Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
29
30
31
<<
Juli (2019)
>>


Har välfärden monterats ned?

Har välfärden monterats ned?
Det finns en hel del nostalgiker i vårt land som erinrar sig den forna välfärdsstaten och som finner orsaken till försämringar i en politisk sammansvärjning på högerkanten som nu lyckats att med en satanisk illvilja ”nedmontera” välfärden.
Vår främste företrädare för den teorin är sannolikt den urtypiske besserwissern Göran Greider, som drömmer sig tillbaka till den socialdemokratiska erans framgångar utan att inse det försprång Sverige hade efter kriget med en intakt industri och nästan total brist på konkurrens. Det var bara att producera för fulla muggar och leverera till priser, som knappast kunde ifrågasättas eller prutas ned. Några större försäljningsresurser behövdes inte när beställningarna vällde in. Problemet var brist på arbetskraft inom industri, vilket löstes med att omskola hemmafruarna till arbetare och genom värvningar av jugoslaver och italienare med flera nationer. Asylärenden var sällsynta och flyktingarna kom snabbt i arbete på vår överhettade marknad.
I Östersundsposten (juni 2015) tecknar författaren P.O. Tidholm samma bild av det forna välfärdsamhället som Greider älskar att återvända till. Hans beskrivning av välfärdens nedmonterande saknar varje form av referenser till verifierande dokumentation. Välfärdens undergång, som exemplifieras med att postkontor stängts och att viss industriell verksamhet har flyttat utomlands, skylls enbart på borgerlig politik. ”Det är inte invandringens fel”. De folk, som nämns nedan, har inte bidragit till den gradvisa förödelsen av det goda samhället, vilket enligt författarens sätt att resonera är otänkbart. ”Det är inte kurdernas fel att” etcetera. Tidholms rent ut sagt enfaldiga retorik kan kontras med några lika korkade retoriska frågor:
”Är det svenskarnas fel att kurderna klämts mellan sköldarna av ”grannländerna”? ”Är det svenskarnas fel att Palestinierna lever i ständig konflikt med Israel”? ”Var det svenskar som skapade skurkstaten Somalia”? ”Var det svenskar som startade inbördeskriget i Syrien”? Var det svenskar som anföll Afganistan i syfte att krossa talibanernas välde”?
Mit der Dumheit spielen selbst die Götter vergebens.
25 Juni 2015  | Länk | Politik | 0 kommentar
Var det bättre förr? - Några rader ur en diktcykel

...
Socialisering,
nivellering, monopol,
åsiktsregistrering,
konkurs och konfiskering,
brist på etanol,
högre skatter,
skendebatter,
ont om andningshål,
rödvinsvänster,
dyra tjänster,
slemmig som en ål,
kändes politiken,
klättra över liken
under bifallsvrål.
Klema med korrupta stater,
bistånd till diktatorns börs,
gärna vara hans kamrater,
protestera den som törs!
... (Från Beredskapsövning 2010)
14 Juni 2015  | Länk | Politik och litteratur | 0 kommentar
På Triumfvagnen - om studentexamen före 1968

Från Andra testamentet kommer här slutet på en novell om "Den ljusnande framtid är vår":

...Ryckt ur en glädjegråtande mors armar, hivas Björn Söderholm upp på ett lastflak, som redan börjar bli fullsatt av hans supporterskara. En trumpetstöt rakt i örat gör honom delvis lomhörd, när han dansar ned på en träbänk omgiven av hyllningsskyltar, ballonger och lövverk. Någon halar fram en kroppstempererad fickplunta. Med en svart eruption av dieselrök startar triumfvagnen sin resa mot festlokalen och plöjer sig långsamt fram genom folkmassan. Kamraterna i Bitch Boys dunkar loss på flaket. Ljudnivån närmar sig smärtgränsen. Lättnaden efter dagens gastkramning blir till eufori. Champagnen sprutar över festdeltagarna. Mer än en generös kyss utdelas av kända och okända flickor. ”Det starka är det sköna värt.”
”Gläd dig i din ungdom.”
Det här är början på den breda autostrada, som Björn ser framför sig.

När någon plötsligt hamnar i dödsfara, sägs det att hela livet passerar revy. I glädjens genombrottsögonblick kan det motsatta inträffa; det kommande livets hägrande milstolpar blixtrar förbi i en syn:

Lumpen – ett festligt intermezzo, en äventyrsfylld tid att ständigt minnas vid en bägare. Universitet – en röd matta mot framgången. Några timmars föreläsningar och grupparbeten om dagen. De flesta kvällar krogen, kårhuset eller party. Hård disciplin när det behövs, kanske ett par råpluggarnätter i månaden och betygen avverkas enligt plan. Varför inte doktorera och därigenom glida omkring i den akademiska världen? Stipendier, resor, kongresser och utmärkelser, grunden till en hög befattning med dito lön.
Kvinnor – ett område att utveckla sig i, om hämningarna kunde släppa lite och samvetet hålla sig i schack. Men det vore ju olyckligt av en intelligent och attraktiv yngling att binda sig för tidigt. Men efter några år av väl kontrollerade och balanserade utsvävningar, blir man väl fast till sist.
Äktenskap – den stabila plattformen för det ansvarsfulla livet, men spåren av många haverier förskräcker. Med tur och skicklighet kan det gå vägen. Om kanske tio år, nästan ofattbart långt framåt i tiden, är väl klockan slagen.
Då ska hon komma in i bilden, hon som är vacker även i motionsspåret, begåvad och tolerant, balanserad och sval, men under ytan passionerad, sensibel men utan paranoia, åtråvärd men trogen, bildad och rik, men inte snorkig. – En tvillingsjäl, som under årtionden, jämnar vägen genom den långa gyllenskimrande medelåldern och den kärvare ålderdomen.

Döden - en möjlig befordran till de saliges ängder.

Låter detta överdrivet? Inte alls denna dag, som kommer att bli omöjlig att överträffa. Sådana kan känslorna vara på triumfvagnen, som väl rullar ännu, om den inte har råkat ur kurs, kört fast eller vält.

8 Juni 2015  | Länk | Litteratur | 0 kommentar
Bland tomtar och troll


Som liten läste jag en serie böcker med rubrikens namn. Det var en härlig sagovärld för ett barn. I dagens mediadebatt förekommer många invektiv i brist på argument. Det vanligaste är kanske ”rasist. Ordet kan ibland bytas ut mot ”troll”. Trollen är individer som inte svarar med glada tillrop när olika budskap av godhets – eller politisk korrekthetskaraktär förmedlas. Dessa budskap har ofta ett inslag av desinformation, det vill säga de bygger på osanna statistiska uppgifter i kombination med andra vinklade och felaktiga uppgifter förpackade i känslomässiga termer.
Min barndoms erfarenhet av troll är att de var fula och skygga för människor. De kunde vara elaka, men någon gång vänliga och välvilliga. Vederstyggliga som de oftast var, kunde de älska skönhet. Det fanns berättelser om troll som rövat bort prinsessor bara för att ha dem för sig själva och beundra deras väna framtoning utan att för övrigt göra dem illa. Trollen uppehöll sig oftast djupt inne i skogen eller i bergens innandömen. John Bauer har skapat odödliga bilder av troll. Även min far, Bertil Wahlberg, hade en dragning till trollens värld och återgav dem ofta i målningar och teckningar. Denna teckning gjorde BW knappt tre veckor före sin död den 24 november 1980.
4 Juni 2015  | Länk | Personligt | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida