:15....just läran om livrädda barn det är en annan kurs..och inte forum för dagens lära.Finns massa bra söka på nätet om man är intresserad.Googla folks det är ett gott verktyg.
Dagens slut fakta o summa av kardemumman:


Hjärt-lungräddning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hjärt-lungräddning (HLR) är en akut första hjälpen-behandling som ges omgående till en person som är medvetslös, inte andas och saknar puls. Den medicinska termen för detta tillstånd är hjärtstillestånd eller, då personen fortfarande har puls, andningsstillestånd.

Behandlingen utförs genom växelvis 30 st sammanpressningar av personens bröstkorg (hjärtkompressioner) och växelvis 2 st inblåsningar i personens mun, den så kallade mun-mot-mun-metoden. Vid andningsstillestånd, då personen har puls, genomförs endast inblåsningar (10 st inblåsningar/min).

HLR anses inte kunna återstarta hjärtat, men upprätthåller i bästa fall tillräcklig blodcirkulation fram till dess att defibrillering kan utföras.

Den vanligaste behandlingsbara anledningen till hjärtstillestånd utanför sjukhus är hjärtattack, som medför en oregelbunden hjärtrytm. HLR kan användas för hjärt- eller andningstillestånd på grund av drunkning, överdos och förgiftning av droger, elektrifiering och alla andra tillstånd med liknande symtom. Det är viktigt att i väntan på ambulanspersonal ge HLR om det behövs för att öka den skadades chanser att överleva.22 Oktober 2009  | Dagbok


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Drutten & Jena TW                                             Skaffa en gratis hemsida