Välkommen till Xenias hemsida
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2020)
>>


Skogskryddad hjortfilé

Gör så här

1. Koka potatisen i saltat vatten.
2. Skala steklökarna och dela sedan på längden.
3. Koka lökarna i vattnet tillsammans med senapsfröna i 10 minuter.
4. Dra sedan av från värmen och vispa ner socker och ättika, låt stå och dra tills servering.
5. Hacka lök och svetta med smöret. .
6. Tillsätt mjöl och sedan den varma mjölken. Låt allt koka ihop så mjölken tjocknar och bildar en stuvning.
7. Smaka av med salt och muskotnöt.
8. Häll av potatisen och dela ner i mindre bitar.
9. Skala och slanta ner morötterna i 4 mm tjocka skivor, dela ner romaneskon i mindre buketter.
10. Koka upp 2 liter väl saltat vatten och koka grönsakerna i 3 minuter.
11. Häll sedan av och blanda ner i stuvningen med potatisen och den hackade dillen.
12. Blanda ihop dem malda kryddorna till kryddmixen och förvara i en lufttät burk.
13. Putsa och stycka ner hjortfilén i portionsbitar.
14. Salta och krydda väl med kryddmixen.
15. Hetta upp en stekpanna och stek hjorten med smör och en klyfta krossad vitlök tills filén har fin färg på alla sidor.
16. Lyft sedan bort köttet från stekpannan och låt det vila på skärbrädan i 5 minuter innan servering.
29 November 2011  | Länk | OM MAT | 0 kommentar
Skogskryddad hjortfilé

Ingredienser

800 g hjortytterfilé
1 klyfta vitlök
1 huvud romanesko/blomkål
2 st morötter
400 g potatis
1 st gul lök
30 g smör
2 msk mjöl
5 dl mjölk, varm
1 krm muskotnöt
1 knippe hackad dill
8 st röda steklökar
1 dl ättika
2 dl socker
4 dl vatten
1 msk svarta senapsfrön
Salt
Smör till stekning

Kryddmix
2 msk mald svartpeppar
1 msk malda enbär
2 msk timjan
1 msk brunfarin
0.5 msk mald kummin
2 st malda lagerblad
29 November 2011  | Länk | OM MAT | 0 kommentar
Skogskryddad hjortfilé

Gör så här

1. Koka potatisen i saltat vatten.
2. Skala steklökarna och dela sedan på längden.
3. Koka lökarna i vattnet tillsammans med senapsfröna i 10 minuter.
4. Dra sedan av från värmen och vispa ner socker och ättika, låt stå och dra tills servering.
5. Hacka lök och svetta med smöret. .
6. Tillsätt mjöl och sedan den varma mjölken. Låt allt koka ihop så mjölken tjocknar och bildar en stuvning.
7. Smaka av med salt och muskotnöt.
8. Häll av potatisen och dela ner i mindre bitar.
9. Skala och slanta ner morötterna i 4 mm tjocka skivor, dela ner romaneskon i mindre buketter.
10. Koka upp 2 liter väl saltat vatten och koka grönsakerna i 3 minuter.
11. Häll sedan av och blanda ner i stuvningen med potatisen och den hackade dillen.
12. Blanda ihop dem malda kryddorna till kryddmixen och förvara i en lufttät burk.
13. Putsa och stycka ner hjortfilén i portionsbitar.
14. Salta och krydda väl med kryddmixen.
15. Hetta upp en stekpanna och stek hjorten med smör och en klyfta krossad vitlök tills filén har fin färg på alla sidor.
16. Lyft sedan bort köttet från stekpannan och låt det vila på skärbrädan i 5 minuter innan servering.
29 November 2011  | Länk | OM MAT | 0 kommentar
Skogskryddad hjortfilé

Ingredienser

800 g hjortytterfilé
1 klyfta vitlök
1 huvud romanesko/blomkål
2 st morötter
400 g potatis
1 st gul lök
30 g smör
2 msk mjöl
5 dl mjölk, varm
1 krm muskotnöt
1 knippe hackad dill
8 st röda steklökar
1 dl ättika
2 dl socker
4 dl vatten
1 msk svarta senapsfrön
Salt
Smör till stekning

Kryddmix
2 msk mald svartpeppar
1 msk malda enbär
2 msk timjan
1 msk brunfarin
0.5 msk mald kummin
2 st malda lagerblad
29 November 2011  | Länk | OM MAT | 0 kommentar
Kalkonspett med sallad och äppeldressing

Gör så här

1. Skär kalkoninnerfilén i mindre bitar och trä upp på grillspett.
2. Krydda spetten med ingefära, chili, salt och peppar.
3. Skär äpplet i små kuber.
4. Hetta upp en stekpanna och häll i 1 msk olivolja.
5. Lägg ner kalkonspetten i pannan tillsammans med äppelbitarna till dressingen.
6. Låt kalkonspetten bli genomstekta och få fin färg. Äppelbitarna är klara när de blivit mjuka och lite gyllenbruna. Servera spetten med äppeldressing och sallad.
7. Äppeldressing
När äppelbitarna är färdigstekta tar du upp dem ur pannan och mosar ihop dem med olivolja, vinäger, yoghurt, salt, peppar, socker och eventuellt lite extra ingefära.
8. Sallad
Dela ner tomater och sallad och lägg på ett stort fat.
9. Skölj bönorna i vatten och lägg även bönorna på salladsfatet.
22 November 2011  | Länk | OM MAT | 0 kommentar
Kalkonspett med sallad och äppeldressing


Nyttigt och gott! Chili- och ingefärskryddade kalkonspett serverade med en krämig äppeldressing på turkisk yoghurt.


Ingredienser

Kalkonspett
600 g kalkon (innerfilé)
2 tsk torkad ingefära
2 tsk torkade chiliflakes
1 msk olivolja till stekning

Äppeldressing
1 st stort svenskt äpple, tärnat
2 dl turkisk yoghurt
3 msk olivolja
2 msk vinäger
1 nypa socker
Salt och peppar

Sallad
1 st romansalladshuvud
1 burk svarta bönor
1 ask små tomater
22 November 2011  | Länk | OM MAT | 0 kommentar
Spenat- och bacontortellini

Gör så här

1. Tortellini
Finhacka lök och bacon, stek knaprigt och hacka ner spenaten i slutet.
2. Dra av från värmen och lägg ut wontonplattorna.
3. Lägg en tsk baconfyllning i mitten.
4. Pensla vatten på plattan runt om fyllningen och vik ena hörnet från det andra till det andra, så det bildar en triangel. Tryck ihop.
5. Lägg triangel i handflatan med stora spetsen neråt armen.
6. Håll fast tortellinin med handens långfinger.
7. Blöt högra hörnet och lägg det vänstra hörnet över långfingret och vik sedan över det högra hörnet.
8. Pressa samman och dra sedan försiktigt ut långfingret.
9. Tomatsås
Hacka vitlök och tärna ner tomaterna.
10. Koka vitlöken med krossade tomater, tärnad tomat, socker, cayennepeppar, paprikapulver, apelsinjuice och salt.
11. Låt koka i 10 minuter.
12. Koka upp 2 liter välsaltat vatten.
13. Koka tortellinin i 3 minuter, vänd sedan ihop med tomatsåsen.
14. Avsluta med färsk salvia och hyvlad parmesan.
22 November 2011  | Länk | OM MAT | 0 kommentar
Spenat- och bacontortellini


Antal portioner: 4
Ingredienser

Tortellini
1 paket Wonton deg, ca 20 plattor
2 st gul lök
200 g bacon
150 g babyspenat

Tomatsås
2 st tomater
1 burk krossade tomater
1 klyft vitlök
2 dl kycklingbuljong
2 msk socker
2 krm cayennpeppar
1 krm paprikapulver
3 msk apelsinjuice
10 g färsk salvia
30 skivor parmesan, hyvlad
Salt
Svartpeppar
22 November 2011  | Länk | OM MAT | 0 kommentar
Mammas goda spagettigratäng

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka spagettin enligt anvisningen på paketet.
3. Skala och hacka löken.
4. Skär paprikorna i mindre bitar.
5. Häll lite olja i en kastrull.
6. Tillsätt curry och bryn lök och paprika i någon minut.
7. Häll i hönsbuljong och grädde och låt koka i ca 10 minuter.
8. Smaka av med salt och peppar.
9. Smörj en ugnsfast form och lägg i den kokta spagettin.
10. Bena ur kycklingen och dela köttet i lagom stora bitar.
11. Fördela kycklingbitarna över spagettin.
12. Häll på såsen och strö på riven ost.
13. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
14. Servera med en sallad.
16 November 2011  | Länk | MAT | 0 kommentar
Mammas goda spagettigratäng

Alla barns älsklingsrätt! Gör en stor sats och frys in i småportioner. Passar perfekt som utflyktsmat eftersom den är lika god kall som varm. /Ulrika Davidsson

tal portioner: 4
Ingredienser

1 st grillad kyckling
6 dl kokt fullkornsspagetti, ca 200 g före kokning
1 st gul lök
0.5 st gul paprika
0.5 st grön paprika
0.5 st röd paprika
Olivolja
1 msk curry
2 dl hönsbuljong
2 dl mellangrädde
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
1 dl riven ost
16 November 2011  | Länk | MAT | 0 kommentar
Rostbiffburgare i bagel

Gör så här

1. Koka upp vatten, dra av från värmen och vispa i socker och ättika.
2. Skala gurkan och skär i 5 mm tjocka skivor.
3. Lägg gurkan i en glasskål och slå den ljumna etttvåtre-lagen över.
4. Blanda pepparrot med philadelphiaost.
5. Skär tomat och rödlök i 5 mm tjocka skivor.
6. Salta och peppra tomaten och lägg rödlök i en bunke med rödvinsvinäger, låt ligga i minst 10 minuter.
7. Dela bagels på mitten och rosta i en stekpanna.
8. Bred ut pepparrotkrämen på bottendelen av bageln, lägg en tomat på, ett blad och ett blad isbergssallad.
9. Strimla rostbiffen och lägg på isbergssalladen, toppa med rödlök och picklad gurka.
10. Avsluta med locket och ät!
15 November 2011  | Länk | MAT | 0 kommentar
Rostbiffburgare i bagel

Rostbiffburgare i bagel. Serveras med färskostkräm med pepparrot och picklad gurka.




Antal portioner: 4
Ingredienser

4 st bagels
800 g tunt skivad rostbiff
200 g philadelphiaost
1 msk pepparrot, riven
0.5 st ättika
1 dl socker
1.5 dl vatten
1 st gurka
1 huvud isbergssallad
1 st stor tomat
1 st rödlök
1 msk rödvinsvinäger
15 November 2011  | Länk | MAT | 0 kommentar
KALLA FAKTA

Hur farligt är hårfärgning?
Höga halter kemikalier sprids i kroppen
Nio av tio svenska kvinnor färgar håret. Men hur säkra är egentligen hårfärgningsmedel?

Lotta Kajving i Västerås fick en allergichock när hon färgade håret och hela huvudet svullnad upp. Ämnet hon reagerade på, 2,5 TDA, är vanligt i hårfärg och nära släkt med det cancerframkallande ämnet 2,4 TDA.

Kalla faktas reporter Carolina Jemsby bestämde sig för att testa själv hur mycket kemikalier som går in i kroppen vid en vanlig hårfärgning. Resultatet förvånade forskarna som hjälpte till vid mätningen. ”Det är oroande när man hittar sådana här halter” säger Bo Jönsson, professor i kemi vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Dessutom följer vi upp Kalla faktas avslöjande från i vintras om att Drottning Silvias far, Walther Sommerlath, tog över ett judiskägt företag i Berlin 1939. Nu ställs nya krav på Drottningen att gå till botten med sin fars agerande under Nazi-tiden. Hovets informationschef, Bertil Ternert, medverkar i studion.

Se programmet här
Höga kemikaliehalter efter hårfärgning
Diskutera - vad tycker du?
Kalla fakta - söndag 15 maj 18:00


Frälsningsarmén stänger ute bögar
Frälsningsarmén får miljontals kronor varje år i gåvor och bidrag, bland annat från staten, för att hjälpa utsatta. Men en grupp stängs ute: de homosexuella.

”Vår grundposition är att homosexuell sex är en synd. Det står i våra etiska dokument” säger en kårledare när Kalla faktas reporter spelar in med dold kamera. En annan kårledare försöker ”befria” reportern från homosexualitet genom bön.

Kalla faktas team - Jonas Alsgren, Mikael Funke och Phil Poysti - granskar sedan fyra månader inställningen till homosexuella hos Frälsningsarmén, Sveriges näst största kyrkliga insamlingsorganisation. Frågan är om den strider mot reglerna för statliga bidrag till trossamfund.

Homosexuella får inte bli frälsningssoldater och deras rättigheter motarbetas politiskt av Frälsningsarmén över hela världen. Bland annat i Malawi, där Frälsningsarmén vill att de fängslas på grund av sin läggning.

”De är lägre stående än hundar och kycklingar” säger en kyrklig ledare för MCC, en organisation av frikyrkor i Malawi där Frälsningsarmén ingår.

Kalla fakta kommenterar Frälsningsarméns kritik
Diskutera Kalla faktas granskning
Kalla fakta - söndag 8 maj 18:00


Barnporrbrotten hinns inte med
"Linnea" utnyttjades av sin pappa
Kalla fakta granskar det ökande problemet med barnpornografi. I programmet får vi möta Linnea, som filmades och fotades medan hennes pappa förgrep sig på henne och Kjell, som åkte fast tre gånger för barnporrinnehav innan han slutligen dömdes.

Beslagen har nu blivit så omfattande att polisen inte hinner med att titta på allt, vilket leder till att alltfler barnpornografibrott preskriberas. Barnporranvändarna går fria, utan straff eller vård, samtidigt som ständigt nya barn faller offer för en cynisk bransch.

Se programmet här
Diskutera Kalla faktas barnporrgranskning
Kalla fakta - torsdag 31 mars 21:00


Polisens misstag kostade Carla livet
I torsdagens Kalla fakta granskar vi polisens misstag i fallet Carla Saado. Hon slog larm när hennes ex-make hotade att döda henne och deras barn. Men polisen ingrep inte och nästa dag mördades 31-åriga Carla med 27 knivhugg. Varför gjorde polisen ingenting för att skydda Carla och barnen?

Dessutom uppmärksammar vi att Kalla fakta firar 20 år i rutan. Det blir prisvinnare, stora avslöjanden och sist men inte minst får vi svar på frågan varför Jan Guillou, Kalla faktas första programledare, inte jobbade vidare till pensionen som han lovade i rutan den 22 januari 1991.

Kalla fakta - torsdag 24 mars 21:00


Vård eller djurplågeri?
Är det rätt att låta en hund sitta i rullstol? Eller att låta amputera ett ben? Kalla fakta granskar vården av sällskapsdjur - en vård som blivit alltmer kostsam och avancerad.

Många hussar och mattar är beredda att göra vad som helst för sina fyrbenta vänner och veterinärerna kan numera utföra behandlingar helt i klass med människosjukvården. I reportaget ställer Kalla faktas Therese Bergstedt och Phil Poysti frågan var gränsen går när vård blir till djurplågeri.

Vi möter också 9-årige Arvid Afzelius som är ett av de svenska barn som drabbats av den obotliga sjukdomen narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensa. Trots att finska myndigheter slagit fast ett samband mellan vaccinet och sjukdomen, dröjer beskedet från svenskt ansvarigt håll. Reportern Andreas Rocksén och fotografen Daniel Gökinan fortsätter sin granskning av barnen som fick betala ett skyhögt pris för massvaccineringen – Narkolepsibarnen.

Kalla fakta - torsdag 17 mars 21:00

KALLA FAKTA
"Vågar man operera sig?"
Daisy Balkin har opererats två gånger för fetma. I chatten på tv4.se svarade hon på Kalla fakta-tittarnas frågor om operationerna.


Lyckad operation - olycklig patient
Populär fetmakirurgi kan ge svåra biverkningar
Antalet fetmaoperationer ökar explosionsartat i Sverige. Men många ångrar det drastiska ingreppet där nästan hela magsäcken kopplas bort.

- Det går inte en dag som jag inte önskar att jag aldrig gjort operationen, säger Linda Söderlund i Tibro. Jag trodde verkligen på att gå ner i vikt och bli lycklig.

I takt med det ökande antalet operationer kommer också larmrapporterna om svåra biverkningar som problem med överskottshud, bristsjukdomar, depressioner och alkoholmissbruk.

- Innan tröståt jag, men det kunde jag ju inte göra längre. Då blev det alkohol, säger ”Karin”.

Se reportaget av Katarina Franck, Magnus Wennerholm och Markus Junghard i Kalla faktas säsongstart på ny dag och tid.

Diskutera - vad tycker du?
Se programmet här
Kalla fakta - torsdag 10 mars 21:00


Kristallen till Kalla fakta
Kalla fakta fick utmärkelsen Årets granskning när tv-priset Kristallen 2011 delades ut i fredags. I konkurrens med fyra andra tv-produktioner var det grävprojektet Sanningen om Sommerlath som tog hem statyetten.


Kalla fakta finns på Facebook
Kalla fakta finns på www.facebook.com/kallafakta


Skicka ditt tips till oss!
Hjälp oss på redaktionen att hitta de bästa uppslagen och grävjobben. Skicka in ditt bästa tips här.

Fyll i vårt formulär här
Så krypterar du mejlen till oss.

Så köper du program
Vill du ha tag i tidigare Kalla fakta?


Frige Dawit Isaak!
Kalla fakta stödjer kraven på att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea, ska friges.

TV4-Gruppen Kontakta TV4 Annonsera Adress: TV4 AB, Tegeluddsvägen 3-5, 115 79 STOCKHOLM Tel: 08-459 40 00 Org. nr: 556242-7152
10 November 2011  | Länk | TV | 0 kommentar
KALLA FAKTA

Lägenhetsbedragarnas nya hänsynslösa metoder
Kalla faktas Susanne Edmark har granskat härvan med den falska svartmäklaren som lurat många unga bostadslösa på stora belopp.

22-åriga Fanny Lagerwall var på desperat jakt efter bostad när hon fick kontakt med en person som utgav sig för att vara förmedlare av svarta lägenheter i centrala Stockholm.
Mannen kallade sig ”Andreas” och lovade ett förstahandskontrakt på Söder mot kontanter. Men när Fanny satte nyckeln i dörren visade det sig att hon blivit lurad.

”Jag har inte bara blivit blåst på 200 000 kronor. Jag har också blivit av med mitt andrahandskontrakt – vart ska jag ta vägen nu?” säger Fanny Lagerwall.

”Jag kommer aldrig att glömma det ansiktet. Han var iskall med sina lögner. Sånt suddas inte ut så lätt” säger 24-åriga Sara, som också polisanmält mannen efter att ha blivit blåst på 140 000 kronor.

När du väljer att kommentera i vårt forum innebär det att du har godkänt våra villkor.
10 November 2011  | Länk | TV | 0 kommentar
Gör så här


1. Koka potatisen och låt den ånga av, sätt på ett lock så den håller värmen.
2. Lägg smöret i en stekpanna.
3. Salta och peppra filérna. När smöret är gyllenbrunt lägg i fisken och stek i en minut, vänd.
4. Pressa öven saften från citronen, häll på grädden och gräslöken.
5. Ge det ett snabbt uppkok och ta av från värmen.
6. Riv över pepparrot efter smak och servera med potatis och en dillkvist.
9 November 2011  | Länk | MAT | 0 kommentar
Gös i citronsås


Gösfiléer som serveras med en gräddig citronsås och potatis.



Ingredienser

4 st gösfiléer
1 st citron
3 dl grädde
50 g smör
0.5 st kruka gräslök, hackad
En bit pepparot
Salt
Peppar
12 st potatisar
Dill, till servering
9 November 2011  | Länk | MAT | 0 kommentar
Limestekt kyckling med tandooripotatis

Gör så här

1. Sötsyrligt grönt
Rör samman vinäger, socker, vatten, salt och peppar så allt löser sig.
2. Låt grönsakerna marinera 30-40 minuter däri.
3. Tandooripotatis
Sätt ugnen på 225 grader.
4. Blanda crème fraiche med salt, vitlök och tandooripasta.
5. Vänd ner potatisen och fördela i ugnsfasta portionsformar eller stor form.
6. Grädda 10-15 minuter högt upp i ugnen till vacker färg, lägg eventuellt på folie om det bränns.
7. Kyckling
Blanda smöret med limesaft och skal.
8. Dela kycklingfiléerna på längden i 3-4 delar.
9. Krydda och stek dem helt igenom i hälften av smöret.
10. Lägg upp kycklingen med resten av limesmöret och det gröna.
11. Bjud gratängen bredvid.

« TillbakaUtskriftsvänlig version »
5 November 2011  | Länk | MAT | 0 kommentar
Limestekt kyckling med tandooripotatis

Indiskt stukad potatis blir spännande gott till frisk limekyckling. /Håkan
Receptet är hämtat ur boken Fredagkväll med mat och vin.


Antal portioner: 4
Ingredienser

600 g kycklingfilé
50 g smör
1 st lime, rivet skal
1 msk limesaft, färskpressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tandooripotatis
600-800 g fast potatis, kokt och skivad
2 dl crème fraiche, lätt
0.5 tsk salt
1 st vitlöksklyfta, pressad
0.5 dl mild tandooripasta

Sötsyrligt grönt
2 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
1 dl vatten
1 nypa malen vitpeppar, ca 0.5 krm
2 krm salt
1 dl finstrimlad salladskål eller romansallad
1 dl röd paprika, finhackad
1 dl gurka, strimlad



5 November 2011  | Länk | MAT | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Xenia Hej om mig. Och det här är min hemsidan                                             Skaffa en gratis hemsida