Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2019)
>>


Avskaffa reseavdraget?

Två talespersoner för ungdomsförbunden i Folk- respektive Centerpartiet skriver i SvD den 26 september att reseavdraget bör avskaffas. De unga besserwissrarna föreläser inledningsvis om varför vi har skatter och hur detta påverkar medborgarnas beteende. Man kallar reseavdraget en statlig subvention till människor som arbetar långt från hemmet. Dessa individer skulle förmodligen i de flesta fall välkomna möjligheten av att ha ett arbete nära hemmet i stället att tvingas resa i timmar och dagligen sitta fast i långa bilköer. Den sedvanliga harangen om växthusgaser kommer som ett brev på posten. Trängselavgifter, eventuell dubbdäcksskatt och ständigt högre bensinpriser gör inte tillvaron lättare för alla dem som uppenbarligen behöver bilen för att klara sitt dagliga liv. Det skulle vara intressant att få vetskap om de unga politikernas eget beteende. Deras skattefinansierade taxiresor, som åtminstone är avdragsgilla, kan säkert uppgå till betydande belopp, vilket är fallet för flertalet politiker.
Besparingar på 14 miljarder i skattesystemet nämns om reseavdraget slopas. Nettoutgiften till EU överstiger med betydande belopp år efter år den nämnda siffran. Kostnaderna för den skenande och svårstyrda asylpolitiken brukar mörkas, men beträffande besparingar torde detta område snart av tvingande skäll att komma att prioriteras.
27 September 2012  | Länk | Politik | 0 kommentar
Variant av "den repressiva toleransen".

Marxisten Herbert Marcuse myntade uttrycket den repressiva toleransen. Jag kommer att tänka på denna form av tolerans, fast i modern tappning, när jag idag i DN läser att den konstnärliga ledaren på Kulturhuset, Behrang Miri, vill rensa ut Tintin böckerna. Han har tydligen också gett order till sin personal att mot bakrund av antirasism och genusaspekter spåra upp annan misshaglig litteratur. Märkligt nog anser Miri att Pippi Långstrump är ett föredöme, som skall satsas på i verksamheten. Har Miri inte läst dessa böcker? Ett flertal gånger beskrivs Pippis (vite) fader som "negerkung", där han härskar över infödingarna på en söderhavsö. Detta är ju dessutom nykolonialism.
Miris ambitioner faller in i vårt samhälles inställsamma demonstration av politisk korrekthet. Man kommer att tänka på kulturmarxistiska rensningar i forna och aktuella kommuniststater. Även associationer till nazistisk aktivitet dyker upp. Varför inte ordna ett bokbål med Tintinböcker på Sergelstorg? Det kunde bli en konstnärlig happening, som skulle ge stor publicitet.
25 September 2012  | Länk | Politik | 0 kommentar
Saliga de som sörja (?)

I år har några nära vänner till mig mist ett barn, ett av de hårdaste slagen inom området som berör sorg och personliga katastrofer. I min skrift Andra testamentet har jag ägnat ett kapitel om sorg. Inledningen följer nedan:
...
Sorg är något jag som barn var mycket rädd för. Jag kände på mig att den
skulle leda till så tunga och svåra känslor, att den knappast skulle gå att uthärda.
Det var döden, som i första hand oroade mig, den som skulle drabba de närmast
anhöriga. Den skulle ge en sorg, som skulle kasta in mig i en känslostorm, som
skulle tvinga mig att tappa behärskningen och lämna ut mig till omgivningens
opålitliga tröst och omvårdnad. Detta var för mig en skrämmande tanke.

Men det är ju inte bara döden, som har sorgen i släptåg. Den skulle jag som
barn få känna av i andra skepnader. Förlusten av den ursprungliga kärnfamiljen,
kom i etapper, men skilsmässans hårda faktum, satte punkt för alla förhoppningar
om att min familj skulle kunna bli hel och ren igen.

Nästa stora område för sorg, som varken har anknytning till den osjälviska kärleken till nästan, eller till den gudomliga agape, är den olyckliga kärleken mellan könen, eller att mista den älskade tvillingsjälen.

De tre angivna sorgeområdena drabbar var och en med olika intensitet och frekvens genom livet. Den största förlust jag kan tänka mig, är att från att ha trott på en allomfattande och kärleksfull gud, kastas ut i ateismens kyla, där »gråt och
tandagnisslan« råder. Detta skulle inte drabba mig, men de trenne övriga stora
sorgens sfärer skulle jag bli väl förtrogen med.
...
22 September 2012  | Länk | Personligt | 0 kommentar
Ett humant sätt att använda skattemedel till människor i nöd?

Har kopierat in delar av ett inlägg på "nätet". Jag har inte kontrollerat att de angivna siffrorna är exakta, men de förfallar avspegla grava felprioriteringar. Något att allvarligt fundera över och efter förmåga göra någonting å inom en nära framtid:
...
DEN CYNISKA OCH DJUPT ORÄTTVISA FLYKTINGPOLITIKEN!

Bruttokostnaden för ett ensamkommande flyktingbarn är, om man tar ett genomsnitt av Migrationsverkets och sajten Riksdag & Departments uppgifter, 1.42 miljoner kronor per år.

Nedanstående uppgifter är hämtade från Läkare utan gränsers hemsida men uppräknade till 1.42 miljon kronor. Att beräkna nettokostnaden för ett ensamkommande flyktingbarn är givetvis mycket svårt, men säg att den ligger på mellan 25 och 50 procent av bruttokostnaden (en del ”barn” kommer att få jobb och etablera sig i Sverige; andra kommer att förbli arbetslösa i många år eller försvinna från Sverige; flyktingindustrin ger också en hel del jobb). Men oavsett om vi räknar på brutto- eller nettokostnad, så blir man livrädd när man inser hur många människor som hade kunnat få hjälp på plats!

– 1.42 miljoner kronor räcker till ett medicinskt akut-kit som innehåller allt nödvändigt material för att förse 225397 människor i tre månader med sjukvård.

– 1.42 miljoner kronor räcker till utrustning för att förlösa 15620 barn.

– 1.42 miljoner räcker till en tredagars malariabehandling till 201640 personer.

– 1.42 miljoner räcker till energirik specialmat till 5259 undernärda barn i fem veckor.

– 1.42 miljoner kronor räcker till en dos mässlingsvaccin till 738400 barn.

– 1.42 miljoner kronor räcker till två doser stelkrampsvaccin för att skydda 19722 mödrar före och efter en förlossning.

– 1.42 miljoner kronor kan rena vatten till 142111111(!) människor.
18 September 2012  | Länk | Politik | 0 kommentar
Ännu inte brittsommar

Birgittadagen är den 7 oktober. Därför är det inte helt adekvat att kalla vädret brittsommar, som jag upplevde det på Södermöja lördag-söndag. Men ändå kunde jag med broder J inta middag ute med utsikt över havet via en sluttande strandäng. När solen hotade att försvinna bakom några höga träd vid 19-tiden, flyttade vi ned till uteplatsen vid sjöstugan nära havsviken. Vi tog med en korg med kaffe, chokladbiar och några cl XO cognac. Efter en anständig kväll relativt tidigt i säng. Klarvaken vid midnatt gick jag ut på förstubron under världsalltets gnistrande stjärnhimmel. I Oxens stjärnbild såg jag den röda jättestjärnan Aldebaran i vitögat och återfann lugn. Kunde därefter lungt slumra in.
16 September 2012  | Länk | Personligt | 0 kommentar
Högskoleutbildning på dekis

Artikel i DN 12 september 2012:
"Brist på kritiskt tänkande. Högskolan har blivit en gigantisk sysselsättningsarena för ungdomar, ofta med tveksamma kurser i alltför lätta ämnen. Samtidigt vill många ­högskolor få universitetsstatus. Kanske borde de göras om till gymnasieskolor i stället", skriver professor Mats Alvesson.

I min diktcykel Beredskapsövning, som publicerades 2010, presenteras en framtidsvision av ett samhälle som underminerats till den grad att en statskupp genomförs. Utbildningsnivån har därvidlag en stor betydelse:
...
Det svenska språket blev allt mer försummat.
Att förstå det var av mindre värde
för immigrant av första generation
och yngre indolenta ursvenskar
i val till kommuner och riksdagen.
Språkmän och politiker höll för rimligt
att grammatik bör följa ett språkbruk,
som av »svengelsk« jargong hade bildats
i skilda former av alla medier.
I skoluppsatser frodades hybrider
av uttryck från slumförort och såpor,
i rå blandning med könsord och svordom
från teveserier och annonsering.
Att säga: »fett coolt mannen«, var ur tiden,
nästan som: »alla tiders« och »brallis«.

På dekis var studentexamen och
omdöpt att kallas baskunskapsdiplom.
Att celebrera detta med fester
ansågs rätt och rimligt från början av mars.
Som en spretig sopkvast spred sig linjer.
Med IG som standard och utan blygsel
far snövit mössa (som ännu finns kvar)
högt i juni upp mot blåa rymden.
Sedan kan studier i poker vänta,
i ett antal krävande terminer
på högskola vid frostig polcirkel.
...
12 September 2012  | Länk | Politik och litteratur | 0 kommentar
En lyckad tidig hösthelg.

På fredagkvällen till Väsby för att hjälpa till med broder Pierres kräftskiva för 10 personer. Vi handlade på Systemet och i två matvarubutiker. P var som vanligt extremt orolig för att mat och dryck inte skulle räcka, varför kräfter. pajer öl och sprit m.m. inköptes i överflöd. På lördag vid 12-tiden till Duvbo kyrka där Melker, en dotterson till gamla ungdomsvänner, döptes. Stämningsfullt. Den kvinnliga prästen var bra och ägnade sig inte åt överdrivet joller med barnet och kyrkobesökarna, vilket inte är alltför ovanligt i vår lågkyrkliga moderna tradition. En generös lunchbuffé serverades i Sundbybergs Folkets Hus . Låg lågt beträffande intag av fasta och flytande kalorier eftersom kräftskivan var nära förestående. Den blev lyckad. Mousserande drycker serverades i bröderna Wahlbergs väsbyvilla på den nyutbyggda altanen som är stor som ett dansgolv. Kvällssolen värmde för en liten stund innan solen dalade ner bakom skogsbrynet och höstkylan drev oss in till det dukade kräftbordet. Stämningen var hög med sång och glam i en balanserad tappning. Som en test på att kräftklorna inte bitit för djupt i allmäntillståndet, genomförde jag på söndagsförmiddagen ett fyra km långt terränglopp, givetvis ett ett lungt och värdigt tempo som passade ålder och kondition. Varje gång någon ung person sprintar förbi mig tänker jag: "Kom igen om fyrtio år och trettio kg, får vi se hur snabb du är och om du överhuvudtaget står på benen."
9 September 2012  | Länk | Personligt | 0 kommentar
Att leva i flera jämställda relationer?

Läste i DN den 2 september om något som kallas polyamori. Krister Svanlund berättar om att han har flera flickvänner, en del träffar han och umgås med, andra gosar han med och vissa har han sex med. Jag tror att alla människor är mer eller mindre "polyamoriska". Relationer handlar om kombinationer av allmänt umgänge, intellektuellt utbyte och erotik. Man kan knappast reservera allt detta för endast en person, även om en (eller några till) favoriseras. Problemet för Krister och många andra är att de begär att favoriten ska "stanna kvar" även om hon eller han träffar någon annan. Här spelar svårkontrollerbara faktorer in. Begreppet svartsjuka brukar av Krister och likasinnade tonas ned och få en mycket begränsad begreppsdefinition, designad för att passa personen som bestämmer vad begreppet ska omfatta.
Trots allt måste jag erkänna att sedan jag blev änkling 1993 har jag en viss dragning till området polyamori - på gott och ont.
4 September 2012  | Länk | Filosofi | 1 kommentar
Tjejmilen fick mig att tänka på come-back

Nej, jag har givetvis aldrig startat där, men Lidingöloppet sprang jag 10 år i rad mellan 1984-93 (30 km). År 2004 var nivån lägre. Det blev ett 10 km lopp. Med stigande ålder kan man ibland tro att det är försent att börje löpträna igen. Min dotter Petra, som just sprungit Tjejmilen i god stil, (bilden) lyckades få ut mig i terrängspåret för en dryg månad sedan. Eftersom jag lyckats dra ned övervikten med sju kg kände det inte omöjligt. Jag har alltid hävdat att man bör dö med stövlarna på, varför inte under löpning i skogen? Är nu uppe i fyra km i spåret, med en gångsträcka på 300 meter. Målet är att inom något år klara 10 km, varför inte under Lidingöloppet?
2 September 2012  | Länk | Sport | 0 kommentar
Livet som en ellips

Varje år känns för mig som en ihoptryckt ellips. Ytligt sett ligger sommaren överst och är oproportionerligt lång.Den första september viker kurvan ganska brant nedåt och den i sammanhanget korta hösten stupar brant mot den första december där kurvan planar ut mot den långa vintern. i nittio graders vinkel mot vintern, som i början på mars övergår i vår, även om vinterkurvan går fram till c:a 20 april, där kurvan böjer av mot våren. Maj är en kurva som går i nittiograders vinkel från den 10 mqj till den 20 maj,när kurvan går mot sommaren. Den är mycket lång i den utsträckta kropp som föreställer året. Sommaren täcker ellipsens övre del fram till den första september, när kurvan stupar brant nedåt mot den relativt korta hösten, där årets ellips stupar rakt nedåt. Detta är en summarisk översikt över hur mitt år kan uppfattas. Det är som en kropp utsträckt i tiden, men oberoende av denna. LIvet däremot går i en kurva som går i kurvor och bukter framår, men som inte har upprepandet som tema. Kurvan går framåt i bukter och finter men slutar på ett obestämt sätt i framtiden.
2 September 2012  | Länk | Personligt | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida