Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2020)
>>


Ur Predikaren 11 om åldrandets prövningar.

”Gläd dig, yngling, medan du är ung, njut i fulla drag av din ungdom.
… innan de onda dagarna nalkas …då det mörknar för dem som ser ut genom fönstren …stämman blir tunn som en fågels och sångrösten mister
sin klang, då man bävar för en backe och för fasorna på vägen…”

Dystra ord är de onekeligen, även om Predikaren avslutas med att själen återvänder till Gud, från vilken den kommit.
Som en person i kritisk ålder borde jag glädjas åt att rösten hänger med och att jag kan fortsätta i kören som (kraftfull?) andrabas. Uppförsbackarna känns numera tuffare och jag minns med saknad löpträningen inför Lidingöloppet. Fasorna på vägen får de uppleva som rånas, misshandlas eller luras av yngre samvetslösa individer. Detta har (ännu) inte drabbat mig. Det gäller att röra sig i rätta miljöer och vara vaksam. Alltså käre pensionärskollega. Kasta inte in handduken i första taget.
27 Oktober 2019  | Länk | Personligt | 0 kommentar
Är forskarna överens om klimatet?

Man påstår, även i seriösa sammanhang, att forskarna till nittiosju procent är överens om sanningshalten i klimatlarmen. Jag har några åsikter om detta. För det första vad är en ”forskare”, en som bedrivit seriösa forskningsprojekt inom området med erkänt korrekta vetenskapliga metoder, eller en person utan forskningsbakgrund och fackkunskaper som sammanställt några artiklar, eller ”sammanställningar” av skiftande kvalitet och därefter gjort en sammanfattning som presenterats i skrift och/eller tal? Det verkar som det finns en hel del av så kallade forskare av den kalibern som räknas in i sympatidelen. Enligt min erfarenhet är fackmässigt kunniga forskare sällan överens om övergripande områden. De kan tvista om detaljskillnader i välgjorda studiet med klara och enkla end-points. I klimatfrågan kan urskiljas följande frågeställningar: 1. Ändras temperaturen signifikant över tid? 2.Vilka faktorer påverkar klimatvariationer? 3. Är klimatvariationerna på olika sätt skadliga eller nyttiga? 4. Har koldioxiden någon effekt på temperaturförändringarna. 5. Har människans aktiviteter påverkan på klodioxidnivåerna och i så fall i vilken grad? 6. Hur kan den samlade världspopulationen påverkas att ändra koldioxidutsläpp 7. Debattörerna bör redovisa cost-benefit synpunkter på metoder att minska utsläppen?
Som gammal vetenskapsman inser jag att det inte finns en enda seriös forskare på jordklotet som skulle vara överens på alla de uppräknade sju punkterna med andra forskare.
17 Oktober 2019  | Länk | Samhälle | 0 kommentar
Quadrigan - Bibelns syn på begreppet i fråga

Det handlar om fyra punkter.
…”Man skildrar hur ondskan och det goda ständigt står
i motsats till varandra,
Man skildrar många stora händelser, samband och
förlopp ur vår historia,
Man skildrar etiska system och regler för det humana
livets förbättring,
Man skildrar i klartext och gåtor hur var och en ska
få frid och försoning…”
(frågeställningen berörs i Charlottes bok (Melampyrum förlag 2012)
3 Oktober 2019  | Länk | Religion | 2 kommentarer


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida