Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2020)
>>


jaktprov och spår

I fredags la jag spår helt utan apporter.
Spåret hade bara enstaka vinklar,och väldigt lååånga raksträckor i både med, mot och sidvind.
Ville kolla av hur tempot blev då hon fick köra på rakt utan svårigheter.
Hon löste det hela väldigt fint!
Tempot har helt klart lugnat ner sig och jag ser väldigt stora förbättringar sedan bara två veckor tillbaka.
Trots lååånga raksträckor utan svårigheter, med enbart ett fåtal vinklar missade hon bara en vinkel litegrann!
Övriga löste hon kanon!!!
Kul att se. Hon låg lite off typ 20-30 cm på raksträckorna som låg i kraftig sidvind, man ser det ju väldigt tydligt då hon kommer till en godishög, om inte annat.
Hur som helst, är väldigt nöjd med framstegen hittills!

Idag kommer det att bli lite annorlunda, tänkte lägga mindre näring och mer apporter, tror inte att jag kommer att göra nåt speciellt klurigt spår i övrigt.

Igår blev det inget spår.
Jag var nere i Halmstad hela dagen och tittade på jaktprov, åkte vid 06.00 på morgonen och var inte hemma förrän kl 21.00 på kvällen.
Jag kan direkt säga att detta är nåt som kommer att intressera mig väldigt mycket!
Man blev sjukt sugen på att träna efter att ha tittat på alla ekipagen!!!
Tittade både på öppenklass och elitklass.
Det var väldigt intressant, dels för att jag aldrig sett nåt liknande förr, men också för att få en uppfattning om hur det skall se ut i slutändan och hur det ser ut på lite "lägre" nivå.
Den uppfattning som jag fick var att, för att lyckas krävs det onekligen en hund med bra egenskaper kombinerat med en stor mängd träning! Men en sak man absolut inte får glömma verkar vara vikten av ha ett öga för det stora hela.
Känns som att mycket hängde på beslut som förarna tog i just "det" ögonblicket.
Man måste nog gå en hel del på prov för att både lära sig läsa terrängen, hitta svårigheterna, känna sin egen hund innan o utan för att veta när man bör lägga sig i eller hålla tyst!
Jag känner att jag inte riktigt kan beskriva det som jag avser, men en sak är helt säker, detta är nåt som jag VET att jag kommer att falla pladaks för!!!25 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 1 kommentar
spår igår

I går körde jag vidare på den inslagna vägen, långt spår, mkt vinklar, mkt näring.
Hon löste spåret i stort väldigt bra, men hon kändes lite okoncentrerad... varför vet jag inte, det var en del folk runtomkring o hundar osv... men det är inget som hindrat henne förr så jag vet inte riktigt vad som hände, men å andra sidan, lite upp o ner måste man väl räkna med. Det var å andra sidan inga stora grejer, men man vänjer sig snabbt vid en viss nivå och då känns det lite knepigt att acceptera nåt mindre...
En sak dock som gjorde mig väldigt glad var att hon faktiskt la sig självmant vid apporterna igår, men först efter att hon hade plockat dem... :-)
Så på det stora hela är jag faktiskt väldigt nöjd, även om det inte låter så!

Idag blev det inget spår, var hos massören och försökte få lite rätsida på nacken som bara vägrar att ge med sig...
Riktigt segt!

Fick dessutom ett paket idag som jag väntat på, en slangbella modell större för att skjuta tennisbollar med :-)
Man skall kunna skjuta minst 50m med mkt stor precission, detta skall bli fantastiskt kul!
Jag kan redan nu se mängder av fördelar med denna, och jag tror den kommer komma till stor nytta i flera olika tränings sammanhang!
Kul!!!
22 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 1 kommentar
oj oj oj, en liten tanke är planterad

JA vad skall man säga??
Det kan vara så att jag har den absolut bästa spårhunden :-D
Idag var det samma upplägg som igår på spåret, långt spår, inte speciellt lång liggtid, drygt 1.5h men massor av vinklar (22st) o mkt näring.
Hade även 3 avhopp o en riktigt spetsig vinkel.
Spåret i sig löste hon kanon!
Hon löste 18 av vinklarna perfekt!
2 st helt ok, och 2 st mindre bra.
Avhoppen funkade riktigt fint, men det absolut bästa idag var spetsvinkel!!!
Den var fantastisk!
Tanken som är planterad gällde apporten. Hon fick hjälp på första apporten, men andra avvaktade jag o tänkte se vad som hände... hon stannade funderade en kort stund, började lägga sig men ändrade sig o plockade den, trots detta är jag sjukt nöjd!
Bara det att hon inte klippte den utan faktiskt funderade på att lägga sig är ju helt strålande!
Detta kan bli riktigt bra!!!
Grymt nöjd med dagens spår!
20 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 0 kommentar
lugnare tempo med 300 vinklar

Idag har vi varit ute o spårat igen.
Tänkte att jag måste få Brassan att återgå till det perfekta tempo som hon hade innan vi börajde med de "vanliga" skogs spåren.
Idag fick det mao bli ett rätt så långt spår, med sjukt mkt vinklar, och rätt så mkt näring.
Hon svassade runt i ett mkt litet antal av vinklarna men de allra flesta löste hon faktiskt riktigt kanon! Några smått fantastiskt!!
Skall nog ta o byta tillbaka till min andra spårsele dessutom, den som man kopplar under magen för att komma ännu mer tillbaka till "början" så att säga.
En annan grej som jag har ägnat mig åt i skogs spåren är ju förutom jakten :-) att hålla emot Brassan ordentligt så att hon får jobba på att tala om att vi är på rätt väg... dvs jag har inte gått vidare förrän hon kämpat rejält! Detta har ju nu också lite annan effekt än önskat, om jag börjar att påpeka lite med linans hjälp att hon skall tagga ner, så blir det numera rakt motsatt effekt :-) då drar hon på utav bara den...
Ja ja som man bäddar får man ligga, valde därför att gå på vinkel"planen". Den verkade dock funka fint! Idag var tempo helt klart lugnare, och jag passade mig för att lägga minsta drag i linan.
Två apporeter hade vi och med lite hjälp la hon sig på dessa också!
Dagens arbete blir med beröm godkännt!
Skall köra på denna linjen resten av veckan o utvärdera till helgen.
19 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 0 kommentar
spår vid vimmervi

Idag la jag ett spår uppe vid sjön.
Började vid byggdegårn och gick över gräsmattan bort över parkeringen, in på grusplanen, förbi träningshallen, bakom fotbollsplanen, sedan härs o tvärs över den stora träningsplanen. Hade bara två pinnar i spåret, liggmarkeringarna funkade hyfsat, med lite hjälp... :-)
I övrigt är det inte mkt att prata om, hon spårade kanonfint, gjorde två vinklar fullständigt kanon, missade å andra sidan lite på två andra... Hon har alldeles för högt tempo/ligger på, för att det skall funka bra på internationellt spårprov, men där får man ju skylla sig själv!
Har ju spenderat de senaste åren att dra på henne utav bara den i spåret, jakt jakt jakt!!! Allt för att konkurera lite med hennes viltintresse, det har ju funkat bra för skogsspåren, men nu får man skörda det man sått, och iom att intresset skiftat är skörden just nu liiite sur :-)
Ja ja, trägen vinner...
Bara att traggla vidare. Just nu är tempot som sagt för högt och väl ojämnt, så fort det blir lätt är det rally och när det blir svårt är det superfokus o lågväxel!
Hon är ju hela tiden väldigt noggrann men som sagt, det finns en del att jobba på...
Jag är trots allt riktigt nöjd med dagen insats!

Enda orosmolnet just nu är den där orena gången... nu har hon ändå vilat ett tag plus att hon knaprat rimadyl, men den vill ändå inte ge med sig.
Tyvärr kan jag inte själv avgöra riktigt vart det sitter just nu...
Skall åka förbi Backamo imorgon, Rapportarna är där och roar sig och jag hoppas, trots fullspäckat schema, att Monica har en minut eller två över till att titta på henne.
Lilla råttan...
17 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 0 kommentar
mera spår och liggmarkeringar

I går la jag ett spår som jag trodde skulle vara riktigt lätt för Brassan.
Men emellanåt blir det inte riktigt som man tänkt sig... det var ett ca 1km långt spår, gick väl kanske 850 m på gräs och därefter ut på en grusplan.
Området var väl trafikerat av folk, men det i sig verkade inte ställa till några bekymmer, men precis på upploppet av spåret, ca 50 m in på grusplanen var det som om spåret gått upp i tomma intet! Märkligt... de första 50m gick klockrent! Men sen var det slut!
Vet faktiskt inte alls vad som hände! Brassan jobbade väldigt fint och försökte till förbannelse att hitta spåret men det var helt omöjligt!
Efter ca 5 minuters jobb i tomma intet, bröt jag henne.
Hon sökte sig flera ggr fint tillbaka till spåret startade om liksom och kom till "kanten" och där var det stopp!
Hon är lugn och metodisk i dessa lägen men igår hjälpte det inte :-(
Ja ja, inte mkt att hänga läpp för, jag har ju ingen aning om vad som hänt där så jag tänker behandla det som en "icke händelse" tills motsatsen är bevisad...

Hur som helst, jag hade ju dessutom tidigare passat på att lägga ut en gäng apporter på en rak sträcka om ca 50m (det längre spåret hade jag inga apporter i, bara näring) för att kolla av lite och pröva på att lägga in liggmarkeringarna igen. Detta blev lite spännande, det var ju väääldigt länge sedan vi körde liggmarkeringar, och dessutom slutade vi med detta innan de satt till 100%
Men jag tror nog faktiskt att det finns hopp för även detta! :-)

Första och andra apporten blev hon lite purken över att inte få ta, men vid tredje kändes det nästan som om hon sa "hmmmm... vänta lite nu..... detta känner jag igen!" Fjärde behövde jag inte hålla in henne så mkt på och den femte funkade riktigt bra för att vara ett första träningstillfälle!
Nu är det inte så att jag tror att detta är klappat och klart för det, men det känns nog som om det skall kunna gå att fixa iaf!

Vi får se hur det känns efter helgen!!!
16 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 0 kommentar
Fyyy faaaaan….

Fyyy faaaaan….

Vilken bra spårhund jag har!

Jag var ute o spårade både i förrgår och igår.
I förrgår fick hon ytterligare ett spår på golfbanan.
Ett längre spår, utan några direkta trixigheter i spåret (avhopp/återgångar osv), de svårigheter som jag hade med begränsades till att jag använde mig i blandad utsträckning av gångbanan samt grusvägarna runt själva golfbanan.
Summerat kan jag bara säga att hon löste 95% av spåret alldeles utmärkt, hade inga bekymmer med några av ”svårigheterna”…
Dock så nappade hon mot slutet på harspår, hon har vid flera tillfällen sett dem just där, och vid ett mindre antal tillfällen även lyckats få till lite jakt då matte brustit i uppmärksamheten… detta gör väl att förväntningen på vilt stegras rätt så rejält just vid detta ställe och när det då erbjuds tillfälle, nappade hon…
Vi hade ett kort samtal om detta och efteråt spårade hon vidare utan bekymmer.

Med detta i bakhuvudet bestämde jag mig för att lägga ett riktigt svårt spår åt henne igår.
Tänkte att hon kunde få sig en liten näsbränna om hon inte vårdade sitt spår ordentligt, samt att jag på ett lätt sätt skulle kunna undvika att hon gick på vilt, jag la ett spår i Nödinge samhälle.
Det blev ca 1.5 km långt, blandat underlag började på grus, övergick i gräs som övergick i asfalt, mkt asfalt blev det, och många många växlingar mellan just asfalt och gräs. Vi hade mycket folk/hundar både i spåret och runt i kring oss.
Vid ett tillfälle, hade jag dragit in över en lekplats (sand)och grävt ner en apport som hon fixade plättlätt, stod ett gäng ungdomar en bit bort som kikade, de frågade om hon var polishund som ”jagade” nån :-D Kul!
Mot slutet av spåret hade jag lagt serpentiner över en stor grusplan, som då vi startade spåret användes som typ speedway bana för tre ynglingar med mopeder.
Nemas problemas!
Jag vet inte vad jag skall säga… Jag är så impad av min lilla gumma!
Hon löste spåret helt på egen hand, jobbade otroligt fint! Tappade spåret på ett par ställen men var aldrig mer än ett fåtal meter ifrån det och plockade upp det igen på egen hand. Det var häftigt!!!!
Idag blir det nog ett lättare spår.
15 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 1 kommentar
Spår på golfbanan...

Idag tog jag svängen om Golfbanan på vägen hem från jobbet, la ett ca 800 meter långt spår.
Hade ett flertal vinklar, ett avhopp i motvind, en återgång o avhopp i medvind, lite serpentiner osv.
Det fick sedan ligga till sig i ca 2 h.
Vi blev avsläppta på Backa, o Micke åkte o handla medans vi skulle spåra.
Vi hade inte mer än knappt hunnit över parkeringen förrän jag hörde några skrika som galningar.
Förstod ganskan snabbt att det var en hund lös någonstans men kunde inte se vart... Höll in Eassa o väntade, en mkt kort stund senare både hörde o såg jag en pitbull blandning komma farandes i en jävla parra, lät som en motorsåg o verkade allt annat än trevlig!
Som tur är, har man ju vanan inne sedan Kali, så jag sög tag i Eassa o lyfte upp fronten på henne, mellan mina ben, på det viset får man bra kontroll på sin egen hund samtidigt som det ger bra utrymme att sparka mot den attackerande hunden, vilket var precis det jag fick göra, tre ggr fick jag avstyra attacker från hunden innan husse o matte fick tag på den.
De ursäktade sig och smög iväg med svansen mellan benen.
Jag satte spårselen på Eassa o släppte iväg henne på spåret, hon var nog lite uppjagad för de första 50 m gick rätt knyckigt...
Men efter det sög hon fast i spåret och pinnade på, hon gick över de första två vinklarna med kanske 2-3 meter, lite snopen såg hon allt ut, skärpte till sig o löste efterkommande vinkel riktigt snyggt! tog första avhoppet i vind utan minsta bekymmer, men hade därefter problem med återgången o avhoppet i medvind, märks att man inte spårat så flitigt o avancerat den senaste tiden, hon gick fram o tillbaka i återgången ett flertal gånger innan hon började att söka lite utifrån spåret, löste det till sist och resten av spåret gick galant!
Pinnarna plockade hon utan bekymmer!
Kul!
12 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 3 kommentarer
Mera spår

Idag träffade jag Lena uppe i Dammekärr.
Hon ville köra lite uppletande o lydnad, själv bestämde jag mig för att köra spår, Brassan får vila de små benen ett tag till så kanske vi kan köra lite uppletande nästa helg...
Under tiden som Lena la spår åt Eassa så vallade jag o doggen av två rutor för Klippa.
Jag la ett litet plastföremål riktigt klurigt i den ena rutan och en större vante lätt i den andra rutan.
Klippa jobbade jättefint, hon slet hårt och höll nog på ca 6-7 minuter innan hon hittade men det var inga bekymmer, hon gav inte upp heller.
Hon blev riktigt glad när hon till slut hittade föremålet och fick jättebelöning för det, Lena vände och skickade i den andra rutan, hon gick ut jättefint, med bra tempo o näsan på direkt, sprang rakt ut och fick träff på studs!!!
Mkt bra, Lena var jättenöjd och det var himla kul att se hur bra den lilla vovven jobbade!
Därefter åkte vi ner till fotbollsplanen vid sjön o Lena körde lite lydnad, framåtsändande o kryp, såg riktigt fint ut!
Efter lydnaden åkte Lena hem o jag o Brassan åkte tillbaka till Dammekärr för att ta vårat spår.
Brassan hade nog hunnit att ladda på lite för idag gick det undan, hon spårade i ett jävla högt tempo, trodde nästan säkert att hon drog på vilt istället för att ta spåret efter Lena, men tji fick jag, hon plockade apport efter apport och vi hade inga snurr eller problem nånstans, KUL!
Jag misstänker att kombinationen av att ligga o tagga på och att det idag var mycket fina förutsättningar, lätt fuktig, fin mark = spåret blev väldigt lätt, gjorde att det blev formel1 tempo. Men jag känner inte att det spelar så stor roll, hon har samtidigt väldigt lätt att sänka tempot om det blir svårt så jag var väldigt nöjd med dagens spårarbete iaf!
En liten fundering tändes ändå... kanske kanske att man skulle ta o träna in liggmarkeringarna igen och starta henne i internationella spårprov... :-)
Den som lever får se...
11 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 0 kommentar
Spårat lite...

I dag har jag varit ute och spårat ihop med Monica o Anna. Åkte upp till Bönabo vid 12 draget och la ut ett spår till Qlura och ett till Eassa, därefter blev vi bjudna på nybakad sockerkaka med vildhallon, riktigt smarrigt!
Skönt att sitta och vänta inomhus med kaffe o kaka istället för utomhus då spåren ligger till sig.
Anna hade beställt ett spår till O-hyra med lite längre liggtid så det var utlagt en bra stund i förväg.
Efter fikan var O-hyra den som började, starten var något trevande, hade traskat en del jägare i samma område, men efter en stund fick hon bättre grepp om spåret och löste det bra!
Debban skötte sig utmärkt på sitt ängspår och Qlura tog sitt för dagen första spår utan problem!
Eassa hade fått ett spår på sandmark med viss gräsväxt på, hon löste sitt spår riktigt bra! Jag hade sett både älg och rådjursspår i mitt spår, när jag la ut det, och jag trodde nog att hon kanske skulle nappa på dessa. Hon har en tendens till att tycka att viltspår är liiiite mer intressanta än människospår, och allra helst om det är jag själv som lagt spåret, det brukar funka bättre om vi spårar någon annan, men idag såg jag inte mycke intresse hos henne för viltspåren, de kanske inte var speciellt färska :-)
Hon spårade iaf bra! och jag var nöjd!
Därefter fick Qlura ta sitt andra spår för dagen som låg på samma mark som Eassas, hon löste även detta spår bra!
Alltid kul att se minivovvisar spåra!

10 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 0 kommentar
deppig...

Ibland känns allt sååå orättvist!
Efter helgens övningar är jag, precis som jag visste att jag skulle bli, sjukt träningssugen!
Kunde därför inte hålla mig, utan igår samlade jag ihop mina träningsgrejjer igen och åkte ut o tränade.
Var sugen på att gå igenom lite av grundövningarna i föremålshanteringen som Maria hade pratat om i helgen, vi har redan tränat på de allra flesta för lääänge sedan men jag var ändå sugen... det var Eassa också!!!
Faaaaan det är nästan så jag blir gråtfärdig av att se hur det lyser i ögonen på den lilla hunden, hon var sååå lycklig över att få göra nåt klurigt igen, och det som får mig att häpna totalt är hur otroligt bra hon kommer ihåg dessa övningar, hon gjorde de nästan klockrent!
Det var underbart att träna igen!
Åkte nöjd o glad hem igen efter gårdagens pass, och kände för en repris idag igen så vi stack upp till Ale Brukshundklubb, tränade kanske drygt en halvtimme och så ser jag plötsligt hur illa Eassa går, naturligtvis är hon halt igen!
Va faaan tänkte jag, vi har ju inte gjort något speciellt krävande, körde lite fritt följ, lite kryp och en del föremålshantering, började med handen som target, därefter lite plock övningar, hålla fast och jobba målmedvetet efter att få lämna av dem i handen. Det sitter sååå fint inget tugg o superfokuserad på uppgiften...
Men vad hjälper väl det...
Nu är jag deppig igen!
6 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 0 kommentar
En mycket trevlig helg!

Helgen som passerat har jag spenderat i Mellerud, ägnat mig åt att lyssna på Maria Hagström, och tittat på en mängd Rapportare då de tränat uppletande.
Det var som sagt en mkt trevlig helg!
Maria har både berättat och visat med övningar hur hon jobbar för att lära in uppletande.
Det som jag kände skilde sig rätt så markant från mitt egna tänk var det slutgiltiga systemet i själva uppletandet.
Men inlärningssättet som hon använde sig av samt de grundövningar som hon ville ha klart innan hon började träna regelrätt uppletande kände jag mig väl bekant med.
Det är alltid roligt när man går kurs och instruktören har samma syn som en själv, man har ju helt klart lättare att ta till sig övningar som ligger i samma linje med det som man själv gillar och är van vid.
Jag måste också säga att jag ser en stor poäng i att utforma uppletandet på det sätt som hon önskade och har nog rätt så säkert bestämt mig för att ändra på detta till nästa jycke!
Jag tror dessutom, utifrån mina väldigt begränsade kunskaper inom jakt, att Marias ”söksystem” ligger väldigt nära det som en jaktlabbe (förhoppningsvis :-) ) har med sig rätt så naturligt, samt att jag också kommer att kunna nyttja delar av det inom jakten.
Det skall bli sååååå spännande att få börja om på nytt!

Det enda som inte var kul med helgen var det ruskigt dåliga väder som Christer hade beställt till Lördagen… det lämnade en del övrigt att önska om man uttrycker sig milt!
Jag lyckades dra på mig en förkylning, då jag frös som en hund, under förmiddagen. Dessutom stod jag nog och spände mig så mkt att min redan ruttna nacke kändes redo för amputation under kvällen, men efter en del vin som gjorde att man blev lite på örat, samt en riktigt rolig musiktävling som jag, Maria och Tizi vann så släppte det en del…
Det som inte är fullt lika kul då man är lite på örat och har en begynnande förkylning på G är att sannolikheten för snarkning ökar markant!
Detta var inget direkt som jag led av… men tyvärr stackars Gullan som hade varit vänlig nog att inkvartera mig i ”sin” stuga.
Jag tror inte hon fick så mkt sömn den natten, sorry!
Trots detta var hon vänlig nog att förse mig med rejäla värktabletter på söndagen så att jag kunde härda ut ytterligare en heldag utomhus, dock var vädret väldigt mkt bättre på söndagen, tom så att solen vågade sig fram tidvis!

Tack all för en härlig helg med mycket skratt, bra tips, kul tävlingar och riktigt god mat!

5 Oktober 2009  | Länk | BLOGGEN | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Heléne Gustafsson                                             Skaffa en gratis hemsida