Startsidan Blogg Fotoalbum Kärlek i livet Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
September (2020)
>>


Tai & Tuss

Satt ute en stund hos mor och far. Hade ingen bok med mig så jag tog en bok från deras bokhylla.

Det blev en bok som jag minns att jag läste som barn.

Tai och Tuss, två kattungar på äventyr. Viola Wahlstedt

Den är riktigt söt....

 

2 Augusti 2011  | Länk | I bokhyllan | 0 kommentar
Boktips

Gripande släktskildring

I generationer har kvinnorna i Tovas släkt plågats av odugliga och ibland misshandlande män. Fattigdom, våld och sprit tillhör vardagen. På den lilla ön utanför Kaskö i Österbotten är havet ständigt närvarande, som en livgivande kraft men också som ett hinder mot omvärlden. Tova och de två barnen är på flykt i natten. En gång var hon lycklig och förälskad och livet låg framför henne. Men det dröjde inte länge förrän mannen visade en annan sida. Han började dricka alltmer och han misshandlade henne fysiskt och psykiskt. Till slut förstod Tova att hon måste ge sig av om hon och barnen skulle överleva.

Hennes egen mamma Mari fick aldrig chansen till ett eget liv. Hon var inte något önskat barn, hon misslyckades i skolan och ansågs enfaldig. Hårt arbete i hushållet, ansåg man, var det enda hon dög till. När hon födde Tova utanför äktenskapet blev hon för all framtid fast i det kärlekslösa och påvra föräldrahemmet, där hennes mor, en förhärdad torparkvinna som fött sju barn, styrde med järnhand.

Men hos Tova finns kraften att bryta upp från ett destruktivt liv. Med hjälp av en väninna går färden till Helsingfors. Mot Sverige. Mot framtiden.

En gripande roman med självbiografisk grund. Om tre kvinnors öden, om att bryta en ond cirkel och återfå makten över sitt eget liv.

"En stark, gripande skildring som leder fram till övertygelsen att det går att bryta det onda, sociala arvet." Inga-Lill mosander, Aftonbladet

"En lovande debut av Sundström" Svenska Dagbladet

"Sundströms debut Vinteräpplen är på det hela taget en lyckad sådan, en både initierad och ofta välskriven berättelse ... Som kvinnogenerationsroman påminner den något om Marianne Fredrikssons Anna, Hanna och Johanna - även om jag tycker att Sundström klarar språkhanteringen bättre.

"Det är en brett och storslaget upplagd skildring om kvinnors villkor under nästan ett sekel och Josefine Sundström skriver dessutom okonstlat och gripande ...

24 Maj 2011  | Länk | I bokhyllan | 0 kommentar
Boktips

Författare
Förlag Wahlström & Widstrand
ISBN 9146216839
ISBN-13 9789146216834
Språk Svenska
Utgivning 2007-09-20
Upplaga 1
Sidor 303
______________________________________________________________________
En dansbana i en norrländsk utkant. Två unga människor. En blick. Så börjar Agnes och Knuts långa liv tillsammans. Om detta berättar Elisabeth Lindfors i sin tredje roman, Farväl till Agnes, som är en fristående uppföljare till den rosade debuten Hon hette Agnes.
Det är en gripande berättelse om ett samhälle i förvandling och om en slitstark kärlek som kanske kostar en kvinna hennes förstånd.
Att det ska behöva sluta så. Knut Forsö var med och byggde landet, drömde om en ny värld, om medinflytande och demokrati, om kooperation och folkbildning. Nu ligger han på en brits på det stora sjukhuset. Ingen har tid för honom. Knut började som springschas, blev påläggskalv inom den gryende konsumentkooperationen och gjorde en spikrak karriär upp genom hierarkierna och in i KF:s direktionsrum. Han är en företagsam man från folkhemmets botten, med höga ideal, stora drömmar och gott uppsåt. Vid hans sida finns Agnes, som gjort precis allt som förväntats av henne, vandrat hans väg, fött hans barn, inrett de allt större hemmen. Det blev inte som Knut hade tänkt sig. Inte när han ligger där på sjukhusbritsen och ser tillbaka på sitt liv. Och hemma i lägenheten irrar Agnes omkring i sin ensamhet - hur ska hon reda sig nu?
Författaren Elisabeth Lindfors är född 1948 i Umeå, uppvuxen i Östersund och numera bosatt i Stockholm och på Österlen. Hon har arbetat som informations-/marknadschef vid Upsala stadsteater, Statens historiska museer och Stockholms stadsteater. Elisabeth Lindfors debuterade 2004 med Hon hette Agnes, året därpå utkom hennes andra roman Utanför allt.
________________________________________________________________________

Tycker om denna bok. Inte bara för att den skildrar demens på ett bra sätt genom den dementes ögon, och inte heller för att den utspelas i Norr och Västerbotten på platser som jag känner väl till. Utan därför att bokens språk är enkelt men välskrivet, man kan känna och se personerna och deras livs kamp.

 
22 Maj 2011  | Länk | I bokhyllan | 0 kommentar
Ny bok

På en enda sekund kan livet förändras totalt ?

Det är en av sommarens varmaste dagar. Åskan hänger i luften och trafiken tätnar på motorvägen in mot London. En lastbil får sladd och utlöser en seriekrock som kommer att förändra livet totalt för ett stort antal människor. I Penny Vincenzis nya roman får vi möta några av dessa: Toby, gravt försenad brudgum med mörka hemligheter på sitt samvete. Barney, Tobys barndomsvän som har stora betänkligheter mot det förestående giftermålet. Georgia, skådespelerska med chans till drömrollen - men bara om hon kommer i tid. Jonathan, framgångsrik läkare vars hustru tror att han är på väg hem från en konferens. I bilen sitter hans älskarinna Abi. Mary, en äldre dam som ska möta sin ungdoms stora kärlek på flygplatsen. William, en ung lantbrukare som står på kullen ovanför motorvägen och blir vittne till olyckan. Och så Emma, kirurg på det sjukhus som kommer att ta emot de skadade. I centrum står lastbilschauffören Patrick, som drabbas av minnesförlust efter olyckan. Den mystiska liftare som färdats tillsammans med honom och som är den enda som vet vad som orsakat kraschen har försvunnit spårlöst från platsen ?

På bara en sekund förändras dessa människors liv för alltid och deras öden flätas in i varandra. Med stor skicklighet väver Penny Vincenzi samman dessa berättelser till en oförglömlig historia om liv, död och kärlek.

________________________________________________________

  • Bandtyp: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 201008
  • Antal sidor: 542
  • Vikt i gram: 789
  • ISBN10: 9100124389
  • ISBN13: 9789100124380
5 Augusti 2010  | Länk | I bokhyllan | 0 kommentar
Nostalgi genom sommarlektyr

Pappa hittade en låda med gamla pocketböcker. Det är från 60 o 70 tal. Det är blandat allt från Agatha Christie till Allers Noveller. Tror att det kan finnas någon guldklimp i denna låda.

Så nu har jag sommarläsning ett tag framöver!

19 Juli 2010  | Länk | I bokhyllan | 0 kommentar
Läser en hel del

Jag är så glad att jag börjat läsa igen. När jag var yngre läste jag jämt. Jag hade en bok med till matbordet. I skolan när man skulle låna böcker i skolbiblioteket fick jag åka till Stadsbiblioteket för jag hade läst alla böcker som skolan  hade. Förutom möjligen någon faktabok.

Jag älskade att läsa. Läste en bok på 300 sidor i veckan. När jag var på avdelningen läste jag Mot Alla Odds. När jag bodde hos mamma och pappa en vecka läste jag Syskonkärlek och I Skulden Utan Grund.

Och sen har jag läst ut Saltöborna. Midsommarvals och Hummerfesten.

Nu läser jag Att Vara Elisabeth. Den är inte jättebra, men ändå läser man några kapitel i taget för den är väldigt lätt att läsa. Det är intressant emellanåt med alla konstföremål som beskrivs och beskrivningarna av de fina husen och landskapet i England...

4 Maj 2010  | Länk | I bokhyllan | 0 kommentar
Dynastin Deravenel

När den tjugofemåriga Elizabeth Deravenel ärver ledarskapet för det världsomspännande familjeimperiet är det den uppgift hon uppfostrats till. Ändå är det ingen lätt tradition att förvalta. Företagets rötter går långt tillbaka i släktens historia ? och många har tvingats betala ett högt pris för att det skulle bli den framgång det är idag. Hemligheterna visar sig vara många och djupt begravda. Elizabeth upptäcker snart att allt inte står rätt till, att företaget vanskötts, och hennes första åtgärd måste bli att få fram tillräckligt med pengar för att täcka upp för de dåliga beslut hennes föregångare på posten tagit. Och hon blir allt mer medveten om att hon ända in i styrelsen är omgiven av svartsjuka släktingar, av illojalitet och elaka rykten. Det finns de som skulle kunna göra vad som helst för att krossa imperiet ? och henne. En hotbild mot Elizabeth växer fram, och till sist tvingas hon till och med anlita en livvakt. Stöd och tröst finner hon hos sin barndomsvän och kompanjon Robert som hjälper henne att få företaget på stabil grund igen, så att hon kan börja planera de nyinvesteringar hon drömt om att göra. Under de långa arbetspassen övergår deras vänskap så småningom i himlastormande kärlek. Och medan fienderna kommer allt närmare ställs hon inför ett val som inte bara påverkar hennes yrkesroll, utan också hennes hjärta och hennes framtid. När skandalen bryter ut runt den man hon älskar kan hennes nästa drag få avgörande, och dödliga, konsekvenser.

4 Maj 2010  | Länk | I bokhyllan | 0 kommentar
Syskonkärlek - Sheila OFlanagan

Det här är berättelsen om Romy Kilkenny och hennes familj. Romy jobbar som arkeolog och tror sig ha funnit sin plats på jorden i Australien, där hon trivs med både jobb och Keith, killen hon delar bostad med. Men när hon med kort varsel tvingas hem till Irland för att ta hand om sin sjuka mamma vänds allt upp och ned.

Plötsligt måste hon konfrontera allt det hon velat fly från: sina två halvsyskon Darragh och Kathryn, båda framgångsrika och lyckade på alla vis. Och Veronica, hennes vackra och glamorösa mamma, som alltid sett ut att vara tjugo år yngre än hon verkligen är. Romy har alltid ansetts vara familjens svarta får som inte velat ta ansvar och helst tillbringat sin tid med att gräva i lera efter gamla skelett.

Hemkomsten blir mer problemfylld än Romy kunnat ana. Hennes syskon motarbetar henne, hennes pappa är omgift och gamla konflikter med Veronica kommer åter upp till ytan. Dessutom verkar hennes syskon inte vara så lyckliga trots allt. Oväntat hamnar Romy i mitten av alla problem och hon tvingas lära känna sin familj på nytt. Samtidigt längtar hon tillbaka till Australien och Keith, hennes bäste vän, som plötsligt börjar kännas så avlägsen...

Kommentar:
Det är perfekt reselitteratur eftersom den är lättsam att läsa och samtidigt ganska tjock så den tar inte slut allt för snabbt.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 438
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Kvällen innan hon skulle resa tillbaka till Irland befann sig Romy Kilkenny på en tjusig restaurang med utsikt över Sydneys hamn.
24 April 2010  | Länk | I bokhyllan | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Elisabeth/Lizette F                                             Skaffa en gratis hemsida