Välkommen till Xenias hemsida
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
September (2018)
>>


Hopp om framtid för Haiti

Hopp om framtid för Haiti
Pryltoppen– Vi vill bygga ett bättre Haiti, där människor inte längre lever i fattigdom och där de har jobb och skolor att gå till, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon när givarkonferensen öppnades på onsdagen.

Det var ett långsiktigt återuppbyggande som stod i fokus på givarkonferensen för Haiti i FN-skrapan i New York. Under den första tiden efter jordbävningen skänkte omvärlden generöst med katastrofbistånd, men det räcker inte. Nu krävs uthållig hjälp att bygga upp landet igen, och att bygga det bättre.

Nationsbygge

– Det vi har framför oss är ett nationsbygge i en skala som vår generation aldrig sett, sade Ban Ki-Moon i sitt invigningstal.

FN har bett de församlade länderna om 4 miljarder dollar, att användas under 18 månader framöver för att bygga upp sjukhus, skolor och vägnät. En snabb insats behövs också för att hitta säkra bostäder åt de 200 000 människor som lever i läger som löper stor risk att förstöras när regnen och orkanerna kommer under försommaren.

Det var Haitis president René Préval som ledde konferensen. Den haitiska regeringen har utarbetat en plan för återuppbyggnaden, där den fokuserar på hur jordbävningen kan vändas till en möjlighet att bygga ett land med växtkraft och framtid.

USA lovar miljardbelopp

Hillary Clinton lovade 1,15 miljarder dollar till den haitiska regeringens plan att bygga upp jordbruk, energi, hälsa och säkerhet.

– Både Haitis folk och dess ledning testas nu, men jag har stort förtroende för dem. Vi i det globala samhället måste jobba tillsammans med Haitis ledning i stället för att jobba förbi dem, och vi måste arbeta långsiktigt, sade Hillary Clinton.

Sverige har lovat att skänka 25 miljoner kronor till Haiti i samband med konferensen.
31 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
om lets dance OVERKLIGT!!!

om lets dance OVERKLIGT!!!

Hej hej!
Dags för den sista bloggen…
VI vill säga ett STORT TACK till alla ER som har stöttat oss, till alla ER som har trott på oss och till alla ER som har röstat på oss!!!!!!!!!!! VI är sååå glada och tacksamma. Mängder av kärlek till ER!!!! Det känns fortfarande lite overkligt att vi har vunnit Let’s Dance 2010…
Våran showdans är det roligaste numret vi gjort och det var så grymt häftigt att få dansa till “Beat It”! I vanliga fall var jag inte involverad i koreografierna. Men när det kom till “Beat It” hade jag en massa idéer - hur ljuset skulle vara, att jag skulle börja på jurybordet, Michael moovesen och bomberna. Känns väldigt kul att jag och Cissi skapade vårt sista nummer tillsammans.
För mig har det här varit bland det roligaste och det mest lärorika jag har varit med om i mitt liv. Att allt tar slut nu känns bitterljuvt. Ska såklart bli skönt att få vila kroppen lite och ägna mer tid åt musiken. Men jag kommer sakna Cissi, alla deltagare och alla som jobbat med produktionen. Let’s Dance har ju varit en så stor del av mitt liv i över 4 månader och det känns väldigt tomt att allt är slut nu. Skulle egentligen behöva en debriefing period ett tag framöver tror jag…haha.
Jag blev väldigt glad när jag öppnade gårdagens Aftonbladet och läste en krönika av Martin Söderström. Skulle bara vilja säga TACK Martin! Det är inte varje dag man läser så positiva krönikor om sig själv.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/letsdance/article6852449.ab
Jag är så glad för att det var Cissi jag fick dansa med! Har sagt det förr men jag säger det igen - jag är 100% övertygad om att jag inte hade vunnit om jag inte hade dansat med Cissi. Hon ska ha en enormt STOR eloge för allt arbete och engagemang som hon har lagt ner på mig. - TACK CISSI!!!!
Jaha….då är det väl bara att gå tillbaka till det vanliga livet igen….
Åter igen - TUUUUUUUUUSEN TACK ALLA FINA MÄNNISKOR SOM STÖTTAT, TROTT OCH RÖSTAT PÅ MIG OCH CISSI!!!!
Kärlek och kramar i mängder!!!!

Matte & Cissi

29 Mars 2010  | Länk | OM LET´S DANCE | 0 kommentar
Barnfamilj i svår krasch det kommer mer

Barnfamilj i svår krasch
Till sjukhus i ambulans
En bil med en barnfamilj har voltat på E4:an utanför Nyköping.
Två vuxna och tre barn, bland annat ett sju månaders spädbarn, fanns ombord.
Samtliga fördes till Nyköpings sjukhus.
Olyckan inträffade vid 11.30 vid utfarten från Bergshammar till E4, strax söder om Nyköping.
Bilen med barnfamiljen kom körande i norrgående riktning när föraren av okänd anledning tappade kontrollen och voltade med fordonet.
– Samtliga fördes til Nyköpings lasarett, men omfattningen på personskadorna är i nuläget okänd. Bilen ska bärgas, säger Hans-Erik Åkerlund, länsvakthavande vid polisen i Södermanland.
Anja Wolf är sjuksköterska på akuten.
– Alla var vid medvetande när de kom in hit och i nuläget verkar ingen vara livshotande skadad. Men vi har bara hunnit göra en snabbedömning, säger hon.

Polisen misstänker mordbrand
En man omkom i en villabrand i Kalix i natt.
Polisen misstänker att branden var anlagd.
Fyra personer hämtades under eftermiddagen in till förhör.
– De är skäligen misstänkta för mordbrand, säger Mats Ekman på polisen i Norrbotten.
Polisen fick in larmet om branden vid halv två i natt. När räddningstjänsten kom fram till enplansvillan var branden fullt utvecklad.
Rökdykare som tog sig in i bostaden hittade den 58-årige mannen död i ett av rummen.
– Vi misstänker att ett brott ligger bakom dödsfallet. Men vi kan inte säga om branden orsakade dödsfallet, det får obduktionen avgöra, säger Mats Ekman.
Bor i Kalix
På eftermiddagen hämtades fyra unga män in till förhör. De är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för mordbrand.
– De är inte formellt gripna, men vi vill höra deras inställning till brottet. Efter förhören tar vi ställning till om vi ska hålla dem fortsatt frihetsberövade, säger Ekman.
Alla fyra är hemmahörande i Kalix. Polisen vill inte uppge om männen har någon koppling till den omkomne mannen.
Man hittad död i brandhärjad villa
Kraftig brand
Branden var mycket kraftig och släckningsarbetet pågick fortfarande under söndagsmorgonen. Polisen har spärrat av platsen och gjort en första undersökning av villan.
– Vi vet inte exakt hur branden har börjat, men omständigheterna på platsen tyder på att den inte har startat på ett naturligt sätt, säger Ekman.
Mannen är skriven på den adress där branden ägde rum.
– Eftersom det är en liten ort vet vi vem han är, och vi är säkra på att han var ensam i huset, säger Ekman.
"Gick fort"
Enligt boende i området bedrev mannen företagsverksamhet i sitt garage.
– Han brukade svetsa och så i garaget. Eftersom det var ihopbyggt med villan var man ibland lite orolig, säger en person till Aftonbladet.
Polisen efterlyser tips och iakttagelser från allmänheten.
– Vi märkte ingenting förrän utryckningsfordonen var på plats, det verkar som att det har gått mycket fort, säger en annan boende i området till Aftonbladet.

Oscar Andersson, 17: De tror att det är jag som har våldtagit Linnea

Han heter Oscar.
Men är inte ”Oskar”.
– Folk tror att det är jag som har våldtagit, säger Oscar Andersson, 17.
Som många andra i Bjästa satt han bänkad framför tv:n i onsdags för att se Uppdrag gransknings reportage om den våldtagna flickan i hans skola. Programmet presenterade gärningsmannen som ”Oskar”.
Oscar Andersson rös.
– Jag förstod direkt att det skulle bli problem, säger han.
Är med i videon
Allt förvärrades av att han är med i videon från kyrkan. Och att den verklige gärningsmannen gått i samma klass som honom.
Kvällen därpå fortsatte diskussionen i SVT:s ”Debatt”. Alla förstod inte att ”Oskar” och ”Linnea” var fingerade namn, att de inblandade egentligen heter något annat.
Den natten kom de första samtalen.
– Det var en man som skrek och hotade och kallade mig ”jävla våldtäktsman”.
Flyr till Stockholm
Sedan dess har hatsamtalen fortsatt. Även hans pappa har blivit uppringd. Och styvmamman.
Oscar har inte en aning om vilka människorna är.
– De måste vara sjuka personer som inte förstår att namnen är påhittade.
Nu orkar han inte mer. Han har lämnat Bjästa – för att flytta ner till mamma Susann i Stockholm.
”Jag är rädd”
– Det är obehagligt. Jag är rädd för vad som skulle kunna hända om jag stannade kvar.
Susann Andersson försöker nu hitta en skola i Stockholm. Hon är chockad över det som hänt:
– Det är inte klokt att SVT inte kollar upp att det finns en kille som redan heter så i samma klass. Jag tycker så fruktansvärt synd om Oscar.
Nicke Nordmark, en av SVT-reportrarna bakom avslöjandet, beklagar missen:
– Det var oerhört olyckligt att höra att han drabbats. Vi kunde inte föreställa oss att det här skulle hända. Men självklart kunde vi ha kollat klasslistan.
Barnfamilj voltade av vägen
En barnfamilj var vid lunchtid på söndagen inblandad i en trafikolycka på E4 söder om Nyköping. Bilen voltade av vägen och landade på taket.
- Två vuxna och tre barn satt i bilen, säger Hans-Erik Åkerlund vid polisen Södermanland till Expressen.se
Klockan var 11.50 när polis kontaktades om olyckan, som inträffade en stund tidigare på E4 söder om Nyköping, vid utfarten från Bergshammar.
- De har voltat, hur det har gått till känner jag inte till, säger Hans-Erik Åkerlund, länsvakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.
Var det några andra bilar inblandade?
- Det är en singelolycka.
Samtliga skadade - varav den yngsta var en sju månader gammal bebis - fördes till Nyköpings sjukhus men ingen är livshotande skadad, har sjukhuset meddelat Åkerlund.
- Men jag har inte fått några uppgifter om vilka skador de hade.
Bilen har bärgats och trafiken flyter nu på som den ska.

Så får du ett sunt förhållande till socker
Du kan ta kontrollen över ditt sockersug.
Det enda som krävs är att du förstår dig på det.


Att förstå sig på sitt sockersug är vägen till ett sunt och naturligt förhållningssätt. Lösningen är sällan ett hundra procentigt förbud mot att äta socker, det leder tvärtemot mycket ofta till ett förstärkt behov som är ännu svårare att kontrollera.
Mindre socker

Du kan mycket väl njuta av socker i små mängder utan att risken för åderförkalkning eller midjemåttet behöver öka. Du måste bara se till att det tillsatta sockret aldrig utgör mer än tio procent i den dagliga kaloriräkenskapen. Om du tar kontrollen över ditt sockerintag kan du i stället se fram emot att socker även ger dig något gott. Därför handlar det om att du accepterar ditt sockerintag och hanterar det på ett bra sätt.
Beroende

Det är helt normalt att vara sugen på socker och sötsaker då och då. Det är också normalt att detta behov ibland kan upplevas så starkt att du närmast inte kan motstå det. Om du förbjuder dig själv att äta socker gör du det bara värre för dig själv, eftersom suget blir starkare och ännu mer oemotståndligt. Det kan medföra att du upplever att du är beroende av socker.
Prova dig fram

Det första steget ur denna situation är att du accepterar ditt behov av socker. Samtidigt är det viktigt att du slutar använda ordet ”beroende” och i stället söker efter det positiva som du får av socker, och provar dig fram till hur du kan få det på andra sätt som är nyttigare för din kropp. På så sätt kan du gradvis röra dig i en hälsosammare riktning, där du till sist får kontrollen över din inre gottegris.


Artikeln kommer från iform.se.
Kasinorån med skottlossning

Tio beväpnade män stormade tidigt på söndagen ett kasino i schweiziska Basel och sköt vilt omkring sig.

Enligt tidningen Blick var det bara tur att ingen människa träffades. Det fanns ungefär 600 gäster på kasinot.
Rånet utfördes vid fyratiden på söndagsmorgonen. En del av rånarna hade automatvapen, andra pistoler och de hotade gäster och anställda, som kastat sig ned på golvet när de stormade in.
Dragen ur sin bil
Flera gäster och en säkerhetsvakt ska ha blivit slagna och sparkade.
På kasinot finns enligt Blick kassor på flera våningsplan. Rånarna delade upp sig och tog ut riktningen mot kassorna.
Enligt uppgifter till den schweiziska tidningen ska de ha fått med sig "flera hundratusen schweizerfranc".
En kvinna utanför Grand Casino, som råkade komma i vägen för rånarna när de skulle fly, blev dragen ur sin bil och slagen.
Bil hamnade i ån - fyra till sjukhus
En bil gick ned i Rönneån vid Klippan på söndagsmorgonen - och fyra personer fördes till sjukhus.
- Vi är på väg för att prata med de inblandade nu, säger Mikael Persson vid polisen i Skåne till KvP.se vid 10-tiden.

Larmet kom 8.45.
- Vi fick uppgift om en bil i vattnet. När vi kom dit fanns ambulans och räddningstjänst på plats, säger Mikael Persson, informatör vid Skånepolis.
Fyra personer fick hjälp in i land och fördes till sjukhus med ambulans.
En allvarligt skadad
Alla fyra är män, en av dem är 22 år gammal. Övriga har Mikael Persson inga personuppgifter på. Tre av dem fördes med lindriga skador till Helsingborgs lasarett, den fjärde med allvarligare skador till intensivvårdskliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund. Den senares tillstånd beskrivs som stabilt, uppger TT
Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan
28 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Kvinna svårt knivskuren i halsen


Kvinna svårt knivskuren i halsen
Har livshotande skador
En ung kvinna har knivskurits svårt i halsen.
Hon kämpar nu för sitt liv på sjukhus.
– Hon har livshotande skador, uppger sjukhuset.
Händelsen inträffade i Göteborg på en adress i Redbergslid. Kvinnan fördes till sjukhus i ambulans med mycket svåra skador i halsen.
Misstänkt greps
– Kvinnan är i 30-årsålden och har livshotande skador. Jag förmodar att det blir intensivvårdsbehandling för henne. Det beskedet har jag nu, säger Helene Sandegren, pressansvarig vid Sahlgrenska universitetssjukhuset .
Knivskärningen inträffade i en lägenhet på första våningen i ett fem våningar högt tegelhus. I trappan syns blodspår och utanför byggnaden växer påskliljor och lila krokusar. Enligt källor till Aftonbladet handlar det om ett välordnat och lugnt område.
Ulla Brehm är presstalesman vid polisen i Västra Götaland.
– Kvinnan ska vara ganska ordentligt knivskuren i halsen. Det ser illa ut, säger hon.
Larmet inkom vid 15.30. Polisen ryckte ut till den aktuella adressen och kunde gripa en man, misstänkt för brottet.
Fann kvinnan svårt skadad
– Det ringde in en person som sa att en kvinna hade knivskurits. När polis och ambulans kommer dit visar det sig att detta stämmer. I nuläget är en misstänkt gärningsman gripen, säger Ulla Brehm.
I nuläget är detaljerna och omständigheterna kring knivskärningen få.
– Tekniker är på plats där nu. Men jag vet inte hur eller var mannen greps, om det var i eller utanför lägenheterna där. Även motivet är okänt. Men vi fann kvinnan illa skadad, säger Ulla Brehm.
Mer info inom kort .






26 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Karin Olsson - ny kulturchef på Expressen

Karin Olsson - ny kulturchef på Expressen
Expressens nya kulturchef heter Karin Olsson.
Hon tar över efter Björn Wiman, som nästa vecka flyttar till DN.
- Det finns ett stort arv för Karin att förvalta och utveckla, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson

På fredagen offentliggjordes att Karin Olsson, 30, blir chef för Expressens kulturredaktion. Hon efterträder Björn Wiman som låter flyttlasset gå till Dagens Nyheter – där han i sin tur tar över efter ytterligare en tidigare kulturchef från Expressen, Maria Schottenius.
Karin Olsson har tidigare varit chef på Expressens webbredaktion och har därefter arbetat ett par år på ledarsidan.
- Det är ett fantastiskt förtroende och en fantastisk utmaning. Jag tycker att Expressen har Sveriges bästa kultursidor och så ska det vara även i fortsättningen, säger Olsson till Expressen.se.
Varför är det här jobbet roligt?
- Det är ett spännande läge. Kulturjournalistik diskuteras som aldrig förr och det är just nu väldigt tydligt vilken viktig arena kulturjournalistiken är för kritik och samhällsdebatt.
Är det ett drömjobb?
- Jag har nog aldrig vågat drömma om att bli kulturchef på Expressen. Jag skrev min först text för Expressens kultursida 2004 och har under längre tid än så läst sidorna hängivet.
Från politik till kultur – ändrar du din mediekonsumtion nu?
- Jag kommer nog att rensa bort ett antal tråkiga politiska bloggare från min RSS-läsare, nu när jag inte längre behöver pliktbevaka dem.
"Karin - stark publicist"
Björn Wiman var nära att brista i gråt när han på fredagseftermiddagen sa farväl till Expressen.
- Jag har varit här sedan 2001. Första halvåret jobbade jag med en kulturbilaga som dåvarande chefredaktören Joachim Berner hade bestämt skulle ersätta sportbilagan. Jag jobbade väldigt hårt och hängivet med den där bilagan. Jag var nybliven pappa och min dotter var med på jobbet väldigt mycket. En dag när jag kom hem sa jag till min fru: ”Du, Sara älskar verkligen att vara på Expressen.” Då tittade min fru på mig och sa: ”Vad bra, då är ni två”, berättade Wiman.
Han är nöjd med chefredaktör Thomas Mattssons val av kulturchef.
- Karin Olsson är en stark publicist och har tabloidkänsla ut i fingertopparna. Hon är en alldeles utmärkt efterträdare som kulturchef.
Thomas Mattsson säger själv:
- Karin Olsson känner Expressen och har en gedigen journalistisk bakgrund från bland annat Resumé och Lundagård, där en av företrädarna var Ivar Harrie – senare chefredaktör för Expressen.
Enligt Karin Olsson gör Expressen Sveriges bästa kultursidor – mycket tack vare Björn Wiman.
Vad händer med den kampen när han går till DN?
- DN kommer att göra bra kultursidor och Expressen kommer att göra ännu bättre kultursidor, hävdar Thomas Mattsson.
26 Mars 2010  | Länk | OM EXPRESSEN | 0 kommentar
”Ett helvete jag har hamnat i” det kommer mer det här från den den 24 mars 2010

”Ett helvete jag har hamnat i”

Förlamade Trångsundspelaren Tomas Hjert, 20, berättar om tragedin: ”Folk frågar hur jag mår, men jag vet inte vad jag ska svara...”
Onsdagen den 20 januari tog 20-årige Tomas Hjerts liv en dramatisk vändning.
Under en hockeymatch i division 1 skadades Hjert så allvarligt att han blev förlamad från bröstet och nedåt.
– Folk frågar hur jag mår men jag vet inte vad jag ska svara. Jag mår bra men det är ändå ett helvete jag har hamnat i, säger Hjert.
Trångsundspelaren Tomas Hjert åkte på en tackling i den andra perioden av mötet med Väsby i ishockeyns division 1. Sedan minns 20-åringen bara paniken.
– Jag kände direkt att något var jävligt fel. Jag trodde att jag var förlamad. Det kände jag på mig. Jag sa till lagledaren att ”jag tror jag är förlamad så håll i nacken”. Det var några som försökte övertyga mig om att det inte var så men det var för jävligt.
Hjert hade råkat ut för en oturlig tackling och skadat en ryggkota. Han beskriver själv hur all känsel från bröstet och nedåt bara försvann.
”Det var bara panik”
– Det var som att allt slocknade nedanför. Det var som att det inte fanns. Det var bara borta. Men det gjorde inte ont. När jag bröt benet så gjorde det ont. Nu var det bara panik.
20-åringen fördes med ambulans till sjukhus där han opererades samma natt.
– Jag var nedsövd på torsdagen och vaknade upp på fredagen, helt övertygad om att det var torsdag. Jag hade slem i lungorna men kunde inte hosta upp det eftersom jag inte hade några magmuskler. Det var skitjobbigt.

Sju veckor på sjukhus
Hjert låg kvar på sjukhus i sju veckor innan han flyttades till ett rehabiliteringsboende där han nu kämpar för att anpassa sig till sin nya verklighet.
– Det kan vara frustrerande. När man ska göra saker som en sexåring klarar av kraftmässigt och så fungerar det bara inte. Då kan man bli förbannad. Men det har blivit lättare. I början var allt skitjobbigt och det tog 45 minuter bara för att få på sig ett par kallingar och brallor. Nu tar det bara någon minut, säger Tomas Hjert.
Hur ser du på den där dagen med lite perspektiv?
– Det första jag tänkte efter tacklingen var att ”jag ska aldrig spela hockey igen om jag klarar det här”. Känslan då var att det inte var värt det. Men man måste leva också. Det är farligare att gå över ett övergångsställe. Det som hände var en olycka och jag är inte sur på han som tacklade mig heller.
”Vill ta vara på dagarna”

Men jag har tänkt mycket ”om”. Vad hade hänt om jag inte slagit den passningen? Vad hade hänt om jag gjort något annorlunda på uppvärmningen? Vi stannade till på McDonalds på vägen dit och vad hade hänt om vi inte gjort det? Men nu har jag släppt det. Det spelar ingen roll vad jag tänker, det kommer inte att hända något. Nu försöker jag bara ta vara på dagarna och min underbara flickvän har gjort det här tusen gånger lättare. Man kan inte sluta leva heller. Även fast det är skönt att ta det lite lugnt nu, man är ju inte helt van vid situationen.
Två personer räddades ur branden i Ulricehamn
Flera villabränder rasade i Västra Götaland i natt. En villa i Ulricehamn totalförstördes och ytterligare ett hus utanför Karlsborg var övertänt och brann ner. Inga personer verkar ha skadats vid någon av bränderna, som båda nu utreds av polisen. En av bränderna tros vara anlagd och rubriceras som mordbrand
Det var strax före midnatt som grannarna till villafastigheten i Ulricehamn larmade om att det brann. Ägaren hade hyrt ut sin villa och det var oklart hur många som fanns i huset.
- Vi har kunnat konstatera att ingen person har kommit till skada, säger Björ Blixter, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.
Två personer tog sig ut
När räddningstjänsten kom till platsen var huset mer eller mindre övertänt och två personer hade tagit sig ut. Räddningstjänsten fick koncentrera sig på att rädda grannhusen.
- De fick spruta vatten på husen intill för att hindra att elden spred sig, säger Björ Blixter.
Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.
- Vi har spärrat av för teknisk undersökning, säger Björ Blixter.
Ingen innebränd
Vid 04.40 kom nästa larm. En villa i Börjestorp, strax utanför Karlsborg, hade av okänd anledning börjat brinna.
- Den var helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen, säger Björ Blixter.
Han har varit i kontakt med ägaren till huset och tillsammans med räddningspersonal på plats har man kunna utreda att ingen kom till skada vid eldsvådan.
- Vi har konstaterat att ingen blev innebränd, säger Björ Blixter.
Men polisen misstänkter att branden kan vara anlagd.
- Det är avspärrat och
Han vill kunna sprida döda som fyrverkeri
"Firework funeral" - att få sin aska uppskjuten i luften med en fyrverkeripjäs är inte tillåtet enligt svensk lag.
Det vill Anders Hållinder på Fyrverkerifabriken i Göteborg ändra på.
- Om någon vill få sin aska uppskjuten så tycker jag inte att det är statens sak att lägga sig i. Det bör vara upp till var och en, säger han till GT.se.
vi har inlett en förundersökning om mordbrand, säger Björ Blixter.

Anders Hållinder kom i kontakt med den lite okonventionella begravningsformen ”firework funeral” när han pratade med kollegor från andra länder.
- Det här är tillåtet på flera håll, bland annat i England och USA. Jag tycker även att Sverige borde vara lite mer öppet för alternativ, inom rimliga gränser förstås, säger han.

Askan placeras i pjäs
Konceptet innebär att den dödes aska placeras i en fyrverkeripjäs som sedan skjuts upp i luften och sprids samtidigt som det blir ett fyrverkeri.
- Men givetvis ska man inte få göra det här i närheten av villaområden eller livsmedelsproducerande områden utan över sjöar, hav och skogar. Redan i dag får man ju hälla ut sina aska på sådana platser, säger Anders Hållinder.
När han kontaktade länsstyrelsen fick han dock blank nej. Enligt rådande svensk lag är det inte tillåtet. Han har därför kontaktat kulturdepartementet för att se om det är möjligt att få till en ändring, men inte fått något svar än.
- Om någon vill få sin aska uppskjuten så tycker jag inte att det är statens sak att lägga sig i. Det kan ju vara så att man vill sprida sin aska på det här sättet för att inte belasta efterkommande, så att de slipper sköta om en gravsten, säger Anders Hållinder.

Vill kunna erbjuda
För honom handlar det inte om pengar.
- Och jag har inte heller några moraliska betänkligheter när det gäller det här. Det handlar bara om att i fall någon kommer med den här förfrågan så vill jag kunna erbjuda personen det, säger Anders Hållinder.
Har du förståelse för att folk kan tycka att det här låter oetiskt?
- Det här handlar om att göra den döde och dennes efterlevande till viljes. Jag tycker att det har högre prioritet än att någon kan bli stött.
"Är olämpligt"
Lennart Koskinen, är biskop inom Svenska kyrkan och verksam i Visby stift.
- Det är två principer som kommer i konflikt med varandra här. Först är det självbestämmanderätten. Den avlidne ska så långt det är möjligt få bestämma hur han eller hon vill bli begravd. Men å den andra sidan så får det ju inte orsaka skada och obehag för andra.
Han fortsätter:
- Inom svenska kyrkan eftersträvar vi värdighet. En begravning får inte bli ett jippo och det känns det som att det här kan bli. Rent spontant tycker jag att det här är olämpligt.
25 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Hon har varit förlamad sen hon var 6 år

Kim har rätt att avsluta”

Göran Hägglund: Men läkarens uppgift ska aldrig vara att döda
JÖNKÖPING-STOCKHOLM. Kim har rätt att få dö.

Det anser socialminister Göran Hägglund (KD).

– Personer i hennes situation ska kunna avsluta behandlingen, säger han.

Kim, 31, har skrivit ett brev till Socialstyrelsen. Hon vill att läkarna söver henne – och därefter stänger av respiratorn, som hållit henne vid liv i 26 år.

Mängder av läsare har engagerat sig i hennes fall. En Sifo-undersökning Aftonbladet gjort visar att nästan nio av tio svenskar är för dödshjälp.

Patienter i Sverige har redan i dag rätt att välja att avbryta behandlingen. Samtidigt är aktiv dödshjälp förbjuden och den läkare som stänger av en respirator riskerar att dömas för mord.

Inget vet
Följden är att ingen vet vad som gäller för Kim, som egentligen heter något annat.

Aftonbladet sökte upp socialminister Göran Hägglund (KD) i hans bostad i Jönköping i går kväll.

– Det viktiga är att Kim och andra i hennes situation känner trygghet. Jag hoppas att hon snart får ett tydligt besked från Socialstyrelsen som känns tryggt, säger han.

Borde Kim få hjälp att dö?

– Som minister är jag förhindrad att uttala mig om hennes fall. Men vill man inte ha behandling har man rätt att avsluta den. Det kan till exempel innebära att få respiratorn avstängd.

– Samtidigt gäller det att vårdpersonalen inte ställs inför rätta. Därför är det så viktigt med ett avgörande från Socialstyrelsen.

”Bota, lindra och trösta”
Göran Hägglund menar att det är rimligt att patienter i Kims situation också får hjälp att först bli nedsövda.

– Sjukvårdens uppgift är att bota, lindra och trösta. Den som vill avbryta sin behandling har fortfarande rätt till lindring. I det borde det kunna ligga att bli nedsövd.

Han efterlyser ett besked från Socialstyrelsen.

– Här behövs ett förtydligande. Det hoppas jag kommer snart.

Är du beredd att ändra reglerna om Socialstyrelsen säger nej till Kims begäran?

– Jag vill inte föregripa deras beslut. Det får vi ta ställning till då.

Nio av tio svenskar i Aftonbladets Sifo-undersökning är positiva till dödshjälp. Hur ser du på det?

– Jag tror det finns en osäkerhet om vad dödshjälp verkligen betyder. Det är en skillnad mellan att välja att avstå behandling och begära aktiv dödshjälp. Det första har man rätt till. Men läkarens uppgift ska aldrig vara att döda.

Hur ser du på att svenskar åker till kliniker i Schweiz för att få hjälp att dö?

– Jag tror att det i vissa sammanhang inte skulle ha behövt ske eftersom man har rätt att avbryta behandlingen. Vi i Sverige måste bli bättre på lindrande vård i livets slutskede. Men några dödskliniker här är inte aktuella.
22 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
om mars


Mars (planet)
Från Wikipedia


Storleksjämförelse mellan jorden och Mars.
Mars är den fjärde planeten från solen och solsystemets näst minsta planet. Den är en av de fyra stenplaneterna och är belägen närmast utanför jorden. Mars har fått sitt namn efter den romerske stridsguden Mars och kallas ibland för "den röda planeten" på grund av sitt rödaktiga utseende. Den röda färgen beror på stora mängder järnoxid (rost) som finns fördelat över ytan och i atmosfären.
Till skillnad från jorden anses Mars idag vara geologiskt inaktiv, men tidigare skedde långvariga vulkanutbrott som bland annat skapade Olympus Mons, solsystemets största berg. Mars har polarkalotter som innehåller vatten och frusen koldioxid, solsystemets största kanjon - Valles Marineris, vidsträckta slätter, gamla flodbäddar och små bäckraviner ("gullies") som tros ha skapats för inte så länge sedan.
Man kan se Mars med blotta ögat, dess skenbara magnitud når som mest -2,9 vilket endast överträffas av solen, månen och Venus. Vissa delar av året då Mars befinner sig långt från jorden kan även Jupiter vara ljusare.
Tidiga observatörer av Mars tolkade delar av dess morfologi med stor fantasi, kanske på grund av den mystisk som omgav planeten och i viss mån fortfarande gör det. Bland annat hade man sett konstgjorda kanaler, pyramider, skulpterade ansikten och regioner som säsongsvis täcktes med vegetation. Senare skulle det visa sig att allt detta var illusioner och att Mars är en obebodd och mycket torr planet. Det har dock funnits mycket vatten på Mars och gör det fortfarande men numera i form av is både över och under ytan.
Mars har två månar, Phobos och Deimos, vilka båda är små och har en oregelbunden form. Månarna, vars namn är grekiska och betyder skräck och fruktan, kan vara infångade asteroider.
Mars har en trojansk asteroid som heter Eureka.[5]

Omloppsbana och rotation [redigera]
Mars befinner sig ungefär 1,5 AU (230 miljoner km) från solen och har en omloppsbana med en relativt hög excentricitet på 0,093. Detta kan jämföras med jordens 0,016 och är den näst högsta excentriciteten av alla planeter i solsystemet efter Merkurius. Ett dygn på Mars är marginellt längre än på jorden: 24 timmar, 39 minuter och 35 sekunder (det sideriska dygnet är cirka 2 minuter kortare); ett år på Mars är 687 jord-dygn och 668,6 mars-dygn.
Axelns lutning på 25,19° gör att Mars precis som jorden har årstider, även om de är dubbelt så långa på grund av det längre året. Mars axellutning varierar kraftigt med tiden, till skillnad från jordaxelns lutning som är ganska stabil tack vare dragningskraften från dess stora måne. För bara drygt fem miljoner år sedan anses den ha varit på över 45° och kan tidigare ha varit på mycket mer än så.[6] En sådan kraftig lutning resulterar i att polerna får betydligt högre maxtemperaturer än ekvatorn och det spekuleras i att Mars omfattande polarisar i större eller mindre omfattning sublimerar och förflyttas till ekvatorn under perioder av hög axellutning.[7][8]
Den 27 augusti 2003, ett dygn före opposition, hade Mars den största skenbara storleken och ljusstyrkan som planeten haft på 60 000 år och sken då med magnituden -2,9. Detta beror på att Mars och jorden då befann sig ovanligt nära varandra. Avståndet var som minst 55,76 miljoner km. Dock var de båda planeterna nästan lika nära varandra 22 augusti 1924. Som mest kan avståndet mellan jorden och Mars vara 400 miljoner km. Mars passerade aphelium i juni 2006 och sen fortsatte den på väg mot dess perihelium vilket inträffade juni 2007.
Mellan Mars och Jupiter finns ett bälte av asteroider, kallat asteroidbältet.
Fysiska egenskaper [redigera]
Uppkomst [redigera]


En konstnärs uppfattning av en protoplanetarisk skiva
I likhet med alla de andra planeterna bildades Mars av rester från det gasmoln och det stoft som gav upphov till solen. Under miljontals år kolliderade fasta partiklar med varandra och byggde därigenom upp det stora bitar av sten och metall som kallas planetesimaler. De blev tillräckligt stora för att deras egen tyngdkraft skulle dra tills sig mer materia och ibland kolliderade de och slogs ihop med varandra. På jorden bildades skorpan långsamt och bröts upp i väldiga skivor som kallas plattor. På Mars = inga plattor, därför planetens yta inte har rört sig på länge. Frånvaron av plattor förklarar många av särdragen på Mars. Eftersom berg bildas av plattkollisioner, har det inte bildats några berg på Mars, men detta är bara en av orsakerna.
Astronomerna vet nu att Mars har en tjockare skorpa under de sydliga högplatåerna än under de nordliga slätterna. De tror att skälet är att den södra skorpan svalnade snabbt, innan den hann plattas ut. De norra slätterna förblev smälta längre och blev jämnare. Skillnaden i avsvalningstakt kan ha förorsakats av att en stor planetesimal träffade norra halvklotet på Mars och alstrade en mängd värme. Aktuella studier stöder den teorin, som först föreslogs under 1980-talet. Mars fångade in en himlakropp av Pluto-storlek, vilken snart fick närkontakt med planeten för cirka fyra miljarder år sedan. Händelsen, som tros vara orsaken till Mars hemisfäriska dikotomi, skapade den jämna Borealis bassängen som nu täcker 40% av planeten. [9][10]
Det unga Mars skilde sig mycket från den nutida planeten. Vattenånga och koldioxid som frigjordes från vulkanerna gav Mars en tät atmosfär som jordens. Vattnet regnade ner från himlen = oceaner m.m.
Mars inre [redigera]
I genomskärning urskiljes planetens tre skilda lager. Det översta lagret kallas skorpan. Under skorpan finns en 1 600 km djup mantel. I mitten av planeten finns kärnan, ett jättelikt järnklot. Astronomer vet inte hur stor kärnan är, om den är flytande som jordens eller fast. En ledtråd kommer av det faktum att Mars inte har något magnetfält. Jordens magnetfält orsakas av smält järn som roterar i kärnan. Därför borde det vara så att Mars har en stelnad järnkärna. De bergarter som bygger upp Mars är något av ett mysterium. Teoretiskt sett borde alla de inre planeterna, Merkurius, Venus och Jorden, ha samma uppbyggnad. Men rymdsonder som landat på Mars, har visat att den är mindre tät än jorden och att berggrunden på ytan innehåller mindre järn än jordens klippor, och mer av grundämnet kisel. De flesta bergarterna på Mars förefaller vara magmatiska bergarter. De bildades av smält berg som stelnade under avsvalning. Rymdsonder har observerat horisontella linjer på kullar på Mars som antyder att det även kan finnas sedimentära bergarter, vilket är ett tecken på att Mars en gång haft vatten. Det kan ha funnits liv på mars.
Geologi [redigera]


Kap verde, Viktoriakratern, Meridiani Planum. Bilden är tagen av roboten Opportunity. Klippan är ungefär 6 meter hög.
Marsytan består framförallt av basalt, detta grundas på de marsmeteoriter man har samlat in samt observationer från rymdfarkoster. Det finns vissa tecken som tyder på att en del av Mars yta kanske är mer silikatrik än typiskt basalt och att dessa mineral skulle kunna påminna om andesit på jorden. En stor del av ytan täcks av ett djupt lager finfördelat stoft som bland annat innehåller mycket järn(III)oxid vilket ger Mars dess rödaktiga färg.
Observationer utförda av Mars Global Surveyor av Mars magnetfält visar att en del av planetens yta är magnetiserad trots att Mars inte idag har något globalt magnetfält. Denna magnetisation har blivit jämförd med jordens magnetiska linjemönster funna på havets botten. En hypotes, publicerad 1999[11], är att denna magnetism är bevis för att det har funnits tektoniska plattor på Mars under dess tidigaste period. År 2005 kunde man efter fortsatta kartläggningar av magnetfältet förstärka fallet för tektonism[12] men det ännu inte fastställt om Mars verkligen hade en tidig period med tektonik eller inte.
Enligt modeller av planetens inre består kärnan till större delen av järn med 15-17% svavel. Den 2 960 km stora kärnan anses vara delvis smält med ungefär dubbelt så mycket lätta ämnen som jordens kärna. Runt kärnan finns en tjock mantel av silikater som har skapat många av de tektoniska och vulkaniska särdrag Mars uppvisar. Numera tycks dock Mars vara nästan eller helt geologiskt död även om vissa tecken finns på att sparsam vulkanisk aktivitet fortfarande förekommer. Den genomsnittliga tjockleken på skorpan, som är det yttersta lagret, är ungefär 50 km och som tjockast är den 125 km.[13]


Dessa småkulor av hematit, även kallade "blåbär", hittades av roboten Opportunity på Mars. De anses vara bland de starkaste bevisen för att vatten flutit på Mars yta.
Det finns övertygande bevis om att det en gång har runnit stora mängder vatten på Mars. Nyckelupptäckter som har hjälpt forskare dra den slutsatsen inkluderar fynd av olika mineral som hematit och goethit. Dessa kan vanligen bara bildas med hjälp av vatten.[14]
Vatten på mars [redigera]
Huvudartikel: Vatten på Mars
Flytande vatten kan idag inte finnas under längre perioder på planetens yta, på grund av det låga atmosfäriska trycket. Det är möjligt att under kortare stunder hålla vatten flytande i djupa schakt. I Mars 2007, meddelade NASA att om vattnet som nu är fruset på den södra polen blev flytande, skulle vattennivån nå i genomsnitt 11 meter. Den södra polens permafrost stäcker sig så långt norrut som 60°. Radar data från Mars Express och Mars Reconnaissance Orbiter, har båda visat på stora mängder vatten vid båda polerna. Andra tecken på vatten är närvaro av Hematit och Goethit.
Geologiska epoker [redigera]
Den geologiska historien på Mars delas normalt in i tre epoker:
• Den noakiska epoken (namngiven efter Noachis Terra): Ytor från den noakiska epoken är mellan 3 800 och 3 500 miljoner år gamla. De är ärrade av många stora kratrar från kollisioner med asteroider. Tharsis-platån tros ha bildats under den noakiska epoken och katastrofala översvämningar skedde under den senare delen av perioden.
• Den hesperiska epoken (namngiven efter Hesperia Planum): 3 500 miljoner till 1 800 miljoner år sedan. Under den hesperiska epoken bildades många omfattande lavaflöden och vulkaner.
• Den amazoniska epoken (namngiven efter Amazonis Planitia): 1 800 miljoner år sedan till idag. De amazoniska regionerna har få eller mycket få nedslagskratrar men är annars ganska varierade. Under den tidiga amazoniska epoken hade Mars en betydande vulkanisk aktivitet och de väldiga vulkanerna på Tharsis-platån växte till dagens giganter under den här perioden.
Areografi (Mars geografi) [redigera]
Geografi [redigera]


Topografisk karta över Mars.
Läran om Mars yta kallas areografi. De första "aerograferna" anses vara Johann Heinrich von Mädler och Wilhelm Beer även om de är mer kända för kartläggandet av månen. De började med att en gång för alla fastställa att större delen av Mars yta var permanent samt bestämde Mars rotationsperiod. År 1840 kombinerade Mädler tio års observationer och ritade den första kartan över Mars. Istället för att ge namn till de olika särdrag på ytan som de kartlade betecknade de dem helt enkelt med bokstäver, Sinus Meridiani blev till exempel "a". I september 1877 gjorde den italienske astronomen Giovanni Schiaparelli sina första detaljerade kartor över Mars. Dessa kartor skulle senare bli grogrunden för myten om kanalerna på Mars.[15]
Idag är platser på Mars namngivna från en rad olika källor. De områden som kunde ses från jorden när Mars började kartläggas har i allmänhet fått behålla sina namn även om vissa har uppdaterats för att bättre reflektera objektets natur. På så sätt har till exempel Nix Olympia (Olympens snö) fått sitt nuvarande namn Olympus Mons (Olympusberget). Anledningen till att det fick sitt första namn är att moln ofta bildas ovanför den massiva vulkanen vilket får området att se vitt ut, det gick däremot inte att urskilja att det rörde sig om en vulkan.[16]
Mars ekvator definieras av planetens rotation, men dess nollmeridian är precis som på jorden definierad av en godtycklig punkt. Mädler och Beer valde 1830 en linje för sina första kartor över Mars. När rymdsonden Mariner 9 sände tillbaka detaljerade bilder över Mars 1972 valdes en 500 m stor krater längs med nollmeridianen, senare kallad Airy-0, i Sinus Meridiani ("Medelviken" eller "Meridianviken") som definitionen av 0,0° longitud.[17]
Eftersom Mars inte har några oceaner, och därför ingen havsnivå, valde man istället den höjd där lufttrycket är 610,5 Pa (ungefär 0,6 % av jordens lufttryck vid havsnivå) vid en temperatur på 0 °C. Detta tryck och temperatur motsvarar trippelpunkten hos vatten.[18]
Vulkaner [redigera]


Olympus Mons, det största berget i solsystemet.
Mars yta är prydligt uppdelad i två områden. I söder finns lätt förhöjda högplatåer, täckta av kratrar. I norr finns plana slätter. Mellan de två finns en enorm upphöjning i Marsytan, Tharsis-platån, med väldiga vulkaner. Vulkanerna, tillsammans med kanjonen Valles Marineris, är de mest imponerande formationerna på Mars. Den största, Olympus Mons, reser sig 27 km över ytan – tre gånger högre än Mount Everest och är solsystemets högsta berg. Ytterligare tre vulkaner bildar en linje tvärs över Tharsis-platån. Marsvulkanerna släppte långsamt ut lava under miljoner år och byggde upp lager efter lager. När utbrotten avtog, och lavasjöarna på vulkanerna avsvalnade, kollapsade centrum av vulkantopparna och bildade en nedsänkt krater som kallas caldera. Calderan på Olympus Mons är 90 km i diameter. Idag är vulkanerna på Mars så vitt man vet tysta och det finns inga tecken på aktivitet som skulle kunna leda till utbrott i framtiden. Men de yttersta lavalagren är mycket unga och antyder att de var aktiva så sent som för 2 miljoner år sedan.[19]
Med tanke på den långa tid som vulkanerna har varit aktiva, och att de haft utbrott för så kort tid sedan, är det inte troligt att de nu skulle vara helt döda. Sannolikt pågår fortfarande en begränsad och utdöende vulkanisk aktivitet på Tharsis-platån. Själva platån är väldig, över 4 000 km lång. Somliga astronomer tror att den är avlagringar av lava från miljarder år av utbrott, medan andra tror att den trycktes upp från planetens inre. Runt platån finns väldiga klyftor och raviner där marken brustit.
Kanjoner [redigera]
Solsystemets längsta kanjonområde skär fram över 4 023 km från öst till väst på Marsytan. Detta stora system av klyftor och raviner kallas Valles Marineris. Den är 644 km som bredast och 7 km som djupast. Som jämförelse kan nämnas att Grand Canyon i USA endast är 446 km lång och 2 km djup.
Valles Marineris bildades vid uppsvällningen av Tharsis-platån som orsakade att marken kollapsade där den stora kanjonen ligger idag. Vid den västra änden av Valles Marineris ligger Noctis Labyrinthus. Det är ett komplext mönster av mindre sprickor som löper åt alla håll, och kan föra tankarna till en labyrint. En annan stor kanjon är Maadim Valles som med sin längd på 700 km även den är betydligt större än jordens Grand Canyon.
Högplatåer och slätter [redigera]


Hellas Planitia, en av de största nedslagskratrarna i solsystemet.
Bortsett från vulkanerna domineras landskapet på Mars av öppna slätter och upphöjda högplatåer. Det finns ett fåtal nedslagskratrar på slätterna och i vulkanområdet, men de flesta är koncentrerade till högplatåerna. Under miljarder år har många kratrar nötts bort, varför bara de största eller de senaste numera syns. Den allra största är Hellas-bäckenet som är en av de största kratrarna i solsystemet (den största kända är Aitken-bäckenet på månen) med mer än 1 800 km i diameter och kom till vid ett väldigt nedslag sent under Mars tillkomst.
Mars hade en gång mycket mer vatten än idag varav det mesta fanns på de lågt liggande norra slätterna. Dessa har breda kanaler och klyftor som förefaller ha bildats vid en serie katastrofala översvämningar.[20] Även om de finns på flera platser tycks de största och mest omfattande översvämningarna ha börjat vid Tharsis-platån[21], något som tyder på ett samband med geologisk aktivitet.
Andra områden har vindlade dalar som långsamt grävdes ut ur marken av floder. Genom att studera hur mycket erosion som åstadkommits av vatten på Mars har astronomer beräknat att det en gång fanns minst tillräckligt mycket vatten för att täcka planeten i ett 500 m djupt hav men sannolikt mer[20]. Ett av de största mysterierna rörande Mars är frågan om vart allt detta vatten tog vägen. En del av vattnet har sannolikt svepts bort från planeten av solvinden men en stor del av det ursprungliga vattnet tros finnas kvar på Mars under ytan, kanske så mycket som motsvarande ett globalt lager på över en kilometer.[22] Man har också sett tecken som tyder på att vatten faktiskt har flutit på Mars tämligen nyligen.[23] Detta vatten kan dock inte behålla sin flytande form länge på grund av det låga trycket och den låga temperaturen.
Polarkalotterna [redigera]
Mars nord- och sydpol är täckta med tunna iskalotter som växer och krymper med årstiderna. Trots att de från jorden ser ut som den senares polarkalotter är de annorlunda. Den stora skillnaden är att Mars iskalotter huvudsakligen består av frusen koldioxid, den huvudsakliga gasen i Mars atmosfär. Fruset vatten finns endast på Mars nordpol. När det är sommar på norra halvklotet på Mars får värmen från solen den norra kalotten att krympa. Samtidigt är det vinter i söder och den södra kalotten växer. Astronomer hoppas att förekomsten av vatten vid nordpolen är ett tecken på att mer vatten i frusen form finns bundet under Marsytan.
Atmosfär [redigera]


En bild på Mars från Hubble, den 28 oktober 2005, visar en sandstorm.
Atmosfären på Mars är mycket tunnare än jordens, och består av 95% koldioxid. Trycket är 0,7-0,9 kPa, som endast är en bråkdel av jordens 101,3 kPa. I den övre Marsatmosfären fryser vattenånga och koldioxid och bildar höga moln. Mars kan ha haft en mycket tjockare atmosfär för länge sedan, men har i så fall blåsts bort av meteorer. I atmosfären finns rött stoft, anledningen till himlens färg.

I mars 2004 fann Mars Express metan i atmosfären, fast endast mycket lite.[24] Metan är en instabil gas på planeten, den har endast funnits där i några hundra år. Vulkanisk aktivitet, kometnedslag och eventuellt mikrobiologiskt liv är olika möjligheter för hur metanet kommit till Mars.
Klimat [redigera]
Mars är en frusen öken med torrt och bitande kallt väder. Marshimlen är för det mesta klar och skär, men ibland dyker små vita moln upp. Molnen uppträder huvudsakligen runt polerna på vintern, eller i närheten av ekvatorn på sommaren. Molnen består av vatten i form av is och frusen koldioxid, och de är alltid tunna och stripiga. Vissa moln bildas då luften pressas upp över Mars gamla vulkaner. När luften strömmar över vulkanerna pressas den upp till högre och kallare höjd där den lilla fukten i luften fälls ut och bildar iskristaller. Kraftiga vindar sveper ofta över Mars yta och piskar upp stoftet till väldiga moln som kan ha en diameter på hundratals kilometer. De kan variera från en storm på en liten yta, till gigantiska som kan täcka hela planeten.[25] Snittemperaturen på Mars är minus 60 grader Celsius. Under sommarmånaderna kan dock temperaturen längst ekvatorn öka till plus 20 grader Celsius vilket leder till att kall luft från polerna strömmar dit för att fylla igen tomrummet som bildats då den varmare luften stiger uppåt.[26] Den 19 februari 2008 fotograferades för första gången en lavin på planetens yta, händelsen förväntas ge kunskap om vattnets egenskaper beroende på planetens klimat.[27]
Mars månar [redigera]


Phobos och Deimos omloppsbanor (i skala), sett ovanför Mars nordpol.
Huvudartikel: Mars naturliga satelliter
Två små månar, Phobos och Deimos, kretsar kring planeten Mars. De upptäcktes 1877 av den amerikanska astronomen Asaph Hall och namngavs efter krigsguden Ares (latin: Mars) två söner, som i Iliaden drog krigsgudens vagn. Månarna består av oregelbundna klippor, och kan vara asteroider som infångats av planetens gravitationsfält.
Phobos kommer i framtiden att kollidera med Mars eller brytas sönder på grund av den kraft som skapar tidvatten på jorden, men det tar ungefär 50 miljoner år tills händelsen äger rum. Deimos ökar däremot avståndet till Mars och kommer någon gång att bli helt frigjord från planetens gravitationsfält.
Människan och Mars [redigera]
Planeten upptäcktes redan under förhistorisk tid. Den omnämndes bland annat i Kina, Egypten, Indien och Assyrien. Den har en betydande plats inom förhistorisk mytologi på många platser. I de kinesiska, japanska, koreanska och vietnamesiska kulturerna kallas himlakroppen för 火星, vilket utläses "eldstjärna". Namnet refererar till den kinesiska filosofin om att naturfenomen kan delas upp i de fem elementen. Mars astrologiska symbol är ♂.
Tidiga studier [redigera]
Eftersom Mars är synlig för blotta ögat har planeten varit känd sedan långt före antiken. Människor har använt sig av teleskop för att studera Mars sedan 1600-talet, men de tidiga teleskopen var allt för små för att visa några detaljer på dess yta. Den förste som observerade något mönster på ytan var Christiaan Huygens, som såg en stor mörk triangel på Mars yta. Han beräknande också Mars-dygnet. Han var också den förste som såg sydkalotten och inte förrän 1704 såg man nordkalotten. William Herschel, kunglig astronom åt Georg III riktade ofta sitt teleskop mot Mars. Han ansåg att de vita polarkalotterna var snö och beräknade planetens omloppstid till 24 timmar och 37 minuter. I ett anförande för Royal Society 1784 förklarade Herschel både att Mars hade en atmosfär och att planeten hade invånare.[28]
Kanalerna på Mars [redigera]


Karta över Mars från 1888. Tysk återgivning av Giovanni Schiaparellis kartläggning.
1877 publicerade Giovanni Schiaparelli, chef för observatoriet i Milano, den första detaljerade kartan av Mars. Enligt honom var det möjligt att urskilja 79 linjer, canali, som sammanband fläckar på planetens yta. Schiaparelli var öppen både för att dessa linjer var floder eller att de var skapade av någon, kanaler. Detta väckte stor uppmärksamhet eftersom det innebar att Mars hade varit eller ännu var hemvist för en avancerad civilisation. En av de som greps av kanalfeber var den amerikanske amatörastronomen Percival Lowell som flyttade till Flagstaff, Arizona och uppförde ett eget observatorium där. Han blev en kraftig förespråkare för tanken på intelligent liv på Mars och utgav tre böcker i ämnet, Mars (1895), Mars and Its Canals (1906), and Mars As the Abode of Life (1908). Lowell var medveten om att inte alla astronomer kunde urskilja några kanaler på Mars men detta menade han berodde på dålig sikt för observatorier på andra platser. I sitt eget observatorium kunde han urskilja 200 kanaler och gav dem latinska namn. Lowell menade att dessa kanaler hade grävts av en avancerad civilisation för att överleva - Mars låga gravitation innebar att vattnet avdunstade ut i rymden och marsianerna hade därför grävt kanaler för att avleda vatten från polarområdena till sina jordbruk.[29]
Debatten om kanalerna på Mars varade tills de första rymdsonderna sände tydliga bilder av Mars, vilka visade att kanaler inte fanns.
Utforskningen av Mars [redigera]
Huvudartikel: Utforskningen av Mars


Viking 1:s landningsplats.
Tidiga rymdsonder [redigera]
Ett flertal rymdsonder har sänts till Mars, inkluderat kretsare, landare och rover (strövare). Den första rymdsonden att nå Mars var Mariner 4, uppskjuten 1964. Den lyckades sända hem 21 bilder från ytan, och dessa bilder spräckte alla teorier om att Mars skulle ha några intelligenta livsformer. De första farkosterna som lyckades landa på Mars yta var Mars 2 och 3. Mars 3 var den enda som fungerade, och det endast i 20 sekunder.
Efter Mariner 4 lyckades både Mariner 6 och 7 med att flyga förbi Mars, men var och en av dessa tre sonder missade alla de stora vulkanerna och ravinerna. Den första sonden som lyckades fotografera dessa var Mariner 9. Mariner 9 lade sig i omloppsbana 1971, där den kartlade hela Mars yta.
Viking [redigera]
Efter upptäckterna som gjordes med Mariner 9 ville man landa på ytan för att leta efter liv. Viking-sonderna sändes upp 1975 och kom fram 1976. Viking 1 landade på ett område som kallas Chryse Planitia (guldfälten). Dess första bilder visade ett stenigt ökenlandskap med en skär himmel. Viking 2 landade den 3 september. Den landade på Utopia Planitia.
Senare färder [redigera]
Efter det ganska lyckade Marsprogrammet (Mars 2, 3) sände Sovjet år 1988 Phobos 1 och 2 till Mars för att studera dess månar Phobos och Deimos. Man förlorade kontakten med Phobos 1 på dess väg till Mars. Phobos 2 lyckades med att fotografera Mars och månen Phobos, däribland bilder med både Phobos och Mars i samma bild.


Denna bild från Mars Global Surveyor visar spår av vatten på Mars yta.
Efter misslyckandet med Mars Observer år 1992 tog NASA snabbt fram Mars Global Surveyor. Denna rymdsond var den första marssonden på två decennier som lyckades genomföra det den var avsedd för. Man sköt upp sonden den 7 november 1996, och gick in omloppsbana 12 september 1997. I mars 1999, efter att i ett och ett halvt år arbetat med att komma i cirkulär bana, kunde huvuduppdraget påbörjas. Uppdraget var att från en låg höjd kartlägga hela Mars yta med hjälp av kameror. Detta klarade den på ett Mars-år (drygt två jordår). Mars Global Surveyors huvuduppdrag slutade 31 januari 2001 och den arbetar nu på övertid.
Mars Pathfinder, som sköts upp en månad efter Mars Global Surveyor, landade den 4 juli 1997. Dess landningsplats var en uttorkad havsbotten på Mars norra hemisfär kallad Ares Vallis, vilket tillhör de stenigaste områdena på Mars. Pathfinder hade med sig en liten radiostyrd bil kallad Sojourner. Sojourner åkte ett par meter vid landningsplatsen och samlade in sten som den sedan undersökte.
Efter succéerna med Mars Global Surveyor och Mars Pathfinder följde två år av misslyckanden, 1998 och 1999, med den japanska rymdsonden Nozomi och NASA:s Mars Climate Orbiter, Mars Polar Lander, och Deep Space 2.
Skälet till att Mars Climate Orbiter inte kom fram kan förefalla pinsamt. Ingenjörer på Lockheed Martin och NASA blandade ihop kraftenheterna poundforce och newton. Detta orsakade små avvikelser i banan under resan. Oroliga tekniker märkte att det var något som inte stämde, men ledningen sade (helt emot säkerhetsfilosofiskt tänkande) "bry er inte om detta, så länge vi inte vet om det är något riktigt fel så kör vi enligt planen". Ingen fick klarhet i vad felet var i tid, och sonden brann upp i atmosfären. Projektkostnaden var 125 miljoner USD. Se Why The Mars Probe Went Off Course.
Den 2 juni 2003 sköts Europeiska rymdorganisationens rymdsond Mars Express upp från Bajkonur. Mars Express bestod av Mars Express Orbiter och dess landare Beagle 2. Beagle 2, som var konstruerad att inte röra på sig, förde med sig borrinstrument, den minsta spektrometern som hade byggts, och många andra instrument på en robotarm som kunde röra sig intill Beagle 2.
Mars Express Orbiter gick in i omloppsbana 25 december 2003 och Beagle 2 gick in i Mars atmosfär samma dag. Men när man skulle kontakta Beagle 2 gick det inte, eftersom Beagle hade kraschat. Man gjorde flera försök att kontakta den, men man misslyckades. Mars Express Orbiter fungerade dock väl, och ger fortfarande (september 2007) bra mätningar bland annat med det svenska instrumentet Aspera från Institutet för rymdfysik. Bland upptäckterna från Mars Express kan nämnas motsvarigheten till jordens polarsken i de svaga magnetfält som trots allt finns vid Mars[30], stora mängder vattenis vid planetens sydpol[31] och äldre ytlager under de yngre på norra halvklotet.[32]
Kort efter Mars Express sände NASA ett par tvillingrobotar som skulle röra sig över planeten. Deras uppdrag skulle vara en del i Mars Exploration Rover Mission. Den 10 juni 2003 sköts MER-A (Spirit) upp. Den gjorde en lyckad landning i Gusevkratern (som förmodligen är gammal havsbotten) 3 januari 2004. Rovern (strövaren) skulle undersöka stenar och yta för att fastställa områdets vattenhistoria. Den 7 juli 2003 sköts den andra rovern, MER-B (Opportunity), upp. Den landade 24 januari 2004 i Meridiani Planum för att göra liknande arbete.
Den 12 augusti 2005 sköts Mars Reconnaissance Orbiter upp mot Mars för att göra ett tvåårigt vetenskapligt arbete. En stor del av uppdraget består av att hitta framtida landningsplatser för landare och bemannade färder. MRO gick in i omloppsbana runt Mars 10 mars 2006
Människor på Mars [redigera]
Det har nämnts att människan redan nu kan åka till Mars, men det är mycket osannolikt att det kommer hända före år 2020 på grund av farorna på en så lång färd bort. NASA:s vision är att det senast 2025 ska stå en människa på Mars. Detta ambitiösa projekt kommer att kräva mycket planering. ESA har som mål att sända människor senast 2030 genom sitt Aurora Exploration Programme.[33] Det propageras av vissa, till exempel Robert Zubrin, att göra Mars mer jordliknande genom "terraformning" vilket de menar på lång sikt skulle skapa hav och en andningsbar atmosfär på Mars.[34] Men idag när vi har stora svårigheter att styra jordens klimat är givetvis sådana planer orealistiska och jämställs ofta med science fiction.[35]
Mars i fiktion [redigera]
Som vår näst närmaste granne i solsystemet, och den mest jordlika, har Mars länge fascinerat författare av olika kaliber, och ett stort antal böcker och filmer föreställs utspela sig där.
Några filmer om Mars är Mars Attacks, Red Planet, Total Recall och Mission to Mars.
I böcker är Mars huvudmiljö i till exempel Tarzanskaparen Edgar Rice Burroughs böcker om John Carter.
I H.G. Wells bok Världarnas krig, som också filmats, och som framfördes i ett mycket realistiskt hörspel i radion i USA (vilket vållade panik, då det togs för sanning) nämns att de invaderande varelserna skulle ha kommit från Mars.
Ray Bradbury har skrivit en bok, The Martian Chronicles, som också blivit film med bland andra Rock Hudson.
Dennis Wheatley har också skrivit en bok med marsanknytning, Fångar på Mars. Den hör dock inte till hans mest kända verk.
För svenskspråkiga Wikipedia-användare bör det vara intressant att uppmärksamma Birger Sjöbergs sång "Om kanalerna på Mars" (i Fridas bok 1922): "I en kväll så klar, när vindar draga svala / med en ljuvlig doft, jag ej minns namnet på, / vi på bänken om de små kanaler tala, / som i Marsplanetens magra marker gå, / ..."
Den kanske bäst faktaunderbyggda och mest engagerande skildringen av marskolonisering är Kim Stanley Robinsons marstrilogi (Red Mars 1993, Green Mars 1994 och Blue Mars 1996).
Marsianska mysterier [redigera]
Ansiktet på Mars [redigera]


Foto vid området kring ansiktet


Mars Orbital Cameras bild av ansiktet år 2001
När Viking 1 1976 fotograferade kullarna och taffelbergen i den västra delen av Arabia Terra så upptäcktes en formation som liknade ett mänskligt ansikte. Detta ansikte ansågs av somliga kunna vara en skapelse av intelligenta varelser. Ända fram till 1998 trodde ett stort antal människor fortfarande att det inte var någon naturformation, men detta år kom en ny högupplöst bild från en rymdsond i omloppsbana runt Mars där formationen såg ut som vilket berg som helst. Denna bild visade att det var skuggor som orsakat det ansiktsliknande foto som Viking 1 tog 1976. I detta område finns det ett ställe som kallas Cydonia Mensae.
Källor [redigera]
1. ^ Yeomans, Donald K. (2006-07-13). "HORIZONS System". NASA JPL. http://ssd.jpl.nasa.gov/?horizons. Läst 2007-08-08. — At the site, go to the "web interface" then select "Ephemeris Type: ELEMENTS", "Target Body: Mars" and "Center: Sun".
2. ^ [a b] Seidelmann, P. Kenneth; Archinal, B. A.; Ahearn, M. F.; et.al. (2007). "Report of the IAU/IAG Working Group on cartographic coordinates and rotational elements: 2006". Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy 98 (3): 155–180. doi:10.1007/s10569-007-9072-y. http://adsabs.harvard.edu/doi/10.1007/s10569-007-9072-y. Läst 2007-08-28.
3. ^ [a b] David R. Williams (September 1, 2004). "Mars Fact Sheet". National Space Science Data Center. NASA. http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/marsfact.html. Läst 2006-06-24.
4. ^ [a b] "Mars: Facts & Figures". NASA. http://solarsystem.jpl.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Mars&Display=Facts&System=Metric. Läst 2007-03-06.
5. ^ http://www.cfa.harvard.edu/iau/lists/MarsTrojans.html
6. ^ J. Laskar et al. (2004), Long term evolution and chaotic diffusion of the insolation quantities of Mars, Icarus, 170, 343-364
7. ^ B. Jakosky & M. Carr (1985), Possible precipitation of ice at low latitudes of Mars during periods of high obliquity, Nature, 315, 559-561
8. ^ M. Mischna et al. (2003), On the orbital forcing of Martian water and CO2 cycles: A general circulation model study with simplified volatile schemes, J. Geophys. Res., 108(E6), 5062
9. ^ "Giant Asteroid Flattened Half of Mars, Studies Suggest". Scientific American. http://www.sciam.com/article.cfm?id=giant-asteroid-flattened. Läst 2009-11-17.
10. ^ "Huge Meteor Strike Explains Mars’s Shape, Reports Say". New York Times. http://www.nytimes.com/2008/06/26/science/space/26mars.html?em&ex=1214712000&en=bd0be05a87523855&ei=5087%0A. Läst 2009-11-17.
11. ^ J. Connerney et al. (1999), Magnetic Lineations in the Ancient Crust of Mars, Science, 284, 794-798
12. ^ J. Connerney et al. (2005), From the Cover: Tectonic implications of Mars crustal magnetism, Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 102, 14970-14975
13. ^ Dave Jacqué (2004-03-18). "APS X-rays reveal secrets of Mars core". Argonne National Laboratory. http://www.anl.gov/Media_Center/News/2003/030926mars.htm. Läst 2006-11-04.
14. ^ "Mineral in Mars Berries Adds to Water Story". NASA. 2004-03-18. http://www.jpl.nasa.gov/releases/2004/88.cfm. Läst 2006-11-04.
15. ^ Sheehan, William (1997). "Chapter 4 Areographers". The Planet Mars: A History of Observation and Discovery. The University of Arizona Press. http://www.uapress.arizona.edu/onlinebks/mars/chap04.htm. Läst 2006-11-10.
16. ^ Van Zyl, Jan Eben. "Get to know Mars - 1". Johannesburg Centre, Astronomical Society of Southern Africa. http://www.aqua.co.za/assa_jhb/new/Canopus/Can2004/c044litu.htm.
17. ^ "The Martian Prime Meridian -- Longitude "Zero"". Malin Space Science Systems. http://mars.jpl.nasa.gov/mgs/msss/camera/images/01_31_01_releases/airy0/. Läst 2006-11-10.
18. ^ "Topography". Mars. http://www.crystalinks.com/mars2.html. Läst 2006-11-10.
19. ^ Neukum, G. et al. (2004). "Recent and episodic volcanic and glacial activity on Mars revealed by the High Resolution Stereo Camera". Nature 432: 971-979. http://dx.doi.org/10.1038/nature03231.
20. ^ [a b] Carr, M. H., Water on Mars, Oxford Univ. Press, New York, 1996
21. ^ Jakosky, Bruce M. och Phillips, Roger J. (2001). "Mars volatile and climate history". Nature 412: 237-244. http://dx.doi.org/10.1038/35084184.
22. ^ Hoffman, Nick (2000). White Mars: A New Model for Mars Surface and Atmosphere Based on CO2. 146. ss. 326-342. http://dx.doi.org/10.1006/icar.2000.6398.
23. ^ Christensen, Philip R. (2003). "Formation of recent martian gullies through melting of extensive water-rich snow deposits". Nature 422: 45-48.
24. ^ "Mars Express confirms methane in the Martian atmosphere" - March 30, 2004 ESA Press release. URL accessed March 17, 2006.
25. ^ "Planet Gobbling Dust Storms". http://science.nasa.gov/headlines/y2001/ast16jul_1.htm. Läst June 7.
26. ^ Duncan John (2007). Astronomi - Din guide till universum. Storbritannien: Parragon Publishing Ltd., sid. 103. ISBN 978-1-4054-8916-4.
27. ^ DN - Islavin fotograferad på Mars
28. ^ Seth Shostak: Sharing the Universe. Perspectives on Extraterrestrial Life., Berkely Hill Books, Berkeley 1998, sid. 22. ISBN 0-9653774-3-1.
29. ^ Seth Shostak: Sharing the Universe. Perspectives on Extraterrestrial Life., Berkely Hill Books, Berkeley 1998, sid. 23-24. ISBN 0-9653774-3-1.
30. ^ Ekvatorssken på Mars fascinerar, ESA pressmeddelande 15 mars 2006, baserat på Plasma Acceleration Above Martian Magnetic Anomalies, Science, vol. 311, nr. 5763, s. 980-983 (2006).
31. ^ Mars Express radar pejlar vattenmängden vid Mars sydpol, ESA pressmeddelande 15 mars 2007
32. ^ Vetenskapsmän från Mars Express hittar ett annorlunda Mars under ytan, ESA pressmeddelande 13 december 2006
33. ^ "Auroras origins". ESA. 2006. http://www.esa.int/SPECIALS/Aurora/SEMZOS39ZAD_0.html. Läst 2008-06-19.
34. ^ Zubrin, Robert; McKay, Christopher (1993). "Technological Requirements for Terraforming Mars". http://www.users.globalnet.co.uk/~mfogg/zubrin.htm.
35. ^ Robert Park: Voodoo Science: The road from foolishness to fraud, 2002, sid. 85. ISBN 0-19-860443-2.
Se även [redigera]
Mars-portalen

• Utforskningen av Mars
• Koloniseringen av Mars
• Planeterna i Zodiaken
• Vikingprogrammet
Externa länkar [redigera]
• Wikimedia Commons har media som rör Mars (planet).
• Slå upp Mars i ordlistan Wiktionary.
• Kidscosmos - Mars Opposition
• NASA - Mars Fact Sheet
• NASA - Explore Mars
• Mars är årets tredje månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Den innehåller årets 60:e till 90:e dag (61:a till 91:a vid skottår). Namnet kommer av lat. Martius, helgad åt stridsguden Mars, som var Roms specielle beskyddare, i romersk mytologi.[1]
• Före år 153 f.Kr. var den årets första månad i den romerska kalendern då den som många andra forntida kalendrar räknade vårdagjämningen den 21/22 mars som nyåret.
• Mars kallades förr i Sverige för vårmånad (se Gammelnordiska kalendern), i Danmark tordmåned (av guden Tors namn) och i de flesta slaviska språken för "björkmånad".
]
I den svenska almanackan [redigera]
• Nuvarande – Greger
• Föregående i bokstavsordning
o Ernestus – Namnet fanns på dagens datum före 1831, då det flyttades till 2 mars, där det har funnits sedan dess. I samband med flytten ändrades också namnformen till det modernare Ernst.
o Greger – Namnet infördes på dagens datum 1901, då det ersatte den äldre namnformen Gregorius, som hade funnits där sedan 1882.
o Gregorius – Namnet fanns fram till 1882 på 12 mars, men flyttades detta år till dagens datum, för att ge plats åt Viktoria på 12 mars. Anledningen till det var, att Sveriges kronprins Gustaf (V) och Victoria av Baden hade förlovat sig denna dag 1881. 1901 utgick Gregorius och ersattes av den modernare namnformen Greger.
o Grels – Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.
o Greta – Namnet infördes på dagens datum 1986 och flyttades 1993 till 20 juli, där det har funnits sedan dess.
o Iris – Namnet infördes 1986 på 31 maj. 1993 flyttades det till dagens datum och 2001 till 10 februari.
o Nicephorus – Namnet infördes, till minne av en patriark av Konstantinopel från 800-talet, på dagens datum 1831 och fanns där fram till 1882. När Gregorius då flyttades dit från 12 mars utgick Nicephorus.
• Föregående i kronologisk ordning

21 Mars 2010  | Länk | OM MARS | 0 kommentar
Östberg går mot friheten

Östberg går mot friheten

Första bilderna utanför fängelset
Här är de första bilderna på Annika Östberg i frihet.
På Basta arbetskollektiv finns inga staket eller vakter och här får hon jobba med det hon brinner för – hundar.
– Det är ju hennes liv, det hon får göra nu, säger mamma Maj-Britt Tillery.
Det är årets hittills varmaste dag och solen strålar över Basta arbetskollektiv där det ligger i skogen utanför Nykvarn. Framför huvudbyggnaden blundar Annika Östberg, 55, en sekund mot solen.
Sedan fångas hennes uppmärksamhet av en schäfer som promenerar förbi.
Instinktivt går hon fram, böjer sig ner, klappar, pratar med hunden och ler.
Helt fri nästa vår
En dryg vecka har Annika Östberg befunnit sig på Basta, den sista utposten innan hon blir helt fri, vilket kommer ske någon gång nästa vår. Hon rör sig hemtamt, stannar och språkar en stund med ett par killar hon möter, ser ut som en person som är van att leva ett liv i frihet.
Men det är hon inte.
28 år i fängelse
I april 2009 kom Annika Östberg tillbaka till Sverige efter att ha avtjänat ett 28 år långt fängelsestraff för dubbelmord i USA. Hon hamnade på kvinnofängelset Hinseberg och i oktober överfördes hon till Färingsö-anstalten.
I november beslutade Örebro tingsrätt att tidsbestämma hennes dubbla livstidsstraff till 45 års fängelse. Enligt svensk praxis friges en dömd efter två tredjedelar av strafftiden.
På anläggningen finns ett hundpensionat där Östberg kommer att få arbeta – under åren i amerikanskt fängelse har hon utbildat sig till hundtränare.
– Hon älskar hundar. Det är hennes liv, det som hon får göra nu, säger Maj-Britt Tillery, Annika Östbergs mamma, till Aftonbladet.
Hon är glad att ha dottern tillbaka i hemlandet och ännu gladare att hon nu får ägna sig åt sitt stora intresse.
”Hon trivs”
– Vi har inte pratat på ett par dagar nu, för jag har haft något strul med min telefon. Men hon trivs, det gör hon.
Basta är förutom ett arbetskollektiv ett rehabiliteringshem.
– Annika Östberg har som alla de andra kommit till Basta för att försöka bygga upp ett nytt liv. En av Bastas filosofier är rehabilitering via arbete, säger Namu Nambiar, chef på Basta.
Det är Kriminalvården som måste bevilja permissioner för Annika Östberg, men i övrigt lever hon ett väldigt fritt liv på sitt nya boende.
– Självklart, det här är inget fängelse. Det är ett hem och en arbetsplats.
21 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Glädjebeskedet: Elpriset på väg ner se mer

Glädjebeskedet: Elpriset på väg ner
Efter vinterns chockhöga elräkningar är priset nu på väg ner.
Elpriset som på spotmarknaden nådde rekordhöga 93 öre kilowattimmen i februari har fallit med nästan 30 procent i mars. Allt tyder på att det fortsätter att sjunka.

Mildare väder och mer el från kärnkraftverken i elsystemet ligger bakom de lägre elpriserna på elhandelsplatsen Nordpool som i snitt under mars spås hamna runt 60 öre kilowattimmen.
Spara på vattenkraft
”Situationen har stabiliserats. Men vi har extremt låga nivåer i vattenmagasinen. Nu när kärnkraften gått i gång igen kommer vi att börja spara på vattenkraften för att gå in i nästa vinter med välfyllda magasin. Det kommer sannolikt att påverka priset, säger Sigge Eriksson, Vattenfalls privatmarknadschef.
Han tror ändå att årsgenomsnittspriset för kunder med rörligt elpris kommer att ligga betydligt högre i år jämfört med i fjol.
Även om marspriserna innebär ett prisfall på 40 procent jämfört med februari är det högt jämfört med mars i fjol då snittpriset var 39 öre kilowattimmen. I mars 2008 var snittpriset i mars ännu lägre eller 29 öre kilowattimmen.
Tusenlapp mindre
Men det lägre priset i mars jämfört med februari är ändå välkommet för alla med rörligt elpris och eluppvärmd villa.
- Det gör att elräkningen för en eluppvärmd villa som har rörligt pris blir cirka 1 200 kronor lägre för mars jämfört med februari, säger Johan Öhnell, vd för Telge Energi.
Under ett par månader har rörligt elpris den här vintern varit dyrare än om man varit förutseende nog att teckna ett bundet avtal hösten 2009. Men ser man på priset över en fyraårsperiod har det hittills lönat sig att välja rörligt, säger Öhnell.
- En villakund med en förbrukning på 20 000 kilowattimmar per år har sparat 5 000 kronor på att ha rörligt pris under denna period jämfört med bundna ettårsavtal, säger Öhnell.
- Då har vi tagit hänsyn till vinterns extrema elpriser och till att elpriserna även under våren i år kommer att vara högre än normalt.
Han väntar sig att elpriset på spotmarknaden sjunker med ytterligare 10 öre i snitt under april.
I slutpriset till kunderna tillkommer energiskatt, moms och elhandlarnas påslag ovanpå priset på spotmarknaden.
Elisabet Höglund: Jag vet inte om det blir comeback
För knappt en månad sedan blev det klart med hennes återkomst - nu kan Elisabet Höglunds comeback i "Förkväll" stoppas.
- Jag vet inte alls hur det blir och det ser mörkt ut, säger Elisabet Höglund.
kväll gör hon tv-comeback (i SVT:s ”Bubblan”, se tv-sidan) efter ”Förkväll”-bråket i februari, då hon tvingades ta timeout som programledare efter att ha kritiserat programmet offentligt.
Nu kan Expressen avslöja att Elisabet Höglunds planerade återkomst till ”Förkväll” kan stoppas.
Har försökt i veckor
Enligt Höglund själv har hon jobbat i flera veckor med sitt nya skräddarsydda uppdrag, som innebär att göra förinspelade reportageinslag och intervjuer – utan önskvärt resultat.
– Jag har inte gjort några intervjuer än, det är svårt att få folk att ställa upp. Så att jag ska fortsätta jobba för ”Förkväll” ser ut att falla sönder. Jag vet inte alls hur det blir och det ser mörkt ut, säger hon.
Anledningen till att nöjeskändisarna inte vill vara med
i ”Förkväll” beror på att TV4 har ”lagt ribban för högt”, menar Höglund.
– Det är svårt att få stora personligheter att ställa upp på det här. Det är klart att man väljer ”Skavlan” i stället om man kan.
”Ett riktigt antiklimax”
Elisabet Höglund räknar med att ett beslut om hennes comeback i programmet kommer i nästa vecka.
– Blir det inget av det så är det ju ett riktigt antiklimax, säger hon.
Enligt Ebba Adielsson, exekutiv producent för ”Förkväll”, finns det ingen definitiv deadline för när inslagen måste vara färdiga – inte heller har man från TV4:s håll bestämt hur många inslag som måste göras.
– Men de här intervjuerna måste ju ske innan säsongen är slut, helst redan under mars– april. Vi har närmat oss flera personer som haft svårt att få till det med den begränsade tiden, säger hon.
Ser det mörkt ut för en återkomst?
– Jag vill inte använda de orden och jag vill inte säga att det inte blir något. Men vi är
i ett läge där vi bara kan jobba på och hoppas att det löser sig.
En månad sedan beskedet
För nästan exakt en månad sedan kunde Expressen avslöja att Elisabet Höglund skulle komma tillbaka till programmet – trots petningen och de turbulenta veckorna som följde.
Men då först efter att TV4 accepterat Höglunds kravlista, som bland annat bestod
i mindre arbetsbelastning, större inflytande över innehållet och möjlighet att arbeta mer journalistiskt.
Kokainet flödar - i avloppsvattnet
Kokainet flödar - i avloppsvattnet.
Runt 3 000 doser om dagen knarkas bara i Stockholm.
Det visar vattenanalyser som gjorts av "Kalla fakta".
Stockholmarna tar runt 3000 doser kokain en genomsnittlig fredagsnatt. Det visar en analys av avloppsvattnet vid Henriksdals reningsverk på Södermalm, som gjorts på uppdrag av TV4:s "Kalla fakta".
Reningsverket tar emot vatten från centrala Stockholm, Nacka och Stockholms södra förorter, där sammanlagt 600000 personer bor.
Natten fredag- lördag
Testen gjordes mellan klockan fyra och nio under natten mot en lördag i januari, e nligt DN.
Proverna - där man letade efter kokain och bensoylekgonin, ett ämne som bildas när kokain bryts ner - visade på spår från 660 doser med 0,1 gram rent kokain.
- Dessa resultat är helt säkra, det finns ingen annan förklaring till dessa spår i vattnet, säger professor Olof Beck, enhetschef vid farmakologiska laboratoriet vid Karolinska universitetssjukhuset till DN.
Hög siffra
Kokain beräknas vara utspätt fem-sex gånger när det säljs i Stockholm, vilket ger över 3 000 doser.
Prover från svenska arbetsplatser visar liknande resultat, enligt DN.
- Det vi ser är att en till två procent av svenska arbetstagare använder någon form av narkotika under arbetstid, vilket man kan tycka är en ganska hög siffra, säger Olof Beck.
21 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Avlopp avslöjar kokaivanor

Avlopp avslöjar kokaivanor

1 av 1 000 stockholmare använder knarket
Varje dygn använder omkring 1 av 1000 stockholmare kokain.
Det avslöjar avloppsvattnet.
Uppskattningen görs av Olof Beck, adjungerad professor i analytisk klinisk farmakologi vid Karolinska universitetssjukhuset. Han har analyserat avloppsvattnet i Stockholm för TV4-programmet Kalla Fakta. Vattnet som analyserats har samlats in på reningsverket i Henriksdal och enligt Olof Beck hade det räckt med en kaffekopp vatten för att göra analysen.
– Det är ordentliga halter och inget problem med att mäta kokainhalten, säger Olof Beck till Svenska Dagbladet.
Aftonbladet
Ung man föll från femte våningen

Förd med ambulans till Karolinska
En ung man har fallit från en balkong på femte våningen i ett hyreshus i Bredäng i södra Stockholm.
Mannen är svårt skadad och förd till Karolinska sjukhuset i Solna.
– Han var inte kontaktbar när han påträffades. Vi har fyra patruller på plats som försöker reda ut vad som har hänt, säger Stephan Nordenmark, vid polisens länskommunikationscentral.
Mannen skadades svårt i fallet och är förd med ambulans till traumaenheten på Karolinska sjukhuset.
Tekniker på väg
Exakt vad som har hänt är ännu oklart. Men polisen utesluter i nuläget brott.
Mannen är ännu inte identifierad och det är oklart om han bodde i den aktuella lägenheten. Eller hur många som befann sig i lägenheten när händelsen inträffade.
Kvinna intagen på förhör
– Vi har tekniker på väg som ska undersöka lägenheten och balkongen för att utesluta att det inte ligger brott bakom händelsen, säger Eva Nilsson, vid polisens länskommunikationscentral.
En kvinna som befann sig i lägenheten har tagits in på förhör hos polisen, i ett försök att kasta ljus över händelsen.
Hon är i nuläget inte misstänkt för något brott.
Polisen har även genomfört dörrknackning i huset och pratat med grannar om någon hört eller sett något.
21 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Båtexplosion i Stockholm

mer

det kommer mer titta på det

Vill du få en starkare och fastare kropp på bara en månad? Gör dessa elva enkla pilates-övningar en kvart två
gånger i veckan och du kommer att få ett snabbt resultat.

Pilates är bra för allt från golf och simning till argentinsk tango. Therese
Alshammar, Jennifer Aniston och Tiger Woods är några som håller sig i trim med
pilates. Jennifer Aniston brukar säga att hon går så snyggt tack vare pilates.
Med pilates tränar du hela kroppen - armar, ben, rumpa, lår och mage.

- DU BLIR STARK, rörlig, smidig och får bra hållning med pilates. Dessutom
tränar du nästan alla muskelgrupper i kroppen och får balans och symmetri
mellan kroppens alla muskler, säger Nina Trost, personlig tränare i pilates.

JAG TESTADE NINAS enkla och specialkomponerade program som även du kan göra
hemma.
Börja med att göra dessa 11 övningar en kvart om dagen två gånger i veckan och
du kommer att få en starkare och fastare kropp på bara en månad.

- JOSEPH PILATES som grundade pilates sa att du ser resultat efter 5 gånger,
känner resultat efter 10 gånger och får en helt ny kropp efter 30 gånger, säger
Nina Trost med glimten i ögat.

MISSA INTE HELA TRÄNINGSPROGRAMMET SOM DU HTITAR I BILDSPECIALET I BLÅ RUTAN TILL HÖGER!
Kommunen vill riva hans hus
Den gamle pansarofficeren vägrar kapitulera.
Nu håller han ensam stånd i det enda huset som är kvar av fiskebyn Revhusen i Ystad.
- Här har jag vuxit upp. Men kommunen vill riva det här också,
säger Åke Andersson, 70.
En gång var Revhusen ett idylliskt fiskeläge med ett 20-tal hus längs bygatan.
Men på 80-talet började kommunen riva. Hus efter hus försvann.
Och när sex fastigheter revs i höstas står Åke Anderssons hus nu ensamt kvar på Norra Revhusvägen 24.
Runt om ligger stora industribyggnader och öde tomter.
Familjens hus sedan 1920
- Här har jag bott med mor och far och mina tre bröder, berättar Åke Andersson, den siste Revhusbon.
Familjen har ägt huset sedan 1920. Huset är ett parhus och andra halva köpte Ystad kommun 1962. På 80-talet lät kommunen sin del förfalla och den utkylda halvan hotade att förstöra även Åke Anderssons halvhus.
- Vi gjorde då en muntlig överenskommelse om att jag skulle sköta även den delen mot att jag fick disponera det. Och det har jag nu gjort i 25 år.
Men nu har kommunen begärt avhysning och dragit fallet inför Ystad tingsrätt.
Helst ser kommunen att även det sista huset försvinner så området kan användas fritt.
- Men jag vill inte låta mig köpas ut. Andra husägare runt om har erbjudits dubbla taxeringsvärdet för att sälja. Jag vill fortsätta tillbringa mina somrar här, säger Åke Andersson.
Besviken på kommunen
Han berättar om alla turer med kommunen.
Om möten med fastighetschefer, politiker och muntliga överenskommelser.
Han är inte bitter, men besviken på kommunens agerande.
- Det handlar inte om att de behöver just min lilla markplätt utan det har hela tiden varit ett taktiskt spel för att få bort alla i området, säger han.
I kommunens detaljplan finns ingen plats för bostäder.
- Vi vill ju på sikt flytta ut hamnen från centrum, säger kommundirektören Kent Jagerborn.
- Det finns företagsetableringar som behöver plats. Så vi hoppas nå en bra lösning även för den siste fastighetsägaren, fortsätter han.
Får stöd av andra
Till det enda huset kommer fortfarande andra gamla Revhusbor som ser det som sin sociala oas i det en gångs så rofyllda området och ger pansarofficeren stöd i hans sista slag.
"Varför gör ni det här?"
Nu trappas ordkriget upp om Svenskt näringslivs kampanjfilm mot LO.
Wanja Lundby-Wedin kräver att arbetsgivarorganisationens vd Urban Bäckström tar ansvar för den hårt kritiserade kampanjfilmen.
- Urban Bäckström borde tala om varför de gör det här. Jag har svårt att tro att Bäckström inte känner till det, säger LO-basen.
Expressen berättade i går att Svenskt näringsliv via PR-byrån JKL har hyrt in några av Sveriges mest kända journalister för att på sajten Vadstarpaspel.se göra en film där de avslöjar LO-basens påstådda dubbelmoral.
I filmen påstås att LO inte lever som de lär när de i Sverige slåss för "rätt till heltid" medan de vid sin semesterby Riva del Sole i Italien har många säsongsanställda.
Men uppgifterna i filmen stämmer inte - LO är inte emot säsongsarbete.
Expressens artikel har lett till starka reaktioner i fackföreningsrörelsen. SEKO:s ordförande Janne Rudén gick i går till skarp attack mot Svenskt näringsliv och Urban Bäckström på sin blogg. Rudén kallade filmen för en "smutskastarfilm" och ett "lågvattenmärke"!
Många felaktigheter
Efter Expressens artikel har flera länkar till LO-dokument lagts upp på Vadstarpaspel.se.
Men inte heller i de dokumenten framgår att LO skulle vara emot säsongsanställningar, snarare tvärtom.
JKL-konsulten Mats Bergstrand, som är redaktör på sajten, säger att han inte har sett några fel i filmen.
- Vi har inte sagt att de vill förbjuda det, utan att deras förslag innebär att det försvåras, säger Bergstrand.
Men inte heller det stämmer, enligt Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket med många säsongsanställda. Niia menar att de till och med värnar om den anställningsformen.
- Påståenden om att vi eller hela LO-familjen är emot säsongsarbeten är gripet ur luften, säger Ella Niia till Expressen.
LO-basen Lundby-Wedin kräver nu att Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström tar ansvar för det som påstås i filmen.
Svenskt näringslivs presschef Peter Isling ville i går inte låta Expressen prata med Urban Bäckström.
- Den här redaktionen jobbar helt och hållet på egen hand. Vi har ingen direkt insyn i vad de väljer att göra för typ av uppslag, säger Peter Isling.
Svarade inte
Sajtens ansvarige utgivare Nicklas Mattsson kunde i går inte svara på några av Expressens frågor.
Båtexplosion i Stockholm
En explosion inträffade vid båtklubben Arken i Kungsängen på lördagsförmiddagen.
Polisen uppger att en person är allvarligt skadad och förd till sjukhus.
- Branden är under kontroll, säger Roger Kämpe vid polisen i Stockholm till Expressen.se.

Larmet kom 10.59 och explosionen ska ha skett på land.
- Det kom in som en båtexplosion i Kungsängen, säger Kerstin Söderberg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.
Räddningstjänsten, en akutbil, en ambulanshelikopter och polisen åkte omedelbart till platsen.
- Det är en person som är allvarligt skadad. Den personen har vi för några minuter sedan lastat i ambulans och är på väg till sjukhus, säger Roger Kämpe, befäl vid polisen i Stockholm, vid 11.40-tiden.
Befarat ytterligare explosioner
- Vi har under räddningsarbetet befarat att ytterligare explosioner kan inträffa och därför har det dragit ut på tiden, berättar Roger Kämpe.
Vad är det för sorts båt?
- Jag vet inte, men jag fick uppfattningen att det var en mindre båt. Jag vet inte omständigheterna. Ingenting annat där ute är drabbat och branden som följde på den eventuella explosionen är också under kontroll.
Är personen livshotande skadad?
- Det får sjukvården svara på, men skadorna är allvarliga.
En utredning kommer att få visa vad som hände.
20 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
om Cirque du Soleil

Cirque du Soleil
http://www.cirquedusoleil.com/world/en/se/intro/intro.asp

Cirque du Soleil (franska för "Solcirkus") är en av världens främsta grupper inom nycirkus. Man har skördat stora publikframgångar och drivs numera som ett storföretag med 3 500 anställda. Företaget är baserat i Montréal, Québec, Kanada och grundades 1984 av två gatuartister, Guy Laliberté och Daniel Gauthier.[1]
Från började kallade de sig Les Échassiers och började 1980 turnera i Québec. De stötte dock på ekonomiska svårigheter och räddades av ett statligt stöd 1983.[2] Le Grand Tour du Cirque du Soleil blev en succé 1984 och efter att ha fått bidrag till ytterligare ett år anlitade Laliberté Guy Caron från National Circus School för att skapa en "riktig cirkus". Att inte använda en cirkusring eller några djur bidrog till att göra Cirque du Soleil till den moderna cirkus (nycirkus) som den är i dag.[3] Varje uppträdande är en blandning av cirkustyper från hela världen, men uppbyggda kring ett tema. Åskådarna dras in i handlingen genom att föreställningarna äger rum med kontinuerlig musik och utan ridåer och pauser för att byta utrustning på scenen.
Under 1990- och 2000-talet växte cirkusen snabbt och gick från att erbjuda en show med 73 anställda 1984 till att numera ha 3 500 anställda från över 40 länder som tillsammans genomför cirka 15 turnéer världen över. Företaget bakom cirkusen beräknas ha årliga inkomster på över 600 miljoner US dollar.[2][4]
Jag har tittat på dem i Stockholm i globen när dom var här. Och då var det bra mer det var häftigt. Och det tyckte jag då, och det tycker jag fortfarande så om de kommer hit igen så vill jag se dem igen.
17 Mars 2010  | Länk | CIRQUE DU SOLEIL | 0 kommentar
OM SOLEN

Solen
Bilar (film)


Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om stjärnan Solen. För andra betydelser, se Sol.


Bild från solens yta registrerad av Hinodes Solar Optical Telescope den 12 januari 2007. Bilden visar plasmats trådliknande former som förbinder olika områden med olika magnetisk polaritet. Hinodes-teleskopet kan påvisa dessa mycket dramatiska bilder av kromosfären, ett tunt skikt av solatmosfären som ligger mellan solens synliga yta, fotosfären och koronan.
Solen är en relativt vanlig typ av gul stjärna. Den befinner sig i centrum av vårt solsystem. Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden, rör sig i cirkulära omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar.
Solen är det största objektet i jordens närhet och dess diameter är cirka 109 gånger större än jordens. Den har en massa på cirka 1,99×1030 kg, vilket motsvarar 333 000 gånger jordens massa. Omkring 99 % av hela solsystemets massa finns i solen, och den styr därför genom sin stora gravitationskraft alla planeters rörelser. Solen är en medelstor stjärna. Många andra stjärnor i universum är betydligt större.
Solen befinner sig i utkanten av galaxen Vintergatan; 26 000 ljusår från Vintergatans centrum och 2,6 ljusår från Vintergatans mittplan. Solen rör sig med en hastighet av 792 000 km/h. Det tar drygt 240 miljoner år för den att förflytta sig ett varv runt Vintergatans centrum.
Avståndet till Solen är c:a 150 miljoner km (1 astronomisk enhet = 1 AU). Det ljus som alstras av solen når jordytan efter 8 minuter och 19 sekunder.
Innehåll
[göm]
• 1 Ljus och temperatur
• 2 Solvinden
• 3 Fenomen på jorden som orsakas av solen
o 3.1 Fenomen av astronomisk art
• 4 Solens ålder och framtid
• 5 Solen i meteorologin
• 6 Solen i astrologin
• 7 Solen och religionen
• 8 Solen som tidmätare
• 9 Solens upp- och nedgång
• 10 Solens storlek i förhållande till jorden
• 11 Solens instrålade värmeenergi till jorden
• 12 Referenser
• 13 Se även
• 14 Litteratur
• 15 Externa länkar

Ljus och temperatur [redigera]
Merparten av solens massa (≈73,46 %) består av väte (H). Den höga temperaturen i solens centrala delar, som beräknas vara 15 miljoner °C, gör att väte omvandlas till helium (He) genom fusion. Att det verkligen är fusion som pågår i solens inre har bekräftats genom mätningar av neutriner från solen[1][2] Fusionsprocessen upprätthåller idag den höga temperaturen i solens inre.
Fusionen producerar dessutom en stor mängd energirika fotoner (gamma- och röntgenstrålning), som så småningom ger vårt solsken. På väg ut ur solen påverkas fotonerna av joner i solens materia genom absorption och spridning. Under denna långa process (17 000 – 50 miljoner år) förlorar varje foton energi, och de flesta fotonerna lämnar slutligen solytan med en energi motsvarande synligt ljus. Att det tar en sådan lång tid för energin att lämna solens centrum är en viktig anledning till varför det är så varmt där. Solens spektrum approximeras väl av en svartkroppsstrålare med en temperatur på cirka 6 000 °C.
Solvinden [redigera]
Huvudartikel: Solvind
Solen slungar ständigt ut materia åt alla håll, med en takt av cirka en miljon ton per sekund (109 kg/s). Denna materia, som till största delen består av elektroner och protoner (och alltså är ett plasma), utgör den så kallade solvinden. Solvindens intensitet varierar ständigt, och är bland annat knuten till olika former av solaktivitet (se solfläckar), vilket gör att det också finns en elvaårig variation med solfläckscykeln.
Fenomen på jorden som orsakas av solen [redigera]
Solen värmer upp jorden och dess atmosfär. Dess solstrålar är en drivande faktor i fotosyntesen som ger upphov till växter och i förlängningen allt liv på jorden.
Det mesta av solvinden avlänkas av jordens magnetfält och flödar runt magnetosfären istället för att nå atmosfären. Elektrisk växelverkan mellan solvinden och magnetosfären ger dock upphov till elektriska strömmar i magnetosfären, vilka i sin tur orsakar norrsken och sydsken (se polarsken). Vid ovanligt kraftig solaktivitet kan jorden drabbas av en geomagnetisk storm, vilken i sällsynta fall kan orsaka stora störningar i elkraftsystemen.
Solens strålning i ultraviolett- och röntgenområdena påverkar plasmatätheten i jonosfären vilket bland annat ger drastiska effekter på utbredningen av radiovågor på frekvenser under några MHz.
Andra fenomen som solen medverkar till är tidvattnet, som visserligen till största delen beror på månens gravitationsfält, men där även solen spelar en stor roll. De starkaste tidvattenkrafterna bildas när solen och månen samverkar, så kallad springflod. När de motverkar varandra kallas det nipflod.
Fenomen av astronomisk art [redigera]
Solen har en avgörande roll vid förmörkelser. Vid en solförmörkelse befinner sig månen på en rät linje mellan solen och jorden så att månen skuggar en del av jorden. Det är en lycklig slump att månens storlek på himlen, sedd från jordytan, i genomsnitt är en aning större än solens storlek på himlen. Tack vare detta faktum kan vi ibland få se en total solförmörkelse någonstans på jorden. Många är beredda att resa långt för att få uppleva denna händelse, som fascinerat eller skrämt människan genom historien. Den kan bara ses som total längs ett förhållandevis smalt band på jordytan. Samtidigt kan dock förmörkelsen ses som partiell på en stor del av jorden.
En annan sorts förmörkelse är månförmörkelsen. Det är då i stället jorden som befinner sig på en rät linje mellan solen och månen, så att jorden helt eller delvis skuggar månen. Månen blir dock aldrig helt förmörkad (dvs. helt svart), även om solens direkta ljus är helt blockerat, eftersom solljuset bryts och sprids i jordens atmosfär. Detta indirekta solljus belyser månen med ett rödaktigt sken, och ger månytan en mörkt rödbrun ton. För att kunna se en månförmörkelse krävs att man ser fullmånen, det vill säga att man är på nattsidan av jorden.
Det bör påpekas att den stora skillnaden mellan de två ovan beskrivna typerna av förmörkelse är, att i första fallet skymmer månen solen för oss, och i andra fallet betraktar vi månen när den skuggas av jorden. Om man befann sig på månen under en månförmörkelse, skulle man där få uppleva en solförmörkelse orsakad av jorden. En annan skillnad är, att jorden är så mycket större än månen att hela månen kan hamna i dess kärnskugga.
Även planeterna Merkurius och Venus kan i likhet med vår måne passera mellan oss och solen. Vid dessa astronomiska händelser, som kallas Merkuriuspassage respektive Venuspassage, kan man med lämpliga instrument se hur en liten rund, svart prick rör sig över solskivan.
Solens ålder och framtid [redigera]

Solens beräknade livscykel illustrerad som en tidslinje med solens olika faser
Solen beräknas vara omkring 4,6 miljarder år gammal[3][4], det vill säga ungefär lika gammal som jorden. Den har ännu inte har nått halva sin livslängd, som beräknas till gott och väl 12 miljarder år som aktivt lysande stjärna. Solen kommer dock inte alltid att vara i den form som den har idag. Under uppskattningsvis 5 miljarder år framöver händer ingenting drastiskt, solen fortsätter att lysa på samma sätt men blir gradvis hetare och ljusare.
När solen har förbrukat sitt förråd av väte i de centrala delarna genom fusion, så att solens centrum består av nästan rent helium, så inträder nästa fas i solens utveckling. Solen kommer då att övergå från vätefusion till heliumfusion. Heliumfusion, där tre heliumkärnor slås samman till en kolkärna leder till ökat strålningstryck, vilket gör att solen sakta kommer att svälla och bli till en stor röd jätte. Den kommer då att sluka närbelägna planeter som Merkurius, Venus men modeller förutspår dock att solen kommer expandera ut till omkring 99% av avståndet till jorden idag (1 AU). Samtidigt beräknas jordens omloppsbana expandera till ungefär 1,7 AU på grund av solens förlust av massa och därmed tros jorden undvika ödet att bli en del av solen. Efter att ha gjort slut på helium kommer solen, till skillnad från större stjärnor, inte upp i sådan temperatur att den kan börja förbränna även andra grundämnen, utan den får nu slut på bränsle och sjunker ihop till en vit dvärg, inte mycket större än jorden. Den vita dvärgen lyser och är mycket varm men detta beror inte på kärnreaktioner utan på att den drar sig samman. När sammandragningarna har upphört så slutar den helt lysa och temperaturen minskar kraftigt. Den blir en svart dvärg, en kall stjärna med en mycket hög densitet (täthet).
Solen i meteorologin [redigera]
Solen är motorn till allt väder. På sommaren värmer solen upp luften som då stiger. Då luften stiger i ett område bildas ett undertryck som gör att omkringliggande luft börjar strömma in mot det uppvärmda området för att utjämna tryckskillnaden. Därmed har en vindrörelse uppstått. Om luften värms upp över vatten så att även vattnet blir uppvärmt, börjar vattnet stiga som ånga. När ångan nått en höjd där den kan kondenseras bildas det moln. Molnen blir alltmer mättade med ånga. Till slut måste de tömmas på vatten, vilket når jordytan som olika typer av nederbörd, beroende på den lokala temperaturen.
Om det regnar (oftast på kvällen eller morgonen) och solen kommer åt att lysa på regndropparna i rätt vinkel bildas en regnbåge. För att hitta regnbågen måste man titta på himlen med solen i ryggen.
Andra fenomen är olika typer av halo, vilka uppstår då vi betraktar solen genom tunna slöjmoln bestående av iskristaller.
Solen i astrologin [redigera]
Solen är grunden för vilket stjärntecken som råder. Zodiaken är tolv stjärnbilder som solen passerar under året. Man har valt att ha Väduren som den första stjärnbilden i detta kretslopp, eftersom det är i denna stjärnbild som solens ekliptika skär himmelsekvatorn på våren. När zodiaken grundades omkring år 0 befann sig solen verkligen i vädurens stjärnbild. Emellertid roterar zodiaken, vilket man inte kände till år 0, och efter cirka 2000 år har nu zodiaken vridits så mycket att när den sägs vara i Vädurens stjärntecken befinner sig solen i själva verket i Fiskarnas stjärnbild. (Observera att den astronomiska termen "stjärnbild" avser en specifik konstellation av himlakroppar, medan termen "stjärntecken", som används inom astrologin, avser ett specifikt område av ekliptikan. De båda termerna är alltså inte liktydiga.)
Solen och religionen [redigera]
I många kulturer har man dyrkat solen som en gud. I Grekland talade man om Helios, i den assyriska och babyloniska mytologin talas de om Shamash, i Egypten om Ra, i Indien om Surya.
I romersk mytologi finner man guden Sol Invictus, vilken troligen är den gud som gett oss namnet på det glödande klot som till synes rör sig över himlen. Sol infördes av den romerske kejsaren Heliogabalus, själv hämtad från det forntida Syrien, där han var överstepräst över kulten av gudomen Baal eller El-Gabal, som latiniserades till Elagabalus. Under hans korta regeringstid åren 218–222 var det solguden Elagabalus Sol Invictus som blev den påbjudna religionens huvudattraktion.
I Norden dyrkades inte solen som en gud, utan solen utgjorde ett av de fyra elementen, nämligen eld. Man hade i stället ljusguden Balder.
Solen som tidmätare [redigera]
Ställer man en stav på plan mark, så kan man med hjälp av skuggan från staven följa solens vandring över himlavalvet. Användandet av en sådan så kallad gnomon var det första verktyget man mätte tiden med, och med vars hjälp man mer exakt kunde indela den ljusa delen av dygnet.
Solens upp- och nedgång [redigera]
Tidpunkten för solens uppgång anges av SMHI för den tidpunkt då den övre delen av solskivan skymtar vid horisonten. Nedgången anges för den tidpunkt då solen helt försvunnit bakom horisonten[5].
Solens storlek i förhållande till jorden [redigera]
För att få en uppfattning om solens storlek och avståndet till jorden kan man göra följande jämförelse i mindre skala; Om Solen motsvarar en ordinär fotboll med en diameter på cirka 22 cm, är jorden en kula med diametern 2 mm, som befinner sig på ett avstånd av 24 meter från fotbollen.[6] Månen är i denna skalmodell bara 0,5 mm i diameter, det vill säga som ett mindre sandkorn.
Solens instrålade värmeenergi till jorden [redigera]
Från solen till jorden instrålad värmeenergi absorberas och reflekteras i olika delar på jorden med följande ungefärliga fördelningen: Om den totala instrålade energin sätts till 100% erhålls följande fördelning;
• Reflekterad av jordens atmosfär ut i universum: 6%
• Reflekterad av täta molnformationer ut i universum: 20%
• Reflekterad från jordens yta ut i universum: 4%
• Absorberad av land och hav: 51 %
• Absorberad av moln: 3%
• Absorberad av atmosfären: 16%
Totalt reflekteras alltså 30% och absorberas 70 % av den totala solinstrålningen. Uppskattningar har gjorts som anger att den totala solinstrålningen till jorden är cirka 15 000 gånger större än vad människan förbrukar totalt i form av industriell verksamhet, uppvärmning och transporter.[7]
Referenser [redigera]
1. ^ Johansson, Sverker (2003)The Solar FAQ. Solar Neutrinos and Other Solar Oddities. http://www.talkorigins.org/faqs/faq-solar.html
2. ^ http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2002/public.html
3. ^ Brun & Turck-Chieze & Morel (1998) Standard solar models in the light of new helioseismic constraints I: The solar core, Astrophys.J.506:913-925, http://xxx.lanl.gov/abs/astro-ph/9806272
4. ^ Dziembowski et al (1999) Helioseismology and the solar age, Astron.Astrophys. 343 (1999) 990 http://xxx.lanl.gov/abs/astro-ph/9809361
5. ^ P4 extra. Sveriges Radio P4, 8 oktober 2007.
6. ^ Se även figur, Skalenlig jämförelse solen-jorden.
7. ^ Vattenfall - energi från solen.
Se även [redigera]
• Stjärna
• Solenergi
• Hertzsprung-Russell-diagram
• Granuler
• Solfläckar
Litteratur [redigera]
• Eva Novotny: Introduction to stellar atmospheres and interiors, Oxford University Press, New York 1973. ISBN 0-19-501588-6.
• Hannes Alfvén: On the origin of the solar system, Clarendon Press, Oxford 1954. ISBN 978-0-8371-6595-0.

• Malignt melanom (hudcancer)
• Malignt melanom, eller hudcancer, är en typ av elakartad tumör som du kan få om du solar för mycket och bränner dig ofta. Tecken på sjukdomen kan vara nya pigmentfläckar på huden eller fläckar som ändrar storlek, färg eller form. Kontakta din vårdcentral för undersökning om dina pigmentfläckar ändrar utseende eller om du får nya fläckar.
Malignt melanom är en av de cancerformer som har ökat snabbast i Sverige de senaste årtiondena. Varje år får cirka 2600 personer malignt melanom i Sverige.
Sjukdomen är lika vanlig hos kvinnor som hos män. Malignt melanom förekommer i alla åldrar, men drabbar mycket sällan barn. Den utvecklas oftast i huden, men även ögon och slemhinnor kan drabbas.
Cancertumören kan sprida sig till andra delar av kroppen genom dottertumörer, så kallade metastaser. Det gör att malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer. Trots det botas cirka 85 procent av alla patienter med malignt melanom.
Huden fungerar som ett skydd mot bakterier, virus, uttorkning och solens skadliga strålar. Den består av tre lager:
• överhuden
• läderhuden
• underhuden.
Längst ned i hudens översta lager, överhuden, finns basalceller. I basalcellslagret finns våra pigmentceller, melanocyterna. De bildar ett mörkt pigment, melanin, som ger ett visst skydd mot solens skadliga strålar.
Under fosterutvecklingen klumpar pigmentcellerna ibland ihop sig och bildar bruna pigmentfläckar i huden. Det är dessa vi kallar födelsemärken eller leverfläckar. Malignt melanom utvecklas från pigmentcellerna och uppstår ofta i pigmentfläckar.
Klicka på filmen för att se hur malignt melanom bildas.
Skivepitelcancer och basalcellscancer är andra former av hudcancer. Klicka på länkarna för att läsa mer.
Orsaker till malignt melanom
Den ultravioletta strålningen i solljuset är den viktigaste orsaken till malignt melanom. Ju mer du solar desto större är risken att du utvecklar sjukdomen. Risken ökar speciellt om du bränner dig i solen.
Risken att drabbas beror också på arv. Om du har två eller flera biologiska släktingar som har haft malignt melanom ökar risken att du drabbas. Även andra faktorer har betydelse eftersom malignt melanom kan uppstå i hud som inte utsätts för solen.
Personer med ljus hy och rött hår är mycket känsliga för solens strålar. De bränner sig lättare och drabbas lättare av hudcancer.
Symtom på malignt melanom
Symtom på sjukdomen kan vara att en pigmentfläck förändras på något sätt. Den kan:
• börja växa
• börja klia
• ändra form
• ändra färg. Lägg även märke till om fläcken har två eller fler färger.
Du kan också få nya pigmentfläckar som ser annorlunda ut.
Malignt melanom i ögat kan göra att du ser ljusblixtar eller att du får ett mindre och suddigare synfält.
Förebygg malignt melanom
Det bästa sättet att skydda sig mot malignt melanom är att alltid vara försiktig i solen. Undvik att bränna dig. Detta är särskilt viktigt när det gäller barn eftersom deras hud är mycket känslig för sol.
Under sommaren är solen starkast mitt på dagen. Försök att skydda huden under dessa timmar, till exempel genom att vara i skuggan, täcka huden med ljusa och svala kläder samt skydda huvudet och ansiktet med en huvudbonad. Det är också klokt att sakta vänja huden vid solen, kanske att vara i solen under 15 minuter de första dagarna.
Solskyddskrämer är ett bra skydd mot brännskador, men inte helt säkert eftersom det inte är bevisat att de skyddar mot melanom. Använd därför solskyddskrämer tillsammans med annat skydd, som kläder. Börja alltid med en hög solskyddsfaktor som du kan minska. På så sätt vänjer du din hud vid solen.
Klicka på länken Solskador för att läsa mer.
Det är också viktigt att du lär känna dina pigmentfläckar. Undersök dem regelbundet för att upptäcka om någonting förändras. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto större är chansen att den botas.
Fråga om råd
Har du frågor om cancer, ring Cancerupplysningen på telefon 08-517 766 00. Du kan också besöka dem i Radiumhemmets stora entréhall, Karolinska Universitetssjukhuset Solna. Cancerupplysningen stöds av Radiumhemmets Forskningsfonder.
Om du har symtom och är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om vilken vårdcentral du är listad på.
På andra språk
• För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
• För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.
Sök vård
Kontakta din vårdcentral för en undersökning om du har pigmentfläckar som
• ändrar utseende, till exempel form eller färg
• får en annan struktur
• förändras i storlek
• kliar, fjällar eller blir irriterade
eller
• om du får nya pigmentfläckar som ser ovanliga ut
• om du får synförändringar i form av ljusblixtar eller ett minskat synfältet.
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. Klicka på Mina vårdkontakter till höger.
Undersökning vid malignt melanom
Läkaren undersöker den nya eller förändrade pigmentfläcken. På specialkliniker används ett hudmikroskop för att få en mer detaljerad bild. Läkaren undersöker sedan resten av huden noggrant för att se om det finns andra pigmentfläckar som behöver extra uppmärksamhet.
Behandling vid malignt melanom
Om fläcken ser ut som cancer opererar läkaren bort den och huden runtomkring med skalpell. Det är för att cancern inte ska komma tillbaka eller sprida sig. Hudprovet, som kallas biopsi, skickas iväg för att undersökas i mikroskop.
Ibland tar läkaren prov på lymfkörtlarna för att undersöka om tumörcellerna har spridit sig till dem. Om det finns cancerceller i lymfkörtlarna opereras körtlarna bort.
Om cancern har spridit sig i kroppen behandlas tumörerna olika beroende på var de sitter. Behandlingarna kan vara operation, strålbehandling eller cytostatika, även kallat cellgifter.
Malignt melanom i ögat opereras också. Ibland räcker det med en mindre operation där tumören sitter, men ibland måste hela ögat tas bort. I vissa fall behandlas man med strålbehandling.
Cirka 85 procent av alla patienter med malignt melanom botas.
Klicka på länkarna för att läsa om cytostatika och strålbehandling.
Kontaktsjuksköterska
Det kan vara tryggt att ha någon som stödjer dig och dina närstående i samband med ett cancerbesked. En kontaktsjuksköterska svarar på dina frågor och hjälper dig under hela cancervården. Läs mer under länken.
16 Mars 2010  | Länk | OM SOLEN | 0 kommentar
Solen skiner – då blir

Solen skiner – då blir
var fjärde trött

Det är så soligt att du måste kisa. Är det möjligt att känna annat än vårglädje?
Tyvärr.
Våren gör var fjärde svensk trött och 400 000 svenskar nedstämda.
Det kan låta som en riktig motsägelse.
Under den långa mörka vintern gör vi inte mycket annat än att längta efter våren och ljuset.
"Sänkta och trötta"
Men när solen väl kastar bländande solreflexer mot plåttaken och snödrivorna smälter snabbare än en isglass på sommaren är det många som sakta men säkert blir allt lägre. Och lägre.
– 25 procent av oss påverkas av höstvädret och andra av vårvädret. Vi blir sänkta, tröttare och mindre rappa, lite nedstämda och får sämre ämnesomsättning. Det beror på den snabba hastigheten i hur dagslängden förändras, kroppen hinner inte ställa om sig lika snabbt som ljuset gör det, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet och Karolinska institutet.
"Biologiska klockan"
4-5 procent blir så pass allvarligt påverkade att de får dignosen SAD, seasonal affective disorder. Det är de som får återkommande depressioner orsakade av årstidsväxlingar.
– Vår biologiska klocka styr oss väldigt mycket och vissa individer är känsligare än andra. I oktober och november när dagslängden snabbt blir kortare så påverkas de, och även nu när dagslängden mycket snabbt blir längre. Däremot runt jul och nyår när det är så mörkt så påverkas vi inte så mycket av mörkret för då är tillståndet ganska konstant, säger Torbjörn Åkerstedt.
Men det finns sätt att försöka stävja tröttheten och nedstämdheten:
• Motion är ett sätt.
• Tillräckligt med d-vitamin ett annat.
• Sol i lagom doser varje dag är viktigt så att man snabbt vänjer sig vid de allt ljusare dagarna. Gå ut på lunchen och få en dos eller sätt dig på balkongen och lapa.
15 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Nu vill Vilks göra såpa om "Jihad Jane"

Nu vill Vilks göra såpa om "Jihad Jane"
Varsågod, Lars Vilks, här skapar vi vidare på ditt konstverk.
Provokatören från Helsingborg hävdar nämligen att reaktionerna som ett konstverk utlöser är konst i sig.
Han har med sin konst gjort folk förbannade i decennier. Men hatet som den turbanprydda rondellhunden väckt saknar motstycke.
Hotad till livet har Lars Vilks utlöst en stor debatt om yttrandefriheten - och blivit världskändis på kuppen.
Nu skissar han på ett nytt konstverk: en såpopera med Jihad Jane i huvudrollen
Allt började sommaren 2007. Lars Vilks hade ombetts att bidra med teckningar till en konstutställning med hundtema på en värmländsk hembygdsgård. Resultatet blev en rondellhund. Men Vilks rondellhund liknade inte dem som fanns utplacerade i trafiken runt om i Sverige. Hemma i huset i Nyhamnsläge i nordvästra Skåne tecknade han något som skulle skaka om hela världen. Hans rondellhund föreställde profeten Muhammed.
- Det fanns en konstnär som hette Robert Jäppinen, som bodde i närheten. Han är avliden i dag, men han stod alltid för det provocerande inslaget i deras verksamhet. Det var väldigt snällt annars. Så de ville att jag skulle göra något kraftfullare, berättar Lars Vilks.
Han tog avstamp i ett av Robert Jäppinen konstverk, och därifrån växte idén om Muhammed som rondellhund fram.
- Han hade gjort en satirisk bild av George Bush som en ondskefull katt. Men ingen kände sig provocerad av det. Så jag funderade på vad man egentligen får göra som konstnär. Det var då det slog mig att det finns en sak man inte få göra, säger Vilks.

Men konstverket blev för mycket för hembygdsgården och de stoppade rondellhunden bara några timmar innan dörrarna till vernissagen slogs upp.
Det var den första konflikten kring Lars Vilks teckning - men bara en mild västanfläkt jämfört med vad som komma skulle.
Lars Vilks hade anledning att ana vilken sprängkraft som fanns i konstverket. Vid samma tidpunkt stod två danska tecknare under dödshot. Knappt två år tidigare hade deras karikatyr av Muhammed som självmordsbombare, som publicerades i Jyllands-Posten, utlöst kravaller över hela den muslimska världen.
Enligt islamsk tradition får profeten överhuvudtaget inte avbildas.
- Muhammed ville undvika att folk skulle komma till honom och inte till gud. Han ville att de skulle vända sig direkt till gud. Det är bakgrunden till att det är förbjudet att avbilda honom, säger Ahmed Gholam, doktorand i islamologi vid Lunds universitet.
Men provokationen är större än så. I den muslimska världen anses hundar vara smutsiga. Så för djupt troende muslimer är kombinationen av Muhammed och en hund något av det mest kränkande man kan tänka sig.
Ska då verkligen den svenska konstvärlden anpassa sig efter det?
Det gjorde den i alla fall. Efter att hembygdsgården sagt nej vägrade museum efter museum att ställa ut konstverket. Därmed hade Lars Vilks bevisat sin tes. Konstvärlden berömmer sig för att hålla yttrandefriheten högst av alla, men när det kommer till kritan, eller rättare sagt till islam, vågar de inte längre hålla fast vid sina principer.
När konstvärlden svek yttrandefriheten såg medierna det som sin uppgift att hålla fanan högt. Som en reaktion på museernas undfallenhet publicerade Örebrotidningen Nerikes Allehanda teckningen på sin ledarsida. Och trots att flera större tidningar hakade på, som Dagens Nyheter och Aftonbladet, så var det publiceringen i Nerikes Allehanda som blev en världsnyhet.

Regeringarna i bland annat Iran, Egypten och Jordanien protesterade och på gatorna i Pakistan brände man svenska flaggor och en docka föreställande Fredrik Reinfeldt. Flera stora svenska företag med verksamhet i Mellanöstern hotades på islamistgruppers hemsidor.
Det gick så långt att Fredrik Reinfeldt tvingades bjuda in ett tjugotal ambassadörer från muslimska länder för att föra en dialog om det som inträffat.
- Jag känner ett personligt ansvar att göra så mycket jag kan för att dämpa tendenser till oro, sade Reinfeldt till SVT efter mötet.
Lars Vilks själv fick ett pris på sitt huvud. Abu Omar al-Baghdadi, som pekades ut som ledare för terrornätverket al-Qaida i Irak, erbjöd 100 000 dollar till den som hade ihjäl konstnären. Vilks fick Säpo-beskydd och bodde under en period på hemlig ort. När han trots hoten framträdde på seminarier fick besökarna passera metalldetektorer.
- Det var helt overkligt, säger Lars Vilks till Expressen.
I samma veva fick också chefredaktören på Nerikes Allehanda, Ulf Johansson, ett pris på sitt huvud.
- Det var väldigt obehagligt. Vi hade skydd från polisens insatsstyrka dygnet runt under en ganska lång period, berättar han.
Händelseförloppet följdes av flera utländska medier. Samtidigt gick debatten het i svenska medier om huruvida det var rätt eller fel att publicera bilden. Men debatten dog så småningom ut och intresset för Vilks rondellhund klingade sakta av.
Det skulle dröja två år innan ämnet blev aktuellt igen. Och även denna gång hade det sin upprinnelse i Danmark, och de Muhammedkarikatyrer som publicerats i Jyllands-Posten.
I oktober 2009 greps två män i Chicago misstänkta för att ha planerat en attack mot den danska tidningen. Senare samma månad hittade man ett misstänkt paket utanför Kurt Westergaards villa, en av tecknarna bakom karikatyrerna. På nyårsdagen 2010 trappades allting upp när Westergaard blev överfallen i sitt hem av en man beväpnad med yxa och kniv. Attacken avstyrdes av polisen och mannen kunde gripas.
Tre dagar efter yxattacken kom också hoten tillbaka i Sverige. Efter lång tid av tystnad fick Lars Vilks ett samtal från Somalia. Mannen i luren frågade om han kände till vad som hänt i Danmark. Det gjorde Vilks.
- Då förklarade mannen att de var ute efter mer och att de snart skulle komma till mig, sade Lars Vilks till Helsingborgs Dagblads nätupplaga.
Sedan gick det några månader innan allt brakade loss. I tisdags rapporterade den irländska nyhetskanalen Rté att irländsk polis gripit sju personer, misstänka för en mordkomplott mot Vilks. Samtidigt blev det känt att en kvinna vid namn Colleen LaRose gripits i USA, som enligt anklagelserna ska ha rekryterat islamister i syfte att döda den svenska konstnären.
Hennes alias blev snart känt: "Jihad Jane".
Om inte Lars Vilks redan var världskändis, så blev han det nu. I USA trängdes tv-bussarna utanför den misstänkta kvinnans hus, och medier över hela världen följde händelserna med stort intresse.

Sverige var förstås inget undantag. Återigen publicerade ett antal svenska medier Lars Vilks teckning, däribland Expressen, Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet, SVT och TV4. Och debatten om att publicera eller inte publicera kom tillbaka.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som i onsdags valde att publicera Lars Vilks teckning, ångrar inte sitt beslut.
- Teckningen fick ett exceptionellt stort nyhetsvärde och allmänintresse efter gripandet av de åtta misstänkta terroristerna, som var en världsnyhet. Den andra anledningen till att publicera var att mycket tydligt markera yttrandefriheten, säger han.
De chefredaktörer som tagit beslutet att publicera har noggrant påpekat att det inte är Lars Vilks konstverk man ställer sig bakom, utan hans rätt att uttrycka vad han vill. Bilden har publicerats med återhållsamhet och bara vid enstaka tillfällen. Men det finns de som menar att medierna har sprungit Vilks ärenden.
- Jag undrar inte om inte bäst före-datumet har gått ut för Vilks rondellhund. Vilks verkar inte provocera någon längre. Alla håller ju med om hans rätt att slippa bli mordhotad för sin fula teckning. Det är vi publicister som ger verket dess betydelse. Vi snurrar runt, runt, runt den här hunden i rondellen. Utan oss blir det ingen trafik, säger Ulrika Knutson, ordförande i Publicistklubben.
De allra flesta debattörer har stått upp för Lars Vilks. En av dem är Johan Lundberg, kulturskribent och chefredaktör för den konservativa tidskriften Axess. Han tycker att flera röster i den svenska debatten är alldeles för flata mot yttrandefrihetens fiender.
- Många svenska debattörer visar sympati för människor som vill stoppa folk från att göra sådana här hädelser. Det viktigt att tydligt värna yttrandefriheten, men många är sliriga i den frågan. Antingen är man för eller emot yttrandefrihet, det finns inga mellanlägen, säger han.
En som inte tagit Vilks parti är Socialdemokraten Nalin Pekgul, ordförande i partiets kvinnoförbund och själv muslim. Hon har försvarat hans rätt att uttrycka sig, men samtidigt gått till hård attack mot konstnären.
- Lars Vilks är islamofob. Han har samma syn på muslimer som muslimska fundamentalister har på kvinnor, att kvinnor ska vara underordnade män för att de inte kan kontrollera sina känslor, inte fatta rationella beslut. Lars Vilks säger precis samma sak om muslimer, att de inte kan hantera demokrati och yttrandefrihet, att de måste uppfostras, säger hon.
En annan fråga som har kommit på tal är om Lars Vilks hade ett dolt syfte med sitt konstverk. Handlade det egentligen bara om att jobba på sitt eget kändisskap? Det faller på sin egen orimlighet, menar Vilks, eftersom han inte i sin vildaste fantasi kunde ana vilka proportioner hans teckning skulle få.
- Att jag sitter här hemma och tänker ut en stor masterplan, det är bara en fri fantasi, säger Lars Vilks.
Och han säger sig inte heller ha haft pengar i åtanke.
- Det är en orättfärdig beskyllning. Jag har inte gjort några pengar på det här, säger han.
Även om rondellhunden är Lars Vilks i särklass kändaste verk, så är det inte första gången han provocerar genom sin konst. Hans konstnärliga genombrott bestod i ett antal väldiga skulpturer som han utan lov snickrade ihop i ett naturreservat i Skåne.
1999 förargade Vilks invånarna i Eslöv med en ful julgran av spillvirke. De mest förnärmade satte eld på den flera gånger. Ett par år senare eldhärjades en träskulptur som Vilks hade satt upp i Falkenberg, som en ambassad för sitt låtsasland Ladonien.

Och i samma veva som hans rondellhund debatterades i medierna publicerade Lars Vilks en teckning av en så kallad "judesugga", en medeltida antijudisk karikatyr, på sin blogg - efter en uppmaning i en krönika i Svenska Dagbladet.
Lars Vilks har gjort en musikal av efterspelet till allt som hände 2007, som har blivit stoppad av alla som fått den på sitt bord. Men tro inte att dramatiken är över. Även om han inte ser provokationen som ett självändamål, så skissar han redan på en uppföljare till rondellhunden.
- Jag tror att det skulle gå att göra en dokumentation av det här. Och för en sådan produktion är Jihad Jane en stor tillgång. Temat är såpopera, säger Lars Vilks.
Så det kommer bli en såpopera med Jihad Jane i huvudrollen?
- Ja, det är min nuvarande tanke.
15 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Barnen togs inte på allvar - dog efter vårdens missar

Barnen togs inte på allvar - dog efter vårdens missar

Här är barnen som sjukvården inte tog på allvar. Därför är Wilhelm, Mirabell, Simon och Neo döda.
- På vissa ställen är det en resursfråga. Men på andra ställen handlar det nog mer om kompetensen hos personalen som finns, säger Christer Neleryd på Socialstyrelsens tillsynsenhet.

Wilhelm Björnberg, 2, Mirabell, 1, Simon Hamko, 3, och Neo Wennberg-Soderius, 2, har alla två saker gemensamt. De har dött kort efter att de sökt sjukhusvård. Dessutom upplever deras föräldrar att vården inte tagit dem på allvar.
Neo skickades hem från sjukhuset i Mora med uppmaningen att vila. Kort efteråt dog han i misstänkt hjärnhinneinflammation.
- Vården har varit otroligt nonchalant. Det var precis som om de inte brydde sig. Det var ju bara ett vanligt virus och sen var det bara att åka hem och vila några dagar, säger Neos mamma Zorina Soderius, 24.
Enligt chefsläkaren Bengt Malmqvist pågår en internutredning som ska leda till en lex Maria-anmälan.
"Hoppas de lärt sig
Wilhelm Björnberg kom in till sjukhuset i Eskilstuna med magsmärtor. Först efter sju timmar konstaterades att han hade en brusten blindtarm. Men då var det för sent. Wilhelm drabbades senare av ett hjärtstillestånd och dog.
Socialstyrelsen har kritiserat läkarnas långsamma agerande.
- Från sjukhuset har de inte lyssnat på oss. Men man får ju hoppas att de lärt sig något nu, säger Wilhelms pappa Christer Andersson, 36.

"Nochalerade"
Ettåriga Mirabell dog i lunginflammation på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Socialstyrelsen har konstaterat omfattande vårdbrister.
- Vi har blivit otroligt nonchalerade. Jag och min fru arbetar själva i vården och kunde ifrågasätta att en del prover inte togs, säger hennes pappa Henrik, 39
Simon Hamko skickades hem från Astrid Lindgrens barnsjukhus och dog två dagar senare i svininfluensa. Fallet är anmält till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
- Jag lider dag och natt av hur vi har blivit behandlade, säger hans pappa Jack Hamko.
Anmälningarna har ökat
Enligt socialstyrelsen har antalet lex Mariaanmälningar, fall där sjukhuset misstänkt vårdfel och slagit larm, ökat de senaste åren.
Anmälningar som gäller barnkliniker har ökat sedan 2006 fram till förra året då antalet sjönk något.
- Vi ser naturligtvis i våra utredningar att det begås fel och missar i vården, säger Christer Neleryd.
fallen där patienter skickats hem och sedan dött bedömer han att det handlar om kompetensbrist.
- Det är svårt att säga något generellt. Men jag tror att det ofta handlar om personalens kompetens och deras erfarenhet, hur vana de är vid de här situationerna och kan läsa av patienterna, säger Christer Neleryd vid socialstyrelsens tillsynsenhet.
14 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Kidnappad pojke har hittats vid liv

Kidnappad pojke har hittats vid liv, den 5-åriga brittiska pojken som kidnappades i tosdags har hittats igen, välbehållen.
11 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Bortrövade babyn återfunnen

Bortrövade babyn återfunnen
Den tre månader gamla pojken som i förmiddags rövades bort i Varkaus, i sydöstra Finland, har återfunnits.
Pojken låg i sin barnvagn på en bekants tomt när han kidnappades, skriver Hbl.fi.


Enligt Hs.fi uppger polisen att pojken har hittats på eftermiddagen.
Polisen misstänker att barnet kidnappades strax före klockan elva på måndagen. Enligt uppgift låg han och sov i sin vagn utanför ett hus i stadsdelen Kuoppakangas.
Pojken var klädd i mörkblå overall.
Föräldrarna uppges vara väldigt oroade och kan inte förstå vem som ligger bakom kidnappningen.
Inget larm från babyvakten
Mamman var på besök hos vänner när det inträffade. Bara tio minuter tidigare ska hon ha varit ute och sett till sonen som låg och sov i sin vagn. Den elektroniska babyvakten som ska larma om barnet vaknar, larmade aldrig.
Pojkens pappa var på jobbet.
Enligt tidningen Ilta-Sanomat är villaområdet känt för att vara lugnt. Dessutom är gatan dit en återvändsgränd. I närheten finns ett skogsområde genomskuret av en promenadled.
Ett stort antal poliser deltar i spaningen.
8 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
kommer mer titta på det Kidnapparna ringde pappan

Blodig valdag i Irak
Samtidigt som vallokalerna öppnade i Irak attackerades flera byggnader med granater och bomber. Över 20 personer rapporteras ha omkommit, och dödssiffrorna stiger.
Idag går Irak till parlamentsval för andra gången sedan Saddam Hussein störtades 2003. Valdagen har varit orolig på många håll. Hittills har 24 personer har dött och 60 människor skadats i olika attentat, enligt AFP.


Den värsta attacken skedde vid ett bostadshus i nordöstra Bagdad. 12 personer miste livet när två granater fick ett tvåvåningshus att rasa ihop. Bland offren fanns fyra barn, rapporterar AFP.
Fler attentat i Bagdad
Totalt ska tio granater ha avfyrats på olika platser i Bagdad sedan vallokalerna öppnade.
Vid en annat attentat i Bagdad dödades fyra personer efter en kraftig explosion. Fyra av dem har slagit ner i den så kallade Gröna zonen där parlametet och en rad andra viktiga byggnader ligger.
Granatattacker har även skett i andra delar av landet. I staden Baji norr om Bagdad skadades tre människor när en granat slog ner nära en vallokal, enligt Reuters.
al-Qaida hotar röstande
Terrornätverket al-Qaida har deklararat att den kommer att sabotera valet. al-Qaida har utlyst utegångsförbud och hotat med att den som bryter mot det utsätter sig för livsfara.
Nära 19 miljoner irakier får rösta i valet.

Hundjobb för Schweiz advokater?



Schweiziska advokater kan få det bra mycket knepigare i sina kontakter med klienter i fortsättningen. På söndagen avgörs om fiskar, hamstrar, hundar och andra utsatta djur ska ha rätt till juridisk hjälp.
Söndagens folkomröstning är ett så kallat folkinitiativ, en omtalad finess i den schweiziska demokratin. Den som lyckas få ihop 100 000 underskrifter kan tvinga fram en omröstning om nästan vad som helst, och detta har nu djurrättsorganisationen Schweizer Tierschutz (STS) lyckats med.
I kantonen Zürich har djur haft rätt till advokat sedan 1992. Frågan nu är om detta ska bli obligatoriskt också i resten av landet.
Antoine Goetschel har som djurens advokat i Zürich blivit omröstningens affischnamn. Han sköter årligen upp till omkring 200 rättsfall, men irriterar sig på att det ofta är de mest kufiska som väcker uppmärksamhet. Till exempel när han häromveckan i rätten företrädde en gädda som mördats av en fiskare.
Dålig betalningsförmåga
De flesta fallen handlar dock om hundar, katter och boskap som utsatts för grovt djurplågeri. Klienterna har nästan alltid urusel betalningsförmåga, så Goetschels timarvode à 200 franc (1 300 kronor) betalas av kantonmyndigheterna.
Schweiz har sedan tidigare en av världens strängaste djurskyddslagar. Till exempel får man inte spola ner levande akvariefiskar i toaletten – de måste först avlivas med en så mild metod som möjligt. Och djur med stora sociala behov, till exempel hamstrar, får inte lämnas ensamma.
Men straffen för de människor som döms blir ofta låga. Goetschel ser det som logiskt att man tvingar rättsväsendet att ta djuren på större allvar.
– Om åklagaren får ett fall med jättelika knarkmängder, och ett med halshuggna barn, och sedan två brända hundar kommer in – då säger han, "äsch, vadå". Det förstår jag, säger Goetschel.
– Det vore mer rättvist att ge djuren en röst
Värdetransport rånad utanför Casino Cosmopol
En värdetransport rånades utanför Casino Cosmopol på Kungsgatan i centrala Stockholm strax efter klockan 11.30 på söndagen.
Minst två beväpnade rånare tvingade till sig en väska med kontanter och flydde sedan i en röd mindre bil.
- Det var en transport med pengar på väg till oss, säger Nina Enhage, pressansvarig på Casino Cosmopol till Expressen.se.
Rånarna var maskerade och beväpnade med handeldvapen. De slog till strax efter 11.30, innan värdetransporten hann komma in i Casinots lokaler. Polisen larmades klockan 11.38 och nu jagar man med stor styrka efter de beväpnade rånarna.
- Vi har 15 patruller och en helikopter ute och letar just nu, säger Ulf Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.
Det är oklart hur mycket pengar rånarna kom över men värdetransporten innehöll stora summor kontanter.
- Det är fruktansvärt att något sådant här har hänt, säger Nina Enhage.
Många dödade i attacker mot vallokaler i Irak
Sex granater slog ner i Bagdad samtidigt som vallokalerna på söndagen öppnade för det andra parlamentsvalet sedan Saddam Husseins fall 2003.
Enligt inrikesdepartementet har 24 personer har dödats, medan 60 människor har skadats, enligt AFP.
- Attackerna är bara brus, i syfte att påverka väljarna, sade premiärminister Nuri al-Maliki när han röstade i "Gröna zonen".

Kvar på trottoaren till Gamla Brogatan vid sidoentrén till Casino Cosmopol står den vita värdestransportbilen. Fyra polismän bevakar den avspärrade platsen.
Rånarna försvann från platsen i en mindre bil i riktning mot Sveavägen.
Bilen är troligtvis en Opel Astra.
- Den ska ha varit mörkt röd i färgen och ha metallic-lack, säger Ulf Lindgren till Expressen.se.
Polisen efterlyser nu tips om bilen och rånarna.
Kan ha fastnat på bild
Ingen person skadades fysiskt vid rånet och rånarna var aldrig inne på Casino Cosmopol - men man hoppas kunna identifiera rånarna med hjälp av bilder från de övervakningskameror som sitter vid kasinots entré.
- Jag hoppas att vi kan leverera ett bra bildmaterial på rånet och rånarna till polisen, säger Nina Enhage.




Tre av angreppen riktades mot Bagdads gröna zon.
De flesta av de raketer och granater som detonerade i Bagdad på söndagen verkar ha avfyrats från sunnidominerade områden enligt al-Mussawi.
Av de dittills 24 döda i Bagdad hade tolv personer mist sina liv när ett hyreshus flög i luften. Fyra andra omkom i en liknande explosion i ett annat bostadshus.
- Men irakierna är ett folk som står upp mot utmaningar, ni kommer att få se att detta inte skadar moralen.
Qassim al-Mussawi, som är ansvarig för säkerheten i den irakiska huvudstaden, lät inte lika optimistisk.
- Vi är i stridstillstånd. Detta är ett slagfält, våra krigare väntar sig det värsta, sade han enligt Reuters.
Hotat med sabotage
Även i al-Falluja, Baquba, Samarra och andra städer rapporterades om bombdåd uppenbarligen riktade mot valet.
I staden Baiji norr om Bagdad skadades tre människor, enligt Reuters.
Islamiska staten Irak, en grupp knuten till terrornätverket al-Qaida, har förklarat att den ämnar sabotera valet.
På lördagen utlyste den utegångsförbud under valdagen och förklarade att var och en som går för att rösta utsätter sig för livsfara.
Hotat med sabotage
Även i al-Falluja, Baquba, Samarra och andra städer rapporterades om bombdåd uppenbarligen riktade mot valet.
I staden Baiji norr om Bagdad skadades tre människor, enligt Reuters.
Islamiska staten Irak, en grupp knuten till terrornätverket al-Qaida, har förklarat att den ämnar sabotera valet.
På lördagen utlyste den utegångsförbud under valdagen och förklarade att var och en som går för att rösta utsätter sig för livsfara.


Brittisk femåring kidnappad i Pakistan


Mamman: Ge mig min son
En femårig brittisk pojke har kidnappats i Pakistan.
Kidnapparna begär en lösensumma på en miljon kronor.
– Snälla ge mig min son tillbaka, vädjar pojkens mamma.
Femårige Sahil Saeed kidnappades från sin farmors hem i Punjab, Pakistan, av ett beväpnat gäng.
Kidnappningen skedde när Sahil Saeed och hans pappa höll på att packa in väskorna i en taxi för att åka till flygplatsen och resa hem till England efter ett två veckor långt besök

Kidnapparna ringde pappan
Enligt uppgifter till Sky News fick pojkens pappa ett samtal från kidnapparna i går. En röst sa "Pojken är med oss och vi ringer dig senare".
Pakistans premiärminister ska ha försäkrat familjen om att regeringen gör allt de kan för att hitta pojken, men samtalet har inte gått att spåra.
Hemma i Oldham, utanför Manchester, väntar mamma Akila Naqqash och två småsystrar.
– Allt jag vill är att få min son tillbaka. Han bara fem år, vad har han gjort? Snälla ge mig min son tillbaka, vädjar mamman gråtande i Sky News.

Kräver en miljon kronor
Kidnapparna har begärt motsvarande drygt en miljon svenska kronor för att återlämna pojken. En summa som pojkens mamma säger att det inte finns en chans att familjen kan betala.
Familjen blev mycket upprörd när en pakistansk diplomat påstod att de själva skulle ha något med kidnappningen att göra.
– Det är skitsnack. Jag vet inte vilka de är och jag vet inte var de kommer ifrån, sa pojkens pappa Raja Naqqash Saeed, enligt brittiska The Guardian.
7 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Tio allergier som du inte visste fanns


Tio allergier som du inte visste fanns



Kanske lider du av köttallergi? Eller får du utslag av mobiltelefoner? I en värld av allergier finns det några som är mer sällsynta än andra. ABC News har listat några av de ovanligaste allergierna...
1. Kött
Får du utslag efter att ha ätit en rejäl biff? Då kanske du lider av köttallergi.
Läkare har hittills antagit att köttallergi är extremt ovanligt men ny forskning ställer frågan på sin spets. Utöver den "vanliga" överkänsligheten mot vissa proteiner i kött har min hittat patienter känsliga mot kolhydrater i köttet.
En köttmåltid för dessa personer innebär klåda, utslag och i värsta fall andningssvårigheter.

2. Vatten
Föreställ dig känslan av att vara allergisk mot 70 procent av jordens yta. Det är verkligheten för vattenallergiker. Allvarliga nässelutslag framkallade av vatten är mycket ovanligt och vilken mekanism i kroppen som sätter igång reaktionen är oklart.
För de värst drabbade handlar det inte bara om hudkontakt utan även mat och dryck: Ett glas juice kan vara ett glas för mycket.

3. Värme och kyla
Inte många ger sig på vinterbad frivilligt men för vissa är det en fysisk omöjlighet. Att få hudutslag av temperaturskillnader är inte helt sällsynt men för vissa ter det sig riktigt illa.
En person med värmekänslighet kan få nässelutslag efter en tupplur under en varm filt.
4. Mobiltelefoner och.... möbler!
Vi omger oss med många elektroniska prylar men få har vi så nära huden som mobiltelefonen. Kontaktallergi orsakad av mobiltelefonspratande blir allt vanligare. Reaktionen beror ofta på små doser av nickel i elektroniken.
Nickelallergi kan ta sig märkligare uttryck än så. Man har bland annat funnit personer som fått utslag av möbler efter att suttit länge på stolar vars nubbar innehåller nickel.
5. Svarta hennatatueringar
Att smycka kroppen med henna är en anrik tradition i många länder. Men henna är inte vad det en gång har varit. För att få fram de mörkare nyanserna används ofta ett kemiskt ämne som man även hittar i hårfärgningsmedel, PPD.
PPD är väldigt allergiframkallande och kan leda till utslag med stora vårtor på huden.
6. Dofter
Allergisk mot pappa? Nej, men allergisk mot nötoljan i pappas raklödder.
De ämnen vi kan reagera mot behöver inte alltid vara i direktkontakt med vår hud. Det finns många exempel på fruktansvärda reaktioner där folk bara varit i närheten av starka dofter.
7. Choklad
Nej, vi pratar inte om nötallergi eller laktosintillerans. Chokladallergi – eller kakaoallergi om man så vill – existerar men är väldigt ovanligt.
8. Träning
– Träna? Nej tyvärr, jag är allergisk.
Den perfekta ursäkten är dock mycket sällsynt (om den är äkta). Att utsätta en person som lider av träningsallergi för en springtur är ungefär som att ge en nötallergiker en jordnöt.
Vad som får kroppens mastceller att reagera på träning och starta en allergisk chock är det ingen som vet. I vissa fall har man upptäckt specifika födoämnen som kan trigga reaktionen.
9. Håriga fjärilslarver
Allergi mot insekter behöver inte starta med ett bett eller ett stick.
Den håriga fjärilslarven, tallprocessionsspinnaren, är förrädisk. Dess giftiga fjun sprids med vinden och kan framkalla astmaliknande reaktioner. Larven är vanligast i Sydeuropa men har även hittats på Gotland och Öland.
10. Asiatisk nyckelpiga
Eller Harlekinnyckelpigan som den kallas Sverige är en objuden gäst. Här är den ovanlig men i USA kan den invadera i horder. Med dessa småkryp i ditt hem är inte hösnuvan långt borta. Symptomen påminner om kvalsterallergi.
3 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
MYCKET

Nu ska frigivningsnämnden fatta beslut om Venables kan släppas fri igen, eller om villkoren ska verkställas. Något som gör att han kan tvingas stanna i fängelse resten av sitt liv.
Polisen: Vem körde taxibilen på den sista körningen?
Polisen är säker på att Esam, 43, inte körde sin taxi till den misstänkta mordplatsen.
Därför jagar de nu en okänd extrachaufför.
- Vi vet att det inte är han som har kört bilen hit, säger utredaren Kenneth Dahlberg, till "Efterlyst" i TV3.

I kvällens "Efterlyst" vädjar polisen om hjälp att lösa mysteriet med Esam, 43, som hittades död i sin taxibil i fredags morse.
Enligt polisen fanns hans taxibil på den misstänkta mordplatsen strax för midnatt. Men Esam själv var då på krogen Centralens Bar och kök i Södertälje, uppger de.
Christian Ölin jobbade i baren samma kväll. Vid 19-tiden kom Esam in klädd i taxiuniform:
- Han är här ganska ofta och det var som vilken kväll som helst. Han dricker ju inte utan han satt och spelade på Jack Vegas-maskinerna till stängning.
Hur Esam kom till gamla länsväg 225 är ett mysterium.
- Det konstiga är att vi vet att det inte är han som har kört bilen hit, säger Kenneth Dahlberg, utredare vid polisen i Södertälje till "Efterlyst".
Okänd förare
Tidigare på kvällen kördes två kunder med Esams Volvotaxi. Men någon annan satt bakom ratten, tror polisen.
Denna okända förare är nu utredarnas hetaste spår.
- Vi vill komma i kontakt med de personer som åkt i bilen under dessa två körningar, säger Lotta Thyni vid polisen.
I går valde Esams familj att gå ut med en bild på honom, i hopp om att få mer information:
- Vi vill bara veta vad som har hänt, säger Esams hustru.

FOTNOT: "Efterlyst" sänds i kväll 21.00 på TV3.
3 Mars 2010  | Länk | 22 20 ALLA NYHETER | 0 kommentar
Bedövningsmedel tros ha dödat Jackson

Bedövningsmedel tros ha dödat Jackson
NEW YORK. En tom medicinflaska i ett hemligt skåp avslöjar nya detaljer om Michael Jacksons död.
Hans läkare misstänks nu ha gett stjärnan en kraftig dos dödande bedövningsmedicin genom en droppflaska och en kanyl i benet.

Nya fakta kring bedövningsmedlet Propofol, som ledde till Michael Jacksons död, avslöjar att hans läkare Conrad Murray ljugit och försökt gömma undan bevis, skriver nyhetssajten TMZ.
Källor inom Los Angeles-polisen och narkosspecialisten John Dombrowski misstänker att läkaren gett stjärnan bedövningsmedlet intravenöst i ett blodkärl i benet.
Conrad Murray har i förhör sagt att han gett Jackson 2,5 milliliter Propofol.
- Den dosen somnar man inte av och den kan inte ha varit dödande, säger doktor Dombrowski.


Hittade hemligt skåp
Polisen har hittat ett hemligt skåp med massor av Propofol-flaskor, en av dem helt tom och med ett stort hål i gummiproppen. Den kan nu bli ett avgörande bevis.
Man tror att läkaren kan ha kopplat flaskan direkt till sin patient och arbetsgivare. Utan den infusionspump som normalt ska reglera dosen medicin. Ett dödande misstag, enligt doktor Dombrowski.
- Vårdslöst och det kan lätt leda till en överdos, säger han, enligt TMZ.
Om hela flaskans innehåll tömts, medan doktor Murray lämnade sovrummet, har Jackson fått 40 gånger mer Propofol än vad hans läkare uppgett.
Det finns, enligt polisen, ingen förklaring till den tomma medicinflaskan i skåpet.

hej hur tycker ni om michael jackson tex hans låtar ,
och michael som person? vad tycker ni om att han opererade sitt ansikte så mycket?
2 Mars 2010  | Länk | OM MICHAEL JACKSON | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Xenia Hej om mig. Och det här är min hemsidan                                             Skaffa en gratis hemsida