Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
September (2021)
>>


"Begging the question" - Bisarra slutsatser om ungdomars syn på svenskhet

Den här gången har jag fått tillåtelse att använda broder Jockums text. Han skerv ett brev till Peter Wolodarski med anledning av nedanstående artikel i DN den 28 oktober, ett bra exempel på hur man ljuger med statistik. Engelsmännen har ett bra uttryck för ofoget, "Begging the question":
...

Ämne: Blodet och jorden fortsätter prägla synen på svenskhet, Söndagskrönikan

I professor Langes undersökning, som du refererar till i din söndagskrönika, Blodet och jorden fortsätter prägla synen på svenskhet, får ungdomar svara på frågan om man ska kunna sägas vara "svensk" ett positivt och tre negativa svarsalternativ (helt oviktig, ganska viktig, mycket viktig och absolut nödvändigt).

Självklart borde Lange ha givit ungdomarna lika många positiva som negativa svarsalternativ. Därför kan man förvänta sig slagsida åt det negativa hållet. Hade han i stället gjort tvärt om, angivit tre positiva och ett negativt svarsalternativ, hade sannolikt blivit slagsidan dragit åt det positiva hållet. Detta borde Lange känna till. Undersökningen kan därför knappast anses seriös, i vart fall får man ta resultatet och Langes slutsatser med en rejäl nypa salt.

Att tala om ungdomarnas ”Blut und Boden”-romantik i synen på svenskhet är att gå ett steg för långt, minst sagt! Detta nazistiska slagord myntades och praktiserades av Hitlers jordbruksminister och Himmlers rasexpert, Darré, sedemera dömd krigsförbrytare i Nürnberg.

Hur många oskyldiga människor fick sätta livet till i praktiserandet av detta nazistiska slagord?


Det är anmärkningsvärt att DN använder professor Langes nedsättande omdöme om ungdomarnas förment nasistiska attityder i sin rubriksättning.

30 Oktober 2012  | Länk | Samhälle | 0 kommentar
Hygienregler och Gardells "Torka aldrig tårar utan handskar"

Det handlar om en skickligt genomförs TV-produktion med utmärkt casting och trovärdiga miljöer. Lidande och död i AIDS skildrades starkt. Jag vill ändå kommentera den nedsättande, nästan fördömande, bild som ges av vårdpersonalen, som hade att följa givna hygienregler. Jag tvivlar på att det stod någonting i dessa om att torka tårar med handskar på, men det ger ju en bra titel på verket. Hygienreglerna var styrda av kunskapsläget på åttiotalet om en livsfarlig epidemisk sjukdom, relaterat till betydelsen av säkerhet för vårdpersonal, som alltid har haft hög prioritet i vårt land. Numera kan jag som läkare tycka att bestämmelserna beträffande personalens klädsel är väl strikta. Oavsett om man är kirurg eller psykiater krävs kortärmat och byxor som skall bytas dagligen. Klocka och smycken får ej bäras. Tanken är att inte vårdpersonalen ska smitta patienterna med antibiotikaresistena bakterier. Patienterna kanske också borde tvingas byta till skyddskläder i samband med sjukvårdsbesök ...
27 Oktober 2012  | Länk | Samhälle | 0 kommentar
Hur slagskeppet Bismarck påverkade mitt vidskepliga tänkande.

Vid femtonårs ålder läste jag en bok om slagskeppet Bismarck och dess undergång på Atlanten. Som den hjältedyrkare en yngling kan vara, fastnade en detalj i minnet. I samband med förlisningen och striderna innan dess omkom större delen av den drygt två tusen man starka besättningen. En överlevande, han som skrivit boken, såg från sin räddningsflotte kommendören Ernst Lindeman stå kvar på bryggan på det sjunkande skeppet stirrande på fartygets flagga och in i det sista hälsa den med en honnör. En overklig bild för den unge sjömannen.
När den första torpeden träffade Bismarck sa rorgängaren: ”Den tar jag midskepps, kapten”. Det är detta uttryck jag brukar använda när jag tillämpar min oskyldiga form av vidskepelse till vardags. Alla har nog upplevt en obehagskänsla om man trampar på vissa linjer och streck i gatumiljö. När jag får för mig att jag inte borde trampa på ett streck, men är för lat att tänja på steget, upprepar jag frasen: ”Den tar jag midskepps”. Då upphävs den eventuella faran med övertrampet. Känner ni möjligen igen er i denna form av vidskepligt tänkande?
22 Oktober 2012  | Länk | Personligt | 1 kommentar
Fotbollsunder i VM-kval i fotboll nu och 1964.

Sverige åstadkom ett mirakel ikväll (16 okt), när man hämtade upp ett 4-0 underläge till 4-4 på drygt en halvtimme i VM-kvalmatchen i fotboll mot Tyskland på Olympiastadion i Berlin. Från min dagbok den 5 november 1964, hämtar jag nedanstående notering om ett liknande under för länge sedan:

"Gårdagen verkliga glädjeämne var dock matchen V(äst)-Tyskland-Sverige. När Kurre Hamrin fem minuter före ”time” vräkte sig fram och nickade Lindskogs geniala inlägg i nättaket för 1-1 föll ”flera ton” från mitt plågade bröst...
Sverige kvalificerade sig ändå inte till VM i England 1966. Returmatchen förlorades med 1-2. Vi hoppas på större framgång i det fortsatta VM-kvalet.
16 Oktober 2012  | Länk | Sport | 0 kommentar
Appropå "Fifty Shades" trilogin: Är tantsnusk bättre än gubbslem

En av mina döttrar försökte läsa ”Fifty Shades of Grey av EL James, men orkade inte igenom hela boken. Hennes kommentar var att det handlade om en tröttsam variant av s.k. tantsnusk. Kanske är hon något för ung för att tillhöra bokens målgrupp, medelålders damer i vid bemärkelse. James tre verk på samma tema har sålt i fyrtio miljoner exemplar, ett imponerande resultat rent kvantitativt. Storyn handlar om varianter av BDSM sex blandat med vaniljdito, där dock mannen (Mr Grey) är den ledande. Under resans gång uppnår han den blygsamma åldern av tjugoåtta år. Märkligt nog har han hunnit med en traumatisk barndom med en ”tjackhora” till mor som mördas av sin hallick och lämnar barnet ensamt med liket i flera dagar. Han förs vid femton års ålder in i en lång period som underordnad i en extrem BDSM sexrelation med en Mrs Robinsonvariant. Gray är märkt av sin uppväxt och blir en trogen kund hos en hjärnskrynklare. Trots allt detta har han vid drygt ett kvartssekels ålder skapat ett finansiellt imperium med fyrtiotusen anställda. Han skryter för sin tjugotreåriga ”sub”, Miss Steele, att han tjänar 100.000 dollar i timmen. Hans enorma förmögenhet manifesteras oupphörligt. Enligt bokens handling verkar den unge mannen knappast behöva arbeta. Han delar då och då ut korta order till sina underhuggare och kan sedan återgå till sin massiva och ständigt upprepade och varierade påsättning av sin dam, ofta med hjälp av en arsenal av BDSM redskap.
Ponera att en man skrev en bok om, låt oss säga, en femtiotreårig karl som firade sexuella orgier med en mycket ung kvinna under utnyttjande av sin makt och rikedom. Det skulle följa ett ramaskri från olika grupper i samhället, inte minst från feministiskt håll. Boken innehåll skulle karakteriseras som vidrigt ”gubbslem”.
15 Oktober 2012  | Länk | Litteratur | 0 kommentar
EL James och Fifty Shades ...

EL James har ekonomiskt sett gjort en osannolik succé med trilogin Fifty Shades … Jag har (pressat) mig igenom de två första verken. Här ska jag inte kommentera ”tantsnusk” – aspekten. Volymerna omfattar c:a 500 sidor vardera. Den redaktionella granskningen har av allt att döma varit minst sagt försiktig, eftersom böckerna sålts i miljonupplager som e-böcker och man inte vill riskera att förstöra en god affär. Som litteraturintresserad förundras jag över den uppsjö av klichéer och upprepningar som fyller ut betydande delar av böckerna. Huvuddelen av texten består av en uppstyltad och konventionell konversation. Sexuttryck utom det beskedliga ”fuck” är bannlysta. Huvudpersonen Anastasia Steele refererar hela tiden till sin ”inner goddess”, som i tid och otid på olika sätt förundras och klappar händerna åt Anas och hennes partners förehavanden. Hon använder ofta stereotypa kraftuttryck som ”holy shit” eller ”holy fuck” för att ge lite udd åt den menlösa konversationen. Hennes fysiskt och ekonomiskt fulländade partner Christian Grey tituleras i genomsnitt minst en gång per sida tillgjort ”Mr Grey”, som på samma sätt sirligt använder titeln ”Miss Steele”, även när de sysslar med ”kinky sex”. När personerna säger något mumlar de hela tiden (mutter, murmur). De flinar eller småler (smirk) konstant. Mr Grey lägger oftast huvudet på sned (Cocks or tilts his head) och inte sällan förvandlas hans mun till ”a thin line”, vilket väl ska ge uttryck åt hans komplicerade inre.
13 Oktober 2012  | Länk | Litteratur | 0 kommentar
Operavox tolkar La Bohême

Undertecknad kan rekommendera Kvarteret Bohemen, med musiken ur La Bohême av G. Puccini, som går på den intima källarteatern Teaterstudie Lederman på Gästrikegatan 13. Opera vox har satsat ambitiöst med goda proffsartister, kvalificerade körsångare, barnkör och en bra musikansemble i sin originella uppsättning. Miljön har förlagts till ett rivningshus i kvarteret Mullvaden, som ockuperades av radikala element i slutet av sjuttiotalet. Man har åstadkommit en musikteater som innehåller, komik, romantik, dramatik och oväntade regilösningar.
Den bistra verkligheten är nog att projektet riskerar att ekonomiskt gå back. Tio föreställningar är schemalagda, men det är svårt att fylla den lilla teaterlokalen. Hoppas att återstående sju föreställningar blir välbesatta och att uppsättningen får berättigad uppmärksamhet. För info se www. operavox.se
9 Oktober 2012  | Länk | Musik | 1 kommentar
Nyhet att romer blir diskriminerade?

Härom dagen slog P1 upp den sensationella nyheten att romer blir diskriminerade. Ur byrålådan plockade man fram ett gammalt reportage från försommaren, en riggad föreställning där romer i s.k. traditionell dräkt hade svårigheter när de försökte hyra bil på bensinstationer. En tredjedel av denna etniska grupp nekades hyra bil med motiveringen att det inte fanns några bilar att hyra ut, vilket inte var sant. Bortsett från att den stort uppslagna "nyheten" inte innehöll något nytt kan man fråga sig om dessa larmsignaler verkligen gynnar den diskriminerade gruppen romer. Det är nog snarast så att allmänheten påminns om att denna subpopulation ständigt misstänkts för oegentligheter. Floskeln ingen rök utan eld kommer regelsmässigt upp i dessa sammanhang.
5 Oktober 2012  | Länk | Politik | 0 kommentar
Tintin och den "verkliga svenska rasismen".

I Aftonbladet den 30 september skriver Johanna Langhorst om rasism. Som de flesta opinionsbildare, mediamegafoner och s.k. intellektuella ägnar hon sig åt svartmålning av Sverige. Vår rasistiska historia kallas magnefik. Romer, judar, samer, och finnar dras över samma kam, när journalisten med några svepande penseldrag skildrar hur dessa grupper har utsatts för förföljelse under nittonhundratalet. (Vad jag minns kallades Finland för vårt broderland, inte minst under andra världskriget.)
Sverige borde enligt artikelförfattarinnans intentioner göra avbön, be om ursäkt och hamra in i våra skolelever hur djävulskt rasistiskt vårt land har varit genom historien.
Utan att gräva ner sig för djupt i världshistorien tror jag att man med fog kan säga att Sverige och svenskarna ter sig som en söndagsskola i jämförelse med bland andra axelmakterna, amerikanska södern, turkiska utrensningar, afrikanska massmördarregimer och ett flertal mordiska muslimska stater. Sverige kommer att få bekymmer med etniska motsättningar, men några rasistiska övergrepp från svenska myndigheter eller svenskar i större skala förefaller osannolikt att vänta.
Vi kommer med största säkerhet att få uppleva effekterna av gruppmotsättningar i växande stordstadsgetton med frustrerade andra genertionens invandrare. Rasism, främlingsfientlighet eller kulturmotsättningar - vokabulären är inte entydig - kommer att förmörka tillvaron i vårt (och deras) land. Frågan är om det är de så kallade kärnsvenskarna som kommer att dominera i rasistiska sammanhang. Den omvända rasimen, där minoriteter ser ner på ursprungsbefolkningen, är redan ett ofta förbisett faktum. Motsättningar och strider mellan invandrade grupper har ofta förtecken med etnofientliga inslag och kommer inte att göra världsbilden tydligare för våra sjävutnämnda folkuppfostrare, det vill säga de mediala och politiska handledare som är där för oss som ännu kallas svenskar. Det är den enda grupp man vågar sig på.
1 Oktober 2012  | Länk | Samhälle | 1 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida