Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2022)
>>


"Grymta månde grisarna om de visste vad den gamle galten lider".

Pappa Bertil kunde ofta komma med citat och bevingade ord. När han ansåg sig vara offer för svåra omständigheter kunde han citera ovanstående mening. Som barn förstod jag inte vad han menade med en del av sina citat. Ibland kunde han ange källan, som beträffande det nämna citatet:
På gamla dar drar den danske vikingakonungen Ragnar Lodbrok någon gång på 800-talet till England för att på ärofullast möjliga sätt erövra landet, men den engelske kung Ella är på sin vakt, tar honom till fånga och kastar honom i en ormgrop, där den döende vikingen hörs yttra de bevingade orden "Grymta månde grisarna om de visste vad den gamle galten lider".
27 Januari 2014  | Länk | Ordspråk och talesätt | 0 kommentar
Domen över död man

Mottot till min Bok Domen över död man, som handlar om min fars, Bertil Wahlberg, ungdomsdikter, är nedanstående lakoniska rader:

Fä dör,
Fränder dör,
Även själv skiljes du hädan,
Men ett vet jag som aldrig dör
Domen över död man.

Ur Havamal

”Det är mänskligt att döma.” Denna sanna iakttagelse förmedlad av teknologernas tidskrift Blandaren, citerades av min far på femtiotalet. Jag förstod innebörden och hade redan då förstått att han själv, liksom de flesta av oss andra, tenderade att följa denna devis. Jag har också försökt att lyssna till varningen i Bergspredikan: ”Döm inte, så blir ni inte dömda”(Matt. 7:1). Men som ofullkomliga varelser kan vi inte undgå att fälla domar och förvisso kommer det att studsa tillbaka mot oss. Men, så länge som vi inte spelar domare och dömer ut straff, som tillkommer en högre myndighet, är vi kanske ändå inte ute på djupt vatten. Våra omdömen kan bidra till den sammansatt goda och negativa bilden av en människa. När denne är död formuleras sammanfattningen, som dock kan revideras. Man kan störtas från sin piedestal eller återinsättas i sin värdighet, eller i värsta fall totalt glömmas bort. Det är nog vad Havamal menar med ”domen över död man.” Min förhoppning är att Bertils vittra insatser från ungdomen, som de har visats här, kan bidra till den ”Ehrenrettung”, han ibland nämnde i kryptiska ordalag.
22 Januari 2014  | Länk | Litteratur | 0 kommentar
"Ära, skyldighet, wilja"

I serien citat, valspråk och bevingade ord citeras ovan Georg Carl von Döbelns (1758-1822) valspråk, som står på hans gravsten på S:t Johannes kyrkogård i centrala Stockholm. Jag minns skoltidens läsning av Fänrik Ståls sägner, där von Döbelns heroism i samband med slaget vid Jutas skildrades. Den välkända satsen, "Giv mig en medicin som gör mig frisk idag men i morgon sjufalt värre", yttrades av härföraren till fältläkaren från sin sjuksäng före slaget. Doktorn svepte då med armen bort alla medicinflaskorna från nattduksbordet, von Döbeln stod upp från sitt läger, for till fronten och vann en stor seger.
Von Döbeln framlevde sina sista dagar i fattigdom. Ende sonen, Napoleon, förblev ogift och släkten von Döbeln slocknade ut.
20 Januari 2014  | Länk | Personer | 0 kommentar
"Det är vackert Nisse ..."

Jag tänkte starta en liten serie om citat, valspråk och bevingade ord, som jag kommit i kontakt med under hela livet. Det mesta har dykt upp redan i unga år. Första bidraget, ett citat, kommer från Växelsång med rondo (2013):

Lilla dagboken 24 mars 1964
Jag funderar på att spela in en film, du! Den skall heta 491 Karlsson. Jag tänkte följa upp min tidigare succé, sörru. Innehåll? Tanke? Utförande? Design? Livsåskådningsproblem? Nä dra du åt helvete! Det ska du inte forska i. Du och dom andra stupiderna skall se filmen och hålla käft. Wi (så stavade jag ordet) konstnärer kräver i vårt konstnärskap av vår publik, och vi kräver det verkligen (!), nämligen: följsamhet (?) tillgivenhet, servilitet, ett öppet sinnelag och framför allt inga jävla förutfattade meningar! Se filmen innan ni framför er reaktionära kritik! (Det blir fan så lönande, du).

Av allt att döma var jag inte så förtjust i filmen 491 och dess regissör Vilgot Sjöman. Jag misstänker att jag varken gillade hans, som jag sannolikt tyckte, unkna vänsteråsikter eller mögliga utseende. I filmen 491 förekom en scen där en värsting till yngling möter en socialchef, som spelades av Frank Sundström. Denne utnyttjade sin auktoritetställning mot ett samhällets olycksbarn, som han i en beslöjad scen penetrerade bakifrån mot sitt pampiga skrivbord. Under akten stönade socialarbetaren ”Det är vackert Nisse …”, medan hans offer inte verkade sympatisera med detta yttrande.
Jag har ganska nyligen sett 491 på TV. Man har klippt bort scenen. Det beror sannolikt inte på dess osedliga innehåll. Scenen ger en negativ bild av myndighetspersoner. Vinklingen skulle också kunna uppfattas som homofob.
Vi ”polare” hade många koder sinsemellan. I olika sammanhang, långt in i nutiden, kan vi utbrista ”Det är vackert, Nisse!”, vilket än i dag brukar framkalla en närmast hysterisk munterhet.
17 Januari 2014  | Länk | Litteratur | 0 kommentar
Del av en predikan i biblisk anda

"Budbäraren" i Charlottes bok, del 2, har en central betydelse i boken. Nedan i blankversrytm ett avsnitt ur hans budskap till Charlotte:

... Så länge du finns till i denna, i jämförande mening,
dunkla tillvaro ska du inte slösa kraft på självkritik och
andras vaga spekulationer.
Det som är sant idag, sågs som en skam igår och blir
till ett skämt imorgon.
Ta inte till dig vältaliga kolportörers hotfulla bud om
nedgradering.
Din mänskliga skepnad är överordnad alla djurarters
ställning i kosmos.
Skyll aldrig ditt lidande, när du har något, på medmänniskorna
och staten,
men tveka inte att be om hjälp och ta emot den, om
den generöst erbjuds.
Minns väl att plågor, motgångar och misströstan är
begränsade i tiden.
Från suckarnas hemvist kan du nå upp till en salighets
eviga gästabud, i en ny tillvaro, som ingen, inte ens
jag, har fullständig kunskap om...
14 Januari 2014  | Länk | Litteratur | 0 kommentar
Tystnaden sjunger själv - dikt av Bertil Wahlberg från 1940

Vid en skrivbordlampas sken
i ett litet rum med fyra väggar,
fyra små väggar och tak,
sitter jag i nattens blå,
som ett centrum i ljusårens avstånd.

Genom alla porer tränger tystnaden,
flyter in i blodet, stiger
ringande in i min själ.
Väggarna viker och försvinner.
Tystnaden sjunger själv:

Jag kommer från isiga sfärer,
från himlarnas stålblåa ljus.
Jag borrande genom natten
ser genom ditt väsendes skal
med mina hårda ögon.

Du må fly den röst, som klagar
och jaga från dig hjärtats knot.
I ångest må du fly från ditt väsens djup.
Ständigt skall jag komma,
isa dina ådror,
om du en gång sviker min dolda lag.

12 Januari 2014  | Länk | Poesi | 0 kommentar
Trettondagen

Stjärntydarna, de tre vise männen, skickades ut av den onde kung Herodes för att finna Judarnas Konung. Enligt profetian skulle han födas i Bethlehem och den starka stjärnan, som kan ha varit en supernova ledde stjärntydarna till krubban, där de föll ned och tillbad Jesusbarnet och överbringade guld, rökelse och myrrha. De tre, Caspar, Melchior och Balthasar förstod då att Herodes ville lokalisera barnet för att döda det. De tog därför en annan väg hem till Österlandet som kan har varit Persien. Barnamorden i Bethlehem blev den grymma följden av Herodes misslyckande att finna sin hotande konkurrent, Judarnas Konung, som var Jesus.
"Gläns över sjö och strand" är skriven till Trettondagen och brukar sjungas vid dess gudstjänster.
7 Januari 2014  | Länk | Religion | 0 kommentar
Vem är cynisk?

Cynism, termen har flera betydelser. Man kanske gärna tänker på en närmast känslokall livsåskådning (kanske utan illusioner och med en tendens att tro det värsta om människan).
Termen associerar också till pessimistiskt eller rentav negativt tänkande i största allmänhet
Att vara cyniker kan lika gärna syfta på att med klar blick se människan och/eller samhället som det är, utan att styras av vedertagna normer och det aktuella debattklimatet. Den senare betydelsen härstammar från termens ursprung, den kyniska skolan i antikens Grekland. Det handlade inte om känslokyla men snarare om oberoende, fritt tänkande och självbehärskning. Den mest kända cynikern var Diogenes från Sinope.

Många av dagens idealister har en kluven inställning. De hyllar oförbehållsamt politiska riktningar, dagsaktuella normer och karismatiska personers åsikter. Detta samtidigt som de ”tror det värsta” om allt och alla som motsäger ”sanningarna”.
2 Januari 2014  | Länk | Filosofi | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida