|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Juni (2020) |
|
|
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(5) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(8) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(12) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(13) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(9) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(4) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(4) |
|
(4) |
|
(5) |
|
(3) |
|
(18) |
|
(11) |
|
(4) |
|
(15) |
|
(19) |
|
(22) |
|
(27) |
|
(14) |
|
(38) |
|
(40) |
|
(4) |
|
(4) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(43) |
|
(58) |
|
(23) |
|
(16) |
|
(12) |
|
(9) |
|
(11) |
|
(6) |
|
(2) |
|
(3) |
|
(21) |
|
(10) |
|
(2) |
|
|
(1) |
|
(200) |
|
(16) |
|
(15) |
|
(9) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(8) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(22) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(146) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(2) |
|
(12) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(12) |
|
(2) |
|
(4) |
|
(6) |
|
(4) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(9) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(17) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(4) |
|
|
|
|
Inlägg: 572 |
Kommentarer: 14 |
|
|
|
|
|
|
|
|
OM Mat en sida
http://www.dn.se/ekonomi/hushallens-sug-efter-ekomat-tappar-fart
|
5 Mars 2013
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
OM Mat
Hushållens aptit på ekologisk mat avtog förra året. För första gången på tio år var ökningen mindre än tvåsiffriga tal. Däremot ökade offentlig sektor sina ekologiska inköp. 2012 var ett dåligt år för den ekologiska matförsäljningen i Sverige. KF rapporterar en liten minskning i försäljningen, Ica en marginell ökning och Axfood en något större ökning, men inte lika snabb som tidigare år. Lantbrukarnas riksförbund har sammanställt statistiken tillsammans med Ekoweb, en oberoende hemsida som bevakar den ekologiska marknaden. Resultatet är en blygsam ökning av ekologiska livsmedel med 3 procent. Det efter tio år med tvåsiffriga tillväxttal och dessutom lägre än den prognos som LRF gjorde om en ökning på runt 10 procent i värde. Totalt såldes ekologiska livsmedelsvaror för 9,5 miljarder kronor, 3,6 procent av all livsmedelsförsäljning.
|
5 Mars 2013
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Citronlax i folie
Superenkel och god rätt som kan lagas i stora mängder och sedan ätas kall allt eftersom i flera dagar. /Ulrika Hoffer - Receptet kommer från boken Råsmart familj.
Antal portioner: 8
Ingredienser
1 st laxsida (ca 1.5 kg) 2 st citroner 1 st röd chilifrukt Salt, efter smak Peppar, efter smak Ugnsfolie Servera medGör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Lägg laxen på ett folieark. 3. Salta och peppra. 4. Tvätta citronerna noga. 5. Skiva dem och lägg skivorna på laxen. 6. Kärna ur och hacka chilin. 7. Strö den över alltsammans. 8. Gör ett paket av foliearket runt om laxen. 9. Grädda i mitten av ugnen cirka 20–30 minuter. Känn dig fram, tiden varierar med laxens
storlek.
10. Servera med en sallad, quinoa, råris eller ugnsbakad sötpotatis. 11. Ringla över vätskan i foliepaketet, den smakar gott av fisk och citron.
Sallad, quinoa, råris eller ugnsbakad sötpotatis
|
28 Juli 2012
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Panerad rödspätta med pressad potatis
Stekt rödspätta med brynt smör, spritärtor, pepparrot och pressad potatis.
Färskpotatissallad med kraftig senapssås och varmrökt lax blir en middag som snabbt går åt. En härlig rätt att äta ute på en solig balkong. -Receptet innehåller klarat smör. För beskrivning, se längst ner i receptet.
Ingredienser
8 st rödspättafiléer 2 st ägg 1 dl mjöl 2 dl ströbröd 300 g smör 1 st schalottenlök 1 st citron 0.5 dl persilja, hackad 1 msk pepparrot, riven 2 dl spritärtor 800 g mandelpotatis Salt, efter smak
Gör så här
1. Börja med att panera rödspättafiléerna i först mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Förvara i kyl tills senare. 2. Skala och koka mandelpotatisen i saltat vatten. 3. Hetta upp en stekpanna och stek rödspättan gyllenbrun på båda sidorna med smör. 4. Lägg 200 g av smöret i en kastrull och bryn gyllenbrunt på medelvärme. 5. Hacka schalottenlök fint. 6. Riv citronskal fint med hjälp av ett rivjärn. 7. Blanda ner schalottenlök och citronskal i det brynta smöret. 8. Pressa ner saften från en halv citron och tillsätt riven pepparrot. 9. Smaka av med salt och tillsätt hackad persilja. 10. Koka upp ett rikligt saltat vatten. Koka ärtorna innan servering i 1-2 minuter. 11. Häll av dem och ringla lite olivolja över och servera. 12. Häll av mandelpotatisen och pressa över tallrikarna direkt med hjälp av en potatispress. 13. Servera med nystekta rödspättan, brynta smöret och dem kokta ärtorna.
|
23 April 2012
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kokt torsk med äggsås
Antal portioner: 4 Färdigt på: 25 min
Ingredienser
600 g torskfilé 0.5 tsk salt 5 dl fiskbuljong Sås 1 st ägg 1.5 msk vetemjöl 3 dl mjölk 2 krm salt 0.5 krm vitpeppar 2 msk hackad persiljaGör så här
Sås
Hårdkoka ägget. Skala och hacka det, lägg i en skål och ställ åt sidan. 2. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka cirka 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan. 3. Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock cirka 3 minuter. 4. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm. 5. Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.
|
11 April 2012
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kycklinggryta med örter
Ingredienser
1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 2 msk smör 700–800 g kycklingfilé 2 st röda paprikor 1 st zucchini 1 st burk krossade tomater 2 dl crème fraiche eller kokosmjölk ett par stjälkar färsk oregano 0.5 st kruka dill Salt och peppar
|
13 Mars 2012
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Waldorfsallad
Sallad som serveras med kallrökt lax, citron, skånska äpplen, majonnäs och valnötter.
ntal portioner: 4 Ingredienser
4 st blekselleristjälkar 1 st rödlök 1 ask machesallad 0.5 st gurka 1 st svenskt äpple 1 st citron 1 dl valnötter (skalade) 1 kg lax, kallrökt ½ dl majonnäs 1 msk olivolja 2 tsk sherryvinäger
ör så här
1. Skär bleksellerin i tunna skivor. 2. Koka upp 1 liter saltat vatten. 3. Koka sellerin i 1 minut i vattnet. 4. Kyl sedan ner i kallt vatten. 5. Rosta valnötterna i en varm stekpanna i 3 minuter. 6. Skär rödlöken i tunna ringar och lägg i en bunke med olivolja och sherryvinäger. 7. Skär äpplet och gurkan i fina stavar och blanda med rödlöken. 8. Blanda ner majonnäs och bleksellerin i bunken. 9. Rör i majonnäs och vänd ner salladen. Salta salladen. 10. Dela ner citronen i klyftor. 11. Toppa salladen med valnötterna.http://www.recept.nu/polopoly_fs/1.322072.1314602236!image/843316119.jpg_gen/derivatives/w450/843316119.jpg 12. Servera salladen direkt tillsammans med den kallrökta laxen och citronklyftorna.
|
9 Mars 2012
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Vildsvinsgryta med kaffe- och choklad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader. 2. Skär köttet i tärningar. 3. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i smör eller olja i omgångar i en stekgryta. Ta upp köttet efterhand. 4. Bryn lök, morötter, selleri och purjolök i samma gryta som köttet. 5. Tillsätt tomatpurén mot slutet och rör om ordentligt. Låt den fräsa med. 6. Lägg tillbaka köttet i grytan. 7. Häll på vatten och fond, koka upp och skumma. 8. Lägg på lock och ställ grytan på galler på nedersta falsen i ugnen. 9. Låt stå i 1-1.5 timme tills köttet är mört. 10. Ta upp köttet och sila ner buljongen i en kastrull. 11. Smaka av med salt och peppar. 12. Rör ut maizena majsstärkelse i lite kallt vatten. 13. Vispa ner blandningen i grytan och låt såsen koka upp. 14. Lägg tillbaka köttet i såsen och smaka av med kaffepulver och choklad. 15. Koka upp såsen hastigt ytterligare en gång. 16. Servera gärna grytan toppad med smörstekta kantareller eller annan svamp. Potatispuré, ris eller pasta passar bra till.
|
15 Februari 2012
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Vildsvinsgryta med kaffe- och choklad
Vildsvinskött har en ganska kraftig smak och kan därför kryddas lite extra med kaffe och choklad. Receptet kommer från Bonniers kokbok.
Ingredienser
1 kg vildsvinskött av framdel, tex bog 1.5 tsk salt 0.5 tsk peppar, nymald 2 msk smör eller rapsolja 1 st gul lök, hackad 2 st morötter, skivade 1 st selleristjälk, skivad 1 st purjolök, endast det vita, skivad 1 msk tomatpuré 1 l vatten 4 msk koncentrerad viltfond 0.5 tsk salt 1 krm peppar, nymald 2 msk maizena majsstärkelse 2 tsk snabbkaffepulver 50 g mörk choklad, grovhackad (minst 70 % men helst 100 % kakao)
|
15 Februari 2012
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Höstig älggryta
Höstig älggryta med vildris, lingon grönsallad och hemmabakad painriche. Receptet räcker till cirka 4 personer.
Antal portioner: 4 Ingredienser
500 g grytbitar av älg 3 st schalottenlökar Salt Peppar 3.5 dl vatten 8 st enbär 1.5 msk viltfond 3 dl grädde 1 msk soya 3-4 msk lingon 1.5 dl torkade trattkantareller
maizena
|
10 Februari 2012
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Glace au four
Ingredienser
50 g smör 2 dl havregryn 2 msk socker 2 msk mjölk 2 msk vetemjöl 0.5 tsk bakpulver 0.5 l vaniljglass 2 dl blåbär och hallon
|
6 Februari 2012
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mammas goda spagettigratäng
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Koka spagettin enligt anvisningen på paketet. 3. Skala och hacka löken. 4. Skär paprikorna i mindre bitar. 5. Häll lite olja i en kastrull. 6. Tillsätt curry och bryn lök och paprika i någon minut. 7. Häll i hönsbuljong och grädde och låt koka i ca 10 minuter. 8. Smaka av med salt och peppar. 9. Smörj en ugnsfast form och lägg i den kokta spagettin. 10. Bena ur kycklingen och dela köttet i lagom stora bitar. 11. Fördela kycklingbitarna över spagettin. 12. Häll på såsen och strö på riven ost. 13. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. 14. Servera med en sallad.
|
16 November 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mammas goda spagettigratäng
Alla barns älsklingsrätt! Gör en stor sats och frys in i småportioner. Passar perfekt som utflyktsmat eftersom den är lika god kall som varm. /Ulrika Davidsson
tal portioner: 4 Ingredienser
1 st grillad kyckling 6 dl kokt fullkornsspagetti, ca 200 g före kokning 1 st gul lök 0.5 st gul paprika 0.5 st grön paprika 0.5 st röd paprika Olivolja 1 msk curry 2 dl hönsbuljong 2 dl mellangrädde Salt, efter smak Svartpeppar, efter smak 1 dl riven ost
|
16 November 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Rostbiffburgare i bagel
Gör så här
1. Koka upp vatten, dra av från värmen och vispa i socker och ättika. 2. Skala gurkan och skär i 5 mm tjocka skivor. 3. Lägg gurkan i en glasskål och slå den ljumna etttvåtre-lagen över. 4. Blanda pepparrot med philadelphiaost. 5. Skär tomat och rödlök i 5 mm tjocka skivor. 6. Salta och peppra tomaten och lägg rödlök i en bunke med rödvinsvinäger, låt ligga i minst 10 minuter. 7. Dela bagels på mitten och rosta i en stekpanna. 8. Bred ut pepparrotkrämen på bottendelen av bageln, lägg en tomat på, ett blad och ett blad isbergssallad. 9. Strimla rostbiffen och lägg på isbergssalladen, toppa med rödlök och picklad gurka. 10. Avsluta med locket och ät!
|
15 November 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Rostbiffburgare i bagel
Rostbiffburgare i bagel. Serveras med färskostkräm med pepparrot och picklad gurka.
Antal portioner: 4 Ingredienser
4 st bagels 800 g tunt skivad rostbiff 200 g philadelphiaost 1 msk pepparrot, riven 0.5 st ättika 1 dl socker 1.5 dl vatten 1 st gurka 1 huvud isbergssallad 1 st stor tomat 1 st rödlök 1 msk rödvinsvinäger
|
15 November 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Gör så här
1. Koka potatisen och låt den ånga av, sätt på ett lock så den håller värmen. 2. Lägg smöret i en stekpanna. 3. Salta och peppra filérna. När smöret är gyllenbrunt lägg i fisken och stek i en minut, vänd. 4. Pressa öven saften från citronen, häll på grädden och gräslöken. 5. Ge det ett snabbt uppkok och ta av från värmen. 6. Riv över pepparrot efter smak och servera med potatis och en dillkvist.
|
9 November 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Gös i citronsås
Gösfiléer som serveras med en gräddig citronsås och potatis.
Ingredienser
4 st gösfiléer 1 st citron 3 dl grädde 50 g smör 0.5 st kruka gräslök, hackad En bit pepparot Salt Peppar 12 st potatisar Dill, till servering
|
9 November 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Limestekt kyckling med tandooripotatis
Gör så här
1. Sötsyrligt grönt Rör samman vinäger, socker, vatten, salt och peppar så allt löser sig. 2. Låt grönsakerna marinera 30-40 minuter däri. 3. Tandooripotatis Sätt ugnen på 225 grader. 4. Blanda crème fraiche med salt, vitlök och tandooripasta. 5. Vänd ner potatisen och fördela i ugnsfasta portionsformar eller stor form. 6. Grädda 10-15 minuter högt upp i ugnen till vacker färg, lägg eventuellt på folie om det bränns. 7. Kyckling Blanda smöret med limesaft och skal. 8. Dela kycklingfiléerna på längden i 3-4 delar. 9. Krydda och stek dem helt igenom i hälften av smöret. 10. Lägg upp kycklingen med resten av limesmöret och det gröna. 11. Bjud gratängen bredvid.
« TillbakaUtskriftsvänlig version »
|
5 November 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Limestekt kyckling med tandooripotatis
Indiskt stukad potatis blir spännande gott till frisk limekyckling. /Håkan Receptet är hämtat ur boken Fredagkväll med mat och vin.
Antal portioner: 4 Ingredienser
600 g kycklingfilé 50 g smör 1 st lime, rivet skal 1 msk limesaft, färskpressad 1 tsk salt 1 krm svartpeppar
Tandooripotatis 600-800 g fast potatis, kokt och skivad 2 dl crème fraiche, lätt 0.5 tsk salt 1 st vitlöksklyfta, pressad 0.5 dl mild tandooripasta
Sötsyrligt grönt 2 msk vitvinsvinäger 2 msk strösocker 1 dl vatten 1 nypa malen vitpeppar, ca 0.5 krm 2 krm salt 1 dl finstrimlad salladskål eller romansallad 1 dl röd paprika, finhackad 1 dl gurka, strimlad
|
5 November 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Expresslax på grönsaksbädd
Snabblagad laxrätt i ugn, serveras med en räksås. Receptet är hämtat ur boken LCHF för kvinnor.
ntal portioner: 4 Ingredienser
600 g laxfiléer, skinnfria 200 g räkor, skalade 2 dl crème fraîche 2 dl vispgrädde 0.5 dl dill, hackad Salt, efter smak 1 st zucchini 1 st silverlök 1 st rödlök 1 st paprika, röd 8 st plommontomater eller cocktailtomater 1 msk paprikapulver Salt, efter smak Peppar, efter smak Smör, att steka i samt till ugnsformen
Gör så här
1. Ta fram och tina laxen om den har varit fryst. 2. Blanda räkor, crème fraîche, vispgrädde och dill i en skål. 3. Salta efter smak. 4. Om du vill ha en krämigare sås kan du först vispa grädden. 5. Ställ åt sidan. 6. Sätt ugnen på 200 grader. 7. Skala och tärna zucchinin och löken. 8. Ta bort kärnhuset och strimla paprikan. 9. Stek alla grönsakerna utom tomaterna i smör. 10. Krydda efter smak. 11. Lägg i tomaterna vid slutet, rör om och ta stekpannan från värmen. 12. Smöra en ugnsfast form och lägg grönsakerna i botten. 13. Skär laxen i mindre bitar och lägg på grönsaksbädden. 14. Ugnsbaka mitt i ugnen i 20–30 minuter. 15. Servera laxen med den goda räksåsen.
|
18 September 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Limestekt kyckling med tandooripotatis
Indiskt stukad potatis blir spännande gott till frisk limekyckling. /Håkan Receptet är hämtat ur boken Fredagkväll med mat och vin.
Antal portioner: 4 Ingredienser
600 g kycklingfilé 50 g smör 1 st lime, rivet skal 1 msk limesaft, färskpressad 1 tsk salt 1 krm svartpeppar
Tandooripotatis 600-800 g fast potatis, kokt och skivad 2 dl crème fraiche, lätt 0.5 tsk salt 1 st vitlöksklyfta, pressad 0.5 dl mild tandooripasta
Sötsyrligt grönt 2 msk vitvinsvinäger 2 msk strösocker 1 dl vatten 1 nypa malen vitpeppar, ca 0.5 krm 2 krm salt 1 dl finstrimlad salladskål eller romansallad 1 dl röd paprika, finhackad 1 dl gurka, strimlad
Gör så här
1. Sötsyrligt grönt Rör samman vinäger, socker, vatten, salt och peppar så allt löser sig. 2. Låt grönsakerna marinera 30-40 minuter däri. 3. Tandooripotatis Sätt ugnen på 225 grader. 4. Blanda crème fraiche med salt, vitlök och tandooripasta. 5. Vänd ner potatisen och fördela i ugnsfasta portionsformar eller stor form. 6. Grädda 10-15 minuter högt upp i ugnen till vacker färg, lägg eventuellt på folie om det bränns. 7. Kyckling Blanda smöret med limesaft och skal. 8. Dela kycklingfiléerna på längden i 3-4 delar. 9. Krydda och stek dem helt igenom i hälften av smöret. 10. Lägg upp kycklingen med resten av limesmöret och det gröna. 11. Bjud gratängen bredvid.
|
15 September 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Indisk köttfärsgryta
Indisk köttfärsgryta, snabb vardagsmat. Du kan även använda dig av lammfärs om du vill ha variation. /Lisa Lemke
Antal portioner: 4 Färdigt på: 15 min
Ingredienser
600 g blandfärs 1 msk rapsolja 0.5 st purjolök, grovstrimlad 3 st vitlöksklyftor, finhackade 100 g torkade aprikoser, grovhackad 1 msk curry (vanlig eller stark) 1 krm malen kardemumma 1 burk kokosmjölk 2 dl röda linser
Serveras med Grönsallad Kokt ris Naanbröd, ev Gör så här
Gör så här
1. Hetta upp en stekgryta eller stekpanna med olja. 2. Fräs purjolök och vitlök på mellanvärme i någon minut. 3. Tillsätt färsen samt curry och kardemumma och bryn allt i ett par minuter tills färsen är genomlagad. 4. Rör ner kokosmjölk, aprikoser och linser och låt koka upp på mellanvärme. 5. Lägg på ett lock och låt sjuda i ca 10 minuter eller tills linserna är färdigkokta. Rör om då och då under tiden. 6. Servera till grönsallad, kokt ris och eventuellt naanbröd.
|
12 September 2011
| Länk
| MAT
| 0 kommentar
|
|
|