Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
September (2021)
>>


Ich liebe dich, sång av Beethoven

Texten till rubricerad sång skrevs av Karl Friedrich Wilhelm Herrosee (1764-181)
Jag sjöng sången under ledning av min avhållna sånglärarinna Ruth Öslöf (1919-2008). Texten som är mycket känslig i kombination med Beethovens ömma toner påverkade mig djupt och känslorna kunde nästan bli övermäktiga under sångstunderna. Jag hade förlorat min fru några år tidigare och hade inte någon annan att dela sorg och glädje med.

Ich liebe dich, so wie du mich,
Am Abend und am Morgen,
Noch war kein Tag, wo du und ich
Nicht teilten unsre Sorgen.

Auch waren sie für dich und mich
Geteilt leicht zu ertragen;
Du tröstetest im Kummer mich,
Ich weint in deine Klagen.

Drum Gottes Segen über dir,
Du, meines Lebens Freude.
Gott schütze dich, erhalt dich mir,
Schütz und erhalt uns beide.
19 Oktober 2013  | Länk | Musik | 0 kommentar
Nyskaparen och allkonstnären Richard Wagner föddes den 22 maj 1813

Horace Engdahl skrev i DN den 19 maj:

"Den särskilda Wagnerkänslan, vad är den? Franz Liszt, som dirigerade uruppförandet av ”Lohengrin” i Weimar 1850, kallade verket ”ett enda, odelbart under”. För honom, liksom för andra samtida som skrev om Wagner, till exempel Berlioz och Baudelaire, var förspelet till ”Lohengrin” en hägring av en hög­re, oförgänglig värld. En ny sorts musik? Ja, men verkan av orkestersatsen låter sig i deras artiklar inte skiljas från verkan av den olyckliga Elsas räddning genom den okände riddarens ankomst och seger, en scen av närmast extatisk karaktär..."
21 Maj 2013  | Länk | Musik | 0 kommentar
Från Glada Änkan till Cavalleria Rusticana.

Det var en verkligt stimulerande musikupplevelse att med vår kör Opera Viva få förstärka Södertäljeoperans föreställningar av Glada Änkan i Södertälje och Nyköping under november-december 2012. Nu väntar ett eget projekt för kören, Mascagnis Cavalleria Rusticana. Vi hoppas på att kunna genomföra föreställningarna på Reginascenen på Drottninggatan senare i vår.
Kombinationen musik och tre-rätters middag har fungerat utmärkt för kören vid tidigare projekt under 2000-talet.
Bilden visar uppladdning inför körinsats i Glada Änkan.
10 Februari 2013  | Länk | Musik | 0 kommentar
Glada Änkan – en härlig anakronism

Tillsammans med Södertäljeoperan och Opera Viva har undertecknad haft nöjet att vara med i uppsättningen av Glada Änkan. Fyra av fem föreställningar har klarats av med fina recensioner, bl.a. i SvD, som följd.
Föreställningen är en vitamininjektion i novembermörkret. Operettens handling skulle kunna vara stötande för överkänsliga genusakrobater och politiskt rättrogna wistle blowers. Det handlar om överklass i diplomatkretsar med adlig dominans. På Pontevedros ambassad i Paris vacklar ambassadrådet greve Danilo in någon timme om dagen för att kolla in läget. Denna sinekur har stark konkurrens med utsvävningarna på Maxim där ett antal grisetter förgyller hans nätter, ett förtäckt uttryck för prostitution, som här får en gyllene glans i kontrast till risken att få ett års fängelse för rollen som ”torsk”, som läget nu är i vårt land.
Kärlekshistorien med den stenrika änkan Hanna Glavari, som t.o.m. får konkurrera med grisetterna som inbjudits till nyårsfesten på ambassaden, skildras med ironi och drastisk humor. Hela operetten är en enda lång fest, som övergår vid tolvslaget i det ödesdigra året 1912, då krigsmolnen börjar hopas och Titanic sjunker. Parallellt med huvudpersonernas erotiska förvecklingar skildras ett annat kärlekspar - greve Camille de Rousillon och Valancienne, maka till ambassadören Baron Zeta. Detta kärlekspar har tänkt fly fältet via jungfruresan med Titanic. Den sista händelsen i den aktuella uppsättningen av Glada Änkan är att paret symboliskt hoppar från en stege ned i det iskalla vattnet mot en trolig död.
26 November 2012  | Länk | Musik | 1 kommentar
Glada Änkan - succé på Estrad

Inför ett fullsatt auditorium lördagen den 10 november genomfördes premiären. Vi amatörer i kören (dock med viss klass och erfarenhet) satsade det vi hade. Att vi hade roligt på scenen, verkade gå hem hos publiken att döma av visad uppskattning hos många närvarande släktingar och bekanta, som uttryckte sig välvilligt och entusiastiskt verbalt och via cyberrymden. Personligen var jag så upplyft, nästan speedad, efter föreställningen att sömnen kändes överflödig trots energiskt firande på restaurant Aubergine och eftersläckning hos vänner och supporters. Ser fram emot de fyra föreställningar som återstår med början lördag söndag den 16-17 november på samma scen i Södertäljes Folket hus på Estrad.
12 November 2012  | Länk | Musik | 0 kommentar
Med Södertäljeoperan i generalrep av Glada Änkan

Vårt första generalrep på Estrad i Södertälje Folkets hus gick bra. Det andra generalrepet är i morgon den 7 november och vi ser fram emot premiären nu på söndag. Vi i Opera Vivakören är med i projektet. Upplyftande att få regi av Märit Bergvall och att stå under musikalisk ledning av Giovanni Impelizzeri. Han är 82 år vilket inte hindrar att han med glöd och musikalisk presicion kontrollerar operetten in i minsta detalj. Giovanni är ett föredöme för mig som är drygt 13 år yngre. Det går att trotsa årens flykt och hålla sig stark och levande med, i det här fallet, musiken.
Glada Änkan med sin dråpliga och lite fräcka handling i kombination med klassiska örhängen framförda av toppartister kommer att bli en frisk upplevelse för publiken. "Wein, Weib und Gesang "....
Det verkar dessutom bli utsålt under de närmaste föreställningarna.
6 November 2012  | Länk | Musik | 0 kommentar
Operavox tolkar La Bohême

Undertecknad kan rekommendera Kvarteret Bohemen, med musiken ur La Bohême av G. Puccini, som går på den intima källarteatern Teaterstudie Lederman på Gästrikegatan 13. Opera vox har satsat ambitiöst med goda proffsartister, kvalificerade körsångare, barnkör och en bra musikansemble i sin originella uppsättning. Miljön har förlagts till ett rivningshus i kvarteret Mullvaden, som ockuperades av radikala element i slutet av sjuttiotalet. Man har åstadkommit en musikteater som innehåller, komik, romantik, dramatik och oväntade regilösningar.
Den bistra verkligheten är nog att projektet riskerar att ekonomiskt gå back. Tio föreställningar är schemalagda, men det är svårt att fylla den lilla teaterlokalen. Hoppas att återstående sju föreställningar blir välbesatta och att uppsättningen får berättigad uppmärksamhet. För info se www. operavox.se
9 Oktober 2012  | Länk | Musik | 1 kommentar
Albergsatleterna - eller Jesus är kärleken

Den 19 oktober 1973 skrev jag "Albergsatleterna", en kampsång för kamratföreningen med samma namn som bildats 1969 av medicinare från vår kurs. Vi skulle snart splittras upp genom klinisk tjänstgöring på olika kliniker.
"Albergsatleterna" kan sjungas med tonerna till den frikyrkliga sången: Jesus är kärleken.
Byt ut de flesta av omkvädena "Albergsatleterna" mot "Jesus är kärleken" och ni får en religös väckelsesång av nya dimensioner.

ALBERGSATLETERNA

I en värld som var mörk var fanns väl ett
hopp, jo Albergsatleterna
Där stod du så tärd till själ som till kropp
bland Albergsatleterna.
Ur träsket du långsamt har segat dig opp till Albergsatleterna,
till Albergsatleterna.

Blicken är fast och armen har seghet.
Albergsatleterna har dig befriat från last och från feghet. Albergsatleterna!
Inget är krasst eller trist och förteget
bland Albergsatleterna,
bland Albergsatleterna.

I detta gäng du tillhör eliten.
Albergsatleterna
lärt dig att handskas försiktigt med spriten. Albergsatleterna!
Av idrott och träning du har blivit biten
i Abergsatleterna,
i Albergsatleterna!

Med lager vi smycka och segrarna ära
i Albergsatleterna.
Men inte för det hörs förloraren svära
i Albergsatleterna.
Kan du väl en större lycka begära
än Albergsatleterna,
än Albergsatleterna.

Även om du uppå båren har lämnat
Albergsatleterna.
Minns vi hur väl du i spåren har kämpat
för Albergsatleterna.
Hur du om våren har bägaren tömt
för Albergsatleterna,
för Albergsatleterna!

Men nu, kanske alltid, i denna skara;
Albergsatleterna
söker dig skydda från oro och fara.
Albergsatleterna!
I som inträden kan hoppet bevara
i Albergsatleterna,
I Albergsatleterna.
26 Augusti 2012  | Länk | Musik | 1 kommentar
Opera Viva har klarat krisen

Efter några ekonomiska felsatsningar på stora och orealistiskt dyra produktioner, som inte drog tillräckligt med publik, stod vi i augusti på ruinens brant. Vår senaste produktion, Dido och Aeneas var annars värd ett bättre öde ur publiksynpunkt. Genom ekonomiska uppoffringar från körmedlemmar är kören nu skuldfri och vid gott mod. Kören har under hösten repeterat i undertecknads lokaler på Götgatan, vilket har fungerat över förväntan. Vi klarar utan vidare att repetera med 25 deltagare. Vår ordförande, Patrik Ernby, har lett kören på ett professionellt sätt, som uppskattats mycket av körmedlemmarna. Mitt gamla piano, byggt i Berlin 1919, har restaurerats och fyller väl sin funktion. Stämningen har varit glad och avspänd under repetitionerna, inte minst under gårdagens terminsavslut med glögg. Vårt nästa framträdande blir lördagen den 10 december på julmarknaden i konsthallen vid Marabouparken. Vi ser redan fram mot vårterminen. Bifogar ett suddigt kort taget med mobiltelefon.
6 December 2011  | Länk | Musik | 0 kommentar
"En visa om en gång när jag var full"

På femtiotalet, när mina föräldrar fortfarande var gifta, hörde jag dem sjunga diverse dryckessånger med sina vänner i samband med de inte alltför sällsynta dryckeslag som pågick på den tiden. Nedanstående sång, som påstods vara skriven av Gustaf Fröding, minns jag fortfarande. Den är ju inte särskilt uppbygglig och dessutom rätt så hednisk. Det är tur att jag blev döpt så småningom ...

Jag ska sjunga en visa om en gång när jag var full. Jag går ensam uppå landsvägen och svär.
Så kom jag till en kyrkogård och sätter mig där tar fram lutan och sjunger sen så här:

Faren opp alla jävlar i en helvetes galopp opp och hoppa alla ruttna gamla lik. Röjen undan jord och sten och leta rätt på era ben. Här ska dansas och här har ni musik.

Tjocka prästen guppar där uti småjävlars här, se på tarmarna som slänger kring hans tår. Låt den gå, låt den gå, låt den halta käringen gå, ty hon letar efter levern och ett lår.

Se nu dansar här och ler i en ring allt fler och fler . Thomas Wahlberg höjer glaset till en skål . Men jag skrattar när jag ser långa maskar hänga ner från hans kindben och tomma ögonhål.

Jag ska spela tills ni ramlat i en hög varenda en och tills jävlarna har slutat med sitt tjut. Då ska jag resa mig opp och slå lutan i en sten och sen sjungande och trallande gå ut.

När jag stannat för att spy, skälla hundarna i by och jag vinglar till och ramlar i en grop.
Är det här som grävarn bor, upp ur sängen gå i skor, tag fram spaden och gräv ned mig fort.
26 November 2011  | Länk | Musik | 0 kommentar
Opera fantastica - lyckad insats på Konserthuset

Den 2 oktober genomfördes två konserter. Som körsångare är man egentligen en liten kugge i ett stort maskineri, men Jan Åke Hillerud, som musikalisk ledare fick oss alla att känna oss som betydelsefulla solister. Vi dånade igång konserten med Wagners Sångarnas intåg i Wartburg. Även en individualist rycks med i den i sången uttryckta massans gemenskap, som kan vara en landskamp i fotboll, en religiös mässa eller ett politiskt massmöte. Det sistnämnda är ju inte helt ofarligt. Vi har ju sett ledare, som inte är lika välvilliga som Landgraf Hermann, hyllas av vrålande folkmassor. Men skönheten, elegansen och kraften i Wagners musik står högt över de lägre strömningarna i mänskligheten. Det borde man även inse i Israel, där Wagner fortfarande är mer eller mindre bannlyst. Jag imponerades mycket av sopranen Katarina Wedin i Olympias aria, med sina halsbrytande höga koloraturtoner, ur Hoffmans äventyr, en opera som jag fascinerats av sedan barndomen. Vi medlemmmar i amatöroperakören Opera viva hade fördel av att merparten av konsertens nummer finns med i vår stamrepertoar, till exempel Kör av zigenare och Matadorer ur la Traviata och Triumfkören ur Aida. Det var mycket Verdi, en del Wagner, Offenbach och Puccini, och enstaka nummer av andra operakompositörer. Jag hörde kommentarer från mycket nöjda besökare av föreställningarna, som trots allt undrade över varför Mozart saknades i sammanhanget. Kanske Jan Åke Hillerud inte är så förtjust i Mozarts operor. Det finns ingenting av honom med i Hilleruds i körsångarsammanhang så uppskattade körböcker.
3 Oktober 2011  | Länk | Musik | 0 kommentar
Opera Fantastica i Eskilstuna och på Konserthuset.

I egenskap av körsångare i Opera Viva, kan jag rekommendera ett besök på Konserthuset söndagen den 2 oktober. Vid två föreställningar (kl 14 och 17) framförs kända operastycken av en storkör om ett par hundra hundra personer och Eskilstuna Symfoniorkester under ledning av Jan Åke Hillerud Sopranen Katarina Wedin och tenoren Per-Håkan Precht medverkar. Konserten ges även i Eskilstuna konserthall den 1 okt kl 14 och 17. Repetitionerna med Hillerud är en sällsam kombination av musikalitet, pedagogik och drastiskt humoristiska infall. För oss deltagare i storkören är varje repetitioni sig en föreställning av hög klass.
För ytterligare information se www.operafantastica.se
25 Augusti 2011  | Länk | Musik | 1 kommentar
Operan Dido och Aeneas har genomförts

Med Paula Hoffman och Ulrik Qvale i huvudrollerna spelades operan i något mer blygsamma lokaler än den bilden visar. Capitol på S:t Eriksgatan var ändå en bra lokal för Opera Viva med medarbetare. Datum för föreställningarna, 27-28 maj, var inte optimala för att helt fylla lokalen. Maj är nog årets mest aktiva månad, när det gäller evenamang, fester och week-end turer till landställen. Stockholm Maraton konkurrerade andra dagen. Operan innehåller en sällan spelad prolog, som vi inkluderade i våra föreställningar. Regissören Märit Bergvall fick mycket beröm för att med begränsade tekniska resurser ha givit föreställningen en både originell och lyckad framtoning, med handlingen förlagd i något som liknade sextiotalsmiljö, med minglande cocktailgäster, som bakom den glättade fasaden dolde illvilliga drag och en grupp ondsinta häxor, som till slut fick drottning Dido på fall. Den i vanliga fall högstämda och sorgliga begravningsscenen i slutet ("With drooping wings ...") avrundades med att gästerna (kören) med diskreta men effektiva medel antydde sin skadeglädje över Didos självmord efter att hon svikits av sin älskare. Denna vinkling genomfördes utan att göra avkall på sångens skönhet och slutscenens tragiska innehåll.
Opera Viva hoppas kunna återigen kunna ta upp Purcells Dido och Aeneas inom en nära framtid.
30 Maj 2011  | Länk | Musik | 0 kommentar
Operan Dido och Aeneas har genomförts

Med Paula Hoffman och Ulrik Quale i huvudrollerna spelades operan i något mer blygsamma lokaler än den bilden visar. Capitol på S:t Eriksgatan var ändå en bra lokal för Opera Viva med medarbetare. Datum för föreställningarna, 27-28 maj, var inte optimala för att helt fylla lokalen. Maj är nog årets mest aktiva månad, när det gäller evenamang, fester och week-end turer till landställen. Stockholm Maraton konkurrerade andra dagen. Operan innehåller en sällan spelad prolog, som vi inkluderade i våra föreställningar. Regissören Märit Bergvall fick mycket beröm för att med begränsade tekniska resurser ha givit föreställningen en både originell och lyckad framtoning, med handlingen förlagd i något som liknade sextiotalsmiljö, med minglande cocktailgäster, som bakom den glättade fasaden dolde illvilliga drag och en grupp ondsinta häxor, som till slut fick drottning Dido på fall. Den i vanliga fall högstämda och sorgliga begravningsscenen i slutet ("With drooping wings ...") avrundades med att gästerna (kören) med diskreta men effektiva medel antydde sin skadeglädje över Didos självmord efter att hon svikits av sin älskare. Denna vinkling genomfördes utan att göra avkall på sångens skönhet och slutscenens tragiska innehåll.
Opera Viva hoppas kunna återigen kunna ta upp Purcells Dido och Aeneas inom en nära framtid.
30 Maj 2011  | Länk | Musik | 0 kommentar
Med sångbåten till Tallinn

Med min kör, Opera Viva, förstärkt med närmare 500 andra körsångare, har vi genomfört en musik- och partyresa till Tallinn 13-15 maj. Ombord var programmet späckat med musikaliska workshops, ledda av musikproffs. Körer och ensambler uppträdde dels på fartygets (Baltic Queen) stora scen och dels vid interna uppvisningar och tävlingar. Under lördagen den 14 maj hann vi med två framträdanden i Tallinn. På Frihetstorget sjöng storkören "Uti vår hage" och den estniska sången "Laul Munamäel", en vemodigigt nationalistiskt färgad hyllning till ett fritt Estland, ett land som när sången skrevs under slutet av 1800-talet ännu skulle få vänta länge på befrielsen. Därefter framfördes ett ambitiöst musikprogram i den stora Kaarli Kirik, med Estlands största och mäktigaste orgel.
Det ska inte förnekas att det förekom en del festivitas, inte minst under den sista kvällen ombord, då vi bl.a. hade ett glatt mingelparyty i vår körledares Elisbeth Brander svit, där sekten skummade och flödade, medan mer eller mindre ambitiösa sångarinsatser avlöste varandra.
Vi är inte riktigt klara ännu: Klockan 14 idag den 15 maj blir det konsert i Hedvig Eleonora kyrka med de delar av storkören och ensambler som inte fallit ifrån av olika skäl ...
15 Maj 2011  | Länk | Musik | 1 kommentar
Opera Viva framför Dido och Aeneas

Purcells opera utspelas i det forntida Karthago. Detta antike rikes drottning, Dido, är nedbruten av sorg efter att ha förlorat sin make. Hon låter ändå med ett visst motstånd kärleken tändas på nytt och förälskar sig i den trojanske prinsen Aeneas som kommer på besök. Kärleken besvaras och ett av operavärldens kortaste äktenskap (ett dygn) inleds. En samling kusliga och konspirerande häxor frammanar för Dido evig olycka och gör så att Aeneas, efter ett av operavärldens mest berömda gräl, måste överge henne för att gudarna har utsett honom till att grunda Rom. Den stolta drottningen Dido blir förkrossad och måste enligt hederns bud ta sitt liv efter att hon blivit lämnad av sin älskade, som sätter plikten före kärleken.

Opera Viva kören ligger nu i hårdträning för att genomföra föreställningar på
Cupol på s:t Eriksgatan den 27 och 28 maj.
9 Maj 2011  | Länk | Musik | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida