Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
November (2020)
>>


1.a advent i helgen

"Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst.

Denna dag tänds det första ljuset i adventsljusstaken. Seden är dock inte så gammal i Sverige, inte förrän på 1930-talet blev ljusstaken med fyra ljus vanlig i de svenska hemmen. Levande ljus har däremot alltid varit en viktig del av julen. De få levande ljus man tillverkade i allmogehemmen sparades till julen. Under årets mörka tid fick man i övrigt nöja sig med att försöka se något i skenet från den öppna spisen.

Under advent ska julkort och önskelistor skrivas, julklappar inhandlas, julbrödet bakas och julmaten lagas. För att inte tala om alla julbord som ska ätas på restaurang och allt julpyssel som sker i adventsstjärnans sken. Och vi bjuder varandra på adventsglögg med pepparkakor och saffransbröd och julgodis.
Vart tog stillheten vägen?"
-detta kan läsas på Wikipedia.

Här hemma har jag förberett med gardinbyte i köksfönstret till en gräddvit/röd gardin och en vit stjärna som ska lysa. I sovrummet hänger det en ceriserosa stjärna som inhandlades förra året. Så lite advent är det även om jag inte "vill"... Jag bakade ju faktiskt en mjuk pepparkaka i gårkväll..


Jag ska inte heller vara stilla, det är full fart ner till Burs efter jobbet idag. Då ska B. & jag fredagsfika på ett café i Hemse och sen ska vi hem och bjuda hans föräldrar på fredagsmysmiddag, min goda fiskgryta...

Lördagen fortsätter sen med frissabesök och julfest med B.s företag. Söndagen blir m.a.o i stillhetens&vilans tecken så lite adventsfirande blir det ju då! ;-) En liten promenad på julskyltningen blir det väl då oxå. Vi får se om det blir Visby elr. Hemse.

Jag vill med detta önska er - mina bloggläsare en riktigt fin och mysig 1.a advent!

       
27 November 2009  | dagliga vedermödor | 3 kommentarer
Jag får önska en GLAD ADVENT jag också! Önskar jag hade varit i Sverige idag,...här skiner solen och det är full sommar. Kan inte påstå att det är någon julstämning direkt...ha ha
Skrivet av Susanne den 29 November 2009 10:53
Å så härligt inlägg!! ha en skön helg helt enkelt!! <3

Webbplats: http://pyret07.blogg.se
Skrivet av Jannike den 28 November 2009 00:37
Önskar dig o B. detsamma! Ta väl hand om er och njut av den härliga nyförälskelsen. Adventskramar till dig!
Skrivet av Tina den 27 November 2009 07:08
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & A-C H                                             Skaffa en gratis hemsida