Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
31
<<
Juli (2020)
>>


Bil till Wroclaw (Breslau)

Med bil via Trelleborg-Sassnitz till Wroclaw gick påskresan smidigt trots drygt 260 mil t.o.r. Jag reste med en barndomsvän och hade förmånen att få bo i ett privat hem hos dennes polska särbo. Det finns mycket "i väggarna" i det gamla Breslau. jag rekommenderar en sökning på nätet för uppdatering av kunskaper om denna urgamla kulturstad, som demolerades svårt i samband med belägringen under vintern-våren 1945 och åren efter. Man kapitulerde först den 6 maj 1945 efter att staden varit inringad sedan i början av januari. Stora delar av stadkärnan med förstäder förstördes genom ihållande beskjutning och bombningar genom de kommunistiska rysk-polska arméerna. Allierade bomplan lyckades trots det relativt stora avståndet ta sig fram och bidra till ödeläggelsen med sin dödliga last. "Ve de besegrade" gällde i högsta grad i det forna Breslau, där efter fredslutet systematisk förstörelse och nedmontering medförde ytterligare demolering. De kvarvarande tyskarna fick bära armbindel, som identifierade deras nationalitet. De straffades med svältransoner och dito löner innan de till slut jagades bort från området. Bostäder konfiskerades och fylldes på med polacker som tvångsevakuerats från östliga polska territorier, som annekterats av Sovjetunionen. Slutresultatet blev en åttioprocentig förtörelse av den gamla staden. Som på så många andra håll i krigshärjade städer, har människorna med flit och envishet restaurerat, byggt upp och expanderat. Fortfarande kan man beskåda ärren från kulsprutekärvar i vissa äldre nedgångna fastighter, med svartnade och spruckna fasader. Trots allt; många kyrkor, ämbetsbyggnader, muséer, palats och bostadshus har återställts.
Inte minst operahuset imponerar i sitt nyrestaurerade skick med en prakt och elegans som lämnar vår egen nationalscen i skuggan. Mot bakgrunden av de motsättningar och lidanden som förknippas med Wroclaw och det forna Breslau, var det upplyftande att på skärtorsdagen se en fin företällning av Wagners sista opera Parsifal, som speglar en strävan mot frid och försoning.
27 April 2011  | Länk | Resor | 0 kommentar
I den härliga vår

Våren kommer oemotståndlig. Idag hade Opera Viva konsert i Stefanskyrkan. Trots att vädret var strålande och att många redan börjat påskledigheten, hade vi en entusiastisk publik, som gärna hade kunnat vara lite större. Musiken har den stora fördelen att den raderar ut betydelsen av ålder, när man lever med i denna höga konstform. Som typisk amatöroperakör är de flesta av oss, män såväl kvinnor, man kallar bedagade. Men när vi rycks med av musikens krafter blir vi odödliga, eller åtminstone för ett ögonblick, befriade från känslan av att befinna oss i Kronos våld. Just den här konserten bestod av en blandning av andlig högstämdhet, pastoral harmoni, existentiellt drama och sinnliga tongångar. Moses bön, Voyagers chorus, Didos klagan, den sensuella barcarolen ur Hoffmans äventyr och ett gladerotiskt potpurri ur Vita hästen, är några exempel på vad vi ägnade oss åt denna soliga vårdag, då våren håller andan inför ett crescendo av värme och växtkraft.
16 April 2011  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Konsert i vårens tecken

Våren kommer oemetståndlig. Idag hade Opera Viva konsert i Stefanskyrkan. Trots att vädret var strålande och att många redan börjat påskledigheten, hade vi en entusiastisk publik, som gärna hade kunnat vara lite större. Musiken har den stora fördelen att den raderar ut betydelsen av ålder, när man lever med i denna höga konstform. Som typisk amatöroperakör är de flesta av oss, män såväl kvinnor, man man kallar bedagade. Men när vi rycks med av musikens krafter blir vi odödliga, eller åtminstone för ett ögonblick, befriade från känslan av att befinna oss i Kronos våld. Just den här konserten bestod av en blandning av andlig högstämdhet, pastoral harmoni, existentielltt drama och sinnliga tongångar. Moses bön, Voyagers chorus, Didos klagan, den sensuella barcarolen ur Hoffmans äventyr och ett gladerotiskt potpurri ur Vita hästen, är några exempel på vad vi ägnade oss åt denna soliga vårdag, då våren håller andan inför ett crescendo av värme och växtkraft.
16 April 2011  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Vad det bättre förr?

Rödaktiga och blåtonade regimer tävlar ständigt om makten. Oavsett vilken politisk åsikt man har, är det frestande att hävda att det var bättre förr (ju förr desto bättre). Nedanstående vers ur "Beredskapsövning" (2010) försöker svara på rubricerad fråga:

Socialisering,
nivellering, monopol,
åsiktsregistrering,
konkurs och konfiskering,
brist på etanol,
högre skatter,
skendebatter,
ont om andningshål,
rödvinsvänster,
dyra tjänster,
slemmig som en ål,
kändes politiken,
klättra över liken
under bifallsvrål.
Klema med korrupta stater,
bistånd till diktatorns börs,
gärna vara hans kamrater,
protestera den som törs!
10 April 2011  | Länk | Politik och litteratur | 0 kommentar
En dikt ur "Tystnaden sjunger själv" (under publicering)

En gång ska falla förklarat ljus
in i det oupptäcktas land.
Och då! Då ska förnimmas ett sus
av nya vingar, som svetts i högre brand
än den från vår sol.

Och drömmen jorden ska kastas bort
som dystra tankar en mörk sekund:
Den var ett intermezzo; så kort,
att ej den gudarna minns i de evigas lund
till följande dag

"Sehnsucht" av Bertil Wahlberg
sent trettiotal-tidigt fyrtiotal

Kommentar från Thomas W:

Sehnsucht – en tidig längtan hinsides. Det är ingen apokalyptisk uppgörelse, en vredens dag då världsalltet störtar samman, då gettren skall skiljas från fåren. Inget fruktansvärt majestät träder fram som domare (Rex tremendae majestatis …). Gudarna i sin eviga salighet har snart glömt jorden och hur dess inbyggare levde där. Frågan är om dessa har fått chansen att förena sig med det gudomligas väsen i Elyseum, eller om de förintades när det materiella löstes upp i rök och aska? Min välvilliga tolkning är att Bertil menar att människan skall vakna upp till en högre existens. Längtan dit har ju omfattat de flesta av oss människor. Som om en annan hand styrde pennan, skrev jag en dikt i ”Beredskapsövning”, som är en episk sångcykel med dramatisk final mot bakgrund av verkliga och tänkbara händelser. Universums undergång speglas i nedanstående strof i mitten av dikten:

Stjärnhaven krymper och smälts i processen,
de kramas och manglas i världsalltets brand.
Ett mikrokosmos bryts ned i den pressen,
tills skapelsen ryms i en människohand …
3 April 2011  | Länk | Poesi | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida