Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2024)
>>


Det var en gång......

En reseberättelse

Torsdagmorgon lyfte planet från Landvetter. Ja min flygrädsla gjorde sig visst påmind, skulle jag säga något annat, så ljuger jag. Denna resa var ju lite längre i timmar sett emot Rom. Starten är nog värst, efter en stund sa Peter, du jag måste släppa din hand, du trycker så hårt så jag får kramp. Nåväl, denna gång kunde jag iallafall titta i en bok, alltid ett framsteg iallafall, och även då vi flög in över Egyptens öken, så TITTA jag ut genom fönstret...det ni!!!!!

Det blåste väldigt mycket to och Fredagen, men till trots skulle jag ned och ligga vid röda havet, och jag tog även mitt premiär dopp, trots full vindstyrka.
Vi hade bestämt att ta en utflyktsdag på Lördagen, och gjorde ochså så, klockan 04.15 gicl bussen. En tyst sömnig buss, vi stannade och fika, efter ngr timmar, och det var faktiskt väldigt kallt, första stoppet blev:

Karnak Tempel
Luxor
I Luxor ligger Karnak en by som var en del av det nya rikets huvudstad Thebe.
Karnaks tempel är världens största tempelkomplex och var under flera hundra år det antika Egyptens huvudsakliga religiösa centrum, här finns spår från flera faraoners tillbyggnader eller förändringar.
Det var huvudtemplet för Amonkulten, men även andra gudar och gudinnor tillbads där.
Ingången till templet flankeras av en lång rad av sfinxliknande vädurar, symboler för guden Amon. Efter denna i sig mäktiga och majestätiska entré väntar än fler upplevelser i detta över 5000 år gamla tempel.

Efter alla intryck där, väntade en lunch, för att sedan åka båt på Nilen till mitt andra efterlängtade mål

Konungarnas dal:
det ligger i Luxor i Egypten på Nilens västra sida. Det är en dalgång där faraonernas gravar byggdes och där faraonerna sedan begravdes. Det var under det nya riket, den 18:e till 20:e dynastin då konungarnas dal användes flitigt. Det var mellan ungefär år 1530 före Kristus och 1070 före Kristus. Dalen är delad i två delar, en till öster och en till väster. I den östra ligger de viktigaste gravarna för de största och mest framgångsrika konungarna. I den västra delen finns bara en grav som är öppen för allmänheten. Det är Farao Ays grav. Totalt innehåller konungarnas dal omkring 60 upptäckta gravar. Den äldsta graven tillhör Thutmosis I och i den yngsta ligger Ramses XI.

Det är inte bara faraoner som ligger begravda i konungarnas dal utan även personer som var viktiga inom den egyptiska adeln och aristokrater samt deras barn och hustrur. Faraonernas hustrur ligger begravda i vad som kallas drottningarnas dal. Den påbörjades under Ramses I:s tid. Alla gravar är rikligt dekorerade och ja detta besök var enastående Och trots att inte alla gravar är öppna för besökare så finns det tillräckligt för att kunna besöka dalen flera dagar i rad om man skulle vela, jag hade gärnat stannat längre där,

Sista anhalten var Hatchepsuts dödstempel, en imponerande syn.

Ja det var starten på berättelsen,,mycket intryck och vi kom hem 22.30 denna dag, som blev låååååååång, och så häftig

14 Februari 2010  | vardag | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Åsa karlström                                             Skaffa en gratis hemsida