|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
November (2018) |
|
|
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(5) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(8) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(12) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(13) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(9) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(4) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(4) |
|
(4) |
|
(5) |
|
(3) |
|
(18) |
|
(11) |
|
(4) |
|
(15) |
|
(19) |
|
(22) |
|
(27) |
|
(14) |
|
(38) |
|
(40) |
|
(4) |
|
(4) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(43) |
|
(58) |
|
(23) |
|
(16) |
|
(12) |
|
(9) |
|
(11) |
|
(6) |
|
(2) |
|
(3) |
|
(21) |
|
(10) |
|
(2) |
|
|
(1) |
|
(200) |
|
(16) |
|
(15) |
|
(9) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(8) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(22) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(146) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(2) |
|
(12) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(12) |
|
(2) |
|
(4) |
|
(6) |
|
(4) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(9) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(17) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(4) |
|
|
|
|
Inlägg: 572 |
Kommentarer: 14 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Örtrullad lammfilé
Gör så här
1. Lammfilé Hacka kryddorna och vitlöken 2. Rulla lammet tillsammans med rejält med salt och peppar i kryddorna. 3. Fräs lammet så att det får en fin stekyta i smör. 4. In i ugnen i 175 grader tills lammet har en innertemperatur på mellan 60-65 grader. 5. Ta ut och låt vila i folie i cirka 10-15 minuter. 6. Rödvinssås Fräs all lök i smör och häll sedan på vin, socker, vatten, vinäger, rosmarin, och fond. 7. Reducera till cirka hälften och sila. 8. Red eventuellt med lite majsmjöl utrört i vatten. 9. Smaka av med salt. 10. Potatiskaka Värm ugnen till175 grader. 11. Skala och skiva potatisen. 12. Hacka vitlöken och örterna och blanda tillsammans med potatisen. 13. Riv osten och blanda tillsammans med potatisen. 14. Rör ihop ägg, grädde och mjölk. 15. Smöra en form och lägga i potatisblandningen, helst snyggt i lager. 16. Häll över ägg, grädde och mjölk och skaka formen. 17. Grädda i 175 grader i cirka 80-90 minuter.
|
4 December 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Örtrullad lammfilé
Antal portioner: Färdigt på: 2 tim
Ingredienser
Örtrullad lammfilé 600 g lammfilé Salt Peppar 1-2 vitlöksklyftor Timjan Basilika Rosmarin
Rödvinssås 5-6 schalottenlökar 3 st vitlöksklyftor 3 kvistar färsk rosmarin 5 dl rött vin 4 msk kalvfond 4 msk rörsocker 1 msk balsamvinäger 2-3 dl vatten
Potatiskaka 1 kg potatis 2 dl ost 1.5 dl färska örter 4 st ägg 2 dl grädde 1 dl mjölk 2 st vitlöksklyftor
|
4 December 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Skogskryddad hjortfilé
Gör så här
1. Koka potatisen i saltat vatten. 2. Skala steklökarna och dela sedan på längden. 3. Koka lökarna i vattnet tillsammans med senapsfröna i 10 minuter. 4. Dra sedan av från värmen och vispa ner socker och ättika, låt stå och dra tills servering. 5. Hacka lök och svetta med smöret. . 6. Tillsätt mjöl och sedan den varma mjölken. Låt allt koka ihop så mjölken tjocknar och bildar en stuvning. 7. Smaka av med salt och muskotnöt. 8. Häll av potatisen och dela ner i mindre bitar. 9. Skala och slanta ner morötterna i 4 mm tjocka skivor, dela ner romaneskon i mindre buketter. 10. Koka upp 2 liter väl saltat vatten och koka grönsakerna i 3 minuter. 11. Häll sedan av och blanda ner i stuvningen med potatisen och den hackade dillen. 12. Blanda ihop dem malda kryddorna till kryddmixen och förvara i en lufttät burk. 13. Putsa och stycka ner hjortfilén i portionsbitar. 14. Salta och krydda väl med kryddmixen. 15. Hetta upp en stekpanna och stek hjorten med smör och en klyfta krossad vitlök tills filén har fin färg på alla sidor. 16. Lyft sedan bort köttet från stekpannan och låt det vila på skärbrädan i 5 minuter innan servering.
|
29 November 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Skogskryddad hjortfilé
Ingredienser
800 g hjortytterfilé 1 klyfta vitlök 1 huvud romanesko/blomkål 2 st morötter 400 g potatis 1 st gul lök 30 g smör 2 msk mjöl 5 dl mjölk, varm 1 krm muskotnöt 1 knippe hackad dill 8 st röda steklökar 1 dl ättika 2 dl socker 4 dl vatten 1 msk svarta senapsfrön Salt Smör till stekning
Kryddmix 2 msk mald svartpeppar 1 msk malda enbär 2 msk timjan 1 msk brunfarin 0.5 msk mald kummin 2 st malda lagerblad
|
29 November 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Skogskryddad hjortfilé
Gör så här
1. Koka potatisen i saltat vatten. 2. Skala steklökarna och dela sedan på längden. 3. Koka lökarna i vattnet tillsammans med senapsfröna i 10 minuter. 4. Dra sedan av från värmen och vispa ner socker och ättika, låt stå och dra tills servering. 5. Hacka lök och svetta med smöret. . 6. Tillsätt mjöl och sedan den varma mjölken. Låt allt koka ihop så mjölken tjocknar och bildar en stuvning. 7. Smaka av med salt och muskotnöt. 8. Häll av potatisen och dela ner i mindre bitar. 9. Skala och slanta ner morötterna i 4 mm tjocka skivor, dela ner romaneskon i mindre buketter. 10. Koka upp 2 liter väl saltat vatten och koka grönsakerna i 3 minuter. 11. Häll sedan av och blanda ner i stuvningen med potatisen och den hackade dillen. 12. Blanda ihop dem malda kryddorna till kryddmixen och förvara i en lufttät burk. 13. Putsa och stycka ner hjortfilén i portionsbitar. 14. Salta och krydda väl med kryddmixen. 15. Hetta upp en stekpanna och stek hjorten med smör och en klyfta krossad vitlök tills filén har fin färg på alla sidor. 16. Lyft sedan bort köttet från stekpannan och låt det vila på skärbrädan i 5 minuter innan servering.
|
29 November 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Skogskryddad hjortfilé
Ingredienser
800 g hjortytterfilé 1 klyfta vitlök 1 huvud romanesko/blomkål 2 st morötter 400 g potatis 1 st gul lök 30 g smör 2 msk mjöl 5 dl mjölk, varm 1 krm muskotnöt 1 knippe hackad dill 8 st röda steklökar 1 dl ättika 2 dl socker 4 dl vatten 1 msk svarta senapsfrön Salt Smör till stekning
Kryddmix 2 msk mald svartpeppar 1 msk malda enbär 2 msk timjan 1 msk brunfarin 0.5 msk mald kummin 2 st malda lagerblad
|
29 November 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kalkonspett med sallad och äppeldressing
Gör så här
1. Skär kalkoninnerfilén i mindre bitar och trä upp på grillspett. 2. Krydda spetten med ingefära, chili, salt och peppar. 3. Skär äpplet i små kuber. 4. Hetta upp en stekpanna och häll i 1 msk olivolja. 5. Lägg ner kalkonspetten i pannan tillsammans med äppelbitarna till dressingen. 6. Låt kalkonspetten bli genomstekta och få fin färg. Äppelbitarna är klara när de blivit mjuka och lite gyllenbruna. Servera spetten med äppeldressing och sallad. 7. Äppeldressing När äppelbitarna är färdigstekta tar du upp dem ur pannan och mosar ihop dem med olivolja, vinäger, yoghurt, salt, peppar, socker och eventuellt lite extra ingefära. 8. Sallad Dela ner tomater och sallad och lägg på ett stort fat. 9. Skölj bönorna i vatten och lägg även bönorna på salladsfatet.
|
22 November 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kalkonspett med sallad och äppeldressing
Nyttigt och gott! Chili- och ingefärskryddade kalkonspett serverade med en krämig äppeldressing på turkisk yoghurt.
Ingredienser
Kalkonspett 600 g kalkon (innerfilé) 2 tsk torkad ingefära 2 tsk torkade chiliflakes 1 msk olivolja till stekning
Äppeldressing 1 st stort svenskt äpple, tärnat 2 dl turkisk yoghurt 3 msk olivolja 2 msk vinäger 1 nypa socker Salt och peppar
Sallad 1 st romansalladshuvud 1 burk svarta bönor 1 ask små tomater
|
22 November 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Spenat- och bacontortellini
Gör så här
1. Tortellini Finhacka lök och bacon, stek knaprigt och hacka ner spenaten i slutet. 2. Dra av från värmen och lägg ut wontonplattorna. 3. Lägg en tsk baconfyllning i mitten. 4. Pensla vatten på plattan runt om fyllningen och vik ena hörnet från det andra till det andra, så det bildar en triangel. Tryck ihop. 5. Lägg triangel i handflatan med stora spetsen neråt armen. 6. Håll fast tortellinin med handens långfinger. 7. Blöt högra hörnet och lägg det vänstra hörnet över långfingret och vik sedan över det högra hörnet. 8. Pressa samman och dra sedan försiktigt ut långfingret. 9. Tomatsås Hacka vitlök och tärna ner tomaterna. 10. Koka vitlöken med krossade tomater, tärnad tomat, socker, cayennepeppar, paprikapulver, apelsinjuice och salt. 11. Låt koka i 10 minuter. 12. Koka upp 2 liter välsaltat vatten. 13. Koka tortellinin i 3 minuter, vänd sedan ihop med tomatsåsen. 14. Avsluta med färsk salvia och hyvlad parmesan.
|
22 November 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Spenat- och bacontortellini
Antal portioner: 4 Ingredienser
Tortellini 1 paket Wonton deg, ca 20 plattor 2 st gul lök 200 g bacon 150 g babyspenat
Tomatsås 2 st tomater 1 burk krossade tomater 1 klyft vitlök 2 dl kycklingbuljong 2 msk socker 2 krm cayennpeppar 1 krm paprikapulver 3 msk apelsinjuice 10 g färsk salvia 30 skivor parmesan, hyvlad Salt Svartpeppar
|
22 November 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
MAT e-ämnen
Det är det här som jag Xenia tycker om E-ämnen. Jag tycker att affärerna ska sluta sälja sådant med e-ämnen i.
E-ämmen finns i * Chips som tex pringles *Färdiga såser, som chips dip *Kryddpåsarna i snabbnudlar *Hamburgare från tex.Macdonalds.
Glutamat finns i vissa kryddor som tex kryddpåsarna till nudlar.
Jag känner en person som har ätit mat med mycket tillsatser, hon fick utslag och det kliade på hennes händer, när hon tog bort sådan mat så försvann det och det blev bra. Nu kommer det bra mat tips * Tonfisksallad med havrepasta * Berts semla är bra, man kan baka den själv för att veta att det inte dåliga saker i
På söder där jag bor finns det en kryddbutik Lankas the butik (dom har även kaffe) Dom som äger det är trevliga. Han som jobbar där han gör egna kryddor och teer, han blandar allting själv utan tillsatser som e-ämmen och mer. Om man vill vara säker på att det inte finns e-ämnen i kryddorna så kan man gå dit. Han åker utomlands ibland för att lära sig och få idéer. Finns även en bra hälsokost här, skanstulls häslokost. Där finns carrob om man inte kan äta vanlig kakap, den är jätte god. I den finns ingen kakao men den är gjord på nötter istället. Bra om man inte tål kakao, den smakar som kakao. Dom som har fått smaka känner ingen skillnad.
Detta kan finnas i mat Man ska akta sig för dåliga e-ämnen och glutamat. Man kan gärna läsa om dom och vad maten innehåller.
Färgämnen Konserveringsmedel Antioxidationsmedel Emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel Sötningsmedel Övriga tillsatser Tillsatser som kan tillverkas av animaliska råvaror
|
24 Januari 2011
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
UTEMAT
Shanti har väldigt god mat och har god soppa och gott nanbröd. Salladssåsen är väldigt god. Nu om hur man kommer in Det finns en dörr där man kan be om en ramp om man vill. Om man är handikappad tänkte jag på.
Nu kommer det ett nytt ställe. Jag tycker om Paus, de har goda smörgåsar t.ex goda wraps och den kalla mackan med tonfiskröra. Den är väldigt god. Det ligger här på söder, på katarina bangata och det är lätt att komma in.
|
28 Maj 2009
| Länk
| OM MAT
| 0 kommentar
|
|
|