|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Januari (2017) |
|
|
|
(4) |
|
(3) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(8) |
|
(4) |
|
(12) |
|
(8) |
|
(7) |
|
(7) |
|
(12) |
|
(21) |
|
(21) |
|
(10) |
|
(8) |
|
(13) |
|
(31) |
|
(58) |
|
(51) |
|
(52) |
|
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(217) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
|
|
|
Inlägg: 344 |
Kommentarer: 4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Valnötsmarsipan
Valnötsmarsipan
40 bitar Ingredienser 400 g marsipan
4 påsar valnötskärnor, (à 50 g) 2 msk rom, mörk
150 g choklad, mörk (70 %)
Tillagning Rostade valnötter får dra i rom och sedan blandas med den söta marsipanen. 1. Rosta 150 g valnötter i omgångar i en torr varm stekpanna. Blanda valnötter med rom. Låt nötterna dra i rommen ca 2 timmar. Låt rinna av och häll bort överbliven rom. 2. Arbeta in valnötterna hela i marsipanen. Dela marsipanen i 2 bitar. Forma till 2 rullar, 2 ½ cm i diameter. Skär rullarna i 1 ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Låt torka i rumstemperatur 2-3 timmar. 3. Dela chokladen i bitar. Smält den i vattenbad. Vänd marsipanbitarna i chokladen och lägg dem på ett galler med bakplåtspapper under för att droppa av. 4. Garnera varje bit med 1/2 valnöt innan chokladen stelnat. Låt stelna ca 1 timme i rumstemperatur. Förvara marsipanen i rumstemperatur.
|
31 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Bombay/Bromma-gryta
Bombay/Bromma-gryta
10 person(er) Ingredienser
1 kg fläskkarré, benfri eller utskuren kotlettrad 4 st lökar, stora gula eller vita
500 g champinjoner
5 st paprikor, i olika färger
3 st vitlöksklyftor
0,5 dl rapsolja, + 25 g smör
2 msk currypasta
3 st grönsaksbuljongtärningar
3 dl vatten 2 burk kikärter, burkar, á 400 g
3 dl yoghurt, turkisk
2 dl ajvar relish, mild
2 tsk sambal oelek
Servering 1 st ris, kokt Tillagning 40 min Massor av goda grönsaker får grytan att räcka till många. Köttet skär vi ganska smått så att grytan kan ätas med bara gaffel – bekvämt om man äter på stående fot! 1. Skiva och skär köttet i små munsbitar. Skär lök, champinjoner och paprika i bitar. Hacka vitlöken. 2. Värm oljan och smöret i grytan. Bryn köttet till fin färg. 3. Rör ner vitlök och curry. 4. Lägg i löken och låt det koka upp. 5. Tillsätt buljongtärningar, vatten, svamp, paprika och kik-ärter. Koka upp och koka 10 min under lock. 6. Rör om och tillsätt yoghurt, ajvar relish och sambal.
|
29 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
10 000 offer på paddödardagen
10 000 offer på paddödardagen
Fakta Agapadda Latinska namnet: Bufo marinus Paddan togs till Australien för cirka 70 år sedanför att bekämpa skadedjur. I brist på naturliga fiender sprider den sig snabbt. Den har också utvecklat längre ben och blivit snabbare. Agapaddan kan bli mer än 20 cm lång och väga 2 kilo. Den årliga Toad Day Out krävde på söndagen cirka 10 000 liv. Paddödarna i Australien fick därmed ungefär dubbelt så många offer som förra året. Den giftiga agapaddan är så hatad i Australien att man vid tidigare paddödardagar gått loss på de slemmiga djuren med golf- och kricketklubbor och krossat dem med bilar. Men trots att dess dödliga gift fortsätter att skörda dödsoffer bland husdjur anses dessa blodiga metoder nu inte rumsrena. Toad Day Out sprids därmed ut ett helt dygn, när frivilliga i år ombads att samla in de nattpigga agapaddorna i lördags kväll. De levande djuren skulle sedan läggas i kylskåp, där de blir slöa men inte dör, över natten. På söndagen kunde experter avgöra vilka av de insamlade paddorna som verkligen är av agavarianten, och dessa lades i frysboxar för att dö. De flesta förvandlas sedan till gödsel, men årets bjässe ska i stället stoppas upp som trofé till nästa gång. 18,4 centimeter lång och nästan ett halvt kilo tung var rekordpaddan som fångades i Cairns. -Den är stor som en kattunge, sade Toad Day Out-organisatören Lisa Ahrens. Agapaddan kommer från Amerika, och sattes på grund av sin stora aptit in på 1930-talet för att jaga insekter i Queensland. Tyvärr för australierna är den lika bra på att fortplanta sig som att äta, så nuförtiden orsakar de hundratals miljoner paddorna mycket skador i landet.
|
28 Mars 2010
| Länk
| padda
| 0 kommentar
|
|
|
|
friluftsområde blir villaområde
Sätravallens friluftsområde blir villaområde?
Ligger söder om Linköping vid Sätrasjön
Sätravallens naturreservat utgörs av äldre lövskog med inslag av äldre barrskog och igenväxande hagmark. Området har höga naturvärden med avseende på kärlväxter. Troligen är kryptogamfloran och insektfaunan av ännu högre värde. Området har också ett stort värde för det rörliga friluftslivet i anslutning till Sätravallens friluftsgård.
Sätravallens naturreservat består i områdets centrala delar av en bäck som omges av äldre lövskog och ett igenväxt torpjordbruk med smååkrar och hagmark. På omgivande reservatsmarker finns blandskogs- och barrskogspartier. Det finns gott om högstubbar och lågor av främst asp, klibbal och björk. Trädskiktet i lövskogspartierna domineras av grov asp och björk med inslag av flertalet förekommande ädellövträd. Nära stranden i nordost finns en mycket värdefull gammal barrskog i en brant sluttning. Vidare förekommer partier med igenväxande hagmark och talldominerad barrskog. Utöver nämnda trädslag förekommer också alm, ask, lönn, lind, ek, klibbal, sälg, rönn, oxel, brakved, hassel och hägg.
Fältskiktsfloran är i allmänhet lundartad med arter som trivs under näringsrika förhållanden. Dominerar gör arter som älgört, liljekonvalj, ekbräken, hässlebrodd, lundgröe, kirskål, blåsippa, stenbär, lundstarr, smörbollar och piprör. Av mindre vanliga arter kan nämnas trolldruva, lungört, vätteros, underviol, vårärt och hässleklocka. Dessutom förekommer springkorn utmed bäcken. I reservatets centrala delar lever ännu kvar rester av en ängs- och betesmarksflora.
Någon mera systematisk inventering av kryptogamer är inte gjord i de aktuella reservatsområdet. Vissa noteringar av sällsyntare arter gjordes dock i samband med eklandskapsinventeringen. Som exempel kan nämnas att det på gamla granar växer gammelgranlav, vilket visar att det finns lång skoglig kontinuitet i området. På grova träd och klippbaser finns en rik moss- och lavflora, särskilt vid bäcken och nära stranden med bl a trädporella, fällmossa och slanklav.
Av kulturhistoriskt intressanta lämningar kan nämnas resterna av en såg och en torpruin, som i bygden kallas "Slottet". Bebyggelselämningen består av en husgrund och i närheten röjda ytor samt fruktträd.
|
27 Mars 2010
| Länk
| Sätravallen
| 0 kommentar
|
|
|
|
GRAVAD PÅSK STRÖMMING
GRAVAD STRÖMMING!
600 GRAM SKINFRI STRÖMMINGSFILÉ ÄTTIKSLAG 5 dl vatten , 1 dl, ättikssprit 12% , 1 msk salt. SÅS 2 dl, créme fraiche , 1 dl, majonnäs, 2 tsk, dijonsenap , 1 msk, grov sötad senap (skåne) 2 – 3 msk, grovhackad kapris + salt och nymald vitpeppar. 1) Skölj strömmingen under rinnande kalt vatten. Blanda ingredienserna till lagen, rör tills saltet löst sig. Låt filéerna ligga i lagen tills köttet är vitt, 4 – 6 timmar. 2) Ta upp strömmingen och låt den rinna av väl. Först genom ett durkslag och därefter på ett tjockt hushållspapper som suger upp över flödig vätska, annars kan såsen bli för vattning. 3) Blanda ingredienserna till såsen. Låt strömmingen stå i kylen minst 1 dygn före serveringen
|
26 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Här är Sveriges dyraste kolonistuga
Här är Sveriges dyraste kolonistuga
LANDSKRONA. Den lilla "fiskehoddan" kan bli landets dyraste kolonistuga. En mäklare i Stockholm utbjuder objektet på Gråen utanför Landskona för 995 000 kronor. - Men då ingår både båtplats och sundsutsikt med solnedgång, säger
Den gråmålade trästugan har redan lockat flera nyfikna spekulanter att höra av sig. Mäklaren Thomas Grip säger att det är svårt att sätta priser eftersom marknaden på kolonistugor är så begränsad. - Men i det här fallet talar vi om ett unikt bra läge. Man bor på en ö i Öresund med fri utsikt mot Ven och Köpenhamn. Dessutom ingår båtplats i köpet. Stugan ligger på den konstgjorda Gråen alldeles utanför inloppet till Landskrona hamn. Ön anlades på 1700-talet som ett befästningsverk men togs aldrig i bruk. 50-tal stugor I dag finns där ett 50-tal koloniträdgårdar och enda förbindelsen dit är med egen båt som tar 2-3 minuter. På ön finns inga vägar och cykling är förbjuden. . - Jag har varit där själv. Det är en helt fantastisk miljö, säger Thomas Grip. Den aktuella stugan, som ägs av en 49-årig kvinna från Lund, är på 50 kvadratmeter och ligger på arrendetomt. Vattnet stängs av i oktober och på i april. Taket består av korrugerad plåt och i en separat bod finns mulltoa och dusch. Lennarth Andersson på Koloniträdgårdsförbundet skrattar när han hör prislappen. - Det låter verkligen mycket, normalt ligger priserna mellan 150 000 och 300 000 kronor för en attraktiv koloni.
|
24 Mars 2010
| Länk
| stuga
| 0 kommentar
|
|
|
|
MacFie fick lämna Saltön
MacFie fick lämna Saltön på grund av sin relation till Sara
Per Myrbergs rollfigur var en av ”Saltöns” mest älskade. Men Viveca Lärn dödade MacFie för att hans kärleksrelation var hopplös. – MacFie och Sara är aldeles för olika, säger författaren till böckerna bakom SVT-serien. Under sitt hjältemodiga ingripande som hindrade barnvagnen med dottern Selma att trilla i Saltöns hamn fick MacFie i gårdagens avsnitt av ”Saltön” en hjärtinfarkt och avled. – Jag bestämde mig för att döda MacFie för att det var så dåliga utsikter för hans och Saras relation. MacFie och Sara hade en kort kärlekssaga men de är alldeles för olika, inte bara i ålder, säger Viveca Lärn, 65, författaren till böckerna om Saltön. ”Kände inget särskilt” Per Myrberg, 76, tog nyheten om sin rollfigurs död med ro. – Jag kände inget särskilt. ”Jaha, då är jag inte med hela vägen”, tänkte jag för mig själv, säger han. Viveca Lärn brukar skicka böckerna till Per Myrberg när de kommer ut och vanligtvis hör han av sig och tackar. – Efter han fick ”Värmebölja”, boken där MacFie dör, har han inte hört av sig. Några i filmteamet berättade att han råkat gå in i det rum där minneshögtiden för MacFie skulle hållas och det kan ju inte vara kul att se ett porträtt av sig själv omgivet av levande ljus, säger Viveca Lärn. Per Myrberg satsade allt i sin allra sista scen i ”Saltön”. – När vi spelade in ville jag vänta så länge som möjligt med att greppa barnvagnen för att göra det mer spännande. Då fick jag i stället tag i barnvagnen för sent och föll handlöst ner mot kameran. Det var ett våldsamt fall men jag klarade mig fint. Jag tror man ser skräcken i ögonen på mig i scenen, säger han. Naturligt att han dog Regissören Lena Koppel tycker att det är naturligt att MacFie får en hjärtinfarkt. – MacFie lever under stor press och är en gammal man som fått ett litet barn. Han har det ganska tufft. Rent dramatiskt är det fantastiskt att få ta död på en så oerhört populär karaktär, säger hon.
|
23 Mars 2010
| Länk
| saltön
| 0 kommentar
|
|
|
|
Rocky Road Fudge
Rocky Road Fudge
50 rejäla bitar Ingredienser 200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
25 g smör
397 g sötad kondenserad mjölk 2 tsk vaniljsocker
2,5 dl minimarshmallows
2,5 dl jordnötter, helst osaltade, rostade
Tillagning
Sötad kondenserad mjölk finns i större livsmedelsbutiker.
1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie.
2. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
3. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
4. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.
5. Skär i rutor. Förvara i kyl.
|
21 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Wienerschnitzel (kalvschnitzel)
Wienerschnitzel (kalvschnitzel)
Ingredienser Antal portioner 2 Kalvinnanlår 700,0 gram Smör till stekning 4,0 msk
Panering: Vetemjöl 1,0 dl Ägg 2,0 styck Ströbröd 1,0 dl Salt 1,0 tsk Peppar 1,0 krm
Tillbehör: Potatis 0,8 kilo Mjölk 1,0 dl Gröna ärter (frysta) 200,0 gram Citron 1,0 styck Ansjovis-/sardellfiléer 4,0 styck Kapris 1,0 msk Lägg i meny Lägg i inköpslistan
Tillagning
Skala och koka i lättsaltat vatten. Mosa och tillsätt mjölk, smör och salt.
Panera: Skär kött i 1 cm tjocka skivor. Banka ut det försiktigt med knuten hand.
Vispa upp ägg lätt med en gaffel i en skål. Häll mjöl på en tallrik, blandat med salt och peppar och ströbröd på en annan tallrik. Vänd köttet i vetemjöl, sedan i äggsmet och sist i ströbröd. Låt torka en stund.
Värm rikligt med smör i panna på medelhög värme och stek schnitzlarna i cirka 3 minuter på var sida till gyllenbrun färg, utan att bränna.
Värm ärterna i en kastrull.
Skär citron i skivor och rulla ansjovis och lägg ovanpå köttet. Toppa med kapris.
|
20 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Chokladmacarons
Chokladmacarons "Macarons är en fransk, lyxig marängkaka som du kan variera i det oändliga. Kakorna paras ihop två och två med smörkräm... {0} port. ca 1 tim. 0 min. Gilla Spara Skriv ut Ingredienser 125 gram sötmandel 250 gram florsocker 125 gram äggvita(or) 0,75 dl strösocker röd karamellfärg 1 msk kakao
Chokladganache 150 gram mörk choklad 1 dl vispgrädde 35 gram smör Tillagning 40 stycken
1. Mal mandeln eller kör den tillsammans med florsocker i en matberedare till ett fint pulver.
2. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till en styv maräng, färga den med röd karamellfärg. Sikta samman de torra ingredienserna och vänd sedan ned dem i marängen och rör försiktigt tills allt blandats.
3. Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som en femkrona på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt rundlarna torka ca 30 minuter innan de gräddas i 180 grader i nedre delen av ugnen i ca 18 minuter, kakorna skall ha fått en hård skorpa och "stannat".
4. Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt kakorna svalna. Lossa dem sedan riktigt försiktigt, de går lätt sönder.
5. Förvara dessa kakor torrt tills de skall sättas ihop med ganache eller smörkräm.
Chokladganache
1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
2. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt stå, gärna över natt.
3. Stryk ett lager av ganachen på hälften av macaronerna och para ihop dem.
|
19 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Skabb vanligare bland tonåringar & Dagisbarn
Skabb vanligare bland tonåringar & Dagisbarn
Fler söker vård för den svåra klådan Skabb har börjat spridas även bland tonåringar. Tidigare har parasiten då och då spridits på äldreboenden och orsakat epidemier. – Vi tror att smittökningen bland unga beror på ett ändrat socialt beteende. Ungdomar sitter tätt i soffan och tittar på tv eller spelar tv-spel, säger hudläkare Lill-Marie Persson vid Kärnsjukhuset i Skövde till Dagens Nyheter. Flera söker hjälp för svår skabb, visar en enkätundersökning som sjukhuset och Smittskyddsinstitutet gjort. Försäljningen av skabbmedel ökar också, skriver tidningen. Orsakar svår klåda Skabbdjuren, spindlar på en halv millimeter, sprids inte lika lätt som huvudlössen. Skabb orsakar svår klåda. För de flesta är sjukdomen ofarlig men för till exempel äldre personer, som river sönder huden när de kliar sig, kan den bli allvarlig om såren infekteras. Skabb behandlas med liniment.
|
17 Mars 2010
| Länk
| skabb
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ugnsbakad falukorv med rotsellericrème
Ugnsbakad falukorv med rotsellericrème
4 person(er) Ingredienser
500 g falukorv, mager (9 %) 1 st tomat
4 msk Västervik Stark senap
100 g ost, riven Boxholmvitlök
Crème: 600 g rotselleri
1 st lök, gul
1 dl crème fraiche, lätt
Garnering: Tillagning
I stället för potatismos serveras en smakrik rotsellericrème till falukorven.
1. Sätt ugnen på 225°. Gör ca 10 djupa snitt i korven och lägg den i en ugnssäker form. Skiva tomaten. Tryck ner skivorna i korven. Bred på senap och strö över ost. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.
2. Skala selleri och lök och skär i mindre bitar. Koka selleri och lök mjuka i saltat vatten. Sila bort vätskan och mixa slätt med crème fraiche. Smaka av med salt.
3. Lägg upp korv och crème på ett fat och strö över krasse före servering. Servera gärna med en sallad.
|
15 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Banverkets skräckkampanj
Blev överkörd av tåget - är med i skräckkampanj
Christoffer Lindhe, 21, vaknade utan båda benen och vänster arm intill tågspåret. Nu är han med i Banverkets skräckkampanj. - Jag är ett exempel på vad som kan hända i bästa fall om man blir överkörd av ett tåg, säger han. Den 15 juli 2006 skulle Christoffer Lindhe till sitt tält på campingen strax utanför Varberg. I mörkret började han känna sig förföljd och sprang. Genade över rälsen, snubblade och slog i huvudet. Han svimmade men har efteråt samlat ihop så mycket information han kunnat. "En av hundra överlever" - Antagligen har jag börjat springa ifrån killarna som förföljde mig, genat över en järnvägsräls och ramlat handlöst framåt och slagit huvudet, antagligen en stor sten. Jag slår in pannbenet och svimmar av med benen liggandes på rälsen. Sen kommer tåget. Efter en och en halv vecka öppnade Christoffer ögonen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Båda benen och vänster arm var borta. Nu deltar han i Banverkets säkerhetsfilm som visas för skolungdomar. Den visar på riskerna med att röra sig nära tågrälsen. - En sån stor olycka händer flera gånger, men det är en gång på hundra som man överlever. Jag är ett exempel på vad som kan hända, i bästa fall, om man blir överkörd av ett tåg, säger Christoffer Lindhe. Vad är dina lärdomar till andra? - Det är onödigt att gena över spåret. X2000 kommer i 56 meter per sekund. Man har inte en chans att hinna undan.
|
14 Mars 2010
| Länk
| Tåget
| 0 kommentar
|
|
|
|
Franska chokladbakelser med glass
Franska chokladbakelser med glass
Petits choux-smet: 2 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
75 g smör
1,5 dl mjöl
4 st ägg
Chokladsås: 1,5 dl vatten 1,5 dl socker
1,5 dl kakao
1 tsk smör
Till servering: glass
Tillagning Fransmännen är som galna i den här barnsligt goda desserten - profiteroles. En liten petit-chou fylld med glass dränkt i varm chokladsås. Beräkna 2–3 stycken per person. 1 Värm ugnen till 200 grader. 2 Värm upp mjölk, salt, socker och smör i en kastrull. 3 Rör bestämt ner mjölet och rör kraftigt över medelvärme tills en smidig degboll skapats. 4 Tag av från värmen och låt svalna något. Rör ner äggen i omgångar till en slät smet. 5 Spritsa eller klicka ut cirka 1,5 msk smet per bakelse på bakplåtspapper på en ugnsplåt. 6 Sätt in plåten i ugnen. När bakverken rest sig och börjat få färg kan man öppna försiktigt på ugnsluckan och släppa ut ånga. Grädda sedan ytterligare 15–20 minuter. 7 Låt svalna på galler. 8 Servering: Skär av toppen på petit chou bakelsen. Fyll med en kula vaniljglass. Lägg på locket. Servera med ljummen chokladsås ringlad över bakelsen (se recept nedan). Varm chokladsås: 1 Blanda vatten, socker och kakao i en kastrull. 2 Låt koka upp under omrörning med visp. Låt sjuda på svag värme under omrörning några minuter. Tag av kastrullen från plattan och rör i en klick smör.
|
13 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
64 ton kvicksilver i tysk ubåt utanför Norge
U 864
Inget har ännu gjorts åt Ubåten 2010 den läcker Kviqsilver på 150 meters djup vid Ön Fedje NV. Bergen Ö befolkningen är väldigt oroliga för vad som kommer att hända med deras fiske i området...
U 864 var en tysk ubåt som sänktes utanför Bergen, Norge i gryningen 9 februari 1945 av VENTURER från England
Hon var på väg från Kiel till Pinang med en last av delar och ritningar till de nya jetmotorerna som Messerschmitt utvecklat. Ombord fanns även komponenter till flygmotorer från Junkers och BMW. Tanken var att stödja den japanska krigsmakten med materielen. Från Bergen gick ubåten ut under ledning av Rolf-Reimar Wolfram. Båten började förföljas av HMS Venturer som sänkte U 864 med den fjärde torpeden som avfyrades. Ingen av de 70 eller 73 besättningsmännen som fanns ombord överlevde. Vraket delades i två delar.
65 ton kvicksilver lastat i kölsvinet, i stålfat, började läcka ut. Norska myndigheter planerar att under 2007 täcka vraket med sten och grus för att sedan gjuta in det i ett skal av armerad betong. Detta för att undvika en stor skada på miljön.
64 ton kvicksilver i tysk ubåt utanför Norge
Norska Sjöförsvaret har fått bekräftat att det finns 64 ton kvicksilver i ett ubåtsvrak från 1945 utanför den norska kusten. Naturvernforbundet kräver att kvicksilvret bärgas snarast.
Den tyska ubåten U-864 ligger utanför Fedje, strax norr om Bergen. Det har fram till i dag varit oklart hur mycket kvicksilver som finns i vraket. Prover från området runt båten ska nu analyseras och resultatet ska vara klart i juni. Det säger informationsansvarige Ole Arvesen från det norska Kystverket till NTB. Naturvernforbundet kräver att myndigheterna tar hand om kvicksilvret innan det läcker ut i naturen och anklagar myndigheterna och regeringen för att förhala ärendet. Aslaug Aalen, ledare för Naturvernforbundet i Nordhordaland, där vraket finns, poängterar att det rör sig om mycket stora mängder kvicksilver. Hon hänvisar till att det totala utsläppet av kvicksilver i Norge 2002 var runt ett ton
|
11 Mars 2010
| Länk
| Ubåt 864
| 0 kommentar
|
|
|
|
Svenskarna vet inte vad Östersjön döljer
Svenskarna vet inte vad varken Östersjön eller västkustens bottnar döljer från andra världs krigets dagar, där göms Fartygs vrak och mängder av kemiska vapen, det ligger omk, 350.000 ton giftigt avfall och rostar sönder i mängder av Fartyg längs västkusten i Sverige främst utanför Måseskär vid Orust, där sänktes minst (16 stora Tyska Fartyg) lastade med 15.000 ton kemiska vapen som typ Senapsgas och andra mycket farliga vapen som nu 2007 har legat och rosttat sönder så att dessa kemiska vapen sprids av botten strömmarna. Sedan har vi utanför den Norska västkusten i höjd med ön Fedje NV om Bergen ca. 2 nm ut i havet en Tysk U - Båt liggandes, U-Båt 864 som avgick från Tysk hamn till Bergen för vidare färd till Japan via SydAfrika året 1945, U- Båten besökte Bergen på sin långa resa! När det sedan var tid att segla vidare den 9/2-45 så hade man en last bestående av 65-80 ton? kviqsilver ombord i U - Båten troligen lastad i Bergen. Nu hann U-Båten inte så långt från Bergen innan en Engelsk Ubåt siktade U-Båten och sänkte den samma dag, och där ligger den och rostar sönder på 150 meters djup i dag ute i Nordsjöns vatten. Enligt Norska myndigheter läcker det ut 104 kilo naturligt ut i Nordsjön, och där kan vilken dag som hälst en ekologisk katastrof vara ett faktum, om inget görs åt den sänkta U - Båten 864 öde. Sedan finns det 2 ställen där kemiska gift bomber dumpades efter krigs slutet 1945 inne i Östersjön, bla. Ost om Bornholm 22.000 ton och SO. om Gotland där det ska finnas 2000 ton kemiska vapen på botten, och där Ryssarna nu 2007-2009 tänker dra fram en stor Gas ledning och vad händer då? Finns även ett vapen lager ost om Gotland från första världs kriget som dumpades av Sovjet. Sedan finns mängder av malm lastade Fartyg sänkta vid Ölands södra udde inkl. några U-Båtar som läker olja mm. Östersjön kallades DÖDENS HAV av sjömänen som seglade på Östersjön under kriget 39-45, Vad jag vill med min sida är att få oss Svenskar att förstå vad som döljs på Östersjöns botten & på västkustens bottnar! Regeringen står handlings förlamad som vanligt och vet inte vad som behöver göras snarast för att förhindra en ekologisk katastrof av stora mott, i våra havs nära vatten!
|
9 Mars 2010
| Länk
| Gifter på Botten
| 0 kommentar
|
|
|
|
Passa dig för lightfällan
Passa dig för lightfällan
Är det farligt att äta och dricka lightprodukter? Och hur påverkar det viktminskningen? Viktklubbs dietist Josefine Jonasson reder ut lightbegreppet och passar på att varna för vissa produkter. Alla har vi säkert köpt en lightläsk eller en magrare ost för att äta nyttigt. Senast på tapeten är lightfällan fullkorn som numera finns i allt från pasta till kakor. – Att du äter kex som innehåller fullkorn behöver inte innebära att du får i dig mindre kalorier. Det som avgör är mängden du äter, säger Josefine. Inga kalorier alls Lightprodukter delas in i två grupper av livsmedel. Den ena är lightprodukter som innehåller lite eller inget socker och den andra är fettreducerade lightprodukter. Är det bättre att äta sockerreducerade lightprodukter än originalet om man vill gå ner i vikt? – Tittar man bara på energiintaget och med hänsyn taget till viktnedgång är det en fördel att välja exempelvis lightläsk framför sötad läsk eller saft. Dessa innehåller i princip inga kalorier alls. Är det farligt att dricka läsk? – Att dricka en läsk eller ett par glas saft då och då är ingen fara, det är fortfarande inom rimliga gränser. Att överkonsumera flera liter per dag rekommenderas inte, för vi vet inte riktigt vet vad som händer vid ett alltför stort intag. Ät inte mer ost Josefine tycker att man bör vara extra uppmärksam på lätt fruktyoghurt eftersom den innehåller lika mycket eller mer kalorier än naturell standardyoghurt. Det beror på att man har tillsatt socker eller sötningsmedel som ger energi. – Det är viktigt att tänka på att fettreducerade lightprodukter innehåller mindre fett än motsvarande originalprodukt. Det behöver alltså inte betyda att produkten i sig är mager. Majonnäs innehåller 80 procent fett, lättmajonnäs cirka 32 procent. 32 procent är nästan lika mycket som creme fraiche innehåller och den ser man som väldigt fet. Är det bättre att äta lightprodukter som innehåller mindre fett än originalet, om man vill gå ner i vikt? – Det är inte ett måste att välja magrare mejeriprodukter. Det kan göra att du äter mer bara för att du tror att du sparar massa kalorier. Väljer du nyckelhålsmärkt ost i stället för den vanliga, sparar du lite kalorier om du äter lika många skivor som tidigare. Tar du en extra skiva av den magra osten, har du fått i dig mer kalorier än om du hade ätit lika många skivor av originalet, säger Josefine. – Vill du däremot minska energiintaget kan det vara ett bra sätt att välja lättare mejeriprodukter. Light är ett hjälpmedel Josefine understryker att det alltid är upp till var och en att välja hur och vad man vill äta eller dricka: – Så länge du vet vad du gör så kan lightprodukter vara ett hjälpmedel vid viktnedgång, men några mirakel, det är det inte. Elin Sundh
Söttlight Lättdrycker Godis Kakor/kex Fruktyoghurt Lightläsk Choklad Fettlight Ost Chips Snacks Glass Lättgrädde Majonnäs
|
9 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Saffransfilé med fänkål och apelsin
Saffransfilé med fänkål och apelsin
4 portioner Ingredienser 500 g fläskfilé
smör till stekning
flingsalt
nymald peppar
1 st fänkålsstånd, stort
1 st apelsin
0,5 g saffran
0,5 dl färskpressad apelsin 2 st vitlöksklyftor, pressade 2 msk pernod, kan uteslutas
Tillagning Gyllengul filé med spännande smak av saffran, apelsin och fänkål. För den som vill får köttet extra skjuts om man flamberar det med en skvätt pernod. Potatismos är gott till. 1 Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 200 grader. 2 Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en ugnsfast form. 3 Skär fänkål och apelsin i klyftor och lägg runt köttet. 4 Blanda saffran, apelsinsaft och vitlök. Ringla saffransdressingen över köttet och fänkålen. 5 Stek i mitten av ugnen tills köttet är genomstekt och fänkålen mjuk, cirka 25 minuter. Ös ett par gånger under tiden. Flambera eventuellt. 6 Flambering: Ta ut formen. Stäng av fläkten. Droppa pernod över köttet. Tänd på.
|
8 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fången på Fyren 1977
Anders Ahlmark, Sten Anders Ahlmark, född 19 juli 1944, kartograf vid Sjöfartsverket, känd som "Fången på fyren".
Han anställdes på Sjöfartsverket 1966, där hans blivande hustru Christina redan arbetade sedan ett par år. Familjen flyttade med verket från Stockholm till Norrköping 1975. När Tsesiskatastrofen inträffade i oktober 1977 var Anders förste kartograf och chef för konstruktionsdetaljen på sjökarteavdelningen. Hans avslöjanden till pressen angående Sjöfartsverkets ansvar för katastrofen ledde till yrkesförbud och ofrivillig omplacering inom verket. Anders och Christina Ahlmark som båda vittnade vid domstolsprövningarna av Tsesiskatastrofen, köptes ut 1989, men har inte fått någon upprättelse av staten
|
7 Mars 2010
| Länk
| Fången på Fyren
| 0 kommentar
|
|
|
|
Pirater kapade norskägt fartyg
Pirater kapade norskägt fartyg Ett norskägt lastfartyg kapades på fredagen utanför Madagaskars kust. Enligt rederiet Brövigtank styrs det nu norrut mot piraternas farvatten utanför Somalias kust.
Fartyget UBT Ocean transporterar kemikalier och har ett manskap på 21 personer. Ingen av besättningsmedlemmarna är från Norge.
Nautictank, bolaget som använder UBT Ocean i trafik, sade sig ha haft kontakt med fartyget under en kort stund innan den bröts.
|
6 Mars 2010
| Länk
| kapat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Krispig marängtårta med citronkräm
Krispig marängtårta med citronkräm
10 person(er) Ingredienser 4 st äggvita
2 dl strösocker
3 dl puffat ris 1 tsk smör, till långpannan Fyllning 4 st äggula
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 st citron, pressad saft 75 g smör
Garnering 3 dl vispgrädde
1 paket jordgubbar, färska Tillagning Det finns anledning att kalla detta för världens godaste tårta. En söt och krispig marängbotten som läggs ihop med syrlig citronkräm emellan och toppas med fluffig grädde blir så god att man gärna gör den om igen. Tårtbottnen gräddas länge i svag ugnsvärme. Är det svårt att få tag på jordgubbar kan tårtan dekoreras med flisad mörk choklad och rivet citronskal eller krossad daim. 1. Sätt ugnen på 125°. 2. Vispa äggvitorna till halvhårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa till hårt skum. Vänd ned riset. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en 30 x 40 cm stor långpanna. 3. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 20 min. Låt tårtbottnen svalna lite i långpannan innan du vänder upp den och drar bort papperet. 4. Fyllning: Lägg allt utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud tills krämen tjocknar, det är viktigt att den inte kokar. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt krämen kallna. 5. Garnering: Dela tårtbottnen på mitten och lägg krämen emellan. Vispa grädden och bred den ovanpå. Dekorera med jordgubbar.
|
3 Mars 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|