|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Augusti (2016) |
|
|
|
(4) |
|
(3) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(8) |
|
(4) |
|
(12) |
|
(8) |
|
(7) |
|
(7) |
|
(12) |
|
(21) |
|
(21) |
|
(10) |
|
(8) |
|
(13) |
|
(31) |
|
(58) |
|
(51) |
|
(52) |
|
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(217) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
|
|
|
Inlägg: 344 |
Kommentarer: 4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Strömming med lök och citron
Strömming med lök och citron
Ingredienser 4 portioner
2 st lök, gul 2 st lök, röd 2 st vitlöksklyftor 1 st purjolök 0,5 dl salladslök, strimlad 1 st citron 0,5 dl olivolja + smör att steka i. 1 kg strömmingsfilé (flundror) 250 gram/port. 1 tsk salt (efter smak) 1 krm svartpeppar, nymald Tillbehör Hemlagat potatis mos med smör och mjölk Lingon sylt...
Gör så här
1. Skala lök och vitlök. Dela purjolöken på längden och skölj den noga. Skär lök och purjolök i strimlor. Hacka vitlöken fint.
2. Strimla salladslöken fint och spara den till att strö över den färdigstekta strömmingen.
3. Tvätta och riv citronskalet fint, dela citronen och pressa ur saften i en bunke.
4. Tillsätt lök, purjolök, vitlök, citronrasp, olivolja, strömming, salt och peppar, blanda runt ordentligt. Låt strömmingen marinera i blandningen ca 10 min. (Sätt på potatis).
5. Ta upp strömmingen, vik ihop den och stek i het panna. När strömmingen är stekt torka ur pannan och stek löken hastigt ca 2 min. Löken skall ha en knaprig konsistens.
6. Lägg upp strömmingen på ett fat med lökblandningen ovanpå. Strö salladslök över. Servera med nykokt potatis.
|
14 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Boller i selleri
Boller i selleri
Ingredienser 4 portioner
500 g rotselleri 0,75 st citron 1 l vatten 1 msk salt Frikadeller 1 dl mjölk 1 st litet ägg 0,75 st ströbröd 200 g kalvfärs 300 g fläskfärs 0,25 st gul lök, finhackad 1,5 tsk salt 2 krm vitpeppar Sås 2 msk smör 4 msk vetemjöl 5 dl kokspad från sellerin 1 dl vispgrädde 1 st äggula 2 msk persilja, hackad
I Danmark heter de stora, platta och brunstekta köttbullarna frikadeller men när de kokas i en sås - som våra frikadeller - heter de boller. Rotgrönsaker odlar många danskar i sina trädgårdar, så vad känns naturligare än att kombinera den goda och billiga rotsellerin med köttfärs? Detta är en dansk klassiker.
Gör så här
1. Skala sellerin och skär den i 1 cm tjocka stavar. Koka upp vatten med salt och citronskivor och koka selleristavarna knappt mjuka ca 5 min. Låt dem rinna av och spara kokspadet.
2. Frikadeller: Vispa ihop mjölk och ägg och rör ut ströbrödet i det. Låt svälla 5 min. Blanda det väl med färs, lök, salt och peppar.
3. Koka upp kokspadet från sellerin. Forma färsen till ganska stora bullar, gärna med en matsked, och sjud dem 8-10 min tills de är genomkokta. Ta upp dem med hålslev.
4. Sås: Sila spadet och detl i en såskastrull och koka upp. Knåda ihop smör och mjöl till en kula som vispas ner i det sjudande spadet tillsammans med grädde. Sjud såsen 4-5 min. Rör ut äggulan med lite av såsen och vispa ner i den färdiga såsen.
5. Lägg i frikadeller och selleri och låt allt bli genomhett. Strö över hackad persilja och servera med kokt ris eller kokt potatis.
|
14 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Glöm inte Therese senaste i raden av onödiga Mord
Glöm inte Therese Johansson Rojo blev mördad på skolfesten av sina vänner?
Glöm inte Riccardo Campogiani, 15. Liksom Niklas Håkansson, 17, är de offer för ungdomsvåldet. Som 15-åring blev Niklas nerslagen med en vodkaflaska och lever i dag med svåra skallskador. Han ser sig själv som en levande död – den gamla Niklas finns inte kvar. träffat honom på rehabiliteringshemmet Neuropsyk i Bollnäs.
Så hedrar du Thereses minne Sms:a texten TESS till nummer 72950. Kostnaden är 25 kronor som oavkortat går till Bris, Barnens rätt i samhället. Observera att ordinarie trafikavgift för ett sms kan tillkomma, beroende på operatör.
|
14 Juni 2009
| Länk
| Det meningslösa våldet
| 0 kommentar
|
|
|
|
Först i Mål i Motala 2009
Pontus Andersson Lund KL.05.42 först i mål i 44 Vättern Rundan i hällande regn och frisk nordlig vind temp omk. + 10 grader...
|
13 Juni 2009
| Länk
| 44 vättern rundan 2009
| 0 kommentar
|
|
|
|
Först i Mål i Motala 2009
Pontus Andersson Lund KL.05.42 först i mål i 44 Vättern Rundan i hällande regn och frisk nordlig vind temp omk. + 10 grader...
|
13 Juni 2009
| Länk
| 44 vättern rundan 2009
| 0 kommentar
|
|
|
|
Först i Mål i Motala
Pontus Andersson Lund KL.05.42 först i mål i 44 Vättern Rundan i hällande regn och frisk nordlig vind temp omk. + 10 grader...
|
13 Juni 2009
| Länk
| 44 vättern rundan 2009
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ansjovis- och vitlöksmarinerad strömming
Ansjovis- och vitlöksmarinerad strömming
Ingredienser 4 portioner
600 g strömming, filéer Marinad 125 g ansjovis, ask, filéer 3 dl gräddfil 2 st vitlök, klyfta, pressad Panering 2 dl ströbröd, eller grovt rågmjöl 2 msk smör, till stekning Tillbehör potatismos morötter
Riktigt färsk strömming är otroligt gott. Eddies recept är enkelt. Fiskfiléerna läggs i en marinad med smak av ansjovis och vitlök som ger sälta och god smak.
Gör så här
1. Häll av ansjovisspadet. Mosa ansjovisen och blanda ingredienserna till marinaden. Mixa eventuellt samman med mixerstav. Klipp bort ryggfenorna på strömmingsfiléerna. Lägg ner fisken i marinaden och låt marinera några timmar.
2. Ta upp filéerna ur marinaden en och en. Vik ihop och vänd dem i ströbröd. Stek dem i smör, ca 3 min per sida. Servera med potatismos, morötter och sallad.
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Cannelloni med salami och spenat
Cannelloni med salami och spenat
Ingredienser 4 portioner
2 paket färska pastaplattor 1 st stor gul lök 400 g spenat, tinad och hackad 3 st vitlöksklyftor, knubbiga 2 msk olivolja 100 g salami 2 dl ricotta, (eller annan färskost) 100 g parmesan, finriven 2 tsk pressad citron salt och svartpeppar 1 dl pinjenötter 1 dl hasselnötter
Att använda färska pastaplattor till cannelloni är enkelt och gott. Vill du göra rätten krämigare kan du toppa rullarna med en god tomatsås före gratinering.
Gör så här
1 Sätt ugnen på 225 grader. Hacka den gula löken och vitlöken fint. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken på låg värme tills den börjar bli mjuk.
2 Tillsätt spenaten och fräs allt i ett par minuter på mellanvärme tills spenaten slutar vätska sig. Smaka av med salt och svartpeppar och låt svalna.
3 Strimla salamin grovt. Blanda den kalla spenaten med ricotta, salami, citronsaft och cirka hälften av den rivna parmesanen. Smaka av med salt och svartpeppar.
4 Bred ut fyllningen tunt över pastaplattorna, var noga med att få ut fyllningen ordentligt i kanterna. Rulla ihop till en rulle. Lägg rullarna tätt i en ugnsfast form och strö över resten av den rivna parmesanen. Gratinera mitt i ugnen i ca 30–40 minuter eller tills rullarna fått fin färg.
5 Rosta nötterna i en torr, het panna tills de börjar få fin färg. Strö över den gratinerade cannellonin och servera tillsammans med en god sallad. Vill du kan du riva ytterligare lite parmesan på toppen strax innan servering.
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Yoghurtbaguetter
Yoghurtbaguetter
Ingredienser 4
2 dl vatten 25 g jäst 3 dl naturell yoghurt 2 tsk salt 1 l vetemjöl, eller dinkelsikt 1 tsk socker
Gör så här
1. Rör ut jästen i lite av vattnet (37 grader). Blanda i resten av vattnet, yoghurt, salt, socker och 1 liter mjöl.
2. Arbeta degen väl, gärna så länge som 10 minuter, lång tid ger segare, godare bröd. Låt jäsa i 1–2 timmar.
3. Knåda degen på mjölat bakbord. Skär degen i 4 lika stora bitar. Baka ut baguetterna genom att rulla ut längder och sedan tvinna dem lite. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter på plåten.
4. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Glace au four
Glace au four
Ingredienser 6 bitar
Kaka: 3 st ägg, vitor 0,5 dl strösocker 3 st ägg, gulor 0,5 dl vetemjöl 0,5 dl potatismjöl 0,5 tsk bakpulver kakform, rund, ca 24 cm i diameter Maräng: 4 st ägg, vitor 1 dl strösocker 0,5 tsk pressad citron Fyllning: 0,5 l vaniljglass 0,5 l mangosorbet, eller annan sorbet Tillbehör: jordgubbar eller andra färska bär
På engelska heter den här populära desserten Baked Alaska, och det är precis vad det är – något varmt som är kallt. Baka en god och luftig kakbotten och lägg på både sorbet och glass. Välj de sorter du gillar bäst och servera gärna med bär, t ex jordgubbar eller hallon. Det är viktigt att glassen och sorbeten är riktigt hårdfrusna. Om det är glass och sorbet som måste skedas upp kan du göra det i förväg och lägga in lämpliga bitar i frysen. Då kan de snabbt läggas på kakan och täckas med maräng när den ska gräddas.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till ett fast skum. Rör ner äggulor. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Häll upp smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna.
2. Sätt ugnen på 250° grill. Skär kakan i 6 tårtbitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
.Vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum. Vispa ner pressad citron.
4. Lägg sorbet på varje kakbit, lägg glass över och täck dem med maräng. Grädda mitt i ugnen ca 3 min tills marängen får lite färg. Passa noga för det kan gå fort. Servera direkt med t ex jordgubbar.
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Blåbärsbröd
Blåbärsbröd
Ingredienser 5 portioner
0,5 l vatten 1 dl blåbärsjuice från saxhyttan 50 g jäst 1 l stenmalet vetemjöl, ca 750 g 20 g havssalt 3 dl frysta blåbär
Att blanda blåbär i brödet är värt allt besvär. Prova det till getost till exempel – en oslagbar kombination!
Recept ut boken "Carolas Eko" (Förlaget Langenskiöld).
Gör så här
Blanda vatten, blåbärsjuice, jäst och vetemjöl, helst i en degblandare.
Låt blanda ca 15 minuter. Tillsätt salt och frysta blåbär. Blanda ytterligare
2 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek under kökshandduk.
Dela degen i 4 lika stora delar och forma med varsam hand baguetter.
Överarbeta inte utan låt så mycket som möjligt av koldioxiden i degen vara kvar så får du ett härligt luftigt bröd.
Grädda på 250 grader i ca 4 minuter, sänk temperaturen till 190 grader och grädda i ytterligare 10 minuter.
Om du vill ha en härligt hård och krispig yta, spruta vatten över bröden med en blomspruta medan de gräddas.
Tag ut bröden men lägg ingen kökshandduk över utan låt dem ligga fritt så behåller du den krispiga ytan.
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Citronstekt lamm med myntapesto
Citronstekt lamm med myntapesto
Ingredienser 4 portioner
8 st parkotletter, eller andra skivor av lamm 1 st citron 2 msk smör 1 tsk salt 2 krm svartpeppar, nymald Pesto 0,75 dl parmesan, riven 2 st vitlöksklyftor, skalade 2 dl myntablad, färska 0,75 dl pinjenötkärnor 0,75 dl olivolja 2 krm salt Tillbehör potatisklyftor tomatsallad
Lammkotletterna är smaksatta med citron. Spara en liten klyfta att grilla och servera till.
Gör så här
1. Lägg alla ingredienserna till peston, utom oljan, i en skål. Mixa samman med stavmixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt.
2. Gör små snitt i fettkanten på kotletterna. Tvätta och riv det gula på citronen och gnid in det i kotletterna. Grilla dem på utegrill eller stek i stekeller grillpanna ca 2 min på varje sida. Salta och peppra.
3. Servera kotletterna med myntapesto, ugnsstekta potatisklyftor och en tomatsallad
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kräftpasta med citron
Kräftpasta med citron
Ingredienser 4 portioner
250 g kräftstjärtar, kokta 2 st vitlöksklyftor 500 g färsk broccoli 1 st citron 500 g pasta, färsk 2 msk olivolja 2 krm salt 1 krm svartpeppar
Gör så här
1. Skala och hacka vitlöken. Skär bort den grova broccolistammen och skär broccolin i små buketter. Koka dem 3 minuter i lättsaltat vatten.
2. Riv skalet och pressa saften ur halva citronen. Skär den andra halvan i 4 bitar.
3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
4. Häll av spadet från kräftstjärtarna. Fräs vitlöken, broccolin och kräftstjärtarna i oljan någon minut.
5. Tillsätt salt, peppar, citronsaft och citronskal. Blanda ner allt i den kokta pastan. Servera med extra citron.
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Grillad ratatouille med grillad och gravad lax
Grillad ratatouille med grillad och gravad lax
(går bra med Hälleflundra också den är helt benfri)
Ingredienser 4 portioner
2 st zucchini 3 st små röda paprikor 3 st små gula paprikor 1 knippe knipplök, (röd) 5 st tomater salt och svartpeppar olja, oliv 800 g gravad lax i bit Vitlöks- och persiljeolja: 1 dl olivolja 2 dl finhackad persilja vitlöksklyftor, 2-3 st
Jag älskar ratatouille där man verkligen känner vad det är man stoppar i munnen. Jag vill ha stora bitar av grönsakerna och här har jag lagt allt på grillen. Vilken sommarhit!
Gör så här
1. Tänd grillen. Skär zucchinin i 5 mm tjocka slantar. Dela paprikorna på mitten och tag bort kärnhuset. (Skär dem eventuellt i mindre bitar ifall du inte får tag på små paprikor.) Dela knipplöken och tomaterna på mitten.
2. Blanda samman olivolja, persilja och den finhackade vitlöken och mixa oljeblandningen slät med stavmixer. Häll oljan över grönsakerna och blanda allt noga.
3. Salta och peppra grönsakerna och grilla relativt kraftigt på grillen, så att de får en fin grillyta. Det får man om man låter dem ligga kvar länge, i synnerhet tomaterna.
4. Skär laxen i fyra portionsbitar och grilla hastigt på het grillvärme, 1– 2 minuter på vardera sida.
5. Servera genast tillsammans med de grillade grönsakerna, ett gott bröd och ett par citronklyftor.
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Jordgubbstårta
Jordgubbstårta
Ingredienser 14 bitar
Tårtbottnar: 225 g smör 3 st ägg 4,5 dl strösocker 2 tsk vanilj 5 msk kakao 3,5 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 2 dl kallt vatten Citronkräm: 3 st vanliga ägg 2 dl socker 2 st citroner, rivet skal och saft från 3 msk smör i små bitar Jordgubbsmos: 250 g jordgubbar 250 g philadelphiaost 1,5 dl vispgrädde 1 tsk florsocker Dekoration: 1 dl grädde, och 1 tsk florskocker hårt vispat 14 st cirka jordgubbar
En ljuvligt god tårta med chokladbottnar, citronkräm och syrligt jordgubbsmos. Tårtbotten ska bakas en dag i förväg och vila över natt innan den delas. Citronkrämen kokas också med fördel en dag i förväg.
Gör så här
1 baka botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form, med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter,
2 Smält smöret. Vispa socker och ägg poröst. Rör ner kakao och vaniljsocker i äggvispet. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret och vattnet och rör till en jämn smet.
3 Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, cirka 50 minuter. Låt kakan kallna och vila över natten. Skär kakan i fyra bottnar (lite svårare), eller tre bottnar (lite enklare).
4 Gör citronkrämen: Tvätta citronerna väl och riv skalet (se upp så inget av det vita kommer med) och pressa ur saften.
5 Blanda citronsaft, skal, socker och ägg i en rostfri bunk och sjud över vattenbad (bunken står över en kastrull med kokande vatten)
6 Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
7 Ta bunken från värmen. Klicka i smöret i små bitar samtidigt som du rör häftigt. Låt krämen svalna.
8 Gör jordgubbmoset: Vispa grädde och florsocker. Rör philadelphiaosten mjuk och blanda ner i vispgrädden.
9 Rensa och skiva jordgubbarna tunt och rör ner dem i philadelphiagrädden. Blanda runt så jordgubbarna bara blir lite lätt mosade.
10 Lägg ihop tårtan: Bred citronkräm över en tårtbotten.Lägg på den andra och bred över hälften av jordgubbsmoset (eller allt mos, om du bara har tre bottnar). Lägg på den tredje bottnen och bred över resten av jordgubbsmoset. Avsluta med den sista bottnen. Täck tårtan och ställ den i kylen. Den blir godast om den får dra några timmar.
11 Ta fram tårtan strax innan den ska serveras. Bred vispad grädde på den översta botten och dekorera med ordgubbar. Stick gärrna in några delade jordgubbar runt om i lagret med jordgubbsmos.
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Lax- och räkceviche med friterad tortilla
Lax- och räkceviche med friterad tortilla
Ingredienser 4 personer
0,5 paket tortilla 300 g laxfilé 250 g frysta räkor med skal, skalade 1 st chili, röd, finhackad 1 st gurka, urkärnad och finhackad 2 st lime, rivet skal och saft 1 st rödlök, finhackad 3 msk olivolja extra virgin 1 st koriander i kruka, hackad 2 st flingsalt citron, nypor (ca 1 tsk) 2 krm peppar, nymalen 1 st italian sallad, påse Dole
Gör så här
1. Frys laxen i två dagar innan.
2. Sätt ugnen på 175°C. Skär tortillan i tårtbitar, ringla över lite olja och lägg på plåt. Rosta ca 5-10 min tills de är frasiga.
3. Tärna halvtinad lax fint. Blanda ihop med räkor, chili, gurka, limeskal, limesaft, lök, olivolja och korinader. Salta och peppra.
4. Servera med Italian sallad och tortilla.
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Citron- och jordgubbstårta
Citron- och jordgubbstårta
Ingredienser 1 tårta
Fyllning: 1 st ägg 100 g smör 0,5 dl strösocker 1 st citron, rivet skal + pressad saft 4 dl vispgrädde 500 g jordgubbar Garnering: 0,5 dl pistaschnötter, hackade
Har du riktigt bråttom kan du använda färdig lemon curd på burk.
Gör så här
1. Blanda ägg, smör, socker och citronsaft i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna och rör i citronskalet.
2. Vispa grädden fast. Skiva jordgubbarna. Bred citronkräm på två av bottnarna och fördela cirka hälften av grädden och jordgubbarna ovanpå. Lägg ihop bottnarna och bred resten av grädden runt om och ovanpå tårtan. Garnera med jordgubbar. Strö över nötterna.
|
13 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kikärtsbiffar med spenatsås
Kikärtsbiffar med spenatsås
Ingredienser för 3 port. 1 burk(ar) kikärtor, konserverade 1 st potatis(ar), kokt 0,5 dl salladslök(ar), hackad 0,5 dl koriander, hackad 0,5 tsk örtsalt 1 nypa(or) vitpeppar 0,5 dl polentagryn 0,5 msk olivolja 2 msk tofu, (ost) mjuk 1 dl spenat , fryst muskot, och örtsalt efter smak Spenatsallad 40 gram spenat , blad- 0,25 st granatäpple(n), kärnorna av
illagning 1. Skölj kikärtorna ordentligt och lägg i en matberedare tillsammans med potatisen och mixa i någon minut. Blanda kikärtor, potatis, salladslök, koriander, örtsalt och vitpeppar i en skål. Forma blandningen till biffar, ca 1 cm tjocka. Panera dem i polentagrynen
2. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek biffarna gyllenbruna på medelvärme i ca 5 minuter per sida.
3. Hetta upp en kastrull med tofuost och lägg i den frysta spenaten. Smaka av såsen med riven muskot och örtsalt. Servera biffarna med spenatsåsen och en spenatsallad.
|
12 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
82 kvm, hus 20 miljoner för 1800 tals huset
Ingen vill köpa Sveriges dyraste hus, Kan du köpa HUSET ?? Husets kök är från 50-talet och kanske är något som får spekulanterna att höja ögonbrynen.
I 15 månader har det lilla byhuset i Torekov varit till försäljning, utan resultat. Med sina 240 850 kr/kvm skulle huset bli Sveriges dyraste, om någon nappar.
Huset som på 1800-talet fungerade som skola är utannonserat till 20 miljoner.
För detta får du 82 kvadratmeter fördelat på fyra rum och ett kök från 50-talet – med renoveringsbehov. Det innebär ett kvadratmeterpris på 240 854 kr, vilket skulle slå rekord i Sverige och ett pris som skulle få de flesta att dra öronen åt sig. Men i de rika direktörernas Torekov spelar det ingen roll om räntan stiger eller börsen faller, spekulanternas ekonomi är inte beroende av detta, enligt mäklarbranschen.
– Den här typen av objekt är väldigt speciella men det säljs fem-sex hus om året. I förra veckan såldes det tre hus i tio miljonersklassen, berättar Thomas Darpö, mäklaren som försöker sälja huset på S:ta Toras väg.
Statusen betyder allt Vidare menar Thomas att det blir svårt att sätta huset i perspektiv till andra fritidshus, Torekovs status är det som ytters styr priset. Torekov och Bjärehalvön är så pass speciella områden att priserna inte har sjunkit sedan 30-talet.
– Marknaden är väldigt jämn och jag får förfrågningar hela tiden på de dyra objekten. Läget, läget, läget är det som gäller. Att huset ligger precis vid vattnet är det viktiga, hade det legat en mil inåt landet hade utropspriset varit 575 000 kronor, säger han.
Vid flera tillfällen har Thomas Darpö uttryckt uppfattningen att försäljningen av det lilla huset skulle bli en snabb affär, men än så länge har det inte bytt ägare. Något som kan bero på faktumet att vid försäljning skulle huset slå svenskt rekord i kvadratmeterpris.
– Som jag uttryckt tidigare, det här har jag fått för mina synder. Många spekulanter har dragit sig tillbaka på grund av att de inte vill stå som köpare av ”Sveriges dyraste hus”. Men jag har haft flera seriösa spekulanter, och det behövs ju bara att en slår till.
En fingervisning på värdet av läget är att taxeringsvärdet ligger på 3,5 miljoner kronor varav byggnadsvärdet endast uppgår till 390.000 kr. Enligt Hemnets statistik ligger snittpriset i området på 10 895 000 kr.
|
12 Juni 2009
| Länk
| 19,5 miljoner för huuset
| 0 kommentar
|
|
|
|
Matjesill Tårta
Matjetårta
250 gram kavring 75 gram smör
Fyllning
3 st gelatinblad 1 burk(ar) matjessill, à 200 g 1 st röd lök(ar) 2 dl crème fraiche, lätt 250 gram kesella, 10 % 1,½ krm vitpeppar 1,½ msk sillspad 2 kruka(or) gräslök, med blommor till dekoration ev gräslök, med blommor till dekoration ev
Tillagning
8 - 10 portioner
25 minuter + 3–4 timmar i kylen
1. Bryt kavringen i bitar och mixa den till smulor i matberedaren. Smält smöret och blanda ner det.
2. Klä en form, ca 24 cm i diameter med avtagbar kant, med plastfolie. Häll i brödsmulorna och platta ut till en botten. Ställ in formen i kylskåpet.
3. Blötlägg gelatinbladen. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken.
4. Blanda sill och lök med crème fraiche och kesella. Smaksätt med vitpeppar och sillspad.
5. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. Häll en sked av sillsmeten i kastrullen och blanda med gelatinet. Rör sedan ner blandningen i sillsmeten.
6. Bred ut smeten i formen. Ställ matjestårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten.
7. Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat. Skär gräslöken fint och strö den över ytan. Dekorera gärna med gräslöksblommor.
|
12 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Planet kraschade rätt in i pickup
Planet kraschade rätt in i pickup Alla överlevde mirakulöst den osannolika krocken Flygplanet störtade – och kraschade rakt in i en pickup.
Alla inblandade överlevde mirakulöst.
– Planet brann redan när vi försökte få ut piloten och co-piloten, säger Jonathan Herbst, 25, som i dag hyllas som hjälte
|
12 Juni 2009
| Länk
| flygplan krocka med bil
| 0 kommentar
|
|
|
|
SCAN Global
Scan Global
STOLTZES TRANSPORT AB
GRÄNNA
Kör linjegods / styckegods mellan Köbenhamn och Stockholm. Link och trailer kombination 25,25m ger större lastkapacitet och lägre dieselförbrukning per ton/meter.
|
11 Juni 2009
| Länk
| Link och trailer 25,25 meter
| 0 kommentar
|
|
|
|
Volvo LV 60 tankbil 1931
Våren 2008 avslutades,
efter flera års arbete, renoveringen av klubbens Volvo LV 60 tankbil årsmodell 1931 som ursprungligen använts för transporter av flygbensin på Visby flygplats. På bilden till vänster syns tankbilen i samband med Gotlandsrundan 2008. Foto: Mats Nyberg.
|
11 Juni 2009
| Länk
| volvo tankbil 1931
| 0 kommentar
|
|
|
|
Upptakten till Midsommar trafiken 2009
Det låg skadade personer överallt"
De unga männen tappade kontrollen i hög fart över bilen i vänstersvängen. Samtidigt kom en kvinna och tre barn i en mötande bil. där efter kom ytterligare en mamma och 2 småbarn i bil. - Kollisionen var kraftig, det låg skadade överallt 9 svårt skadade där av 5 småbarn. Nu har de här killarna från Lysekil något att betala på resten av sina liv!
|
10 Juni 2009
| Länk
| Hur många ska Dö i midsomar?
| 0 kommentar
|
|
|
|
Upptakten till Midsommar trafiken 2009
Det låg skadade personer överallt"
De unga männen tappade kontrollen i hög fart över bilen i vänstersvängen. Samtidigt kom en kvinna och tre barn i en mötande bil. där efter kom ytterligare en mamma och 2 småbarn i bil. - Kollisionen var kraftig, det låg skadade överallt 9 svårt skadade där av 5 småbarn. Nu har de här killarna från Lysekil något att betala på resten av sina liv!
|
10 Juni 2009
| Länk
| Hur många ska Dö i midsomar?
| 0 kommentar
|
|
|
|
Upptakten till Midsommar trafiken 2009
Det låg skadade personer överallt"
De unga männen tappade kontrollen i hög fart över bilen i vänstersvängen. Samtidigt kom en kvinna och tre barn i en mötande bil. där efter kom ytterligare en mamma och 2 småbarn i bil. - Kollisionen var kraftig, det låg skadade överallt 9 svårt skadade där av 5 småbarn. Nu har de här killarna från Lysekil något att betala på resten av sina liv!
|
10 Juni 2009
| Länk
| Hur många ska Dö i midsomar?
| 0 kommentar
|
|
|
|
SVIS Åk till Munktorp vid Köping
Här hamnar Volvos utgångna reservdelar
Klicka och läs mer om Volvo Hitta din nästa Volvo här Aktuella erbjudanden hos Volvotorget Bygg din egen Volvo Prisbelönt webbtjänst Provkör en Volvo hos din handlare Boka direkt på nätet Se Volvos filmer här Unika filmer om Volvo
Hitta till SVIS marknad – se karta här Saknar du en ny del till din klassiska Volvo? Åk till Munktorp – platsen där Volvos utgångna reservdelar pensioneras.
På SVIS marknad kunde köparna hitta vad de sökte – till vrakpriser.
På söndagen var det dags för SVIS marknad i Munktorp utanför Köping. Marknaden är ett eldorado för alla som letar efter reservdelar till sin klassiska Volvo. Inför evenemanget har SVIS efterlyst volontärer för att hjälpa till med att packa upp hundratals pallar med reservdelar från Volvo. Frågan uppstår vad det egentligen är för förening som kan ha sådana bisarra volymer med nya bildelar? Allt har dock sin naturliga förklaring.
SVIS står för ”Svenska Volvoklubbar i samverkan – en paraplyorganisation för nio svenska Volvoklubbar. I dag har de ett unikt samarbete med Volvo som överlåter alla utgående reservdelar till den ideella föreningen. De ser i sin tur till att delarna kommer ut till medlemmarna i de olika klubbarna.
Startade med ramaskri Bo Oscarsson har ett förflutet som reservdelschef och marknadschef för en Volvoåterförsäljare i Västerås. I dag är han vice ordförande i SVIS. Bo berättar hur allt startade under hans första möte med P1800-klubben, 1981. Han berättade då för de samlade medlemmarna hur Volvo skrotade sina utgångna reservdelar – något som skapade en upprorisk stämning.
– Det vart ju ett ramaskri i lokalen och de sa att ”det här måste du sätta stopp för”, säger Bo Oscarsson.
Uppdraget var en utmaning, men Bo lyckades övertala Volvo om det kloka i att stödja märkesentusiasterna med de överblivna reservdelarna. I förlängningen blev det dock bökigt att leverera delarna till de dåvarande sju Volvoklubbarna – Volvo ville ha ett gemensamt leveransställe och 1994 grundades SVIS.
Hittills i år har 570 pallar levererats till föreningens nya lokal utanför Köping – och snart kommer ytterligare 180 pallar. Till detta kan man lägga de 200 pallar som redan står parkerade på gården. Trots att de nio klubbarna har 15 000 medlemmar så blir det stora mängder reservdelar över. På söndag ska dock SVIS göra sitt bästa för att göra sig av med så mycket delar som möjligt.
– Vi köpte nyss en hel bilskrot från Borås, så det är mycket som ska säljas ut på söndag. Vi måste göra oss av med grejer, så det blir vrakpriser, säger Bo Oscarsson.
|
10 Juni 2009
| Länk
| Volvo delar vänd er hit...
| 0 kommentar
|
|
|
|
Knip mor med 9 ungar på vandring...
Ett ornitologiskt drama utspelade sig på onsdagen mitt i Linköping när en knipa med nio ungar tog en äventyrlig promenad från S:t Larsparken till Stångån/Kinda Kanal.
Häckar i trädhål
Knipa är en art i andfågelfamiljen, underfamiljen dykänder. Den är 42-50 centimeter lång. Hanen har vit undersida, är svart och vit på vingar och ovansida och har mörkgrönt huvud med en vit kindfläck på varje sida. Honan är brungrå med brunt huvud. Båda könen har toppigt huvud. Knipa livnär sig av vattenlevande smådjur och häckar i trädhål, ofta i holkar, vid sjöar och vattendrag i skogsbygd. Den förekommer i så gott som hela Sverige.
Källa: Nationalencyklopedin
Det var vid lunchtid på onsdagen 10/6-2009 som dramat började. Kniphonan hade stora problem att hålla ihop sin kull med nio nyfödda ungar. När en av ungarna förirrade sig in i en butik ingrep 13-åringarna Oscar och Martin.
- Jag hämtade ut ungen, säger Martin.
Bekymrade Linköpingsbor i S:t Larsparken, i centrala stan insåg att något måste göras. Lösningen blev att folkmassan bildade en kedja som metodiskt föste kullen ner mot Stångån/kinda kanal. I korsningen Ågatan/Snickaregatan höll det hela på att ta en ände med förskräckelse. En personbil hann tvärnita och marschen mot Stångån kunde fortsätta.
Nästa hinder var den hårt trafikerade Hamngatan. Kniphonan tog ingen notis om rödljusen och satte högsta fart ut i gatan. Ungarna hamnade lite på efterkälke men tog rygg på mamman. En lastbil tvingades stanna.
Det hela slutade lyckligt. När Kniphonan och de nio ungarna dök ner i Stångån/Kinda Kanals vatten utbröt en spontan applåd.
|
10 Juni 2009
| Länk
| Knipor i Knipa..
| 0 kommentar
|
|
|
|
Braxen på 7,7 kg Bysjön Lund
Fångade rekordfisk med deg – lät den leva
Här är Sveriges största braxen.
Rekordfiskaren Mattias Berglund krokade bjässen på 7,7 kg i Bysjön utanför Lund.
Jättefisken nappade på en färgad degklump.
För tredje året i rad har en rekordbraxen fångats i Bysjön utanför Lund. Vissa spekulerar i att det är samma fisk som fångats tre gånger – och sedan släppts tillbaka.
Även denna gång fick braxen, eller abramis brama som den heter på latin, leva vidare i det näringsrika vattnet i Bysjön.
Klockan halv tre på natten i slutet av maj bottenmetade Mattias Berglund med en så kallad pop up boilie då rekordfisken högg. Fiskemetoden går ut på att man har en färgad degklump med flytkraft på kroken. Det går att fiska väldigt nära botten.
- Innan fisken återutsattes vägdes fisken på en digital våg som sedan kontrollerats på laboratorium där den visade exakt korrekt vikt. Därmed kunde det nya Svenska sportfiskerekordet godkännas, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Håkan Brugård.
Braxen är stor högryggad vitfisk av karpsläkte som lever i lugna vatten över hela Götaland, Svealand och södra Norrlands kustland. De största finns i Skåne och Småland. Braxen lever av insektslarver och andra smådjur som den suger upp ur bottenslammet. Fångas ofta på daggmask vid flötmete nära botten eller på bottenmete.
Bara några dagar tidigare fångades en rekordstor ruda i Persöfjärden norr om Luleå. Fisken vägde 3440 gram och var 44 centimeter lång. Imponerande mått för att vara en ruda.
– Det är väldigt sällsynt att hitta en så stora ruda i Sverige. Ruda är normalt sett en ganska liten fisk, säger Thomas, fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Fisken fångads i mjärde och därmed gäller inte rekordet officiellt.
Här är svenska fiskerekord
Abborre 3,150 g Gary Wickins, Lysekil Hällers Myr, Lysekil, Bohuslän Pirk med 2 maggots 850309
Gräskarp 18,590 g Rickard Linderot, Svedala Damm, Landskrona Skåne Mete/brödkula 070728
Gädda 19,340 g Torben Larsson, Kumla Vättern, norra delen Nilsmastervobbler 990407
Gös 12,007 g Hans Johansson, Norrköping Bråviken vid lilla Djurön, Östergötland Atomdraget 880530
|
10 Juni 2009
| Länk
| Rekord Fisk...
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kan bli dyra ÖL resor till Tyskland
Tungt ölköp i Tyskland? Då kan din sjukkassa och A-Kassa dras in omgående!
du är sjukskriven och åker till Tyskland för att köpa vin, sprit, öl så kan du få din sjukersättning och även A-Kassan indragna och körkortet indraget på livstid.
För att komma åt alkoholsmugglare (väger polisen misstänkta bilar) i Helsingborgs hamn och i Malmö, Göteborg, Trelleborg, Ystad, Sedan ett år tillbaka samarbetar polisen med Försäkringskassan
Det är bra att Polisen väger deras bilar, och kollar om de är sjukskrivna eller arbets lösa då blir de av med sin A-kassa också. Även deras körkort dras in på livstid plus dryga böter, eller Polisen tar deras bil och last i beslag när de åter kommer till Svensk mark..
Ny lag gäller från Onsdagen den 10/6-2009 efter det datumet tas bil o last i beslag av Polisen...
|
8 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Herb crusted fillet of brill
Herb crusted fillet of brill with minted jersey royals recipe
gredienser för 4 port. 4 st stora filéer av slätvar 250 gram körsbärstomater 2 st schalottenlökar 1 st liten knippa basilika, plus extra till garnering 5 st stora skivor av unken bröd till smulor 150 gram riven parmesan 1 st medium knippa persilja 500 gram Jersey Royals eller andra färskpotatis 1 st litet knippe mynta 1 st smör 200 gram gröna bönor 2 st schalottenlökar, finskuret (gå med bönor 1 st olivolja 1 st salt och peppar
Tillagning
1. Placera slätvar filéer på en tallrik och säsong på båda sidor med salt och peppar. Värm lite olivolja i en het panorera och sautera fisken i ca 1 minut på varje sida, eller tills de är gyllenbruna. Ta bort att vila på ett bageri facket.
2. I en mixer, grundligt blanda alla herb crust ingredienser tillsammans (bröd, parmesan och persilja), årstid och avsatt.
3. Att göra salsa, hacka tomaterna i halvor och fint slice den schalottenlök. Tillsätt lite mer olivolja i den nu tomma fisk pan, värmen och tillsätt tomaterna och schalottenlök. Sweat dem tillsammans och säsong. Välj basilika bladen, rulla ihop dem och hacka innan du lägger till tomat och schalottenlök. Cook för ytterligare 2 -
3 minuter tills tomaterna är bara början för att bryta ner.
4. Sked i tomatsalsa lätt över fisken, sprids ut jämnt över filéer. Nästa ta brödsmulor och sked dem på tomat. Baka i ugnen i 8-10 minuter tills skorpan är gyllene och fisken är kokt.
5. Skrubba potatisen och skär något större i hälften. Koka upp saltat vatten och sjuda i 8-10 minuter. Avvattna potatis, skiva och avsatt. Värm lite smör i en skål med en matsked vatten, ungefär hacka myntmärket blad och lägga till smör / vatten emulsion. Lägg potatisen och sautera tills lätt gyllene.
6. Blanch bönor i en skål med kokande saltat vatten i 2 minuter. Sautera den schalottenlök i varm olivolja tills mjuk. Avvattna bönorna ordentligt och lägga till schalottenlök, sautera i 2 -3 minuter.
7. Placera filéer i mitten av plattor, duggregna lite olivolja och balsamisk ättika runt och servera med potatis och schalottenlök. Garnera fisken med en extra nypa basilika.
|
8 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
60 st. SJ. Pallar med GODIS stulet i Malmö...
Sötsugna rånare stal godis för miljoner
Godissuget var rejält hos den eller dem som gjorde inbrott på konfektyrfirman Malacos lager i Malmö i helgen. Omkring 60 pallar godis till ett sammanlagt värde på flera miljoner kronor stals.
Larmet på företaget utlöstes i lördags kväll, men ett tekniskt fel gjorde att det inte kopplades vidare till larmcentralen?
Inne i byggnaden har tjuvarna av allt att döma lastat godset med hjälp av en truck och brutit upp en dörr till en lastbrygga.
- De måste haft en lastbil + släp på 24 meter utanför som de lastat godset på Så saknar någon ett sådant åkdon, ring polisen i Malmö med omnejd...
|
8 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Stekt rödspätta “Belle Meunière
Stekt rödspätta “Belle Meunière” I originalreceptet används hela rödspättor, men du kan naturligtvis även använda filéer. Servera med kokt potatis.
Antal portioner: 4 Ingredienser
4 flådda, hela rödspättor salt 1 dl vetemjöl 50 g smör
Till servering: 2 tomater 1 citron 100 g färska champinjoner 2 msk smör salt och malen vitpeppar 1/2 dl hackad persilja
Annons:
Annons:Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Krydda fisken med salt, vänd den i vetemjöl och bryn den sakta med den skinnfria sidan nedåt. Vänd och bryn andra sidan. Lägg upp fisken i en smord, ugnssäker form.
2. Skiva tomaterna i 6 skivor vardera. Skala citronen med kniv och skiva upp den. Stek champinjonerna i smör och krydda med salt och peppar. Fördela tomat, citron och champinjoner på fiskarna.
3. Ugnsbaka fisken i ca 4 minuter. Värm under tiden en stekpanna och bryn 50 g smör så att det skummar. Strö persiljan över den färdiga fisken och häll till sist över det skummande, brynta smöret.
|
7 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Annas örtkyckling
Annas örtkyckling
Ingredienser 5 portioner
5 st kycklingklubbor, stora frysta 2 msk olivolja till långpannan 200 g zucchini, i bitar 2 st rödlökar i klyftor, medelstora 2 st röda paprikor, i bitar 2 st medelstora morötte, i bitar 4 st medelstora potatisar, kan uteslutas 15 st svarta oliver 8 st vitlöksklyftor, skalade 2 tsk flingsalt svartpeppar ur kvarn 1 msk timjan, torkad 2 tsk rosmarin, torkad 3 dl torrt vitt vin 2 msk olivolja rosmarin eller timjan, späda kvistar
Gör så här
1/Ta fram en stor ugnslångpanna och smörj den lätt med olivolja. Lägg i frysta (obs! otinade) kycklingklubbor och alla grönsakerna i stora bitar. Morötterna kan skäras i långa bitar, squash och paprika likaså.
3/Rödlöken skärs i klyftor. Om du vill ha potatis med (gott!) så skala den och skär i båtar på längden. Strö över oliverna och hela vitlöksklyftor. Smula över.
4/Salta och peppra rätt rejält. Strö över torkad timjan och rosmarin. Häll på vinet och avsluta genom att ringla över lite olja.
5/Sätt in i 200° ugnsvärme i 50–60 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet. Garnera med kryddkvistar. Servera med grönsallad med smulad chèvre och rostade pinjenötter.
|
7 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Smörstekt rödspätta
Smörstekt rödspätta med lök- och baconvinaigrette
Vinaigrette: 1 dl strimlade löksorter t.ex. kajp, gräslök el. salladslök, el. rödlök + färsk vitlök 80 g bacon i tärningar 1 msk hackad timjan nymalen svartpeppar ½ dl rödvinsvinäger 1 dl god olivolja
Stek bacontärningarna i en panna utan fett, när de är knapriga plockas de upp och får rinna av på hushållspapper. Låt lökstrimlorna svettas i baconfettet, bryn dem ej. Tillsätt timjan och häll i vinägern, dra av och vispa ner olivoljan, lägg tillbaka bacontärningarna. Skeda denna dressing över den smörstekta rödspottan och ev. kokt sparris eller rödbetor, samt ruccolasallad. Mal generöst med svartpeppar över. Lite riven pepparrot eller kapris sitter bra här.
4 portionsspättor 1 äggvita + 1 msk vatten finsiktat skorpmjöl + lite vetemjöl salt och vitpeppar ½ citron smör till stekning
Skölj de rensade spättorna ordentligt. Lägg gärna ett kryss på den tjocka sidan. Salta och peppra och pressa gärna över lite citronsaft. Blanda skorpmjöl och lika mycket vetemjöl. Vispa upp äggvitan med vatten lite lätt. Vänd spättorna först i äggvitan och sedan i skorpmjölsblandningen. Stek dem sedan gyllene i smör och ös dem gärna under tiden. Det går även bra att bara mjöla på spättorna, riktigt knapriga blir dem om man vänder dem i äggvitan som ovan och sedan i rismjöl, dem blir otroligt knapriga av det. Nykokta skärbönor passar jättebra här till.
|
7 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Löjromsbomb
Löjromsbomb
Ingredienser 8 portioner 200 g skalade räkor/portion
200 g philadelphiaost 2 dl crème fraiche 1 st liten rödlök, hackad 1 krm salt
Garnering 1,6 kg räkor med skal (bör skals) 200 g löjrom 0,5 dl gräslök, grovt skuren 1 krm grovmald svartpeppar
Från Kalix har vi fått recept på löjromsbomb med räkor. Passar utmärkt som tilltugg till ett glas vitt vin eller på en buffé. Den är mycket enkel att laga och kan förberedas dagen innan.
Gör så här
1. Täck insidan av en liten skål med plastfolie. Rör osten mjuk och blanda med crème fraiche, hackad rödlök och salt.
2. Häll blandningen i skålen och täck med plastfolie. Ställ i kyl minst 2 timmar. Skala räkorna.
3. Vänd skålen upp och ned på ett serveringsfat. Dra bort folien. Garnera med löjrom och lägg de skalade räkorna runt om. Strö till sist över gräslöken och krydda med svartpeppar. Servera med rostat bröd.
|
7 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Grillad entrecôte med nektarinsalsa & chèvrekräm
Grillad entrecôte med nektarinsalsa & chèvrekräm
Ingredienser 4 portioner
500 g skivor entrecôte eller utskuren biff 2 msk olja 1 tsk salt 0,5 tsk grovmald peppar
Nektarinsalsa
4 st nektariner 2 st tomater 1 st salladslök 1 st röd spansk peppar 2 msk olivolja 2 msk pressad limesaft 2 krm salt
Chèvrekräm
100 g chèvre eller fårost 1 dl crème fraiche, vispad 0,5 tsk rosmarin
När man längtar efter en grillad biff passar detta recept med ovanligt fräscha och goda tillbehör.
Gör så här 1. Pensla entrecôteskivorna med olja. 2. Salta och peppra och grilla dem genast 2-4 min per sida. 3. Servera med nektarinsalsa, chèvrekräm och kokt färskpotatis.
NEKTARINSALSA Passa på att njuta av nektariner när de är som billigast. Gör så här: 1. Tärna nektariner och tomater. 2. Strimla salladslök och chili. Rör ned det tillsammans med olivolja och limesaft. 3. Smaka av med salt.
CHÈVREKRÄM Detta är en sås som passar både till grillat kött och grillad kyckling. Gör så här: 1. Mosa osten. 2. Vispa crème fraiche så att den blir fast och blanda ner osten i den. Smaka av med rosmarin.
|
7 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Retrofruktsallad
Retrofruktsallad med lime och kokos
En kul dessert som blir ett roligt samtalsämne runt bordet. En halva räcker till två portioner.
4 portioner
Du behöver:
1 stor ananas
200 g små kärnfria vindruvor
1 ask physalis
100 g frysta hallon
1 msk strösocker
1 ekologisk lime
3 msk kokos, gärna hyvlad
Gör så här:
1. Skär ananasen i två halvor på längden. Skär ur köttet med en vass kniv och tärna det i sockerbitsstora bitar. Lägg det i en bunke.
2. Halvera physalisfrukterna och lägg i det och resten av frukten och bären i bunken. Strö över sockret och rör om.
3. Tvätta limen och riv skalet fint och blanda i det.
4. Rosta kokosen hastigt i en torr stekpanna.
5. Skeda upp fruktsalladen i ananashalvorna och toppa med kokosen.
|
7 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Chokladtårta med fluff
Chokladtårta med fluff
10 portioner
Du behöver:
3 ägg
1,5 dl socker
5 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
213 gram marshmallowfluff
3 kiwi i bitar
3 dl konserverade mandarinklyftor
50 gram mörk choklad
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver och sikta ned det i äggsmeten. Rör försiktigt och häll ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna. Grädda i 6–7 minuter i 250 grader.
2. Strö socker på en handduk (eller ett bakplåtspapper) och stjälp upp kakan på den. Kakan blir finare om man använder en handduk! Dra av pappret och låt svalna något.
3. Bred ut marshmallowfluff över hela kakan och lägg på frukten. Rulla ihop. Smält chokladen och ringla den över.
|
7 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Knipa på vift
Knipfamiljen skulle ta sig hela vägen från krogen Amerika till Stångån vid lunchtid.
Knipmamman med åtta ungar lyckades bra från Storgatan till Stora torget. Sedan bar det vidare till Trädgårdstorget, där folkmängden gjorde fåglarna väldigt nervösa.
Men Kerstin Eriksson, som jobbar på Hemslöjden på Storgatan och är lugnet själv, gjorde tillsammans med polismannen Alex en stor insats för att hålla knipfamiljen ihop och guida den vidare i riktning mot Stångån.
Att korsa S:t Larsgatan var dock för stressande för knipmamman och hon valde då att flyga upp till takåsarna för att på avstånd följa avkommornas öde.
Tillsammans med flera engagerade Linköpingsbor lyckades dock Kerstin Eriksson och polismannen Alex fånga in och samla ungarna ihop i en stor kartonglåda.
En halvtimme senare fick vi återigen kontakt med Kerstin Eriksson via telefon.
- Det var kul att många engagerade sig. Vi tog lådan ner till Stångån och ungarna återförenades där med knipmamman. Historien slutade bra, meddelade hon.
Knipfamiljens uppjagade vandring genom Linköpings city visar tydligt att kommunen måste skapa fler knipholkar i Stångåns område.
- Knipor har inte tillräckligt många boplatser vid vattnet och måste därför häcka i innerstadens grönområden, påpekar Kerstin Eriksson.
|
6 Juni 2009
| Länk
| Knipmamma med knipungar
| 0 kommentar
|
|
|
|
Omaha Får alldrig glömmas bort
D. Dagen är det i dag vid Omaha Beach i Frankrike det är 65 år sedan där många soldater miste livet. D dagen var början till slutet av Andra Världskrigets Slut.
|
6 Juni 2009
| Länk
| 6/6-1945 D. Dagen 6/6-2009
| 0 kommentar
|
|
|
|
Smoothie med persika och banan
Smoothie med persika - kivi och banan
Ingredienser 1 glas
2 dl a-yoghurt 0,1% ½ st mogen persika i bitar ½ st banan, skivad ½ st Kivi i bitar 1msk honung 1 dl isbitar
Gör så här Lägg alla ingredienser i ett mixerglas och mixa i 15-20 sekunder till en slät och fluffig smoothie.
|
5 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Krispig marängtårta med citronkräm
Krispig marängtårta med citronkräm
Ingredienser 10 portioner
4 st äggvita 2 dl strösocker 3 dl puffat ris 1 tsk smör, till långpannan Fyllning 4 st äggula 1 dl strösocker 1 msk vetemjöl 1 dl vispgrädde 1 st citron, pressad saft 75 g smör Garnering 3 dl vispgrädde 1 paket jordgubbar, färska
Det finns anledning att kalla detta för världens godaste tårta. En söt och krispig marängbotten som läggs ihop med syrlig citronkräm emellan och toppas med fluffig grädde blir så god att man gärna gör den om igen. Tårtbottnen gräddas länge i svag ugnsvärme. Är det svårt att få tag på jordgubbar kan tårtan dekoreras med flisad mörk choklad och rivet citronskal eller krossad daim.
Gör så här 1. Sätt ugnen på 125°.
2. Vispa äggvitorna till halvhårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa till hårt skum. Vänd ned riset. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en 30 x 40 cm stor långpanna.
3. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 20 min. Låt tårtbottnen svalna lite i långpannan innan du vänder upp den och drar bort papperet.
4. Fyllning: Lägg allt utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud tills krämen tjocknar, det är viktigt att den inte kokar. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt krämen kallna.
5. Garnering: Dela tårtbottnen på mitten och lägg krämen emellan. Vispa grädden och bred den ovanpå. Dekorera med jordgubbar.
|
5 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Sätt fart på förbränningen,ät frukost
Skippa inte frukosten, det sabbar förbränningen. Sätt fart på förbränningen
1. Styrketärna
Nyckeln till en hög förbränning stavas muskler. Din dagliga kaloriförbrukning är tätt förknippad med hur mycket muskler du har. De bränner kalorier, också när du sover. 2. Kicka igång konditionen
När du tränar hjärtat produceras enzymer som bryter ner fett och gör att kroppen kan använda det som energikälla. För att fett ska kunna brännas som energi krävs syre. Människor med hög hjärtkapacitet har väldigt lätt att bränna fett, eftersom deras muskelceller får mycket syre. 3. Intervaller gör jobbet
Bryt rutinerna och ge kroppen en liten chock. Studier visar att människor som lägger intervallträning till sin vanliga konditionsträning två gånger i veckan går ner dubbelt så mycket i vikt som de som ”bara” kör på konditionsträning. Rusha 30 sekunder var femte minut när du joggar. Det kommer att ge resultat! 4. Minska lagom på kalorierna
När du äter för lite ställer din kropp in sig på överlevnad – den tror att du svälter. Minska inte plötsligt ditt kaloriintag drastiskt. Forskning visar att kvinnor som äter färre än 1200 kcal per dag minskar sin förbränning med så mycket som 45 procent. 5. Ät frukost
Förbränningen saktar ner när du sover och kommer inte igång ordentligt igen förrän du äter. Skippar du frukost betyder det att det kan gå omkring 18 timmar sedan din senaste måltid. Inte bra! Så även om du inte är hungrig på morgonen, försök att äta så snart som möjligt. 6. Portionera ut dina måltider
Blir du sugen mellan målen? Ge din förbränning en skjuts och dela upp dina måltider i fem eller sex mindre mål i stället för tre stora. Ät var tredje eller fjärde timme. Om det inte passar dig, gå tillbaka till tre mål om dagen men gör dem lite mindre och lägg till ett mellanmål på förmiddagen och ett på eftermiddagen. 7. Sov!
Sömnbrist kan både påverka förbränningen och öka hungern. När du sovit för lite kan du känna dig hungrig trots att du egentligen har ätit tillräckligt. Det beror på att sömnbrist påverkar utsöndringen av cortisol, ett hormon som reglerar aptiten. 8. Drick vatten
Tyska forskare har upptäckt att vattendrickande kan öka kaloriförbrukningens hastighet. Vatten minskar dessutom uppsvälldhet och får dig att känna dig mättare. 9. Hoppa över alkoholen
Att ta en drink före maten får människor att äta runt 200 kalorier extra, visar flera studier. Att dricka alkohol under måltiden är inte heller bra. Alkoholen förbränns nämligen först, vilket betyder att kalorierna från maten i högre grad riskerar att lagras som fett. 10. Satsa på mjölk i stället
De som konsumerar mjölkprodukter med lågt fettinnehåll tre till fyra gånger per dag går ner mer i vikt än de som hoppar över mjölk, ost och yoghurt. Orsaken är att kalcium, tillsammans med andra ämnen i mjölkprodukter, snabbar på förbränningen.
|
5 Juni 2009
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kärn slut förvaret hamnade i Forsmak..
700 får jobb vid bygget av förvaret Efter sex års grundliga platsundersökningar och ingående analyser av berggrunden och värdering av en rad andra faktorer får Forsmark nu ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år. 700 får jobb.
Slutförvaret ska klara en istid
"Man kan inte tro att det är sant"
Landshövding Anders Björck Uppsala välkomnar beslutet
Förvaringsmetoden får kritik
Uppsala kommun gratulerar Östhammar ligger i Östhammars kommun invid Öregrunds grepen
"Utomordentligt glädjande"
Slutförvaret placeras i Forsmark
Det storlek jämförbart med Öresundsbron, och beräknas ge omkring 700 personer jobb under byggtiden. Det kommer också att innebära ett rejält uppsving för det lokala och regionala näringslivet i Östhammar.
|
3 Juni 2009
| Länk
| 700 jobb till Forsmark...
| 1 kommentar
|
|
|
|
konecrane-savannah
konecrane-savannah
Dessa Fartyg kan ta vad som hälst för flytande last dit du vill. Fungerar som en flytdocka, steg 1) pumpa in massor av vatten i Fartyget. steg 2) pumpa ut vattnet när Fartyget lastat så fartyget står torrt ombord. Frakten kan ta sin början, kanske runt jorden om det behövs! Så forslades de Svenska Marin Fartygen ner till Aden viken nyligen...De Här Dockliknande Fartygen är omgjorda super Tankers för det mesta..Konstigt bara att de inte slår runt när lasten som här på bilden är långt ut på sidorna av Fartyget..
|
3 Juni 2009
| Länk
| Special Fartyg
| 0 kommentar
|
|
|
|
Världens Största Super Tanker, 458x69x26,4 m
Knock Nevis Ship Facts
Lenght: 458 m Beam: 69 m Draft: 26.4 Deadweight: 565,000 mt Gross Tonnage: 236,710 mt Speed: 13.6 kn Year Built: 1981
Can you imagine one super-tanker? And if you can, what about super-super-tanker, the largest one in the world? That is Knock nevis, previously known as Jahre Viking and Seawise Giant. This vessel has a deadweight of 565,000 metric tons and summer displacement of 647,955 metric tons. The length of the Knock nevis is 458 meters and the beam is 69 meters. When the ship is fully loaded its draft reaches 26.4 meters. With these measurements Knock Nevis is not so profitable vessel, and that is the main reason to be used as an immobile platform in Qatar. But Knock Nevis will stay in our hearts as the largest vessel of the world forever. You can see wallpaper of the most beautiful and large vessel - Knock Nevis only here...
|
2 Juni 2009
| Länk
| Knock Navis Super Tanker
| 0 kommentar
|
|
|
|
Världens Största Container Fartyg Emma Maersk
Emma Maersk Ships Facts Name: Emma Maersk Type: Container Ship
Lenght: 397 m Beam: 56 m Draught: 30 m (Skrov djup) Draft: 15.50 m (Djupgående)
Deadweight: 156,907 m.t. GT: 170,974 m.t. Capacity: 15,000 TEU (= 20 fots containers) Speed: 27.5 kn Year: 2006.08.16 Engine: Wartsila 14RT (14 sylindrar) Power: 109,000 hp
Tar 200 kbm bunker olja / dygn vid max Sped Släpper ut lika mycket koldoxid / år som 56 miljoner Personbilar Byggt på Odense Varv, Danmark
One of the largest container ships in the world is definitely property of the biggest container ship-owner Maersk Group. The name of the vessel is Emma Maersk, which when was built was the bigest container vessel in use. Official this vessel can carry nearly 11,000 TEUs, which is not less than 1,400 containers more than any other ship can has on board. But this is information from the company about ships stability. This means that in normal calulation, the cargo capacity of Emma Maersk is more than 11,000 TEUs and is between 13,500 and 14,500 TUE. The difference come from the method of calculating and companies policy. Maersk is calculating the number of containers with weight of every container of 14 tons, while all companies are just calculating the maximum capacty of all containers of board. The ships was built in 2006 in the shipyard of Odense Steel Shipyard in Denmark. Interesting fact about this vessel is that during constructin there was a large fire in the accomodationg and bridge, which cause a lot of damages. But everything was repaired quickly and the ship was finished at time. On 12th August, 2006 the ship was named in the ceremony, and the name was given after Emma Maersk, who was the Maersk Mc-Kinney Mollers late wife. The ship started sailing on 8th September, 2006 at 02:00 from Aarhus, to destinations of Gothenburg, Bremerhaven, Rotterdam, Algeciras and Singapore, where arrived on 1st October, 2006 at exact time 20:05. In fact these ports are almost all regular routes that Emma Maersk is sailing. The vessel has the lenght overall of 397 m, the beam is 56 m, and hull depth is 30 m. You can imagine what is the looking of this ship, when its not sailing. The draft of Emma Maersk is 15.5 m. Gross tonnage is 170,974 bt and net tonnage is 55,396 nt, all with deadweight of 156,907 DWT. Many people thought that so large container ship will not be useful at 100%, but Im sure that Maersk had calculated the price of this ship and they are using it at even 101%. So large container ship will need from large and powerfull engine. Emma Maersk isequiped with 80 MW Wartsila 14RT-Flex96c, which is giving to the ship a power of 109,000 hp. Plus that main engine the ship had 30MW from fine Caterpillar 8M32, which are giving 40,000 hp more power. With all this power Emma Maersk had constructional speed of 25.2 knots, and maximum speed of more than 27.5 knots.
|
2 Juni 2009
| Länk
| Emma Maersk 397 m lång
| 0 kommentar
|
|
|
|
Hjulångaren sjösätts 6/6-2009 i Forsvik väst Karlsborg
Föreningen Forsviks Varv bildades 1995 för att bygga hjulångaren Eric Nordevall II. Ångaren blir en replik av Eric Nordevall, som byggdes 1836 och 20 år senare sjönk i Vättern vid ön Fjuk, där hon än idag ligger välbevarad på 45 meters djup.
kör väg 49 från/mot Askersund mot/från Karlsborg ta av mot Forsvik - Undenäs väg 202 följ sedan skyltningen till varvet i Forsvik..
Efter sjösättningen ska Eric Nordevall II bogseras till Motala för att få sin ångmaskin monterad vid Motala Verkstad som gjort maskinen. Ångpannan är gjord på Varvet i Karlskrona.
FAKTA
Type of vessel: Side-wheeler steamship Length: 28.6 meters (95 ft) Beam: 6.5 Meters (22 ft) Width of hull inside wheelhouses: 4.3 meters (14 ft) Draught: 1.9 meters (6 ft) Displacement: 150 tons Propulsion: 2 side-lever steam engines of 17 hp each Speed: 7 knots Passengers: approx. 80
PROGRAM för sjösättningen den 6 juni: 10.00: Entréerna öppnar (entréavgift 100:-/person, barn 0-15 år: Fri entré) Entréavgifterna går till
färdigställandet av Eric Nordevall. - Visning av Eric Nordevall II - Visning av Bruksområdet med utställningar - Uppvisning av Sjöräddningssällskapet och
Räddningstjänsten - Besök av historiska fartyg och många fritidsbåtar - Varvshall och sponsortält med utställningar och
försäljning av souvenirer - Forsviks Intresseförening serverar enklare måltider. - Servering av hamburgare, korv, dricka och glass. - Röda Korset serverar kaffe m.m. - Ångslupsturer med Å/S Forsvik
12.00: Uppstart av historiska maskiner och motorer. 17.00: Sjösättningsceremonin inleds - Tal - Musik - Underhållning - Kanonsaluter 19.00: Hjulångaren förtöjs vid utrustningsbryggan
Företag Föreningen Forsviks varv Adress Bruksvägen 2 5463 ForsvikKontakt Telefon: 0505 41250 Fax: 0505 41440 Internet varvet@nordevall.com http://www.nordevall.com/
|
1 Juni 2009
| Länk
| Hjulångaren Erik Nordevall
| 0 kommentar
|
|
|
|
saknat mellan Brasilien o paris
saknat mellan Brasilien o paris
Air France och Airbus A330 Airbus A330 är ett tvåmotorigt jetplan, utvecklat i början av 1990-talet som ett av många i den sameuropeiska Airbus-serien. Planet har plats för cirka 250 passagerare med en normal räckvidd på 1 250 mil.
Air France – ursprungligen grundat 1933 – gick 2004 ihop med nederländska KLM och bildade ett av världens största flygbolag, Air France-KLM med dubbla baser på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris och Schiphol i Amsterdam. Senast bolaget drabbades av en större olycka var när ett Concorde-plan kraschade direkt vid start i Paris i juli 2000 och samtliga 109 ombordvarande, samt fyra personer på marken, omkom.
Det saknade planet var på service 2005 och den 16 april i år var planet inne för underhåll.
|
1 Juni 2009
| Länk
| Air France A330-200 Borta
| 0 kommentar
|
|
|